maw cavalera murat kardeşim bişeyi söylemeyi unuttum.ayrıca oltayı balıktan geldiğim gibi olduğu şekilde bırakıyorum.temizlik bakım hak getire buna rağmen bu misina çürümedi.palavra ağır bi kelime.ben sadece gerçekleri söyledim.eski balıkçı ağbilerinize sorun bakalım.misina çürürmüymüş tuzlu sudan dolayı.oltayı savurmayı bilmezsen dibe takılmış oltayı çok zorlarsan her misina kopar.çelikten değil bu.ondan sonra misinaya suç atmayalım.
bak güzel abicim...palavrayı önce sen kullanmışsın bende ekledim üstüne..kaldıki benim atışım 90 ile 110 metreden aşşagı degildir....takıpta misinayı zorlamam..ama oluyor insanlık halidir takılır kopar vs...yapcak bsey yok...lakin misina cürümez diyerek iddaa ediyosun bende diyorumki cürür hemde ne cürüme......en basiti balıga gıttıkten sonra takımını al yanına ve bak 3 gün sonra nasıl paslanmışk...demirden igneler cürüyüp paslanıyor,misinamı cürümesin
Tuz değil misinayı, nüfuz ettiği her maddeyi etkiler. Eğer her gün balığa giden biriyseniz bu etkileşim yavaş olur. Çünkü sudaki tuz, su buharlaştıktan yani eve geldiniz, oltayı temizlemediniz ve bir hafta sonra tekrar balığa çıkacaksınız; işte o arada geçen süre içinde su buharlaşacak, yani misina kuruyacaktır. Ama tuz olduğu gibi kalacak ve misinayı daha fazla etkileyecektir. Islakken de etkiler ama en fazla yıpranmayı kuruduktan sonra verecektir. Ayrıca, tuzlu suyla ıslanmış ve kurumuş misina, bir sonraki avınıza gidip ilk atışınızı yaptığınızda, tuz yüzünden kayganlığını da yitirmiş olacağında hiç hesaba katmadığınız patlamalar da yaşayabilirsiniz.
Sezonda guncel raporlarin yerini , kisisel atismalar aliyor bu tip fikir catismalari icin farkli bir baslik bulunamazmi acaba? Zira kisisel soylemler rapor yazilarinin onune gecmekte. Nacizane fikri bu yonde , keyifli av ve guzel rapolar dileklerimle. Saygilar.
Bravo arkadsasım ben yazıcaktım sen yazdın kımsenın işine gelmıyor rapor yazmak demek.....bende ozaman forumda bıkac gorustum arkadaslarıma ozelden rapor verım ozman ne yapım .. ben cunku devaml gezıyorum ve cok ıstanbul bolgelerınde balıkda arkadaslarım var telden vs gorusuyoruz bundan sole öle yapacam artık... dun forumdan arkadasım la benım merama gıttık once bana ınanmadı belkı ama gıdınce showu gördü at cek balık aldık kiii ıstanbulda hıc bır sahılde tık yokken orda baya aldık
Gerçi her misina için aynı şeyi diyemem belki, olmadık bir maddeden yapılmış bir tanesi olabilir içlerinde. Ama tuz ve tuzlu su misinayı kolay kolay eskitemez. Bakarsanız, forumun tırıvırı sayfasında, takılan tırıvırının 200 yıl dayanabileceği söylenir ki, gerçekten doğrudur. Denizde de bu süre pek değişmez. Ama klasik misinaları perişan eden bir şey vardır: Ultraviole ışık. Yani güneş ışığı. Haftada 6 saat güneş gören misina, 2-3 ay sonra çürüme emareleri göstermeye başlayacaktır. Elbette bu ışığı a dayanıklı bir şey olarak özel üretilmemişse. Peki tuzun hiç mi ziyanı olmaz? Makarada kalan deniz suyu kuruyup, tuz kristalleri oluşunca, çok çok azda bir miktar zımpara etkisi yapacaktır. Ama bu etkinin misinayı yıpratması çok zaman alacaktır.
arkadaşlar bu başlık altında lütfen sadece av raporlarınızı yazın, kişisel konuşmalarınız ve bilgi edinme işini burada yapmayın ....
Deniz suyunun misinayı bozması çok zordur. Serdar bey'in de dediği gibi misinaya en fazla zararı güneş verir mümkün mertebe güneşten korumaya çalışın. Bu arada tuzlu suyun nasıl bir etkisi olur zamanla misina sertleşir bu da uzak atımları etkiler başka bir etkisi olmaz.
