Serdar Köylü kardeşimle av keyfimiz.Mercanlar,mercanlar

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

  1. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..

    Vedat abi, 45 m'den daha derinden çekilen balık, yaşamaz. Belki hemen ölmez, ama bir iki saat içinde ölecektir.

    Olay, hava kesesi şişmesi değil sadece. Gaz embolisi denen bir illet vardır. 5 Atm düşük basınçta, kandaki oksijen, nitrojen vs. hepsi mutlaka şişer, genellikle baloncuklar oluşturur ve kan dolaşımını engeller. Sonuçta, balık hemen ölmesede, bir müddet sonra ölecektir zaten. Salacağınız balık, hemen dibe inebilirse bundan kurtulabilir ama bunu kendi gayretiyle yapamaz. Yaparsa bu kez başka bir sorun yaşar, aşırı oksijenlenme. Ancak bu işi oltayla yapabilirsiniz, geri indirerek. Fakat bu da, 45m den sonra gene işe yaramaz.

    45m den sığ yerlerden yakalanan balıklar, çeşitli yöntemlerle, hava keseleri delinmek vs. gibi, kurtarılabilir. Fakat, daha derinden gelen balıkların yaşatılabildiğine dair herhangi bir bulgu mevcut değildir. 40 - 50 metreden çekilen balıkları her 5 metrede bir bir kaç dakika dinlendirmek gibi yöntemlerle, bilhassa ufak balıkların kurtarılması mümkündür.

    Bu arada balığın ölüp karnının yukarı gelmesi o hava kesesi nedeniyledir. Derinden yakalanıp suya atılınca biraz yüzecek gibi yapan balık kısa sürede ölür, gaz kesesi olmadığı, boş olduğu gibi sebeplerle dibe çöker gider.
     
  2. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Serdar malum ben bilim adamı değilim,ancak iyi gözlemci,araştırmacı ve fiilen denizin üstünde avlanan bir avcıyım.

    Hani senin anlattıkların insanlar için olabilirde balıklar için olacağını sanmıyorum.Livarımda birkaçgünden fazla yaşayan,yaşatma fıçımdan 10 gün yaşayan birçok mercan oldu.Sadece Patlakgöz tabir edilen derinlerde çamurlu diplerde yaşayan mercan cinsi çoğu kez vurgun yemekte ve maalesef atsanızda dalamadan martılara yem olmaktadır.

    Esasen ben bırakmayı seyrek geçen avlarımda livarıma koyup limana döndüklerinde canlanmış balıkları teker,teker salarak yapmaktayım.,
    ,
    Sevgiler
     
  3. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Üstadım, bunlar denenmiş şeyler. Fıçında yaşaması da beklenen bir husus zaten. Balıklar filan, dirençli hayvanlardır. Sen onu bir nevi hastaneye yatırmış oldun. Ama denizde, ikincil enfeksiyonlar, yukarda aldığı yüksek oksijenin dipte zehirlenmeye yol açması vs. vs. gibi bir sürü sorun çıkacak o hayvanların başına.
     
  4. Serdar, asla geri basmıyorsun ya... Seviyorum seni takip etmeyi.
     
  5. suats

    suats Suat

    Mesajlar:
    546
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Lınefeeve okuma Dam
    Favori Makine:
    DAM okuma Ryobi Mitchel
    En İyi Avı:
    Kırlangıç 3 kg
    Tebrikler:) banghead ya üstadlar oralarda hep mercan mı çıkar,yok mu başka balık...:) :) Bizim istanbulda tüylü çapariyi sarkıttınmı,çinekop,istavrit,vs falan filan:D :D
     
  6. arkadas

    arkadas ibrahim

    Mesajlar:
    259
    Şehir:
    frankfurt / mersin
    simdi merak edip baktimda XFIRE cok güzel bir at cek makinasiymis
     
  7. HastaRuH

    HastaRuH Erkan

    Mesajlar:
    1.243
    Şehir:
    Tekirdağ
    En İyi Avı:
    55cm zargana--60 cm Lüfer (Kofana)--70 cm 3.750 gr Levrek


    Mantıklı söylüyor bence o neden le geri basmıyordur.
    Aslında bu durumda vedat abi hastanesinden çıkınca balıklar suya bırakılsa bu mantıkla yaşar mı ? sonuçta dibe iniş hızını balık kendi içgüdü vs ile ayarlar herhalde ? ( öylemi ? )
     
  8. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Ayarlayamayabilir idk

    İçgüdü mekanizması, tetikleme ile çalışır. O hayvanı denizin dibine inmeye tetikleyen şey, salma anında tekrar etmeyebilir. Ve hayvan dibe inmesi gerektiğini bilemeyebilir.

    Şöyle düşünelim birde. Balık diyelim ki su soğuduğu için, içgüdüleri derine gitmesini söylüyordu. O gün su çok fazla soğuk değildi. Sadece derine gitmeyi tetikleyecek kadar bir kaç derece düşmüştü. Ama saldığınız anda, su buz gibi olmuş olacak çoktan. Balık zaten o soğuktan kaçmıştı, siz onu soğuğun göbeğine bırakmış oldunuz. Balık üşüyecek haliyle, hareketsiz kal diyen içgüdüleri devreye girecek belki.

    Yani, geri salma noktasında, olay göründüğünden karışık. Balığın oltaya vurduğu ortamla, geri salındığı ortamın mümkün olduğunca aynı koşullara sahip olması gerekiyor.

    Bilimsel çalışmalarda tutulan balıklar geri salınırken, özel aparatlar ile taa tutulduğu derinliğe indirilir bu yüzden.
     
  9. HastaRuH

    HastaRuH Erkan

    Mesajlar:
    1.243
    Şehir:
    Tekirdağ
    En İyi Avı:
    55cm zargana--60 cm Lüfer (Kofana)--70 cm 3.750 gr Levrek
    teşekkürler
     
  10. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Serdar kardeş be ne di.yon sen ben anlayamıyorum.,
     
  11. talip yeşiltepe

    talip yeşiltepe talip yeşiltepe

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    158
    Şehir:
    İSTANBUL
    ustalara tebrikler..gerçekten çok güzel fotolar ve av yaşanmış.darısı başımıza :)
     
  12. mexelina

    mexelina emre

    Mesajlar:
    130
    Şehir:
    kocaeli-darica
    Favori Kamış:
    shimano catana 10-30
    Favori Makine:
    okuma trio s
    En İyi Avı:
    lüfer,mırmır,kefal,eşkina,izmarit,istavrit ...
    serdar bey mesajlarinizi takip ediyorumda bayagi bilimsel aciklamalariniz var.bu kadar bilgiye nasıl ulaşıyorsunuz ansiklopedileri mi bitirdiniz yoksa mesleğimiz icabı mı ?mesleğinizi de merak ediyorum eskihisardan avlanırken kıyıdan Mi avlanıyorsunuz ,tekneniz var tekneyle mi açılıyor sunuz?...kopekbaligini sirti ile mi avliyorsunuz???
    Kopekbaligi av sonucunuda merak ediyorum...
    Kopekbaligi yeniyor mu? Kansere iyi geliyor diye duymustum ama dogru mu ???