Ülkemizdeki Amatör Balıkçılığın Durumuna Bir Bakış - Makale / M.Zengin (Bölüm 1)

Konu, 'Makaleler' kısmında Tarık ERSAL tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. ergir

    ergir ergir

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    352
    Şehir:
    istanbul
    yok böyle bi şey.tamamen yannış bir hesap. aylar boyunca tekbir istavriti bile alınamadığını hepimiz biliyoruz.ayrıca istanbulda günde 10000 kişi nerden avlanacak.nerelerdir bu kişilerin avlak sahaları.varda benmi bilmiyorum.muhakkak bir calışma yapılıp bu istatistikler cıkarılmıştır ama yanıltıcı bir calışma olmuş.
     
  2. Tarık ERSAL

    Tarık ERSAL Tarık ERSAL

    Yaş:
    63
    Mesajlar:
    624
    Şehir:
    ANKARA
    En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))
  3. ergir

    ergir ergir

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    352
    Şehir:
    istanbul
    ülke ekonomisine katkıda bulunmayan ;ya emekli olmuş ya olacak yada calışan bir kesimin ekonomiye nasıl katkısı olmaz.ayrıca şahsım adına konuşayım hayatımda hiç balık satmadım.fazlasını herzaman eve götürürüm buzlukta yerini alır.

    kesinlikle katılmıyorum bence tam tersi.amatör balıkcılar vahşet yapan avcılar değildir.balıklarda kıyım yapanlar zaten belli.tabi amatörler arasında bilincsiz olanlarda vardır ama onlarda herzaman aydınlatılmaktadır.

    neyse bu cok geniş bir konu ve tartışmaya başlandımı ardı arkası bitmez.ama son olarak şunu diyeyim.
    gercek araştırma yapılmadan sadece kulaktan dolma,tahmin ve getirilen verilerle makale yazılması son derece yannış.ben o yazıların bir coğuna kesinlikle katılmıyorum ve doğru değil.
     
  4. bnymnblr

    bnymnblr Bünyamin

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    510
    Şehir:
    istanbul
    Her bölgenin kendine göre farklı gerçekleri vardır. Bu makale için konuşmuyorum. Ancak bazı yerlerde İstanbul'da günde 30 bin amatörün kişi başına 5 kg balık yakaladığından filan bahsedilir. Ancak Böyle bir şey yok. Tekne sahiplerini bundan ayrı tutuyorum.
    Amatör olta balıkçılarının büyük çoğunluğunun sirkülerde belirtilen boyun altında balık tuttuğu doğrudur.(Özellikle kraça) Ancak 30.000 x 5 =150.000 kg = 150 ton balık tutulduğu filan yoktur. oltaya ne gelirse kovaya doldururlar. zaten köprüde o kadar yüksekten o balığı denize atsanız yaşamaz. Genel olarak alınan balık ufak da olsa büyük de olsa kovaya atılır. Yani köprüde işin pratiğe dökümü nasıl olacak sirkülere uygun gelmeyen balıklar nasıl değerlendirilecek. Adam ya ufak balıkları başka bir kovaya doldurup iple aşağı indirecek ikide bir benim yaptığım gibi (deli mi bu adam der gibi bakışları izleyerek)

    Bazen haftalarca kimse tek balık tutamaz.
    Unkapanı Köprüsünde örnek vereyim. Bazen öyle olur ki bir günde sabah ezanından ertesi günün sabah ezanına kadar tüm köprüde tutulan balık bazen 5 kg bulmaz. Çoğu günlerde Unkapanı Köprüsünde tutulan balık 1 günde 10 kiloyu bulmaz. Bazen balığın akın yaptığı zaman(Çok nadirdir.) 4-5 saatte 400 500 kiloya yakın sarıkanat yakalandığı olur. 5-6 sene evvel palamut girdiği zaman bazıları torikti. bir kişinin 15-20 parça torik aldığını görmüşlüğümde vardır.

