Tamam, madem istiyorsun: Abi sen nezaman surf makine sahibi oldun? 20 yıl filan önce. Sanırım '89 veya '90 yılıydı. Ama bunlar çıkrık makineydi. Onlardan sonra, ama gene aynı yıllarda surf makine almıştım bir iki tane. Surf makineler bildiğim kadarıyla ise, 80'lerden beri mevcut. toplamda kaç yıldır kamış makine ile av yapıyorsun; 25 yıl olmuştur, ama sürekli diyemem, arada uzun yıllar süren kesintiler oldu.
Sevgili Murat, bu işin haklısı haksızı yok. Ben ne kadar haklıysam, sende o kadar haklısın. Ama madem konu buralara geldi, konuyla ilgili biraz eski defterleri karıştıralım. Bizim bu açık yüzlü makineler, amerika ve avrupa'da hemen hiç bir zaman bay makine olamadılar. Amerika'da çıkrıklar, Avrupa'da fly makineleri yada benzeri merkez pinli makineler genelde makine denince akla gelen ürünler oldular. Elbette bu makinelerin pazara daha geç girmeside bunda son derece etkili oldu. Fakat asya pazarında, bu makineler bir şekilde daha dominant oldular. Bunların içinde de, en langır lungur modelden en şahane modele kadar her tür ürünle piyasayı dolduran Daiwa - Vintage öne çıkmış oldu. Daiwa'nın bu açık yüzlü makine işine girdikten yıllar sonra ürettiği bir seri, Dynamic serisidir. Bu seri, bilhassa sağlamlığı ile göz dolduran ve o pazarda makinenin şahı olarak bilinen bir ürün olmuştur. Fakat Daiwa, diğer serileri gibi kısa sürede bu makineyi ekarte etmiş, başkalarını, daha yeni modellerini üretmeye başlamıştır. Bunların içinde uzak doğu pazarı başta olmak üzere yaygın olan bir model, Dynamic EX serisiydi. Resmini görünce, sanırım sende bir "Hımmm, vay canına..." durumu oluşturacaktır: Evet, Banax SX*000 serisi, nerden geliyor, nedir, ne değildir, sanırım bu resim anlatmaya kafi gelir. Banax'ın eski ve kaliteli bir uzak doğulu üretici olarak, o dönemin uzak doğusunun modası olan "hemen kopyala" formülünü uygulamaması acayip olurdu elbette. Banax, tahminen Daiwa Dynamic EX Serisinin ucuz bir kopyasını sürdü piyasaya. Bu makinelerin iyi bir trend yakalaması, Daiwa'nın EX serisinden surf makineler çıkarmasına yol açıyor sonrasında. 80'lerde şöyle bir makine piyasada aranan bir ürün oluyor ki, bundan almıştım bende: Bu makine, grafit gövdeli ilk makinelerdendir. Alışılmışın dışında, Daiwa'nın sararken kafa sallamayan nadir ürünlerindendir. 2 Bilyalı olsada, gayet düzgün bir sarımı vardır. İlk nesil açık yüzlü makineler, hantal ve acayip şeylerdi. Üstelik pahalıydılarda. İkinci nesil olanlar ise, öncelikle ucuzluk için ortaya çıkmış görünüyor. Ama gelişen teknolojiyle birlikte ucuza tatminkar ürünler çıkabilmiş. İşte bu dönemde, ülkemize tek tük makine ve kamış girerken, piyasaya sessizce acayip makine ve kamışlar egemen oluyor. O karambolde, Banax'ın bu modelleri, Türkiye pazarı için kalbur üstü makine olarak, elle gösterilebilecek iyi mamüllerden birisi oluyor hasbel kader. Zira pazarda ulaşılabilir fiyatlara bunun dengi olacak mamül pek yok. DAM'da bilhassa kamış piyasasında önde gidiyor. İşte o zaman aldığı ivmeyle, bu SX serisi bugünlere geliyor. Ama bugün, seçenekler çok daha fazla, daha fazla marka ve model piyasada mevcut. İşte o yüzden sanırım, bu markalar bir tür fenomen olmuş durumda. 10 yıl önce sen ik SX makineni alırken, piyasada alabileceğin daha iyi model büyük ihtimalle yoktu. Olan tek tük bir kaçıda ulaşılamaz fiyattaydı. Ama bugün, piyasada bir sürü marka ve model mevcut, işte olan biten bundan ibaret.
