Sardalyanın yem olarak kullanılması ve muhafaza edilişi

Konu, 'Yemler ve Yemleme' kısmında balikci tarafından paylaşıldı.

  1. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    İstanbul'da çipura kalmadı ki... Bulursan yakalarsın. :eek:

    Bu arada Türkçeyi biraz daha düzgün kullanırsak sevinirim... ;)
     
  2. aniltav

    aniltav

    Mesajlar:
    1
    ilk mesajıı yazıyım :) birde kıyıdan sardalya kullanırken kac numara igne kullanıyorsunuz klasik dip oltasımı kullanıyorsunuz bu gibi bilgileri verirseniz benim gibi deneyimsiz balık avı meraklıları icin faydalı olur :)

    Ayrıca avladıgımız ısparoz vb. kucuk balıklar dan bu yontemle yem olarak faydalanılabilirmi acaba

    tesekkurler
     
    Son düzenleme: 29 Eylül 2007
  3. mokur

    mokur Mustafa Okur

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    15
    Şehir:
    Mersin
    Sardalya hazırlanması konusunu komple okudum, yem olarak sardalyadan başka bir yem kullanmamış biri olarak bende fikirlerimi yazayım dedim;

    1. Taze sardalya tuzlanmaz eğer sardalya gevşemişse sadece iç kısmına (deriye kesinlikle tuz değdirilmez) bir miktar kaya tuzu serpilerek sardalyanın sertleşmesi sağlanır.

    2. Sardalya suyun altında yıkanmaz. Eğer pulu temizlenmek isteniyorsa deriye zarar vermeden bıçakla temizlenir (bunu yapmak ustalık ister)

    3. Sardalyanın en iyi kullanma metodu taze alınan sardalya hiçbir işleme tutulmadan halka halinde kesilerek içiyle birlikte oltaya takılarak kullanmaktır. Bu yöntemle eğer aşağıda büyük balık varsa yemde iri doğranarak av yapılmalıdır.
     
  4. serdar43

    serdar43

    Mesajlar:
    174
    Şehir:
    Kütahya
    Favori Kamış:
    Orta kalite kamış.
    En İyi Avı:
    Levrek- 1,750 gr
    yaklaşık 4 yıldır levrek için deneme yaptığım avlakta şunu öğrendim heryerde geçerlimi bilemem ama sardalye asla gazete kağıdına sarılamamalı. Gazetenin kokusunu alan balık yemi yutmuyor ufak balıklar parçalıyor. Aldığım sardalye tazeyse önce deniz suyunda ellerimi yıkıyorumki elimdeki nikotin vs.. kokuları gitmesi için sonra aynı şeyi kestiğim bıcak içinde uyguluyorum. Balıklar tazeliğini kaybetmişse balıkları bir poşetin içersine istifleyerek tuzluyorum ve buzdolabında saklamaya çalışıyorum. bir defasında buzlukta unuttuğum poşeti 2 ay sonra açtığımda sardalyelerin hala parlak olduklarını fark ettim ama 1-2 saate içersinde çözüldüklerinde kağıt havluya sararak avlandığım böyleye attım. Kadın çorabı soğan filesine sarıp atan arkadaşlara tavsiye ederim kağıt havlu olacaktır çok uzun süre dayanmasada işe yarıyor ve bir süre sonrada eriyip cevreye zararı olmuyor..
     
  5. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    Merhaba,

    Siz bu mesajı yazdığınızda ben vatani görevimde olmam nedeniyle yanıtlama fırsatım olmamış. Şimdi sorunuzu gördüm ve yanıt vereyim. :)

    Kıyı için bu sardalyayı kullanırken benim iğne seçimim mustad classic 505 yada mustad match 505 serisi 3 numaradır.

    Isparozu parçalayarak değilde levrek için bırakma takımlarında kullanabilirsiniz yavru kefalden sonra oldukça verimli olduğunu söyleyebilirim, başka bir konuda bununla ilgili bir makale yazmıştım dilerseniz bakabilirsiniz.

    Selamlar.
     
  6. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    Merhaba mustafa abi,

    Sardalyayı eğer aldığınız gün kullanmayıp, ertesi gün kullanacak yada bir kaç gün bekletecekseniz, tuzlamanız şart. Tuzlama işlemi yapılmazsa sardalya 1-2 gün sonra acayip şekilde yumuşamaya başlıyor, bu şekilde iğneye taktığınızda kamışla mesafeniz 70-80 metre açıkta ise, oltayı fırlattığınızda yemler havada iğneden düşüyor. Eğer tuzlanmış olursa yem oldukça sert olduğundan uzak mesafelere atışlarda endişe etmiyorsunuz.

