lexa mı? ballistic mı? stradic mı?

Konu, 'Makineler' kısmında haySpinine tarafından paylaşıldı.

1. bosporus fisher

bosporus fisher hasan

Favori Kamış:
    okuma savant,lieaeffe spider surf 4.20,lineaeffe oyster cast,okuma v system 2.70
    Favori Makine:
    daiwa emp6000a,okuma raw2 65,shimano exage 4000 fc,okuma octana ot55
    En İyi Avı:
    1650g kefal,1kg çupra
    Bu yağı Nasa bile kullanıyormuş.Selim Bey verdiğiniz linkte özetle,bu yağın normal piyasada satılmadığı,çok özel yöntemlerle elde edildiği ve makinelerin özellikle toz,kum ,tuzlu su vs. korozyondan etkilenmesini önlemek amaçlı bir teknoloji olduğundan bahsediyor.Bence alınıp gönül rahtlığıyla kullanılabilir.Bu teknolojiyi üreten bizim kafamızdaki soru işaretlerini zaten düşünmüş ve de çözmüştür.

http://www.youtube.com/watch?v=_6PtjxVp7Dc

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Konunun anlaşılmadığı anlaşılıyor.

Bu yağ makinenin yağlanmasında kullanılan yağ değil. Bu sadece şaftı yatağı bölgesinde kullanılan özel bir yağ, bu noktadan makinenin su almasını önlüyor. Ama önlemekten ziyade, bu bölgenin yağsız kalmasını önlüyor aslen. Zira spin makinelerde en sorun çıkaran ve sürtünmenin en çok mesele olduğu yer burası.

Bunun dışında, malum dişliler, worm shaft filan gibi aksam standart gres ile yağlanmış oluyor. Standart derken daiwa'nın standardı. Acayip bir şey, yüke binince kararıyor, normalde beyaz bir gres. Kararıyor derken, yükten sonra gene kara renkte oluyor.

Basitçe, makinenin şaftını yatağından çıkarmadığınız sürece bu yağ ile ilgili bir problem yaşamanız pek olası değil. Kaldı ki, bu yağın kullanıldığı makinelerde genellikle korozyona dirençli bilyalar kullanıldığından sorun çıkaracak bir hususta kalmıyor. Kullanma durumunuza göre, çok sık büyük balık yakalıyorsanız mesela yılda bir gibi, klasik hafta sonu boğaz balıkçısı için 3-4 yılda bir gibi kapağını açıp gresi temizleyip tekrar greslemek kafi gelir.

Her durumda, sarma telindeki bilya, bilhassa deniz pisliği nedeniyle sıkıntıya düşebilir. bu bilyayı ve yatağını ara sıra temizlemek isabetli olur.

Bunun dışında daiwa öyle pek bakım vs. gerektirmez. Bunları yapmasanızda yıllarca çalışır gider.

3. furunotr

furunotr Haluk

Beni niye alıntıladın anlamadım Serdar; zaten söylemişim; şaft mili ile gövde arasında ve klavuz sisteminin yan çeperlerinde kullanılıyor bu yağ; herhangibir yer yağlanmıyor yani; manyetik yağ oradaki mıknatıs düzenğine tutunarak ve iki ucu açık bir alanda duruyor... Sonuçta oradan su, toz; v.s. girmesini engelliyor...

Bunu zaten biliyorum ve yazmışım yukarlarda biryerlerde; sorun makina iç kısmında yağlama ihtiyacımız oluştuğu zaman ki bu zaman er ya da geç oluşacaktır ve herhangibir parçada bir problem oluştuğu ve bunu değiştirmek gerektiği zaman ortaya çıkıyor...

İlgili parça temin edilip değiştirilebilir; yağlama da yapılabilir makina sökülüp; ancak bu manyetik yağ yerinden ya tam kaçacak; ya da eksilecek; bahsettiğim; bahsetmeye çalıştığım problem bu... Eğer böyle bir durum oluşursa zaten piyasaya arzedilmemiş olan bu yağı nereden temin edeceğiz???

Oldu da temin ettik; uygulamasını ne gibi bir cihaz ile ne şekilde yapacağız; şırıngaya çekip oraya enjekte falan mı edeceğiz??? Bu konuda ithalatçı firmalar hiçbir açıklamada bulunmamışlar; bulundukları teminatlar da bana göre laftan-sözden ibaret...

