el yapımı iğne

Konu, 'İğneler' kısmında dgorkem1 tarafından paylaşıldı.

  1. dev kalamar ve orfoz çıkan bi avlakmı buldun :cool:
    kimseye söleme ben gary amcayıda getiriym de görsün hem bakarsın dev fareler üretmeye karar verir tekirlenince:D :D
     
  2. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Konu ne olduysa, biz yazdıktan bir sene filan sonra hortlamış. Fene olmamış aslında. Ama bir takım yukardaki gibi şeyler söylenmiş, bizde bir sebepten görüp cevap verememişiz.

    Aradan 5 yıl geçtikten sonra, bu mesajları kullanarak bizi karalamaya çalışıyor arkadaşlar.

    Şuradan benzer boyda bir iğne ile nasıl bir şeyler tutuluyor meraklısı görebilir.

    http://www.youtube.com/watch?v=N9WUcCYNskM

    Ya kalamar? Bu boya yakın devasa iğneler, 1m kadar gelen deniz şeytanı denen kalamarların avında da kullanılır. Kalamarın ağzı bu gibi bir iğneyi alamaz elbette. Ama kalamar ağzından yakalanmaz zaten. Bu gibi büyük bir iğne ile kocaman bir balık dibe indirilir, kalamarın sarılıp çektiği hissedilince, sertçe tasmalanır. Kalamar bir tarafından saplanan iğne ile sudan çıkarılır. Bu boy iğne kullanmaktaki asıl espri, kalamarın sert olması nedeniyle, kolay açılmaması, daha dayanıklı olmasıdır.

    Belki o elde tutulan kadar olmasada, bu şekilde dev iğneler bilfiil benzer balıkların avında kullanılmaktadır. Orfoz? Değil tabi, ama orfoza benzeyen çok iri balıklar mevcut. Bunlar için, bu tür dev iğneler bırakma için kullanılır. Dibe bir kaç kilometre uzunlukta uzun olta serilerek. Bu paraketenin abartılı bir versiyonu olarak görülebilir.

    Gerçi bu mesajı yazdığımız yıllarda da, balık neslindeki sıkıntılar vardı. Bu yüzden bu gibi büyük iğneleri kullanacak durumlar giderek azalıyor. Ben bu gibi iğneleri gördüğüm ve kullandığımdan bu yana, en az bir yirmi yıl geçti.
     
  3. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Merhabalar; ben bu boya yakın boyda el yapımı kancalar gördüm. Hala da gidip görme imkanım var ama 1970 li yılların ortasından itibaren kullanılmadılar.

    El yapımı derken, demirciler yapardı, döverek ve su vererek. Kalınlıkları 8 yada 10 luk inşaat demiri çapında ve el ayasından büyüktüler.

    Bu sitenin de üyesi iki abimiz her hafta bu kancaların olduğu yere gidiyorlar ve iyi biliyorlar. Kullanan son balıkçıyı da sık sık ziyaret ediyorlar, hikayelerini dinliyorlar. Arada ben de görüşürüm. Bu forumun üyesi olan abilerimiz uzun süre bu kancalarla yapılan avcılığı seyretmiş insanlar.

    Kanca meselesini bir tarafa koyalım.

    Videoyu seyrederken ben başka bir şey gördüm.

    Şimdi bu video tamamen kurgulanmış, belki her karesi başka balığa ait, bir araya getirilmiş, zaman zaman plastik maket kullanılmış desem ayıp etmiş olmam, National geographic'in hakkını yemiş olmam mı acaba?

    Zira videoda çeşitli yerlerde köpek balığı görüntüsü diye mersin balığı koymuşlar.
    Bakınız 22-25. saniyeler arası geçen balığa. Sıralı zırhları ve tek solungaç açıklığıyla bildiğin Atlantik Beyaz Mersini... Acipenser transmontanus...
     
  4. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bu bir kaç bölümlük, gerçi baya fazla bölümü de var ama, bir belgeselin fragmanı.

    Büyük beyazlar üzerine araştırma yapan bir akademik grup var. Aralarında profesyonel köpek balığı avcıları da mevcut. Bunlar, Galapagos, Fok adası vs. gibi yerlerde, çoğu zaman zor bela özel izinler alarak av yapıyorlar. Balığı bir platformla sudan çıkarıp, 7 dk içinde DNA örneği, verici yerleştirme vs. işini halledip geri salıyorlar.

    Zevkli bir belgesel aslında, her bölümünü izledim sanıyorum. Nat Geo (Normal ve HD) ve Nat Geo Wild kanallarında yayınlanıyor.

    O mersinler de, belgeselde yer alıyor ama, bir köpekbalığı olarak değilde, denizdeki ekosistemi anlatırlarken gösteriliyor.
     
  5. onur bozkurt

    onur bozkurt onur bozkurt

    Yaş:
    27
    Mesajlar:
    9
    Şehir:
    denizli
    abılerım el yapımı iğneler gercekten bızım buralarda barajlarda cok ıse yarıyor.yayın için çok tercıh edılıyor.bıde saglamını denk getrdın mı tm'dır..