Yasadışı Balık Satışının Engellenmesinde Belediyeleri Göreve Çağırıyoruz

Konu, 'Tebliğler' kısmında karayel tarafından paylaşıldı.

  1. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    BU ÇAĞRI ALTINA İMZA KOYACAK DERNEK, KOOPERATİF, BİRLİK, FEDERASYON, YAZILI VE GÖRSEL BASIN VE FORUMLARIN ORTAK ÇAĞRISIDIR.
    Balıkavı.net bu çağrının sahipleri arasındadır.


    Yasa Dışı Balık Satışına Son!
    Belediyeler göreve.

    Sürdürülebilir balıkçılık ve sucul kaynakların hakça paylaşımı için geçen mücadelenin ardından bu sezon yeni düzenlemeler ve kurallarla başladı. Balıkçılığımızın içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında, alınan kararların ve uygulanabilmesinin önemi çok büyüktür. Bu yeni düzenlemeler hayata geçtiğinde alınacak sonuçlar, balıkçılığımızın gelecekteki yönetimi açısından vazgeçilmez öneme sahiptir.

    Devlet “Su ürünleri avcılığında üretimi arttırıcı politikaları terk ederek”, korumacı “sürdürülebilir balıkçılığa geçiş” anlayışını temel almaya başladığını göstermiştir. Yıllardır uğruna mücadele ettiğimiz taleplerin gerçekleşmesi doğrultusunda en büyük adım atılmış, merkezi otorite bilime, sürdürülebilirliğe balıkçılık camiamızın taleplerine kayıtsız kalmadığını göstermiştir.

    Elbette daha atılması gereken çok adım, alınması gereken çok karar vardır. 3/1 sayılı tebliğ ile tüm balıkçılık sorunlarının biteceğini ummak büyük hayalcilik olur. Fakat bu tebliğin ve getirilen yeni kuralların önemini görmemek ve arkasında durmamak ise kendini inkar ve bir anlamda “ihanet” olacaktır.

    Bu tebliğ ile getirilen yeni uygulamaların önemi ancak bu uygulamaların hayata getirilmesi ve denetlenmesi ile ortaya çıkacaktır.

    Peki, bu denetlemeyi kim yapacaktır?

    1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu mahalle muhtarından kolluk gücüne kadar kanunun uygulanmasından herkesi sorumlu tutmaktadır. Kanun bu konuda gayet açık olmasına rağmen, gerçek hayata ve uygulamalara baktığımızda durumun hiçte böyle olmadığını görmekteyiz.

    Bir düşünür “teori gridir dostum ama hayat ağacı yeşildir” demiş, gerçek hayat ile kitaplar, teoriler ve düşüncelerin, hatta yasaların her zaman örtüşmeyeceğini, asıl olanın hayatın gerçekleri olduğunu, yasaların ve bazen kararların hayatın gerçekleri ile çelişebileceğini anlatmak istemiş. İşte ülkemizde balıkçılık yasalarına ve uygulamalarına baktığımızda durumun tamda böyle olduğunu görüyoruz. Kanun her kurumu görevlendirmiş ama ne yazıkki görevlendirdiği kurumların kanunlarında yada yönetmeliklerinde 1380 sayılı kanunun getirdiği sorumluluklardan hiç bahsetmemiştir. Hal böyle oluncada yasalardaki boşluklar nedeniyle kanunla sorumlu olan kamu kurumları görevlerini yerine getirmemektedirler.

    Balıkçılık yönetiminde tek otorite olan “Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğü” temel görevi olan balıkçılık politikaları üretilme ve hayata geçirmenin yanı sıra deniz ve iç sularda avcılığı, karaya çıkış noktaları ve balık hallerinde sucul canlı ürünlerin yasaya uygunluğunu denetleme görevlerini de üstlenmiştir.

    Genel Müdürlük bütün bu görevlerin dışında, İl ve Taşra teşkilatlarının kapasitesinin çok üstünde bir başka görevle daha karşı karşıya kalmıştır. Bu görev binlerce balıkçı dükkanı, pazar yerleri, süper hatta hiper marketlerin denetlenmesidir ve görev bu güne kadar can siperane bir şekilde yerine getirilmeye çalışılmıştır.

    Genel Müdürlüğümüz ve teşkilatları böyle bir görevin altından kalkacak lojistik ve kadro alt yapısına sahip değildir. Ayrıca bu görev Genel Müdürlüğün görevi de değildir. Hal böyle olunca gözümüzün önünde gerçekleşen bir kepazeliği, yasadışı balık ticaretini hep birlikte canımız yana yana izler hale geldik. Genel Müdürlük teşkilatlarının bütün samimi çabalarına ve gayretlerine rağmen bu kirli ticaret pervasızca devam etmektedir. Gerekli yasal düzenlemeler yapılarak bu yasadışı balık ticaretinin engellenmesi doğrultusunda görev paylaşımı sağlanmadıkça bu hal böylede devam edecektir.

