Elbette bizim söylediğimiz, şimanov kullanan zavallıları kapsamıyor haluk abi. Şimanovun varsa, uygulayacağın şey şu. Sabah alıp avlağa gideceksin. Varır varmaz ilk işin bir güzel temizleyecek, yağlayacaksın. Sonra öğleye kadar av yapıp, öğlen tekrar temizleyip yağlayacaksın. Elbette ikindi vakti tekrar yağlayıp temizlemeyi unutmayacaksın. Ama sağolsun, şimanov gene mağdurlarını düşünüyor, böyle delikli şimanovlar var, sökmeden içine yağ basabiliyorsun. Birde o akşama kadar atıp çekmeni abartma gereksiz yere. Sen elinde o döküntüyle akşama kadara eziyet çekiyorsun diye, iyi bir makine de aynısını yapacak değil. Ve makine sana zulm ediyor diye kendiside eziyet çekiyor olacak hiç değil. Biz o temizlik vs. gerekmez dediğimiz aletleri kullanırken, makarası dokunulmayacak kadar ısınıyor kalama yükünden. Bildiğin ateş gibi oluyor kasası filan. Makinenin iyisi, misinanın ucunda adam boyu bir şey öbür tarafa çekerken belli olur ancak. O yük altında 2 ssat uğraş, gör bakalım makine nasıl oluyormuş?
Makinesini vs. tamir ettiğim ilk kişi volkan değil. Son kişi de o olmayacak eminim. Elbette bu listede tonla şimanovda var zaten, yenilerinin eklenmemesi için bir sebep yok.
Aslında haklısın Tevfik abi. Şimanov denen o pisliği atarak denizlerimizi kirletmemek lazım. Ama öfkede akıl olmuyor işte, bazen öyle eşeklikler yapıyoruz. Şimanovu yamuk yapan arkadaşlara tavsiyem sertifikalı bir geri dönüşüm tesisine ulaştırmalarıdır. O pislikle kirletmemek lazım dünyamızı.
Makineyi kıyafet sanmanın abesliği... Makine alıyorsun tevfik abi, smokin değil, hatırlatayım. Bakım her zaman iyi değildir. Bakım sadece gerektiği zaman yapılır. Elindeki şey bakım gerektirmiyorsa, yapmazsın. Sen bakımsız akü alınca, illa bakım yapacam diye, saf su filan eklemeye mi gidiyorsun yoksa? Evet, kum bulaşır, yosun sarılır, çamura düşer, üstüne pislik gelir vs. vs. bu elbette başka bir şey.
Ben gördüm, defaten. Çoğu durumda, makarayı bir yere karşıdan sert vurunca oluyor. Bunun dışında da pek olmuyor. Normal kullanımda bu parçanın şimanov dahil hiç bir makinede bozulması pek olası değil. Elbette iki şey karşılaşınca, zayıf olan bozulacaktır. Demekki şimanovun wormshaftı daha çürükmüş ki, bu binici yerine o bozuluyor.
Makine elinde. Eskisi gibi çalışmamaya başlar, ses gelir, tutuk gibi olur, tutukluk yapar vs. yavanlaşır. Tabi şimanov her zaman böyle yavan çalıştığı için, bunu anlayamamak olasıdır.
Serdar abi bu konulardaki yorumlarını keyif ile okuyorum Babamda 30 seneli bir daiwa makina var şu kolunu çevirince cırr cırr ses cıkartan modelinden tam hatırlamıyorum model nosunu fln made in japon ben 30 yaşımdayım son 20 seneyi çok rahat hatırlıyorum ne içini açıp bir bakım yaptı nede bakıma gönderdi nede parça problemi oldu sadece tuzlu sudan bıkac yerınde boya atması mevcut ve halen tıkır tıkır çalışıyor.... Bikaç sene önce daiwa crosscast 5000 s modeli bi makına geldi hediye olarak sanırım bu makına tatlı su makınasıymıs haberim yok 2 sezon kullandım kafada ve sarma kolunda yaklaşık 5 mm boşluk oluştu boğazda agır kurşunla kullandıgım içinmi bilemedim ama babamın 30 senelık makınada böle bişey yok halen canavar gibi babama açalım şunun içini bi yaglayalım bakım yapalım diyorum elleme bozulursa bişey olursa ozaman açar bakarız diyor geçen sezon kendıme salına 2 10000 makına aldım şuan onu kullanıyorum ama gözüm daiwa catalina makınalarında kısmet olursa tabi önce düğün yapmam lazım )) sağlıcakla kalın...