    Sardalyayı suyun altında yıkayıp pullarının temizlenme sebebi ise üzerindeki parlak deriye zarar vermemek içindir, sardalyanın derisinin parlaklığı suyun altında çok önemlidir, parlamazsa av verimli olmaz. Sizinde bahsettiğiniz gibi eğer suyla pulları temizlenmeyip bıçakla yapılacaksa, ustalık gerektiren bir iş ;)

    Üçünde maddenize aynen katılıyorum abi, sardalya günü birlik kullanılıp tüketilirse av çok daha verimli oluyor, hiç bir işlemde yapmak gerekmiyor üzerinde.

    Paylaşımınız için çok teşekkürler abi, rastgele.
     
  7. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    Serdar abim merhaba,

    Sardalyayı gazete kağıdında muhafaza etmemizin nedeni sardalyaların nemli kalmalarını sağlayıp, kurumamaları içindir. Kuruyan sardalya, suyun altında koku yayma durumunu ortadan kaldıracağından avın verimliliğini yüksek oranda düşürür.

    Levreği bilmem ancak bu anlattığım yöntemle ege bölgesindeki dip balıkları: çipura, sargos, iri karagözlerle çok iyi sonuç alabiliyorsunuz. Yazı iple çekiyorum 2 senedir denizden uzak kalan biri olaraktan :)

    Selamlar.
     
  8. mokur

    mokur Mustafa Okur

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    15
    Şehir:
    Mersin
    Serdar kardeşimiz aslında levrek avı yaptığı için haklı. Çünki levrek hayvanı çok zeki;) kokunun sinmesini engelleme amacı ile gazete kağıdı kullanmıyor.
     
  9. mokur

    mokur Mustafa Okur

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    15
    Şehir:
    Mersin
    Sn. Murat Kardeşim,

    Sardalya ucuz bir yem olduğu için ava giderken aldığın sardalyayı av bitiminde saklamayıp denize atmanı tavsiye ederim (Küçük balıkları yemleki büyüsün ;) )

    Sardalyanın en büyük avantajı kokusudur. Su altında yıkamak bu avantajını düşürmek demek. O nedenle Ava giderken taze sardalya alıp kullanmak gerekir (mümkünse tezgaha inmemiş olanlardan yani kasa içinden)pullarını temizlemene gerek yok eğer illaki temizlemek istiyorsan bir bıçağın ters tarafı ile fazla bastırmadan 1-2 kere sürterek pulunu alabilirsin. Ama pulu ile hiç işlem yapmadan kullanırsan oltayı savururken kesinlikle oltadan düşmez.
     
  10. gülbaharlar

    gülbaharlar gulbaharlar

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    4.214
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    valla tüm bilgiler için teşekkürler ama ben yinede yemin herzaman taze ve günlük olmasından yanayım ne kadar taze olursa okadar çok verim alıyorum teşekkürler
     
  11. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    Mustafa abi değerli bu paylaşımın için çok teşekkür ederim.

    Pullarını aslında temizleme nedenim tuzlama yaptığımda tuzun balığın etiyle birleşip sertleşme oluşturması, üzerinde pul varken tuzlama yaptığımda tuzlar pulun üzerinde kalıyor ve faydalı olmuyordu. Yaz aylarında kimi zaman 10 günlük izine ayrıldığımdan sardalyayı 1-2 kilo kadar alıp tuzlama yapıyordum, çünkü çeşmede herzaman sardalya bulmak çok zor, tuzlama yaptığımda ise 10 gün boyunca kullanma şansım oluyordu.

    Sardalyayı yaprak yem olarakta kullanabilirsiniz tavsiye ederim.
     
  12. muta

    muta Murat

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    Çanakkale
    Favori Kamış:
    banax sx 5000
    En İyi Avı:
    çipra
    bence en iyi verim günlük sardalyeden alınıyor ikinci güne kalan sardalye ile daha hiç balık alamadım.bizim buranın balıkları nazlı heralde :D

    ama 1 hafta tuzlanıp bekleyen sardalyeler gerçekten lezzetli oluyor :) :) :)
     
  13. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    Merhaba sevgili dostlar,

    Bu konudaki ikinci mesaj güncellenmiştir.
    Sardalyadan yaprak yem elde edilmesi, oltada uygulanışı, video ve fotoğraflı olarak eklenmiştir.
    Aynı şekilde sardalyadan parçalar halinde yem elde edilmesi, oltada uygulanışının yine fotoğrafı ve uygulamalı videosu eklenmiştir.