Bir de bazı makinalar bazan bu yağı fışkırtıverebiliyorlar; bu çok düşük bir ihtimal tabii...

Bu tip makinalardan 2 yıl kadar önce deneme imkanım oldu; çok güzel makinalar ve bahsedilen bu sistemde sorun yaşanmadığı sürece de çok kullanışlı...

Şimdiye kadar 2 makinanın yurtdışına yollandığını; birindeki eğik şaftın yurtdışında değiştirildiğini; öbürünün sökülemeyen makarasının da yurt dışında halledildiğini ve geri gönderildiğini biliyorum; yalnız tek bir firma bu kadar ilgileniyor son tüketici ile...

Zamanında yurtdışına bu konu sorulduğunda da makinaları açmıyorsunuz; açarsanız garanti dışı kalıyor; bize gönderiyorsunuz ve ücretsiz olarak hallediyoruz tadında bir karşılık alındı...

Hakikaten de kullanıcı hatası olmayandan ücret talep etmediler; ancak makinanın yurtdışına gidiş-gelişi bir süreç ve risk; ve tabii ilave kargo parası...

Yağ konusunda Shimano'da öyle Serdar bey... O da kararıyor; hatta kullanılmaz duruma geldiğinde buharlaşıyor sanırım ve arkada bir kalıntı v.s. kalmıyor...

Bu makinaların sarma telinde de bu teknoloji kullanılıyor bilginize...:)

4. furunotr

furunotr Haluk

Ek olarak; Daiwa Magsealed rulman da üretti son zamanlarda; bu teknoloji taşıyan makinalardan; bilhassa New Saltiga modelinden almayı düşünenlere bir süre daha beklemelerini öneririm; muhtemelen bu senenin ikinci yarısında bu teknolojiyi taşıyan makinalardan bazılarının; özellikle Saltiga'nın yenileceğini; en azından gövde tasarımının değişeceğini; rulmanlarının Magsealed olacağını tahmin ediyorum büyük olasılıkla...:)

5. furunotr

furunotr Haluk

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Gene anlatamadığımı görüyorum haluk abi.

Makinenin yağlamak gereken yerleri, sarma teli bilyası, kol bilyaları tarafı, iç dişliler vs. bu yağla yağlanmış değil. Bildiğin makina gibi sök kapağını, yağla.

Velakin, şaft, mil ve rotor tarafına dokunma, ki oralarda dokunmanı gerektiren bir şey olması olası değil zaten. Aç kapağı, keyfince yağla, eğer derdin buysa.

Kaldı ki, daiwa öyle kolay kolay yağlanmak filan istemez pek.

Ama sanırım anlatabiliyorumdur: klasik yağlama rutini gene aynen geçerli. Sadece bu mag selaed kısım olan rotor - şaft bağlantısına dokunmuyorsun, zaten dokunman da gerekmiyor.

Ha, şimanov gibi döküntülerle 25 yıl geçirdiğini biliyoruz. Bu yüzden öyle bakım vs. gerektirmeyen, başa dert çıkarmayan, eve gelip kenara atınca haftaya baş ağrıtacağını aklına getirmediğin bir makine kullanmanın keyfini pek tatmış değilsin, bunu da biliyoruz. Alacağın makine de sorun bakım yapmak değil, onun hakkını verecek av bulmaktır sadece. Bunu o balon markalarla karşılaştırıp, sonra da hiç olmayan "bakımını, arızasını ne yapcaz bunun?" gibi bir sorunu sorun etmenin anlamı yok.

Daiwa vitrine koymak için değil, gidip balık tutmak için üretilir. Onu vitrin süsü olup, av dönüşü bir sürü yağ, temizlik vs. isteyen süs biberleri ile karıştırmamak lazımdır.

7. lynx

lynx Aykut

Favori Kamış:
    Daiwa Crosfire 2.40 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa Lexa 2500sh
    Dostum makine 280 gr. Avdan sonra musluk altında yıkadıktan sonra bezle siliyorum o kadar, makinenin dönüşü hiç değişmedi açıkcası. Bende exceler ve lexa arasında kaldığımda satıcı iki makine için biri profosyonel segmentin en altı,diğeri orta segmentin en üstü şeklinde yorumlamıştı. Bende hardbodyz e kanmıştım :)

8. furunotr

furunotr Haluk

Serdar önce okuduğunu anlamayı öğren; sonra tekrar alıntıla... Benim dediğimi bana tekrarlayıp duruyorsun anlamadığımı iddia ederek... Ben ne diyorum... BU YAĞ SHAFT MİLİ İLE GÖVDENİN TEMAS ETTİĞİ NOKTADA VE KLAVUZUN AÇIK NOKTALARINDA AÇIKTA KALAN ALANLARDA SU VE YABANCI MADDELERDEN TEMASI KESMEK İÇİN KULLANILIYOR DİYORUM...

