efendim tüm türkiyedeki tüm kanunlar gibi bu kanın yada yönetmelik genelge her neyse oda muğlak. küspeye iğne yassahmış ama küspe atılabilirmiş ama iğne takılı olmayan küspeyide iğne takılıymış bibi değerlendirilebilirlermiş toz küspe alın biraz su hamur yapin hamur takmak yassah değil nasılsa .
arkadaslar merhaba bir çoğumuz değişik değişik yöntemler ile avlanıyoruz dikkat ettiyseniz hemen hemen aynı teknikler ben yıllardır akarsu ve durgun sularda avlanıyorum akarsularda genelde yayın avı ve yöresel isimleri ile tilkiburun gibi balıklar avlıyorum son 2 yıldr sazan için bir hevesim oldu ve rekor balıklar tutmaya çalışıyorum öncelikle buyuk sazan varmı yokmu sorusuna ıstınaden bıldıklerımı paylasayım gölet yada baraj her neyse avlandıgınız yerın nekadar süredir var oldugu yani çok eskı bir goletmı yada barajmı ona bakın buyuklugune ve cografı yapısına şöyle söyleyim eger gölet buyukse ve orada ağ kullanmıyorlarsa kıyı amator balıkcılarının gölettekı sazanı bıtırme olasılıkları neredeyse sıfır ıhtımal bırde o golette levrek varmı yokmu onada dıkkat bılıyosunuz sazanın yavrusunun bırerbır dusmanıdır. şimdi okuyan avıc dostlarımız ıle bır calısma yapalım 1_ göletin yapısı 2_ derinlik 3_ hangi cins balıkları barındırdıgı şimdi arkadasım ile tuttugumuz 8 kg lık sazanı avladıgımız yerden bahsedeyım ve hangı sistemle avladık . göletin yapısı çok asırı buyuk degıl di ve kıyıdan 10 metre oetede dıpten gelen ve su yuzunu yosun ve su otu ıle kaplı bır golet dusunun her tarafı degıl sadece gotın kıyıdan 10 metre tesınde 2 metreyı kaplıcak sekilde dıp oltası atıyorsunuz kucuk buyuk balık farketmıyor aldıgı gıbı otluga gırdıgınden cıkartamıyorsunu şamandıra atıyorsunuz oda aynı zaten ot su yuzeyıne kadar kaplı ve hatta saatlerce beklemee karsılık balık tık demıyor 1_kıyafet rengınınız yesıl yada açık mavi olacak 2_su kenarında topuklarınızı yere vurara gezmeyeceksınzı yada kosmayacaksınız 3_yukses sesle konusmayın 4_oltalarınızdan 3 yada 4 metre uzaklıkta durun 5_göletin yapısına gore yem kullanın yanı ot ve yosunun bol oldugu yerde bıtkısel yemler gelelım buyük balıgı tutma teknıgımıze bız yukarıda bulunan sartlara uygun davrandık baktım göletı izledım ve otara takılmaması ve balıgı otlardan yuzeye cıkarmanın yolu su ustu yemleme ve olta duzenegı ıdı 3kancalı bır cogunuz sasıracaksınız hıc suprızı yok garantısı var ekmegın dısını rulo seklınde sarın ve mısınanıza 2 ser cm aralıklı baglanmıs 3 kancalı ıgnelerı ekmegın dısına sarın sabıtleyın ve fırltın otlukların kenarlarına ustune kamıslıklara mısınanızı kalın seçin şimdi kucuk balıklar ekmek su ustunde dagılmaya baslayınca toplanıyorlar buyuk balıgın dıkkatını cekıyor ve altan gelıyor kafasını soktugu anda mutlaka kancalardan bırısı takılıyor ve cırpınınca dıger kancalar balıgın farklı yerlerıne takılıyor yanı balık kıpırdayamıyor buyuk balıgı cıkarmak zordur ama bu sıstemde balık robot gıbı oluyor rahatca alıyorsunuz arkadaslar bazı goletlerde balıklar ekmege bazılarında mısıra bazılarında farklı yemlere alıstırılmıslardır. göletin etrafına bakın goletın etrafında dogal yem varmıdır yokmudur kendı corafısınden bır yem uygulanırsa verım cogalır kullanıdıgım 3 sıstem var yaylı hamur takılı 3 kancalı olta kıbrıs sıstemı anlatıggım gıbı deneyın boş donmezsınız rast gele
