Bugün sabah 8 gibi büyükçekmece sahiline indim. Oltamı takımımı hazırlarken yandaki balıkçı abilerle muhabbet ettik biraz. İlk dedikleri şey "kötü günde gelmişsin bayramdan sonra gel" oldu ve bu sözünü 2-3 saat sonra çok iyi anladım. İlkbaşta turuncu ipeği denedim 1 saat fln at-çek yaptım. Baktım olmuyor. Silikonu deniyim dedim. Bir saatte silikonla denedim ondada aynı sonuç. Yandaki abilerden ufaklarından karides aldım. Onuda küçük balıklar bacaklarını yiyip bırakmışlar, ve hava aşırı derecede sıcaktı. Ben parçalı bulutlu diye gittim.Hiçbirne gelmiyor balık bende ipeğe ek olarak silikonla hırsız iğne taktım öylede bi sonuç alamadım. Baktım olmuyor biraz mola verdim. 1-2 saat yüzdüm. Suya girince anladım zaten su serinletmeyi bırak daha da ısıtıyordu insanı öğleden önce. Saat 1 gibi tekrar bi şansımı deniyim dedim. İpeği taktım. 1 saat yine at-çek boş. Artık toplanmaya başlama düşünceleri belirirken kafamda ufak bi rüzgar başladı deniz dalgalandı. Yarım saat geçtikten sonra artık ümidimi kestim son atışımıda yapıp toplıyım takımı dediyordum. Kıyıya yakın yerde ufak ufak vurmalar başladı. Sonra birden gerildi kısmetimizde elimiz boş dönmek yokmuş dedik 1 adet hediye zarganamı çektim. Ehh deniz bize hediye vermiş bırakmak olmaz dedik. O zargananın kuyruğunu yem yaptım ama 1 saat yine boş çektim. Bu arada tabi bayram olduğu için sağımda solumda çocuklar atlayıp duruyordu. Hatta biri kefalci bi abinin oltaya takıldı. Yani kısacası pek bi kısası kalmadı sanırım ama 1 tane zarganayla evin yolunu tuttuk. Bu arada zargana 29 cm. Biraz küçük ama salsam mı yem mi yapsam diye düşündüm yanımdaki abiye sordum dene şansını dedi ona uyduk
barış merhaba o 1 taneyi aldığına göre sen şansızlığına yenilmişssin demekki balık varmış. zargana avcılığı diğer balıkların avcılığından daha farklıdır balığın huyunu suyunu iyi bilmelisin linki incele istersen :thumb: http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=49227
Tabrikler abi gayet güzelmiş hasılat. Tecrübesizlikte var tabiki ama daha çok plajın kenarında küçük bir bölgede tuttum. Orada bile tam olta atıcam çocuk geliyor yanımdan bombalama denize atlıyor. Atirusun önünde tuttum. Diğer yerler yasak zaten. Biliyorum balıkçıya merası sorulmaz ama semt olarak nerede tuttunuz abi?
abilerim zargana topunu makineye sarılı misineye fırdöndülü ucundan mı bağlayayım yoksa topun halkalı kısmından mı dün zarganaya gittim babamdan merağım var küçüklüğümden beri neyse toptan sonraki 2 metrelik misine hep topun üstündeki fırdöndüye dolanıyor uyuz oluyorum neden böyle oluyor acaba bunlarda dün tuttuklarım saat 14-16 arası tam vakti geldi biz ayrıldık kayalıklardan aslında baya da dalıyor iki tane ağzına aldı kaçırdım
Bugüz büyükçekmeceye zarganaya gidiyim dedim. Sabah koyulduk yola. 9 gibi oltayı attım suya yandaki abiden 1 tane karides rica ettim, sağolsun hayır demedi. Karidesi saldım suya 4. çekişimde kıyada bi tane yaprak geldi. Onu ayırdım yemlik. 10-15 dk sonra ilk zargana geldi karidese. İğneyi yutunca zargana yapraktan yem yaptım, saldım. Vuruşlar vardı ama kıyıya yaklaşınca bırakıyordu saldırmayı. Kendi kuyruğunu deniyim dedim. Oda aynı şekilde vuruşlar vardı. Bi süre sonra Yapraklar dadandı zargana kuyruğuna. Her 2-3 çekişimde 1 yaprak geliyordu. Gelen yapraklar direk denize iade. Sonuç olarak 1 zargana ve 1 yaprakla evin yolunu tuttuk.