Eski makineler her zaman kalitelidir,tabiki modern makinalar gibi degillerdir ama kaliteleri iyidir,bu makinadan yani banax sx serisinden bende alti yedi sene evvel almistim türkiyedeki tatilimde,makinenin eski olusu ve görünümü hosuma gitmisti birde sesi,icini acip baktim iyi metallerden yapilmis bir makine,makinenin en önemli yeri olan dislilerden ana disli saridan,bundan bir kac sene evveline kadar iyi makinelerin dislileri aluminyumdan tornada yapiliyordu,yani döküm aluminyum degilde tornada yapilmis olanlari,simdilerde mesela shimano cinkodan ana disliyi yapiyor buda kaliteden ödün vermek demektir,anlayacaginiz eski makinelerdeki kaliteli metaller kulanilmiyor artik makinelerin cogunda,ha verirseniz 500 euro üzerinde para o zaman cok iyi makinelere sahip olabilirsiniz de kim verecek o paralari verse bile nasil kulanacak,bana sorarsaniz bahsi gecen makine alinabilinecek bir makinedir,kulanim alanlarida aynen murat arkadasimizin dedigi gibi beklemeli avlarda veya tekneden dikey avlarda kulanilabilir yada sirti avinda ama atisli yani spin tipi avlara uygun oldugunu zanetmiyorum,zaten bu tip spin avlarinda makinelerde wormshaft olmasi aranir,wormshafti olan makinenin sarimi her zaman daha iyidir ama wormshaftli makineninde zaaflari vardir sarim zaafi degil tabikide ama kulanim alani daha cok spin tipi avlaridir...
Selim Abi, en başta da söyledim, bu makine, yayın avı gibi avlar için ideal. Kolay kolay kırılacak filan değil. Ama mesela, 90m'den ağır bir şeyler çekmek güç ve aleti yıpratıyor. Kol, dişliler, mil vs. canavar gibi, sağlam, fakat rahat değil. En büyük handikapı bu. Fakat.. Elbette bu makine gidilip rafta duran bir sürü çakma marka çıkma model makineden iyidir, bin defa. Mesela, daha rahat olan Alba Fiesta bunun kol topuzu bile olamaz. Ama, gelgelelim, günümüzün seçenekleri o kadar fazla ki, bu makina kadar sağlam olmasa da yeterli sağlamlığı bundan daha rahat olarak verecek model yeterince mevcut. İşte mesele bu. Yayınla başedecek kadar sağlam ama, dizayn edildiği dönemin ihtiyaçlarına göre yapılmış bir düzenek. O zaman denizde kimse bu makineleri kullanmıyor zaten. Nehirde, koca koca yayınlarla vs. uğraşacak insanlar. Şimdiki gibi öyle süper misinalarda yok. 0.50'den aşağı misina sarılmayacak uygulamada. Eh, 0.50 misina sarınca zaten tepe filan derdi de olmaz. Gül gibi makine oluverir, tadından yenmez. Boğaz ve deniz balıkçısı olup bilmeyenler için ekleyeyim. 30 kg'luk bir yayınla boğuşmak, 50 kg'luk akya ile uğraşmaktan zordur. Adamı dere boyu alır götürür, benim diyen kamışın, makinenin çabucak pes dediği bir avdır. Fakat, boğazda vs. kullanmaya gelince, bu makineden dizayn beklentilerinin ötesinde bir şey istiyorsunuz demek oluyor. Benim söylediğimde bu işte. Zaten o yüzden elimin altında sürekli duruyor, misinası filan sarılı. Levreğe bırakma filan yapınca, teknede vs. gayet iyi iş çıkarıyor.
