Ben sizin böyle açık çağlı balık tuttuğunuzu bilmiyordum.Tebrikler sizede.Benim halamda böyle turizmli felan.Biaz büyüyeyim Üniverste çağı felan söylerim beni bir atı verir..
Bazıları şaka sanıyor sanırım.. Ama tescil ettirmeyi akıl edebilseydik, en büyük beyazlardan biri olarak literatüre geçecekti Suda balık varsa, yakalamak için gereken asli unsur, orada olmaktır. Ötesi kolaydır.. Biz, bu gibi balıkların olduğu yerlerde olmayı ama hasbel kader, ama planlı bir şekilde gerçekleştirebildik. Bizim şansımız mı diyeyim, bahtsızlığımız mı artık bilmiyorum bunu..
Hikayesi yokmu bu avin,nasil, hangi malzeme vs gibi,bir gün anlatmak istersen benim ilgimi cekiyor sahsen,ben okurum bu avin hikayesini ...
Öyle çok ilginç bir hikayesi yok selim abi.. Bu balıklar orada -o zamanlar- gani gani, özgürce ve muhteşem güzellikleriyle yüzerlerdi. Biz ise, TV'de JAWS'ı izlemiş, köpekbalığı öldürüp insanlığa hizmet edeceğini düşünen zıpçıktının biriydik. Denizdeki tek züppede biz değildik.. Bu güzelim canlıları öldürmek için safariler düzenlenirdi.. Gemi alagaryada iken, denize bir şeyler atar, bunlardan yakalardık.. Bize hiç kimse, onların denizlerin en güzel canlılarından biri olduğunu söylememişti. Kanıksadık.. Yüzgeçlerini keser, ahçıya teslim eder, dişlerini söker kurutur, amerikalılara satardık, iyi para ederdi, cidden iyi para.. 7m olanı, bilinen en büyük beyazlardan biri. 5-6m arası bolcasını yakaladıkta.. Dediğim gibi, öyle macerası olan, olacak bir av değildi.. Kullandığımız takım, bu işe özeldi.. Bir adet vinç, 30m çelik halat, bir tane ağır uçlu filika haladı.. İğne olarak bir balya kancası.. Kaldı ki, öyle ton çeken bir balığı başka türlü 8 metre yükseğe güverteye çekmenin yoluda yok.. Aslında bu topikleri biraz kaygılı izliyorum.. Kaygım, bu güzelim hayvanların, payara olsun, gator garfish olsun, kaplan balığı olsun, bir canavar gibi düşünülüp kökünü kazımanın akıllardan geçecek olması. Bu nedenle bu topikleri takip ederek, bunların bir canavar değil, diğerleri nasılsa aynen öyle bir av olduğunu vurgulamaya çalışıyorum..
Bence hikayesi genede güzel,en azindan gecmiste kalan güzel bir ani,baliklarin canavar gibi gösterilmesine bende karsiyim,tabiatta canavar olan hic bir canli yoktur,bir tanesi haric,son yüzyillarda yapmis oldugu katliamlarla kendisini en öne cikarmistir bu canli,bu canlinin ne oldugunu söylememe gerek yok cünki herkes biliyorki insanoglu tabiata cok zarar vermistir son yüzyillarda,vermeyede devam ediyoruz malesef...
Bu arada bu basliklari acmamin sebebi bunlar canavar baliklar hadi köklerine kibrit suyu dökelim demek degil.. Yanlis anlasilmak istemem.. Doganin kendi capimda en önde gelen savunucularindan biriyim. Daha 2 gün önce Serdar beyle köpekbaligi avi konsunda bilgilene dek kendi capimda kapistim. Hos forumlarin amaci da tartismak degil mi? Amacim sadece tatli suda yasadiklarin bilmedigim, hayal edemedigim beni oldukca etkileyen bu canlilari sizlerle de paylasmaktir.. Selamlar,sevgiler..
Aslında fotoğrafları olabilir. O devirde şimdiki gibi dijital fotoğraf filan yok, seksenlerden bahsediyoruz. Gemide yaşıyorsanız, fotoğraf kıt bir kaynak.. Ve böyle balıklarda o zaman için sıradan mevzu. İnsan cimri oluyor nede olsa. Ama çeşitli balıkların v.s fotoğrafları vardı, bununki de olabilir. Asıl sorun şu. Bir arkadaş sınava gidiyordu. Beraber köyden çıktık. Ben Kütahya'da kaldım, dönmedim. İşe başladım. Oradan askere. Askerden geri Kütahya'ya. Oradan Sivas'a. Sivas'tan buraya.. Bundan öncesine dair neyim varsa hepsi köyde kaldı. Bu arada köye, eve uğramışlığım sayılıdır. Sanki bir dahaki sefere geri gelecekmişim gibi bir his oldu içimde hep, evde kalacakmışım gibi. Eşyalarımı o yüzden alıp gitmedim, fotoğraflar, anılar vs. dahil.. Mesela, Japonya'dan hatıra olarak aldığım katanaları annemin "pek gözel oolum, hiç körelmiyoo." diyerek "pıynar" köklemek için kullandığını hatırlarım.. Satsa vs. herhalde 40 yıllık odun ihtiyacını karşılardı... Ondan öncesine ait ne varsa, 1993 yılından öncesi yani hepsi köyde kaldı anlayacağınız. Fotoğraf, CD, kaset, hatıra eşya vs. Hala duruyor mudur? Bilmiyorum.. Şu an evimde, evlilik fotoğraflarınndan öncesine ait hiç bir fotoğraf, bir ufacık şey mevcut değil.. Bir perde vardı herhalde, kütahya'da evlenince onuda hanım beğenmedi çöpe atmıştı..
Yerinizde olsam, sırf bu fotoların varlığını teyit için köyüme onlarca kez giderdim. Güney Afrikaya gitmekten de zor olmasa gerek. .
Zamanında bu balık hakkında baya bir muhabbet olmuştu. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?p=121077#post121077