Zargana topundan sonraki misinanın karışması büyük bir problemdir. Sorunun bir nebze çözümü için zargana topuna 0,35 mm.30 cm lik bir misina bağla. Misinanın ucuna olabildiğince küçük bir fırdöndü ve sonrasına 2 metreden küçük ve 0,20 numaradan kalın olmamak şartıyla misina bağla. Birde atışlarını takip et suya düşmek üzere iken misinayı hafiften frenle. Bu şekilde misinanın karışması tam çözülmesede daha uzun süre kullanım imkanı sağlayabilir.
Bu çözemeyebilir sorunu. Topun içinde bir kurşun vardır. Bu kurşunu itip, takım tarafındaki uca kadar gelmesini sağlayın. Ağırlık merkezi önde olmazsa, ters gider, az gider, takla atar giderken. Hem daha kısa düşer, hemde böyle karışmaya sebep olur.
Abi merhaba hernekadar seninle yildizimiz pek barisik olmasada bir iki kelamda bulunmak istiyorum. Amacim kirmak falan degil yanlis anlama. Oncelikle zargana avi hakkinda verdigin bilgiler icin tesekkur ederim,ama bazi verdigin bilgilerin dogruluk payi pek yok. Daha dogrusu zargana hususunda eksik bilgilerin var. Zargana hedef baligin olmadigi icin bu konuda bilgi birikiminin az oldugu kanaatine vardim, Fakat beri tarafda kafan acayip calisiyor abi Yer cekimi kuvveti topun havada olan surtunmesi topun icindeki kursunun denge kurma ozelligi topun fiziki yapisi ve atis pozisyonuna gore topun icinde bulunan kursunun yön kismi falan bunlar tamamen fizik kurallari ile ilgilidir. Ustteki msjinda ne demek istedigini bir cok kisi anliyamamistir bile. Uzun lafin kisasi baZi soylemlerindeki bilgi birikim ve tecrubelerine hayranim,muhakkak her insanin artisi eksisi vardir. Saygilarimla.
Olabilir elbette. Bu topun şusuna busuna bağlı değil aslında pek. Topun havada düzgün, takla atmadan gitmesi ile alakalı. Ağırlık önde olacak. Diğer yandan aynı şeyleri senin içinde ben söyleyebilirim, ama boşa klavye eskitmek olur. Herkes farklı tecrübelerden geçer ve buna göre bir şeyler öğrenir. Benim için zargana avı demek, bilek gibi olan zargana demek ve bahsettiğim şeyler daha ziyade bu zarganaya yöneliktir. Sen ise zargana tutmaya, ufak büyük demeden tutmaya odaklanmış olabilirsin. Tecrübelerin de buna yönelik olacaktır haliyle. Kısaca, ikimizde yanlış şeyler söylemiyoruz, genel olarak bakınca. Ama ikimizin ava, avın niteliğine bakışımız farklı. Böyle olunca da elbette farklı birikimler oluyor ki, her ikiside doğru olup, üzerinde tartışmaya gerek yok daha fazlasını.