STX 7000 . benim yıllardır kullandığım bir makina, gerek rapala gerek çapari gereksede beklemeli avlarda gayet memnunum, Serdar beyin belirttiği ağırlık yaratması ve zorlamasını ben yaşamadım , Gümüşyakanın 5. nci aydan sonra nasıl yosun yaptığını bilenler bu anlatacağımı daha iyi bilirler, 100 gram kurşun ve tek kancadan oluşan takımı yaklaşık 80. ila 100 metre mesafeye atıyorum bekleme esnasında tüm misinanın üzeri yosunla doluyor , düşünün bu mesafedeki takımı üzerindeki yosunlarla birlikte nasıl çekilir yada kaç makina bu işi yapabilir ,onlarca kilo ağırlık yapan bu yosunları her defasında kıyıya çıkardım , makina halen saat gibi en ufak bir ses farklılığı yaratmadı, Serdar beye bir konuda katılıyorum makina üzerindeki yüsük bu ağır sarmalar neticesinde yatak yapıyor , hatta ikiye ayrılıyor..
eski bi konuymuş ama bazı eksik bilgilere rasladım banaxsın dawia kopyası oldugu gibi yanlış bir bilgi var.banax dawia zaten 1973 da ortak bir şirketmiş banax orjinal sitesinde http://www.banax.co.kr/ ingilizceye çevirip company/history yaparsanız banaxsın 1973 te başlayan dawia-korea ortaklığını görüceksiniz.daha sonra 1982-2001 arasıda bando olarak devam eden şirket 2001 de banax adını alıyor.yani banax dawia takliti değil.
Orada olan ortaklık değil aslen. Daiwa korede bir şirket kuruyor, tipik venture capital girişimi. Sonra bu şirket Lucky/Goldstara satılıyor. Fakat Daiwa bazı modellerini bu şirkete yaptırmaya devam ediyor. Onlarda, Daiwa'nın bu Vintage EX modellerini, SX modeli olarak, tıpkısının aynısı şeklinde piyasaya sürüyor: Olay Daiwa'nın tepkisini çekiyor ve koredeki fason üretimi bırakıyor. Her neyse, bu pek lüzumlu bir bilgi değil. Önemli olan Banax SX'lerin kökeni ve bugünü.
8-10 yaşlarımda kullandığım ilk makinamın ( babamın eski ve aynen fotolardaki gibi yatak yemiş makinesi) resmini arıyorum. serdar abinin gösterdiği banax 2000 in askeriye grisi renkte olanı mevcut mu ? veya tip aynene bu şekil başka bir modeli
Gri renkli, ST serisi (5000, 7000) var bildiğim kadarıyla. Tipleri de bir hayli benzer. Onlar tek bilyalıydı diye hatırlıyorum, gecenin bu vaktinde, yanılıyor olabilirim.
Banax SX 3000 ve Daiwa BG 20 makineyi aynı anda kullandım,Banax SX 3000 i dengesiz misina sarımından dolayı kullanmayı bıraktım,Daiwa BG 20 yi de hem dengesiz misina sarımından,hemde kafasının balans yapmasından dolayı bıraktım. Banax sx serisine dengesiz misina sarımından dolayı eleştiri getirip,aynı sorunun olduğu daiwa bg serisine eleştiri getirmemek doğru değil, Rastgelsin.
Sende haklısın aslında. Ama farkettiysen, bir kaç kusur söyledik, birisi dengesiz sarımdı... Ne olduysa ondan sonra olay o yönde gelişip gitti. BG90'da dengesiz sarar, ama BANAX kadar değil. O da surf için uygun değildir. Fakat, en azından bilyalaır kitlemez, yatak sarmaz öyle. Çekerken çok daha rahattır. Daha zor dağılır.
Banax ve Daiwa Bg nin teknik sorunla karşılaştığına çok az şahit oldum,doğrudur SX serisi BG ye göre biraz daha hallicedir,aradaki fiyat farkını düşünürsek kabul edilebilir bir durum bence, Sen sorun yaşadım diyorsun,burda yıllardır banax kullanan ve en ufak bir sorunla karşılaşmayan o kadar çok dostum,büyüğüm varki,üstelik yılda 2-3 defa bakım/yağlama yaptırmalarına rağmen. Makineler de teknik sorunlar genel de değil de,az kişide rastlanıyorsa,sorun makineden çok kullanan kişide veya kullanılma şartlarından olabilir. Makineleri Sizlerin nasıl yağladığını bilmem,bizim ilk yaptığımız iş yeni aldığımız makineye misina dahi sarmadan yağlatmak oluyor,avdan döndüğümüz zaman da çeşmenin altına tutup bol suyla yıkamak Rastgelsin.