arkadaşlar merhaba ben yaklaşık 6 yıldr beyşehirde avlanıyorum yemleme yapmadan trofe almak gerçekten zor geçen yıl bir tane bile alamadım bu sene 20 haziranda 3,5kg nasip oldu mısırla yemleme yapıyoruz botla suya girip oltaların düşeceği yerleri bool bool yemliyoruz en büyük 4,5 kg sazan aldım genede herşeyi deneyerek öğreniliyor oltanın durumu takımın şekli makinanın işlevi yem çeşidin solucan takmıyorum artık çim sazanından başımı alamıyorum büyük balığın az olduğu suda şans herzaman azdır ama vardır sabretmak gerekir
ben yaklaşık 6 yıldır beyşehir gölünde av lanıyorum evet trofe için yemleme yapılması gerekiyor ben bu sene 3,5kg aldım 1 tane bundan önce 2 yl önce 4,5kg biz botla oltanın düşeceği yerlere mısır döküyoruz bool bool yinede büyük balık garanti değil herşeyi deneyerek öğrenmek en güzeli kamıışın makinan misinan yemlerrin hepsine dikkat etmek gerekir balık neyi sevi,yorsa nereden balık geliyorsa bunlar iyi saptamak gerekiyor herkeze rastgele
Sen ilk önce güzel bir yemleme yap, takımlarını hazırla. 2 gece 3 gece kalabiliyorsan kal. Sabretmeyi biliyorsan eğer emin ol ki nasibinde varsa o balık seni bulur. Olduğu kadar olmadığı kaderdir arkadaşım
merhaba üstad, abi burda küspe derken örnek vermek babında kullandım.Hani biliyorsun sonuçta tutmak istedikten sonra türlü bir çeşidi var bu işin fakat küspe mevzusunun neden yasak olduğu konusunda bir araştırma yaptım.ve edindiğim bilgiye göre malum küspelerin altında bir çok iğne bulunmakta gramaj olarak ağır küspeler mevcut şimdi biz bu küspeleri suya göllerimize atıyoruz ya olduki küspe takıldı ve çektik kopardık oltayı suda bıraktık küspeyi..heh mevzuu burda başlıyor yine malum yaz aylarında göllerimizdeki su oranı düşüyor ve özellikle barajlarda çok açıklık oluyor İşte bu noktada,Çiftçilerimizin hayvanları inekler özellikle buralarda otlanırken bu küsperi yutuyor,hasta oluyor ve sonuçta ölüyorlarmış.. bukadar şeyi niye anllattım affına sığınıyorum.belki bilmeyenler vardır diye..ve yine şunuda ekleyim iğnesiz küspe atılıyormuş sanırım bu konuda bir yasak yokmuş.. ve yine bişey hatırlatmak istiyorum Baba bu yasak masak kimseye işlemez tüm av bayilerinde koca koca küspeler yığınla 1 liradan satılıyor ben tahmin etmiyorum bu bayilere ceza kesmeden bunlar satışı durdursun ki yine biliyorum bu işte iyi para var.. zaten bir adam niye balık tutar abi ben söyleyim İhtiyaçtan değil..Zevkten tutar öylede olması gerekiyor ama malesef insanımız aç gözlü amaç spor değil de başka bişey sanki.. ben bu yaşıma geldim hiç küspe atmadım gerekte yok zaten bu işin doğasında bu yok. ama saygı duyarım tarzı budur der işime bakarım.Bazen görüyorum küspeli oltacılar fişek gibi sazanlar yakalıyor güzel bir dalga dümen enteresan.. ufak bir not geçenlerde turnuva vardı..Abi herkes küspe atıyor yani olay şowdan çok başka bir boyut almış ) at canavar gibi tek kancalı oltanı bak keyfine..He zaten hayat standartı yüksek ülkelerede bakıyoruz hepsi sportif oltacı ve tek iğneli..böyle antin kuntin işler türkün aklına gelir zaten Not:Memelekette tırıvırı belasını bitirdilerde bir küspe sorun kalmış gibi hareket etmeninde bir anlamı yok.zaten bunu denetleyende yok,adamlar ufacık göllere ağ atıyor bir allahın kuluda aga sen ne yapıyorsun demiyor
Zafere katılıyorum. Her av bayiinde yaylı sistem veya küspe mevcut. Takoz küspe dediğimiz sistemi ben kullanıyorum lakiin iğneli bir şekilde değil. Küspeyi ezip un haline getiririp mısırla karıştırıyorum. Yemleme konusunda. Tırıvırı dediğimiz illeti şu sıralar göremiyorum. Denk gelmiyor atan. Uzun zamandır ağda görmedim. Ama yaylı küspeli takımlar kapış kapış gidiyor. Tanesi 2-3 lira desek. Hiç bişey. Bence bu işe av bayileriden başlamalı cezalandırılmaya. Herşeyin başı av bayisi diye düşünüyorum.