Bu bahsettiğin kuşun topun neresindedir abi? Mesela ben tenis benzeri bir top ile avlanıyorum diyelim, bu bahsettiğin kurşunu nereye takmalıyım? Kullandığım diğer toplara bakınca da düşünüyorum ki, onların içerisinde eğer kurşun var ise sabit olması lazım. Çünkü sallanınca içerisinden ses gelmiyor. Hadi telden bastırdık diyelim, bu sefer de tel çok içeri girip takımı kullanılmaz hale getirebilir. Açıkçası ben işin içinden çıkamadım. Çarşamba (yarın) müsait olursan yanına bir uğramak ve bu takımı görmek isterim. Sizin o tarafta çamların içerisinde bir kantin var ya, istersen yarın buluşalım bir kahve ısmarlayayım hem ne zamandır görüşemedik iyi de olur.
Mutlukent'te mi bahsettiğin kahve? Tenis topu benzeri top, bildiğimiz lastik toptur. Bu iş için çok kullanışlı değildir. Bu topa yapılacak şey, arkasına bir kuyruk takmaktır. Füze kuyruğu gibi bir şey. Uygun kalınlıkta plastik bir levhadan kesersin basit iki kanat. Arka tarafa bıçakla birer kesik açıp bunları sokuşturursun. Ama değmez uğraşmaya. Piyasada satılan elips şekilli zargana topları var. Telli olanın telini çıkarınca, görürsün, içinde boru gibi bir kurşun olur. Bunu bir uca kaydırır, takımı da o uca bağlarsın. Faydasını hemen görürsün. Yarın gelebileceksen, ben mutlukent'teyim malum, oturur birer çay içeriz, hasbihal ederiz, beklerim.
Yok abi iş yerinin orada. Sen hala UEKAE' de değil misin? Ben oradan bahsediyordum. Benim iş yeri sana çok yakın gen mühendisliğine giderken hemen. Eğer ayrıldıysan haberim olmadı benim. Akşam gelemeyebilirim çünkü bizim İstavrite meraklı arkadaşlarla plajın oraya ineceğiz. Ben önceki mesajımda UEKAE' den bahsettim.
Hay aksi benim haberim yoktu. Bu sene geç kalmışsınız Ramazan dolayısıyla sanırım. Ekim ayına kaldı o zaman. Çünkü önümüzdeki Pazartesi senelik izinde sonrasında da yurt dışında olacağım 1 Ekim' e kadar. Ama gelir gelmez ilk fırsatta kahve içeriz. Hem sormak istediğim başka sorular da var. İnovasyon yaparız abi artık beraber. Daha fazla sayfayı sohbet havasına döndürmeden ben gideyim iyi geceler.
Benimde yaşadığım en büyük problem bu, hatta bu yüzden az daha oltayı denize atıveriyordum millet atıyor çekiyor gram dolaşma yok bnese 5 defa atıyorsam en az 2 defa düzeltiyorum oltayı spin kamış kullanan birisi var adamın bir defa bile dolandığını görmedım, artık nasıl bir yöntem kullanıyorsa ata çeke bütün balıklarıda aldı
Dolaşmasını önlemek için fırlattığın zargana topu denize düşmeden hemen önce, bir kaç metre kala misinayı hafifçe tutup topu frenle, iğne takımı öne geçsin. Eğer top düşer sonra da iğne denize inerse çekmeye başlayınca genelde karışır.
Ben bu sayfayı ilk günkü 1. mesajdan son mesaja kadar okudum ve anladığım kadarı ile dün ilk defa oltacımdan aldığım hırsızlı zargana takımı ile ava çıktım. 13 adet 40cm-30cm arasında zargana aldım. yanlız şöyle bir durum yaşadım. ben hırsızlı atıyordum ama yanımdakiler tek iğne atıyorlardı. hırsızlı takımın faydası nedir acaba?
Hırsızlı takımın faydası; bir tane fazla iğne olduğu için daha uzun yemlerin takılabilmesi ve balığın tek iğneli takımlara göre daha rahat yakalanmasıdır. Ama yemin aksiyonunu bozduğu için ben pek kullanmam hırsızlı iğne.
bizim kullandığımız takımda 0.20 misinaya 9 no iğne ve hırsızl değil bu arada en güzel kendi kuyruk altı yemine vuruyor bol avlar arkadaşlar