    Galata Köprüsünde haftaiçi normalde tutulan balıkları sabit kabul etmek mümkün değildir. Ancak aynı anda 350 ye yakın olta sallayan balıkçı göze çarpar. bir günün sabahından diğer günün sabahına kadar gelenler 1000 kişi civarındadir. bazen bu sayı anormal düşer (yağış) yılın uzunca bir zaman diliminde bir günü sabahından diğer günün sabahına kadar tüm köprüde tutulan balık 30-40 kg yi bulmaz. . Ancak balığın akın yaptığı zaman istavrit için söyleyim tüm köprüde sabahtan sabaha 1000 kilodan fazla balık tutulur Ancak bunlar nadirdir.

    Ufak tatlısu avlakları dışında, lokal deniz balıklarını da hariç tuttuğumuz zaman,
    genelde bu işin üzerindeki yükün çarpık ticari avcılığı şekillendirmekten geçtiğine inanıyorum. Nacizane görüşüm.
    Adamlar Haliç'te trol çekiyorlar gecevakti var mı böyle bir şey ya inanılır gibi değil. Ne deniz polisi bir şey soruyor. Arkadaşlar Telefon açıyor telefona çıkan yok anlaşılır iş değil.
     
    Son düzenleme: 29 Aralık 2009
  5. ergir

    ergir ergir

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    352
    Şehir:
    istanbul
    tamamen benim görüşlerimi aktarmışınız.kesinlikle katılıyorum ve aynı fikirdeyim.
    sadece bir şey eklemek istiyorum.krace leri köprüden aşağı attığınızda eğer iğneden düzgün cıkarıldıysa arada yaşanları olur. diğerleri için bir şey diyemicem.
     
  6. Güneş

    Güneş

    Mesajlar:
    2
    Şehir:
    istanbul
    Ben de kendi fikirlerimi ifade edeyim;

    Ortada bir makale var, orada söylenen şeyler yanlış mı değil mi? Önce bunu birebire indirgeyelim isterseniz. Sonra da ana konumuza döneriz.

    Yazan kişiyi tanımam etmem, tespitleri konusunda bir fikir üretmem için o tespitleri yok saymam gerekir. Bazı oranlar tam olarak belirlenmese bile daha doğrusu yapılan tespitlere göre kullanılan bir ifade içerisindeki yazıları da o oranda anlamak gerekir. Hattı zatında bu bulguların bir bilim adamı tarafından onaylanmadığı gerçeğine dikkat çekilmiş. Denmiş ki bu tespitlerin daha yararlı olabilmesi için amatör balık avcılarının ve diğer avcıların ekosisteme yapmış olduğu zararlar bilinmemektedir. Haklı da…

    Bırakın bu zararı bizler neyin niye neden zarar verdiğini bile bilememekteyiz. Her ne kadar aramızda amatör ya da uzmanlar bulunmakta olsa da. Şimdi bu işler yazmakla yada o doğru değil demekle olmuyor. Böyle bir tespit olmuş, inanan insan ne yapar? Önce bunu sorgulayalım. Açıkçası kimsenin şan şöhret yolunda ilermek istediğini düşünmüyorum.

    Şimdi herkes şapkasını çıkarıp kendine şu soruyu sorsun, ben bu denizler, bu balıklar, bu sistem için ne yaptım ne yapmadım. Ha, bir şey yapmaya da gerek yok belki. Devran bu, balık tutup yiyerek eğlenip gidiyoruz. Hiçbir şey yapmasak bile hiç birinizin böyle makale örneğinde olduğu gibi tespitleriniz var mı? En azından aynaya bakarak “ bu camia için ne yapabilirim” çırpınışı, yanlış yolda bile olabilme ihtimali yüksek olasılık olarak ihtimalleri içerisinde bir teşebbüsünüz oldu mu?

    Benim buradan izlediğim şey sadece taşkın bir eleştiri.

    Bence bu konuya herkes yazmamalı, sebebine gelince bir şeyler yapmak isteyen yada ortalama doğrularla bir şekil koymaya çalışan insanları bu işlerden yıldırmaya ve bezdirmeye çalışıyoruz.