Elimde 2 adet banax sx 4000 4 yıl kadar sazan avında kullandım güçlü sağlam makina idi fakat daha farklı makinalar kullanınca onunda eksilerini görmüş oldum.En olumsuz yanı misina yuvasının derin ve dar olması nedeni ile en az ilk 100 metreyi döndürerek sarması ayrıca misina yuvası derin olduğundan uzaktan kumadalı botla bile uzağa gönderdiğinizde son 100 mt lik kısım makinadan boşalırken zorlanıyor.genelde makinalarıma itina ile baktığımdan şu anda bile sağlamlık görünür yönünden yeniden farkı yok hiçte arıza yapmadı.Sadece beklemeli avlar için kullanılacak bir makine Ayrıca elimde 1 adet daiwa bg 13 mevcut fiatı banaxsın 2 katı ama hiçte bu fiatı hakketiğini düşünmüyorum.yeni aldığımda bile zaman zaman geri fren sistemi tutumuyordu,1-2 sağa sola çevirince düzeliyordu, fakat sonradan tekrar aynı arzayı yapıyordu kısığa gönderdim sözde yaptılar fakat geldikten sonrada aynı arızayı 1-2 kez tekrarladı misina sarımı banaxtan pekte farklı değil. İsabetli ve bilerek yorumda bulunan (SKOYLU)Serdar beyin benim daiwa arızası ile ilgili yorumlarını merak ediyorum,
Merhaba, uzun zamandır girmediğim siteye sırf bu konuyu görüp banax makinalara haksızlık yapıldığını düşünerek yazıyorum.Hem surf hemde normal ağır kamışlarda kullandığım st serilerinden gayet memnum hatta st400 c makinayı yaklaşık 10 yıldır hiçbir makina bakımı ve misina değişimi yapmadan kullandım diyebilirim, geçenlerde yeni kamışlarım için makina seçerken sx ve sı modellerinin de olduğu gördüm, çok beğenmeme rağmen alışkanlıklarımdan vazgeçmeyerek st aldım, şunu söylemeliyim, benim tavsiyem suft kullanıyorsanız daha ufak olan 2000 3000 serilerini seçmeniz şahsen 2 seneye yakındır surf kamışlarımda kullandığım bu seriler inanılmaz performan veriyor ama kamışlarınız daha ağır ve eski tip ise büyük makineler size gereken güzeni verecektir.Burada şunu belirtmek isterim, benim tavsiye ettiğim st serileri gerek çıkardıkları ses gerekse kullanılan malzeme açısından bana çok güven vermekte ve hiçbir avı hatta burada yazan kartal lı arkadaşlarım bilir kötü zeminde takılan maddeler (torba poşet yosun vb) 'i sizi yormadan çekebilecek güçtedir.sonuç olarak daiwa remixon vs gibi 10 dan fazla makine kullanmış birisi olarak banax ın her serisini size tavsiye ederim yeterki siz kendinize uygun olanı seçimi iyi yapın, saygılar...
Kore malı bulursan hemen al.ama tavsiyem 3000 serisi,2000 serisi az misina aldığından pek işine yarar gibime gelmiyor.rastgele..
Banax, BGxx vs. vs. ne bekliyorsunuz ki? İşte anlaşılması gereken şey bu, ne bekliyorsunuz ki bu aletlerden? boğaza gidip, lüfer, palamut vs. peşinde koşacak birine ne Banax'ı, ne de BG'leri tavsiye etmem, etmedim de bugüne kadar. Bunlar bu işin makinesi değil, hepsi bu. Tekneden sırtı yapacaksan mesela, SX'ler seni tatmin eder, ama ötesini beklemek hayal olur. Fakat çıkıp, Banx'ın keyfe kederden başka bir şey olmayacağı koşullar için, bunu tavsiye etmek bence çok yanlış.