Kalama???

Konu, 'Makineler' kısmında ilhanmania tarafından paylaşıldı.

  1. sagarmata

    sagarmata hakan

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    54
    Şehir:
    bolu
    Favori Kamış:
    SHIMANO CATANA BX TELESPIN 2,70 MH
    Favori Makine:
    SHIMANO SEIDO 4000S RF MAKİNE
    oltanın ucundan bıraz guc uygulayıp mısınayı cekınce cır cırrr dıye bı ses duyman kalamanın acık oldugu anlamına gelır ,boylece oltaya kuvvetlı balık gelınce ılk tasmalama yada yakalanmada kafa atınca mısınayı koparma gıbı durum olmaz,, ama balıkla oynarım dersen ac kapa yapıp balıga yol verıp kalamayı kapayıncada balıgı cekmek guzel olur :D , puf noktası olta ucundan guc uygulayıp cır cırr sesı duymanız ve mısnanın makınenın donmesı eger cok sıkı olursa kalama mısına makıneden bosalmaz ve mukavemette kopabılır,,, şamandıralı takımda ben kalamayı orta noktada bırakırım oltayı kamıs tutucuya bırakırım balık asıldımı cırr sesıyle olta basına kosarım :D
     
  2. melanqoliq

    melanqoliq FATİH KOÇ

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    802
    Şehir:
    Fethiye/Muğla-Konya
    Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin, Lineaeffe master jig
    Favori Makine:
    Shimano Hyperlop, Ryobi Ecusima 3000vi, Okuma Salina SA 2 16000
    En İyi Avı:
    Sülemem nazar değer :D
    Teşekkürler yanıt için ama hala anlamadım ben..
    ya da anlatamadım sorumu tam olarak.
    bu 9. kamısım ve 11. makinam.
    kalama nedir biliyorum kullandımda, yalnız şimdi sormak istediğim şu ki; spin kamışla avlanırken kalama orta derecede acıksa tasmalamayı tam yapamam.
    kamışı çarptırma (tasmalama) için hızla yukarı kaldırdıgımda gevsek kalamadan dolayı pek bi tasma fiiline dönüşmez bu yaptıgım haksızmıyım..?
    kamışın ucundan yapıyorum evet ilk ayarı.
    fakat bu ayarı yaparken ne kadarlık bi kuvvettir aslolan.
    iman gücüyle cekmekmi, az bi zora gelince misinanın makaradan sağılmasımı.?
    bahsettiğim ilk ayarda derece ne olmalı...?
     
  3. alikemal

    alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

    Mesajlar:
    1.350
    Şehir:
    Ankara
    fatih abi iyi bir bir sipin makinaın drag gücü8-9 bilemedin 10kg civarındadır. piyasada 5kg civarı spin olrak kullanılan makinlarda var onlarda oldukca iyi makinalardır.

    Şimdi gellelim senin soruna. Anladığım kadarıyla atçek yaparken, sahteye gelen balığın tasmalanması için nasıl bir kalama ayarı yapmama gerekir. Kalama açık olduğundan kamışla tasma hamlesi yapıldığında misinanının salınacağını ve tasma yapılamıyacağını düşünüyorsun.

    Aslında şahisi düşüncem at çek avlarında tasmalama olmaz hatta olurda bilnçl i olrak yapılmaz tamamen sizin ayarladığınız drag gücü ve balığın sahteye yaptığı hamle ile sahtenin üzerindeki iğnelerin nekadar avcı lduğu ile alakalıdır. Benim düşüncem tasmalama hareketi levrek çupra lüfer gibi beklemeli yemli avlar için (özellikle lüfer için) kullanılan ve kullanılmasında şart ve yararı olan bir harekettir. bir iğnenin levreğin ağzına yada vücuduna saplanması için nekadar kuvvet gerekirki? heleki levreğin azına batmadan solun gaç altındana karnına yada göğsüne saplanan iğneyele nekadar tasma hareketi yapa biliriniz? Levreğin karnını yararsınız:) buda kaçırmanıza sebep olablir. Drag gücü9kg olan makinayla kalamanızı 3kg yarladığınız bir makinayla 8 kg çekeri olan bir misna kullanıyorsunuz avınızda ve 1,5 kglık levrek geldi oltaya vurdu 3-1,5 =1,5 kglık tasma kuvveti yapmış olursunuz aynızmanda balığa 3kg güç uygulayayıp kalama nispeten misina salmadan balığı almış olursunuz tabi balık kendini yırttırmaz yada iğnler çıkmazsa. Bu işin matamatiğide budur.Bence öyle balık rapalaya yapıştıktan sonra birde ben yükleneyim diye abanmaya gerek yok olay kendiliğinden oluyor zaten yinede tasmallayım derseniz balığı tartarcasına fazla abanmadan yapılması grekir.

