marmarada yavru palamut başlıyor

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında sarızeybek tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Senin daha adini bile dogru durust bilmedigin, "yavru palamut" diye komik ve uydurma bir isim koyarak avlanmasi sakincali olmayan, olgunlasmis bir balikmis gibi gostermeye calistigin bildigimiz palamutu vicdansizca avlamana tanik olmak istemem dostum. Ayrica senin o tuttugun yavru palamutlarin (yavru diye farkli bir cins degil, bildigimiz palamutun yavrusu, yani cingene) kiloluk babalarini ben cok seneler once avliyordum. Hem de en irisini gozumle secerek, ufaklarina zarar vermeden, tereyagindan kil ceker gibi... simdi ise senin ruyanda bile goremeyecegin onbes, yirmi kiloluk sarikuyruklarin, orfozlarin filmini cekiyorum... hem de kilina bile zarar vermeden...

Bilmeden, okumadan, arastirmadan, koru korune devam et sen bu yolda... yardim eden, bilgi, kaynak paylasanlara da ukalalik yap, boylece cehaletini iyice tasdik et... bu kafayla devam et sen...

Arkadas sormus, "nedir bu yavru palamut, resmi var mi, cingene palamutundan farkini resimle gosterebilir misin" demis, ona da cevap verememissin... birseyi uydururken ya usturuplu uydur, ya da birileri sana yol gosterince efendi ol, terbiyeli yanit ver... bilmiyorsan da ogren...

Bosuna dememisler "bilmemek ayip degil, ogrenmemek ayip" diye... sen ogrenmeyi reddederek, ustelik de kaynak gosterip yardim edene ukalalik yaparak karsilik veriyorsun, bilimsel kaynaklari kucumseyip cehaletini disa vuruyorsun... merak edip de bir girseydin o sitelere, "palamut" yazsaydin, haydi onu bulamadin diyelim, "bonito" yazsaydin, ogrenirdin palamut neymis... ama nerdeee...

Senin gibi hem cahil, hem ukala, sozde amator, yavru balik avcisi vicdansizlar oldukca denizde balik kalmayacak... o zaman ansiklopediden bakarsin palamut neymis, bir zamanlar nerelerde, hangi turleri yasarmis...

2. TheRasputiN

TheRasputiN Doğu Murat

En İyi Avı:
    Hangi Birini Sayim ?

İbrahiM abi SakiNN :D Herkez saldırı modunda zaten. 60 sene sonra olanlar için ne gibi bir önlem alabileceksin ki ? -60 sene gerideyiz şu an.. Babadan oğula geçen bir durum. Herşeyden önce sen zıpkıncısın oda oltacı. Sen balığını seçer vurursun ama suyun üstüne çıkarana kadar seçemez ;) Ama şu var ki ; mevzu ondan sonra başlıyor. Sudan çıkardıktan sonra livara mı yoksa denize mi ?... Maalesef yozlaştık.. Sirküler üstüne sirküler çıkardık. Lüfer mevzusun üstüne nasıl eğildiysek bununda üstüne çıkabilir. Konu onun yavru avcılığından çok ; BENCE onun gibi düşünen daha büyük başlarda.. Mesela su ürünlerinin denetmenleri, sahil güvenlik görevlileri, duruma duyarlı olması gerekirken ateşe benzin döken insanları seçmek.. Ben şimdilik bunlarla savaşıyorum. Ne mi yapıyorum ? en azından safımı seçtim ;) O yüzden bu tarz insanlarla Münakaşa girmene gerek bile yok. Konu kilitLensin rezillik son bulsuN ...

saygılarımla.

3. sarızeybek

sarızeybek ilker

Favori Kamış:
    -

yaşın 42 yaşındayım ve 7 yaşından beri balık tutarım. balıkçılığı senden öğrenecek değilim.ben işin doğrusu ne ise onu yazarım. ne dedimsem arkasındayım. ama şimdiye kadar kimseyi sırtından zıpkınlamadım. sanırım çaban bunun için.sana defalarca örnek yazdım anlamadın. sanırım algılayışında problem var.olsun sende lazımsın bize.son kez yazıyorum gene anlamassan senin problemin..''' eğer bir cins balığa ömründe bir defa bile olsa yumurtlama şansı tanırsan o balık soyu tükenmez....benim yakaladığım balıklar bu şekilde...kısacası bu. anlayabildiysen ne mutlu bana . anlayamadıysan bir başkası anlatsın.

4. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Daha fazla tartismanin geregi yok. Zira senin niyetin belli. Kafa ayni kafa, degismeye de niyeti yok. Sana daha soyleyecek sozum yok. Ugurlar olsun...

5. John Dory

John Dory Emre

En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    Aslında ne olduğunu tahmin edebiliyorum bu yavru palamut konusunun.

Kısaca:

Vonoz ve çingene palamutu diye adlandırdığımız genç palamutlar ilk sudan çıktığında, palamutun karakteristik özelliklerinden biri olan enine paralel çizgiler görülmez. Balık büyüdükçe enine çizgiler büyümeye, belirginleşmeye ve bir birine paralel hale gelmeye başlar. Örnek olarak en ufağından bir vonozdan başlayalım.

Görüldüğü gibi enine çizgiler bir yana, dikine desenler bile daha yeni belirmeye başlamış.

Balık biraz daha irileşip, çingene palamutu boyuna geldiğinde dikine çizgiler belirgin olmaya başlıyor.

Balık çingene palamutu boyunu aşıp, palamut olmaya doğru ilerledikçe enine çizgiler kuyruktan itibaren seçilir olmaya başlıyor.

1 kilo civarında tam boy palamut olduğunda enine çizgiler balığın vücüdu boyunca uzanıyor.

Palamuttan toriğe giden yolda ise enine çizgiler paralelleşip koyulaşıyor.

En başta bahsettiğim ufak palamutlara kimi balıkçılar tarafından ayrı bir türmüşçesine rağbet edilmesi tamamen balığın geçirdiği bu değişimden kaynaklanıyor. Kimiler bu balığa torik yavrusu diyor, kimileri palamut yavrusu... Ancak literatürde hiçbir şekilde palamutun (Sarda sarda) böyle bir alt türü bulunmuyor.

Lütfen bilimselliği olmayan bilgilerle yola çıkıp, henüz üreme boyuna ulaşmamış palamutları avlamayın.

6. REİS

REİS Mahir Ersin

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Emre

Yedin bizi be! :)

Dizmişsin boy boy palamutları lüferleri, helal olsun.

Konuyu baştan beri okuyorum ama karışmak istemedim.

Sen de çok iyi biliyorsun ki yavru palamut diye bir balık yoktur.

Konuyu açan kardeşimiz bu şekilde öğrenmiş ve (yanlış da olsa) bildiğini iyi niyetle paylaşmış.

Gereksiz tartışmaların ve kırıcı sözlerin hiç lüzumu yok.

Sonuçta, herkes kendi bilgisine göre bir şeyler yapıyor ya da başkalarından bir şeyler öğrenmeye çalışıyor.

Her iki fikre de saygı duyarım, sen ben kavgalarına ise asla.

Selam ve sevgiler, rastgele.

7. John Dory

John Dory Emre

En İyi Avı:
    Reis,

Saygısızlık yapmak gibi bir niyetim olmadı katiyen. Yavru palamut iddiasını ortaya atan konu sahibine, bu iddiasını görsellerle destekleyecek bir bilgilendirme yapması ricasında bulunmuştum. Kendisinden doyurucu bir cevap gelmeyince, onun yapması gerekeni ben yaptım. Bu konuda ne sizin, ne benim, ne de başkasının kişisel fikri olmamalı diye düşünüyorum. Balıkçılık teknikleri ayrı konu ama balık türleri üzerinden konuşuyorsak bilimsel veriler üzerinden konuşmalıyız. Öbür türlü benim eşkina dediğime, başkası mavruşgil, bir başkası lendenoz, ötekisi pandeli der, bir balık türünden dört balık türü türetiriz :)

Arşivimi kurcalamak da güzel oldu doğrusu. Ne zamandır palamut bizi hasret bıraktı kendisine. İnşallah bu sene kavuşabiliriz.

8. sarızeybek

sarızeybek ilker

Favori Kamış:
    -
    john dory adlı arkadaş bayağı uğraşmışsın. palamut un bütün familyasını göstermişsin. emeğine sağlık teşekkürler. ancak benim tuttuğum palamut bu değil . eğer foto yüklemeyi başarabilirsem. yavru palamut un fotosunu göstereceğim. eğer bana nasıl foto yükleyeceğimi yazarsanız sevinirim. bu saçma konuyuda kapatayım artık. özellikle zıpkıncı nın cahilliğinden bıktım..