Yeni tebliğ (3/2 nolu tebliğ) öncesinde küspe konusu gündem edilmiş ve akabinde tebliğ yayınlandığında görüldü ki; tek iğneli küspe kullanımı artık yasak değil. İlgili pasajları aktarayım:
abiler ben bulgaristandan yaziyorum bu boili turkiyede is yapiyormu youtuptan baktim diger avrupa ulkelerinde sadece boili ile avlaniyorlar vede hep trofe cekiyorlar bir bilginiz varsa sevinirim
Büyük sazan tutmak bir organizasyonun sonucu oluyor.Benim rekorum 7,5 kg. civarı ama özel bir avlakta yakaladım.Normal bir avlakta kesinlikle bir gece iki gündüz kamp yapılacak yoksa çok zor olur, yemleme çok ama çok önemli vede şart. Ben boili kullanmıyorum artık sazan avında olta düzeneği işini kafamda bitirdim verimlide oluyor onu anlatım sözü ustalara vereyim.Ben sazan yayından alıyorum yaydaki iğneleri kesip yerine 1 veya maksimum iki iğne takıyıyorum iğnelere mısır solucan veya hamur takıyorum. Yaya civciv yemi vanilya un dan hamur yapıp basıyorum böylece oltanın düştüğü yerde yemleme yapmış oluyorum sizede tavsiye ederim.
Sizin kullandığınız yemlerde herhangi bir sıkıntı yok mevsim ve barajın balık durumuyla alakalı bir durum bu . Barajda veya gölde büyük balık olup olmadığını iyi bilmelisiniz (bölge halkı çok iyi bilir onlardan öğrenebilirsiniz.) Ve İlkbahar-Yaz döneminde gitmemenizi tavsiye ederim çünkü yağmurlar rüzgarlar bitkilerin , buğdayların tohumlarını alıp göle baraja atar genelde balıkların karnı toktur yem sıkıntısı çekmezler o yüzden oltanıza vurma ihtimalleri daha düşüktür .
Haslanmis HASHAS,Misir,Ekmek,az Sut ,kiyilmis solucan,KEK aromasini karistirin avlanmadan suyu bir guzel yemleyin, avlanirkende buna devam edin. Tabi ayni noktaya. Haslanmis HASHAS sazani saglam mest eder
Büyük balık için 2 yem gümüş balığı ve Boili yem ,balık tutucaz diye elli takla atmanıza gerek yok.40 tane şeyi karıstırıp yapacağınız yemin bence cılkı cıkıyor .Vanilya koydum,mısır unu da olsun ,yumurtada kırayım onu şunu koyayım ortaya balık cekicez diye balık kaçıran yemi hazırlamış olursunuz vesselam. Bu balık ekim ayında esk yakın bir barajda alınmıştır.(gümüş balığı) 5.6 kilo Halil abi görüyorsan burdan selamlar izindeyiz