    Tasmalama hareketini yaparken makinadan çok seri şekilde cııır sesi çıkıyor ve sanki makara boşmuş gibi gevşek şekilde dönüyorsa makinın kalama ayarı yapılmamaış demektir. Benim tercihim Genlede meradaki balıkların büyüklüğüne göre sürekli aynı merlarda avlandığım için o radan ne çıkacağını 3-5 tahmin edebiliyorum ve ona göre bi ayar çekiyorum. Haa süprüz olmuyormu balık kaçırmıyormuyum kaçar süpriz de olur sonuçta biz amatörüz ve işin zevki burada süprizlere açık olmak:) Her attığımızı tutucaz dye bi şart yok ;)

    Yukarıdada örnek verdiğim gibi öncelikle makinanızın drag gücünü bilmeniz size mücadele edeceğiniz balık , makinaya sarılı misina hakkında bilgi vermiş olur. uygun bir misinayla drag gücü 9 kg olan makinayla atçek yaparken 5kg lık drag gücüne sahip bir makinaya oranla daha avantajlı görünür onun için elinizde 9kg lık makina varsa ayarını 7kg civarı yapın tasmalama ile uğraşmayın.Balık hamlesini yapıp yapıştıktan sonra balığı tartarcasına bir hareket yapın balık kalamayı açamıyorsa takımınıza ve bağlarınıza güvenip çekmeye başlayın. Kimilerine görede bu haraket dezavantajlıdır. Kalamayı birazdaha aşağıda tutup 4-5 kg civarı hatta3 kg civarı balık yapıştığındada ufak bi tartma hamlesinden sonra baktınız maakinanın kalaması boşalıyo birazdaha kalama sıkıp bu kalama sesini yok etmeden balıkla oynayarak alabilirsiniz .
    Tercih avcının sitline kalmış
     
  4. melanqoliq

    melanqoliq FATİH KOÇ

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    802
    Şehir:
    Fethiye/Muğla-Konya
    Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin, Lineaeffe master jig
    Favori Makine:
    Shimano Hyperlop, Ryobi Ecusima 3000vi, Okuma Salina SA 2 16000
    En İyi Avı:
    Sülemem nazar değer :D
    Açıklayıcı cevabın için teşekkürler Ali Kemal..
    ve iyi bayramlar kardeşim..
     
  5. alikemal

    alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

    Mesajlar:
    1.350
    Şehir:
    Ankara
    sizede abicim kolay gelsin ;)
     
  6. Senol_Temur

    Senol_Temur Senol

    Yaş:
    38
    Mesajlar:
    1.041
    Şehir:
    Astana - Kazakistan
    Favori Kamış:
    Shimano Alivio CX 240 Medium Light
    Favori Makine:
    Shimano Exage 3000SRC
    En İyi Avı:
    Sudak 59 cm - Turna 86 cm
    Bu konu çok gereksiz mesajlarla dolmuş :) . Bence kalama ayarı tatlı su ve tuzlu su olarak 2 kategoriye ayrılır ve bu 2 kategori içerisinde hedef balığa göre değişir. Şahsım adına kaşıkla turna avlıyorsam yada Popper la kalama ayarı tasma attıgım hem iğnenin oturacagı hemde debriyajın yarım bırakacagını hesaplıyorum .

    Zaten buyuk balık olursa misinayi aldıgı gibi gidiyor o anda hemen kalama ayarını balığın büyüklüğüne göre ayarlıyorum . Eğer sudak veya levrek ise kalamayı fazla sıkmıyorum çünkü bu balıklar kafa atışları o kadar sert değil .

    Kalama ayarı bana göre tek mantığı var misinanınızın mukavvemetini kopma noktasında balığa yol vererek takımı korumak ve balığı kaçırmamak . Tabiki bu benim tatlı su için kullandığım spin takımım için görüş denizde ne gibi problemler oluyor bir fikrim yok .

    Çok fazla yorum var ama en güzel kalama ayarı yine kendi tecrübelerinle yapılan ayardır .
     
  7. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Sizin konudaki mesajları iyi okumadığınız anlaşılıyor.

    Kalama ayarı, misinanın, iğnenin vs. dayanabileceği en yüksek çekere göre yapılır. Siz o şekilde orta karar gibisinden kalama veriyorsanız, zaten baştan yanlış kalama ayarı yapmış oluyorsunuz.

    Basitçe, misina vs. neyse, daha fazlasına dayanabilecekse, daha gevşeğinin anlamı olmaz.

    Bu noktada, yemi alıp biraz oynayan, levrek, sazan vs. gibi balıklarda bir sorun çıkar ama o da at-çek değil, yemli beklerken çıkar. Bu balıklar içinde baitrunner denen makineler kullanılır. Bunlar makarayı boşa alır, balık vurunca yük hissetmez. Sonra bir şekilde makara asıl kalamaya geçirilir.
     
  8. Tbekler

    Tbekler Talha

    Mesajlar:
    195
    Şehir:
    Sakarya
    Favori Kamış:
    Shimano Alivio Carp 360 Shimano Catana CX 2.40
    Favori Makine:
    OKUMA MAX-4 Shimano Exage 4000FC
    En İyi Avı:
    11 Kilogram Aynalı Sazan

    Baitrunner özelliğini de ben anlatmak istiyorum izninle Serdar abi. Baitrunner kısa ve öz olarak kendimce bildiğim bilgilerle anlatıcam. Baitrunner makineler çift kalamalıdır. Mücadele için ön kalama kullanılır. Arkadaki kalama 2 seçeneklidir. Biri on-off seçeneğine sahip olan anahtar ve birde kalamanın ince ayarı. Bu ince ayar sayesinde kullandığınız ağırlığı balık iğneyi ısırdığı zaman hissetmez ve misina boşalmaya başlar. Baitrunner açıkken kolu bir tur çevirirsek eğer baitrunner özelliği kapanıp ön kalamaya geçer.