    Balık ticaretinde yasadışılık ve balıkçılık reformuna direniş.

    İçine girdiğimiz süreçte, yasak dışı avcılık ve yasa dışı balık avcılığında 4 aydır süregelen bir ısrarlı tutum ile karşı karşıyayız. Mevcut yasa dışılıktan beslenen bu durumdan çıkarı olan belli çevreler reform sürecinin kesintiye uğramak ve eski düzene geri dönmek amacıyla hareket etmektedirler. Her şey gözümüzün önünde, gözümüze içine baka baka gerçekleşmektedir. Yasa dışı sahalarda avcılık, yasal olmayan balık avcılığı ve bu yasa dışı balıkların ticaretinde örgütlü ve dirençli bir yapı ile karşı karşıyayız. Bu direniş kırılmalıdır. Bu direniş kırılmazsa Genel Müdürlük, onun politikalarına sempati duyan ve destekleyen kesimler moralsizlik ve umutsuzluğa düşecek, giderek de merkezi otoriteye karşı oluşmuş olan güven duygusu tahrip olup, süreç içinde verilen destek ortadan kalkmaya başlayacaktır.

    Bir toplumun yaşamındaki her reform hareketi toplumsal desteğe ihtiyaç duyar. Demokratik toplumlarda reform sürecinin ilerlemesi ve başarıya ulaşması ancak kitle desteği ile mümkündür. Merkezi resmi otorite “Sürdürülebilir balıkçılık reformları” sürecinde bu desteği sağlamıştır ve destek süreç doğal kanalında ilerledikçe artarak devam edecektir.

    Bir an önce illegal balık ticaretinin engellenmesinin belki de en büyük önemi burada yatmaktadır. Bunca faaliyetin, çabanın ve harcanan emeğin beyhude çabalar olmadığını, hem reform sürecinin destecilerine hem de muarızlarına kavratmak zorundayız.

    Ne yapmalıyız?

    İçinde bulunduğumuz koşullarda yapmamız gereken şey; Genel Müdürlüğün omuzlarındaki bu yükü kaldırmak için ortak faaliyet yapmaktır. Yasa dışı balık ticaretinin engellenmesi konusunda bizlerin çözüm önerimiz; Mümkün olan en geniş talep ve eylem birliğini sağlamak, bu eylem birliğini aşağıdaki talepler doğrultusunda bir imza kampanyasına dönüştürerek siyasal iktidara taşımaktır.

    Yasa dışı balık ticaretinin engellenebilmesinin en gerçekçi çözüm yollarından birisi; Acilen balık satış yerlerinin ve su ürünleri ticaretinin karadaki denetimlerinin Belediye Zabıta Teşkilatlarına devredilmesi ve bu durumun kanun marifeti ile zorunlu hale getirilmesidir.

    Satılmayan balığın avlanmayacağı gerçeğinin ortak kabul olduğunu sanıyoruz. Bu düzenlemenin yasadışı ticaretin engellenmesinde gerçekçi bir adım olmasının yanı sıra getireceği bir başka avantaj da kısıtlı olanaklarını çeşitli görevlere bölen Genel Müdürlük teşkilatlarının bir nebzede olsa rahatlayacağıdır. Bu rahatlama sayesinde, asli görevlerine daha çok zaman ayıracakları ve görev verimliliklerinin artacağı aşikardır.

    Belediye sınırındaki balık satış yeri sayısı ve nüfus dikkate alınarak istihdam edilecek Su ürünleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri, Belediyeler ve Zabıta Teşkilatına su ürünleri ticaretini denetlemelerinde en büyük desteği sağlayacaktır. Böylece geçerli su ürünleri mevzuatı, su ürünleri türleri ve vasıfları, yasaya göre bulundurulması gereken belgeler konusunda uygulamanın sağlıklı yapılması sağlanacaktır. Bu sayede Su Ürünleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri, gıda mühendisleri ve veterinerlerin görevi olan hijyen ve sağlık denetimi dışında, asli görev alanları olan Balıkçılık Yönetimi konusunda istihdam edilmiş olacaktır.