Rotoru sökmeden; kapak açmadan neresinden yağlayacaksın bu makinayı Serdar hiç düşündün mü??? Hiç mi içindeki dişlileri, rulmanları, diğer aksamı yağlama zamanı gelmeyecek???

Arıza yapıp parça sorunu çıktığında hiç mi sökmeyeceksin bu makinayı???

Sökersen ne olacak; bu manyetik yağı nereden bulacaksın da ne şekilde uygulayacaksın???

9. furunotr

furunotr Haluk

Tabii serdar 3 New Saltiga'da problem var; ikisi yurtdışına gönderildi ve yapılıp geldi; biri beklemede; bu benden geçen; geçtiğimiz zamanlarda bir kısmı yağ kaçırdığı için Daiwa tarafından toplatıldı; sonra sorunu düzeltilip geriye dağıtıldı; sen neden bahsediyorsun; kaç kere Shimano kullandın, kaç değişik Daiwa modeli kullandın???

10. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Sökersen, yağ söktüğün parçanın üstünde kalıyor zaten. Zira yağı orada mıknatıslar tutuyor.

Ama bilmem kaç kere yazmam gerekiyor. Yağlamak, bakım yapmak için, bu mag sealed olan bağlantıyı sökmen gerekmiyor. Rotoru çıkar, kapağı aç, yağlayacak mısın, ne yapacaksan yap. Bu aksamı sökmen gerekmiyor.

Al işte bak, catalina'nın mag selaed olan zımbırtısı, mavi okla gösterilen yer:

Ve bir iyice sökülmüş hali.

Yap yapacağını bu hale gelince, sonra da tak vidaları geri olsun bitsin, yeterince açık mı?

Ha, bana sorsaydın, alayım mı bundan bir tane diye, ne derim?

Bence boş ver, değmez o kadar para vermene. Hele hele boğaza kurşun atmak için onun yarı parasına bir sürü güzel aleti var daiwa'nın. Bu charter botu filan işletiyorsan verdiğin paranın hakkını verecek bir alet ancak.

11. arkadas

arkadas ibrahim

bir gün köyün disinda biryerlerde millet toplanmis göl kenarinda piknik yaparlarmis kizin bir durup dururken hickira hickira aglamaya baslamis ne o kiz sana ne oluyor demis hele susda bir anlat hic dememis kiz aklima geldi ya birgün evlenirsem cocugum olursa oda gelip bu göle düserde ölürse diye agliyorum demis :) bak hele su akilsiza demisler sen daha evleneceksinde cocugun olacakda o cocuk ta buralara kadar gelecek de ölecek hemi deyipgülmüsler
    mag teknolojili daiwa olacak param olacakda ya bozulursa ve japonya ya giderse mi ?? tek derdim bu olsun yedegimi cikaririm olmadi bir dostumdan ödünc alirim olmadi kamisla baliga cikarim dertmi yani bukar yogun kullanabilecekmi üsdelik
    bir arkadasin bu kadar yogun baliga cikmasi icin issiz ve ve bekär olmasi lazim ha burde anne baba var evet crossvire de ve exagede yok bu teknolji

12. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Evet bu kadar basit,açıklaması böyle..

Ben yanlış anlamadım,sen başka şeylerden bahsettin Serdar
    Bak ne yazmışsın..

Yoksa ben bu yağın neye yaradığını biliyorum zaten...

13. furunotr

furunotr Haluk

Hiç mi kaçmayacak bu yağ oradan; perçinlediler mi onu oraya??? Makinayı normal kullanırken o yağın oradan çekip gittiğini bildiğimiz örnekler var; sökünce oraya yapışık mı kalacak; hadi şaftı kıpırdatmadın yerinden; klavuz sistemini ne yapacaksın??? Nasıl yağlayacaksın???