Birazcık kimya dersi Tuzlu su, nedir, tuz + su. Misina nedir? Naylon, Polietilen, Polivinilklorür vs. gibi polimerler, PVDF, UHMWPE vs. PVDF, florocarbon. Hidrojen yerine flor kullanıldığı için hidrofobiktir, su onu ıslatmaz, suyu emmez. Tuzdaki sodyumla zaten hiç işi olmaz, klor ile de flor zaten benzer açgözlü elementler, florun olduğu yere klor pek bir şey yapamaz. Demekki florokarbon misina deniz suyundan etkilenmez. Diğerleri naylon vs. içinde durum farklı değil. Tuzun naylon ve benzeri polimer poşetlerin veya kutuların içinde eve geldiğini hatırlayın. Onlara bir şey yapmıyorda, misinada aynı malzeme sayılır, ona ne yapabilir ki tuz veya su? Şimdi denecektir ki, doğada çözünen poşetler var, misinada öyle olabilir mi? Bu pek mümkün değil. Normal koşullarda tipik naylon gibi mazlemeler, nerdeyse 700 yılda ancak bozunur doğada. Bu iyi bir şey değil. O yüzden içine bilhassa oksitleyici bir şeyler katılır. Genelde bu metal tuzlarıdır. O da plastiği gevrek yapar. Kimsede daha kötü misina yapmak için daha fazla maliyet çıkarmaz. Kısacası, tipik misina hammaddelerinin su ve tuzdan etkilenmesi, en azından kısa vadede olası değil. Ancak yüzlerce yıldan sonra bu gerçekleşebilir. Bu bir sorun. Ciddi bir çevre sorunu. Takılan misina ağ veya takım, yüzlerce yıl denizde kalabilir. Şansımıza, dalgalar vs. dibe yatan misinayı taşlara vs. sürte sürte daha kısa zamanda parçalayabiliyor, sadece bir kaç yüzyılda. Neyse, görüleceği gibi, misinaların tuzlu sudan etkilenip çürümesi pek mümkün değil.
tuz bence misinanın akışını bozuyor, matlaştırıyor, yüzeyini pürüzlü hale getiriyor, daha çok sürtünmesine sebep oluyor. güneş ise elastikiyetini etkiliyor.
volkan misinanı bozan tuzlu su değil. makinanı ve kılavuzlarını bir kontrol et. iyi makina, balık çekmekten daha fazlası, iyi kamış, 150gr atmaktan daha öte bir şeydir.
abi bende de var mesina 17 yıldır sarılı, çeşme suyu görmemiş, hala kullanıyorum, yalnız tahtaya sarılı, Demekki eski yeniyi aratıyor! eski deyip bir eşyanızı atmayın çünkü yeniler gittikçe güzelleşiyor ama dayanıksız gibime geliyor. Ondan ayrı; Bende benzer sorunları yaşıyorum, rapala atarken mesina kopuyor. aradabir toplu çapariler atıyorum onun etkisi olurmu? gitti getti iki tane rapala dahada birdaha rapala almam, Pahali ya! yaklaşık 8 aydır kullanıyorum mesinayı, hemen her haftada 2-3kez, yani 2-3 günde bir olta atarım...... benim tahminim tuz naylonu kimyasal olarak etkilemez ama tuz partikülleri fiziksel bozulmalara yol açabilir "Misina tuzlu su'dan etkilenir mi? atış esnasında kopmalara neden olur mu?" Birileri, arkadaşın bu soruya yorumsuz ve net cevap verebilirse iyi olur.
Hasan kardeşim, Deniz suyuna, tuzlu su deyip geçeriz. Halbuki deniz suyu yapısında, o kadar çok element eriyik haldedir ki............ Bak neler vardır genelde tuzlu su dediğimiz deniz suyu içerisinde; Nitrit, Nitrat, Fosfat, Boro, Silikat, Bakır, Kalsiyum, Magnezyum, Stronsiyum, İyot, Amonyum, Oksijen v.s. Tabi bu oranlar, o suyun aldığı tatlı su kaynaklarına göre değişir. Bunların büyük bir bölümü asit diye tabir ettiğimiz kimyasallar içerir. Dolayısıylada, temas eden her şeye karşı olumlu ve olumsuz etkileri büyüktür. Bize olan etkisi se olumsuzdur. Misinalarımızı yıpratarak çürütür, Makinalarımızı korozyona uğratır, İğne ve fırdöndü gibi metal içerikli malzemelerimizi oksitlendirerek kısa sürede yenilememize neden olur. v.s. İyi dileklerimle.
yani burada easas olan tuz değil, deniz suyunun içeriğindeki diğer maddeleride hesaba katmak gerekiyor. Hele ki mersin gibi bir yerde kanalizasyon akıyor ve deterjan atıklarıda bunun içindeyse zamanla etkilenecektir gibi görünüyor. Benim için esas olan sadece MESINA. diğer aksamlar etkileniyor. konunun başlığı gerekği, önemli olan mesinanın etkilenip etkilenmediği. Ama küçük bir anektod ekleyeyim, bir gün oltamı sudan çekerken küçük bir tomar mesina yumağı ile geldi. ve dolanmıştı. oltayı kurtarmak için koparayım dededim koparamadım, bıçakla kesmek zorunda kaldım. o zaman tuz bazı mesinalı etkiliyor yoksa o deniz suyundaki diğer elementlerden mi etkileniyor?. birçok sektörde artık polimerler ve polyamidler kullanılıyor sebebi dayanıklılığından ileri geliyor. dayanıklılığından. mesela evlerimizde artık metal boru yerine plastik borular kullanırız ve ömürlük olurlar. Mesina üreten firmalarında bu konuda araştırıp, suya dayanıklı ürünler ile piyasaya sunması gerekir diye düşünüyorum