    Bu nedenle sürdürülebilir balıkçılık şiarına inanan ve yasa dışı avcılığın acilen engellenmesi gerektiğine düşünen, bunun için mücadele eden tüm kişi ve kuruluşları;

    Belediyelerin kuruluşu ve görevlerini belirleyen kanunun 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu paralelinde tashih edilerek, belediyelerin balık satış noktalarında 1380 sayı kanun kapsamında görev yapmalarının zorunlu hale getirilmesi,
    Kanundaki değişikliğin gerçekleşmesinin akabinde Belediye Zabıta Teşkilatı yönetmeliklerinin hızla revize edilmesinin sağlanması,
    Belediye zabıta teşkilatları içinde “Su ürünleri birimlerinin” kurulmasının zorunluluk haline getirilmesi,
    Kurulacak olan bu “su ürünleri” birimlerinin 1380 sayılı kanun kapsamında çalışabilmesi için birimlerde en az 1 “su ürünleri teknik personelinin” istihdam edilmesi ve birim sorumluluğunun teknik personele devredilmesi


    Talepleri ile ortak kampanyaya davet ediyoruz.


    ==================================================================-
    GELBALDER (Geleneksel Balıkçılığı Yaşatma Derneği) girişimiyle başlatılan bu çağrının ana metni şimdilik aşağıdaki gibidir.
    ==================================================================-

     
  2. maximturka

    maximturka mert

    Mesajlar:
    323
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin10-40g,Shimano Alivio AX8000 3,30mt 50-100gr, Lineaeffe ac casting surf 390cm,
    Favori Makine:
    Okuma Safina Pro SPa-25 , OKUMA AVENGER AV-55 MAKİNE,DAİWA CROSSFIRE 2500
    Sinop'ta balıkçı tekneleri denetlendi
    Sinop'ta balıkçı tekneleri Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı tarafından denetlendi.
    03 Ocak 2013 / 00:07
    Reklam


    Sinop'ta balıkçı tekneleri Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı tarafından denetlendi. Akliman yöresinde, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı'na bağlı 72 nolu Sahil Güvenlik botu tarafından balıkçı tekneleri botun yanına yanaştırılarak, avlanan balıkların boy ölçümleri yapıldı.

    Sürdürülebilir balıkçılık için küçük boydaki balıkların avlanmasının önlenmesi amacıyla yapılan denetimlerin süreceği bildirildi. Yapılan ölçümlerde balıkçıların kurallara uyduğu belirtildi.

    www.DenizHaber.Com.tr
     
  3. Lepistes07

    Lepistes07 Orkun Şanlı

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    79
    Şehir:
    AnTaLyA
    Favori Kamış:
    genelde küçük bi kasnağa sarılı 15'lik misina :)
    "sarı" belgeyi alırken bir kaç günlük eğitim ve kitapçık verilse ihlaller büyük oranda azalır ve bilinç oturur.

    lakin amaç verimli çözümler üretmek deil, AB uyum sürecinde "dostlar alışverişte görsün" dedirtmek olunca ne desek boş..

    halen tırıvırı satılıyor, halen limit altı balıklar tezgahlarda, halen liman içleri pislikten geçilmiyor...

    açık, kıyı ve tatlı suda yüzlerce kez avlandım ama 1 kez ne denetim yaşadım, ne de şahit oldum..

    açıkta bir kaç kişiye sarı belge sorduklarına dair efsaneler dışında somut bi gelişme yok..

    hoş, sarı belgeyle herşey bitiyodu zaten :) adamın sarı belgesi var ama her türlü ihlali yapıyor, buyur burdan yak...
     
  4. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
  5. merkury33

    merkury33 HASAN

    Mesajlar:
    1.427
    Şehir:
    Tarsus
    Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    balıkları avlamaktan çok onları korumayı öğrenmeliyiz, çocuklarımızada bunu örgetmeliyiz
     
  6. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    İmza kampanyası son haftası içinde olup destekleyen STK sayısı 45 e imza sayısı 3110 a ulaşmıştır.

    Onbinlerce üyesi olan amatör balıkçılık forumlarında balıkları korumaya maalesef 5 saniyesini ayıran, özel olarak tanıştıklarımız dışında, 40 kişi ancak çıkmıştır.

    Her imza önemlidir. Lütfen 5 -10 saniyenizi ayırarak yola çıkmış olan bu gemiye bir çivi de siz çakınız.
    Link aşağıdadır.

    Yasadişi Balik Ticaretine Son ! Belediyeler ve Mühendisler Göreve

    Bu arada son günlerde sıkça gazetelerde yer alan içsulardaki zaman yasakları levha haline getirilerek aşağıda sunulmuştur. Yararlı olması dileğiyle

    [​IMG]