14. furunotr

furunotr Haluk

Siz de iyi okumuyorsunuz sanırım yazdıklarımı; getirilmiş belli sayıda makinadan 3 tanesi problem yaptı; ama üretim hatasından; ama kullanıcı hatasından...

2 tanesi Japonya'ya gönderildi; öyle bilgi aldık çünki; bir tanesi için bilgi bekliyoruz...

Şimdi siz yurtdışındasınız; bu tip garanti, servis sorunlarınız olmaz...

Bir kırık rulmanı temin edemediğimiz ülkede; temsilciliği olmayan bir marka ürününün; hele böylesi pahalıya alabileceğimiz bir ürünün sorun çıkarttığında öylece kalabilineceğini söylüyorum ben...

Yahut bir imkan buldunuz; yurtdışına yolladınız; kargo parası ve gidiş-geliş süreci ile riski de mevcut...

Sabahtanberi bunu anlatmaya çalışıyorum...

Ne yaparsanız yapın aman... Ben pes ettim...

15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Sanırımı filan yok, bariz şekilde anlamadın bir türlü.

Bu yağın oradan, senin bizzat o mekanizmayı söküp, eline bu işe uygun bir zımbırtı (bkz: şırınga vs.) alıp çekmen gerekiyor. Bunu yapmadığın sürece, o yağın oradan gitmesi imkan dahilinde değil. Ha, kırarsın makinayı preste vs. bu başka bir tartışma.

Bu yağ, 100 sene boyunca uzayda tek başına gidecek olan araçlarda filan kullanılıyor. Varlık ve icat sebebi, o yapıştığı yerde, o yer sağ kaldığı sürece kalmak.

Kaç tane daiwa var elimizde, senelerdir kullanırız. Defalarca denizden topladık makinayı. Daha bir tamir, bakım filan ihtiyacı göstermiş değil. Sen daiwa'yı bazı malum balonlarla karıştırma derim abi.

16. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    :D :D :D :D :D
    Serdar enetersan adamsın ha..
    Hamsiyi salamauraya yatırır gibi ne o öyle,sende makinaları denizemi yatırıyorsun:D ..

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Balıklar alıp gidiyor abi

18. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Geri gelme garantili yani. Ee, ne de olsa Daiwa.

Bu durum şimanovun başına gelseydi, "millet bir eziyetten kurtulsun diye, bir daha geri gelmemek üzere balıklar alıp götürüyor." derdin.:eek: :D

19. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Denemesi kolay, denir ki, denemeden bilemezsin.

Yaz geliyor. Haziran 15 gibi kap gel elinde ne varsa. Bakalım nasıl oluyor birlikte test edelim.

Bahaneyle, adam boyu balık karşısında makinelerin ne şekle girdiğini de test etmiş oluruz.

20. furunotr

furunotr Haluk

Bariz bir şekilde anlamayan ve işi polemiğe döken sensin Serdar... Biz sana durup dururken makinalar o yağı kaçırdı ve toplatıldı diyoruz; sen hala dikleniyorsun 100 sene kaçmazmış oradan diye... Bak bakalım Daiwa'nın resmi açıklamalarında böyle bir şey var mı; yok mu??? İnterneti pek seversin sen...

Evet varlık ve icat sebebi o ama hiçbir şey mükemmel değil; bunu da bilesin...

Bizim de kaç tane Shimano var elimizde senelerdir kullanırız; aynen defalarca d enizden topladık makinayı... Ama her bakımın tamir ve bakım ihtiyacı vardır; ben de sen Daiwa'yı balon yapma; bilmediğin kullanmadığın makinaları da yerme sevgili Serdar...

Bu aralar SAHA çalışmasındaydım; Cuma; Cumartesi yani; pc.yi açmıyorum; geç cevap verebilirim...

Bunlar Cumartesi günkiler; Cuma'nın kileri fotoğraflamayı unutmuşum...:)

Kullanılan kamış Vega Potenza Supercore

Kullanılan makinalar Shimano Biomaster SW8000PG - Shimano Stella SW8000PG JDM 2008

Makarada 0,10 PowerPro Spectrafiber sarılı...

Şok 0,41 Ferrari (sepet) Efta'lı...

Fırdöndü Okuma 4 no.

Klips: Yok, rapala düğümü...

Sahte: Bluefish sırtı açık yeşil, yeşilin diğer tonları v.s... :)