    Malesefki balıkçılık camiası bir takım kıskançlıkların en çok yaşanan alanı haline gelmiş.

    Neden daima bir tezi çürütmeye çabalayıpta bir tez ortaya getiremiyoruz.???

    Bu makaleyi çok mu bekledik? Bunun madem bu kadar yanlış olduğunu biliyordukta yan gelip yatmayı mı seçtik, sorarım sizlere?

    Orada yazılanlar yüksek olasılıkla doğru tespitler bence, hani derler ya bir kaza yaparsın arabanla masum bile olsan trafikte olmanda bir anlamda suç olmuştur. Tıpkı onun gibi. Trafiğe çıkmadan, orta sınıf bir balıkçılık anlayışımız ile bir şeyler yapmaya çalışan insanları eleştirmek yerine onların bazı konularda yanıldığını, aslında bunun daha iyi yapılabileceğini gösteremiyoruz?


    Çünkü tembel insanlarız, bu camia da aynı rehavet içerisinde zaten ilerliyor. Yapılan şeyler tüm amatör balık camiasında farklı değil. Birşeyler üretmeye çalışan insanların emek ve düşüncelerini geliştirmek yerine " oran orantıları" konuşuyoruz.


    Ben şahsen merak ediyorum bunu, o köprüde kimler avlanmış, dolmuştan geçerken mi oradaki balıkların 10 kiloyu geçmeyeceği düşünülmüş.


    Yahu tırıvırı afişleri ile cenk atıyor millet, sizde bu cenkin bir parçası oldunuz diyelim. Akşam saatlerinde o köprüde olta atıldığınımı sanıyorsunuz? Hanginiz gittiniz gördünüz. Gündüz bile sarkan kopan tırıvırılar hala oralarda bu konuyu sallandırdığınız gibi sallanıyor.


    O köprü dibi ağ cenneti olmuş, bildiğiniz gibi boğaz akıntısı sebebiyle birçok balık korunak olarak kendi canlarını koruyabilecek en iyi menfezleri gözetmiş, nedir buralar? Haliç ve galata köprüsü. E buralar buradaki insafsız avcılar tarafından her türlü gerek dip yapısını tahribatla gerekse pelajik olan ortasu balıklarını kafesleyen bu insanların gazabına uğramadı mı?


    Hepiniz aklı başında aklı salim insanlarsınız, bir amatörün balığı satmasa bile(!) tebliğ öngörüsünde av yapabildiği o mekanlarda bir kayıt dışı oluşumun "azınlık" olarak insiyatifleriniz sebebiyle yapmış oldukları yasal olmayan avlara "etkili değiller" anlamlı mesajları kondurmanız ve yayınlanmış olan makalenin tırıvırı zırıvırı olduğu konusundaki hem fikirliliğiniz adalet sayılıyor mu?


    Ortada bir konu var ve insanlara göre yanlışlar içermekte. Kişisel bir görüş tabi. Yüzlerce satır var ve bu satırlarda içlerindeki bazı yanlışları çıkararak konunun bütünlüğünü yok sayamayız. Eğer bunu yaparsak inanın ben bunda bir kıskançlık bir kasıt arayacağım. Ben olsam ve bu yazılanları okumasam eklemek istediğim şeyler olabilirdi en fazla.


    Görüyorum ki bir akademisyen hoca var ortada, o arkadaş bile bu yazının çürüyebileceği bir karşı tezi oluşturmamış ve "yanlış" demiş. Olay bu şekilde gelişince insan da ister istemez merak ediyor. Ben buradan soruyorum kendisine . Bu yazı mı yanlış yoksa bu foruma eklenme amacı mı?

    İnanın merakımdan yazıyorum...

    Eğer yanlış ise orada eklenmiş olan yanlışları belirterek desteklediği konularıda görmek isterim.


    Kalın sağlıcakla
     
  7. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Bu konu geçici olarak kilitlenmiştir...
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.