Makinayı kıyafet sanmanın abesliğinin yanında, orada titizliğe verilen önemin, insanların yaşam felsefesiyle bir bütün olduğunu anlamamanın abesliğini görür gibi olsam da, görüşüm sizin de yaşamınızda, bir bütün olarak büyük bir titizlik içinde olduğunuz şeklindedir. Ha yorgunsunuzdur, o gün üşengeçlik yaparsınız, ama bir sonra ki gün çuvala girmedi ya. Felsefem o dur ki, kullanılan ürün her ne olursa olsun, o ürün, o kişinin kişiliğini bize yansıtır; değil mi Serdar ? Şimdi de felsefe dersine başlamayalım. Bu konu, Cebire, Matematiğe falan benzemez. Gerektiği yerde ve gerektiği zamanlarda gereken yapılmalıdır. Ne demiş atalarımız ? '' Bakarsan Bağ, Bakmazsan ...................'' :thumb:
Sallama Serdar; bizde bakım ve temizlik avdan geldikten sonra yapılır... Her avdan sonra eve gelince nemli bir bezle silerim makinamı; 2-3 avda bir klavuzunu ince yağ ile yağlarım; 15 avda falan klavuz takımını söker, temizler ve öyle yağlarım... Sen gönder bana bir Daiwa; 550-600 gr.larda olsun; daha yukarılarda değil; senin bahsettiğin şekilde kullancağım; yani bakım yapmayacağım; eğer 3 avda makinanın biryerinde problem çıkacağına kalıbımı basarım... 2 saat hangi balıkla uğraşıyorsun merak ettim doğrusu; o kadar süre uğraştıracak ancak orkinos falan olur bizim sularda o da elindeki makina ile tutulmaz; tutulamaz...
Senin görmüş olman birşey ifade etmiyor bana; çünki o kadar taraflı yazıyorsun ki itimat etmiyorum... Her şeye bir kulp takmak falan; geç bunları... Belki bazan biraz yararın oluyor ama yalan yanlış o kadar çok yazılar yazıyorsun ki yarardan çok zararın oluyor...
Hala aynı terane; madem o kadar güveniyorsun makinana bakım yapmaz getirirsin; 3 gün bizim avlakta bakım yapmadan deneriz; bakalım sonunda ne oluyor; gerçi yukarıda yazdım ne olacağını...
Test etmeye başladım daiwayı yazacağım haluk abi , zira bu alet kullanılmadan anlaşılmıyormuş bugün ilk kez kolum yorulmadı.0.35 misina ile 160 metreye yakın atışlar yaptım.O kadar hızlı sarıyorki anlatamam.
Burada da saptırmışsın; senin o Daiwada'ki gibi teneke değil o parça Shimano'da; orası maalesef yamulmuyor; ancak worm-shaftı kazıyor o parça; yük de biner oraya; ölçmedim ne kadar ama biner; bilhassa senin meşhur adam boyu balıklar olta ucunda iken makara yukarı çıkacak, aşağıya inecek ve bunu sağlayan önemli parçalardan...
Bende de yaklaşık 34 yıllık GS-9 mevcut ve halen çalışır durumda; ancak bu bir kriter değil; bir kere eski makinaların yapısı hayli basit... İkincisi ise bu kadar yoğun kullanılmamışlardır... Bu beyanda Catalina değil; Saltiga'ya bakmanızı öneririm...
Olabiliyordur elbette. Şimanovcuların takkesi düşüp kelleri üşüyor olabilir mesela. Sizsiniz abi bu sıradan aleti alıp sanki tanrıymış gibi yapan? Koray'a "amanda yanlış bakmışsın, etmişsin" diyerek üretim hatalı şeyinin, sorunun alette değil onda olduğunu iddia eden sen değil miydin?
Cehalet zor zenaat.. Makinenin ucunda ne kadar yük olursa olsun, makaranın yukarı aşağı çıkma yükünü etkilemez. En azından şaft sağlam olup, yamulup gitmediyse. Her şaft vs. biraz yamulur, kalitesine göre az bir şey yük bindirir sadece. Şimano, hele ki stella bu açıdan sorunsuz makinedir kaldı ki. Hani bu okunup öğrenilecek bir bilgi olsa anlarım da, bakıp apaçık görülecek basit bir şey. Bunu bile bilmiyorsun ama.