    Faydalı olması dileklerimle. Benzer çalışmalar önümüzdeki haftalarda ;)
     
  14. mulker

    mulker Murat

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    31
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    2.70 m.kamış+Alba makine
    En İyi Avı:
    son hatırladığım deniz kefali 2,5 kg.
    tşk

    sardalya hakkındaki bilgilerinizi paylaştığınız için çok tşk ediyorum..kıbrıs takımlarımı sırf yem dağıldığı için verimli kulanamıyordum..umarım bu bilgiler yazın benim çok işime yarıyacak..
     
    Son düzenleme: 17 Nisan 2008
  15. balikicimurat

    balikicimurat murat

    Mesajlar:
    120
    Şehir:
    pittsburgh usa
    Favori Kamış:
    olta,kamis,siyirti,birakma
    En İyi Avı:
    akya....13.5 kg----levrek4.3 kg
    sardalye yemi

    YIne affiniza siginarak,,sardalye konusunda birseyler soylemek istiyorum...Tuzladiginiz sardalyeyi kaya tuzu kullanmak daha bir verimli olacaktir..burda yeniden basamaklari anlatmayacagim,,,ama bicak yerine
    keskin bir makas kullanarak yemin daha az zedelenmesi saglanir.Ben sardalyeyi
    tuzladiktan sonra en az 4-6 saat bekletirim...ve oltadanda kolay kolay cikmaz ...Bazen 75-120 gr...atarli oltada gayet iyi sonuc veriyor,,eger bir problem varsa veya yeminiz firlayip gidiyorsa ya yem olmasi gibi hazirlanmamistir yada kamisi pek atmasini beceremiyorsunuz demektir..ama genede dogru oranda tuz ve diger islemler olumlu ve engecerli yem olan (BENCE) sardalya yi 1 numarali balik yemi yapar....(CANLI BALIKTAN HARIC)
     
  16. yusufseyda

    yusufseyda Yusuf

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    18
    Güzel Yem

    Bu verimli ve ucuz yem ile ilgili paylaştığınınz bilgiler için teşekkürler.
     
  17. turan

    turan Turan

    Mesajlar:
    130
    Şehir:
    izmir - didim
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    oğlum 3,700 kg - 52 cm
    merhaba,
    sardalayayı genelde taze alıp hıc bır ıslem uygulamadan cok kullandım. ama genelde gunduz avlarında sardalye kullandım ve bellı bır sure gectıktn sonra balık gunesın etkısıyle dokuluyor.
    benım merak ettıgım husus tuzlama yaptıgımız sardalyeyeı dondurucuda degılde normal dolapta sakladıgımızda dolaba koku verıyor mu? ( hanım faktorunu de goz onunde tutmak lazım :) )
     
  18. Nicolas79

    Nicolas79 Aytaç ÇAKICI

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    57
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Remixon 240 cm Spin Kamış
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av-30
    Aslında benim sorum sadece sardalya hakkında değil, genel bir soru. Sardalyaya ek olarak madya, boru kurdu, yengeç gibi yemler buzlukta saklanıp kullanılabilir mi?
     
  19. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Maalesef saklanamıyor. Madyayı hiç denemedim ama boru kurdu olmuyor. Sardalya çok yağlı bir yem olması dolayısıyla sanırım taze tuzlanmada 20 gün kadar buzlukta ilk günkü kadar taze duruyor. Ancak boru kurdu türü yemler bu kadar yağlı değil sanıyorum. Ondan tuzlanamıyor.
     
  20. Salihreis

    Salihreis Salih Günerergin

    Mesajlar:
    319
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    sadece olta
    Favori Makine:
    okuma salina SA-65
    En İyi Avı:
    kaçan balık :-)
    Sardalye tuzlama

    bir kova alınır,
    yarısına kadar deniz suyu konur,
    içine 2 kg.lık kalın tuz dökülür ve karıştırlır.
    daha sonra içine alabildiği kadar buz atılır.
    balıklar içine atılır ve ava gidilir. kovanın üzeri örtülür.
    av bitene kadar balıklar çakı gibi sağlam durur.
    deneyin pişman olmazsınız.

    en iyi yem taze yem :)