Son düzenleme: 19 Eylül 2011
  9. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Emegine saglik Emre. Cok aciklayici olmus. Benim ne demek istedigimi sen anlamissin. Senin bu anlayisin baskalarina ornek olur umarim.

Su kimsenin bilmedigi, duymadigi, gormedigi yavru palamut adli farkli tur baligin fotolarini sabirsizlikla bekliyoruz. Boylece cahilligimizi gidermis olacagiz :)

10. Bandırmalı

Bandırmalı mustafa

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    karagöz (1,500gr)Kırlangıç (2kg) Minekop(3kg) Levrek (2kg)
    emre kardeşim ellerine sağlık şu bilgileri istersen denizdeki canlılar bölümüne geniş bir şekilde aktarki arkadaşlarımıza daha faydalı olsun yoksa bu güzelim bilgiler arada kaynayıp gidecek:)

11. Bandırmalı

Bandırmalı mustafa

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    karagöz (1,500gr)Kırlangıç (2kg) Minekop(3kg) Levrek (2kg)
    ilker geçenlerde senin mezgit raporunu gördükten sonra oradaki mesajlarında aktarmış olduğun düşünceleri ve bu konudaki görüşlerini gördükten sonra sana şunu tavsiye ederim gülü tomurcuk iken kopartan kokusuna hasret kalır ;)

12. unexpected

unexpected HAMZA

doğru söze ne denir..

13. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Te kelimeyle muhtesem bir calisma sunmussun sevgili Emre. Fotograflarina zaten hayranim ama bu palamut fotolari cok fazla olmus.Gozum gonlum acildi.

Bu arada corbada tuzum olsun...Geleneksel olarak balikciligimizda Palamut baligi buyukluklerine gore farkli isimler alirlar. Bunlarin en kucugune , yani palamut vanosuna "gaco" denir.Sirasiyla "cingene palamutu, Palamut, Kestane palamutu, Zindandelen, Torik,Sivri,Altiparmak ve Pecuta(Picuta) denir. Bunlarin hepsi "sarda sarda "bilimsel adiyla bildigimiz ve genel olarak palamut dedigimiz balikdir.

Ancak Ulkemizde godugum kadariyla ozellikle Akdenizde yazili orkinos ve gobene de yanlis bir ifadeyle palamut olarak adlandirilmaktadir.

Kavgasiz gunler sizin olsun.Gacolar denizde kalsin. Oltalarinizin kismeti gercek toriklerle insaallah tadlansin.

Dahasina rast gelsin...

14. John Dory

John Dory Emre

En İyi Avı:
    Teşekkür ederim Hüseyin abi. Kestane palamutu dedin de, en son fotograftakiler tam anlamıyla kestane palamutu olmuş :) Fotografın detayında saklı ;)

Asıl biz sizin güzel anlatımınızı özledik. Balığa çıkmıyor musunuz son zamanlarda? Güzel hikayelerinizi duyamaz olduk.

15. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Hepsi tamam iyi hos da... Nerde yavru palamut diye zikredilen kuzu ? Okudugum mesajlarda vanoz olmayip baslibasina bi tür oldugu izlenimi aldim.. :) merak ettim cahil kalmiyalim :D

16. REİS

REİS Mahir Ersin

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Ben seni bilmez miyim?

Sana, (veya bir başkasına)saygısızlık yapıyorsun demedim, sadece senin üzerinden konuya yazan bazen kırıcı olabilen mesaj sahiplerine genel bir hatırlatma yapmak istedim.

Bu arada arşivi de tekrar kutlamam gerek, gözümüz gönlümüz açıldı.:)

17. REİS

REİS Mahir Ersin

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    http://www.balikavi.net/forum/faq.php

Anasayfada foruma resim ve videonun nasıl yükleneceği konusunda yardım var.

Kolay gelsin.

Ben de merak ettim, yavru palamut dediğinin hangi balık olduğunu.

18. sarızeybek

sarızeybek ilker

Favori Kamış:
    -
    foto nasıl yükleniyor eğer yazarsanız sevinirim. şu cahillikleri gidereyim..

19. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Bir üst mesajda Mahir Reis linkini vermiş.:)

Elini çabuk tut, millet handiyse cehaletten kırıldı, kırılacak.:eek:

20. kofana1903

kofana1903 Timuçin TÜRKYILMAZ

En İyi Avı:
    Kofana
    Bende çok merak ediyorum bu yavru palamutu açıkcası...?

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.