öncelikle yanlış anlaşılmasın elektrik elektronik konuları benim mesleki alanıma girdiği için müdahale etme gereği duydum ve uzun süredirde sonarların , ses sitemlerinin ve bunlar harici diğer temle temel üstü bilgilere sahip birisiyim bu konuya bukadar yazmak için neden bekledin diye yorum yaparsanız yanlış anlaşılmasın benim internete bağlanma şeklim bi ağ sisteminden çıkıyorum ve ağda arıza olduğunda gecikmeli olara girebiliyorum normalde siteyi sürekli takip eden birisiyim hakan abinin deği gibi bu cihazların çalışma gerilimleri genel olarak 10-18-24-32 gibi çeşitli gerilim aralıklarında çalışa bilir sizin cihazınız 12v bir aküyle rahatlıkla çalışır daha amatör modeller bikaçtane kalem pille bile çalışabilir(profeyonel modellerde gerilim değeri artmaktadır bu kural değildir ) özellikle yazmış olduğunuzen büyük yanlışınızı belirteyim Sanırım siz 800 Watt yazan değeri güç tüketim değeri olarak algılıyorsunuz. O değer, cihazın suyun içerisinde kalan ve dibe doğru sinyal yayan parçasının ( transducer yada halk arasında sonar ) güç değeridir. Enerji tüketimi ile alakası yoktur. 800w değeri bir güç tüketim değridir bunu aksini iddaa eden kişi ya elektrik elektronik konularına hakim birisi değildir yada bilmediğinden varsayımlarla yazmıştır teknenin altındaki aynaların evin içerisindeki müzik setinin kolonları gibidir teknenin güvertesindeki monitörlü bulucuda müzikseti dir anlmıyan kişlere verebileceiğim en basit örnektir aldığınız cihazın çalışma gerilim ve akımı hakkında katalok bilgisi 8W /0,5A diye belirtiliyosa 800w lık aynın çektiği akımda 8w/0,5A in içindedir özellikle 800w hakkında şunudiye bilirim ki teknenin altına 100w-800w arası bi ayna takma yelpazesi mevcut 800w buna dahil değil gibi anlık dğerler her çihaz için aynı sürede çalışmaz zatende ablık güçlerde çalıştırılması tavsiye edilmez bu bicihazların sağlıkları içindir Almayı düşündüğün model : 8 Watt max / 0,5 Amper Yani cihazının max derinlikte ve ekran/tuş takımı ışıkları yanıyor iken çekeceği akım 0,5 Amper / Saattir. Bu demektirki ; Teknik olarak ; 7 / 0,5 = 14 ( Akü amper değeri / cihazın çektiği akım ) 14 x 20 = 280 saat süre ile cihazını kullanabilirsin. ( 14 x Akünün amper olarak gücü ) Önerdiğim akü 12 V 7Ah 20 HR değerdedir. Yani saatte 7 Amper akım çekersen 20 saat sonra biter. Bu değer katalog değeridir ve % 100 doğru olmasını beklemek hayalcilik olur. Bu nedenle yaklaşık olarak 1 hafta, günde 5-6 saat kullanım sonucu akün bitecektir hesabınızda yanlışlık ve yanlış bilgilendirme var öncelikle 20hr diye belirtilen değer akünün kullanım süresi değil aksine şarj süresidir yani 20 saat boyunca şarj olucak demktir 7Ah/0,5A= 14 saat(seçmiş olduğumuz akünün sağladığı akım/ ihtiyaç duyulanakım)= kullanım süresi bu kavram doğru bi kavram burada amper saati ampere böldüğümüz için amperler gider saat kalır formülün mantığının açıklaması budur buda demk oluyorki elinizdeki cihazı12V 7Ahlik aküyle kesintisiz 14 saat kullana bilirsiniz bu değerlerin mata matiksel ve teorik olduğunu düşünürsek en verimli olarak 10-12 saat kullana bilirsiniz seçeceğiniz akünün Ah ni artırdığınız taktirde kullanım süresini arttırmış olursuuz fakat ağırlığıda okadar arttırmış olursunuz Önerdiğim akü 12 V 7Ah 20 HR değerdedir. Yani saatte 7 Amper akım çekersen 20 saat sonra biter böyle bi kavram ilk defa görüyorum 7Ah demke o akünün 1 saat boyunca 7A verebilceği anlamına gelir h (HAUR)saat manasına gelir atilla beysiz teknenizdeki motoru nasıl besliyorsunuz elektrikli motormu yoksa benzinli motormu kontaklama ve marş motru varmı teknenin akü değerlerini verirseniz (V-Ah) kuru akümü var yoksa sulu akümüvar(araba aküsü) olarak size seçtiğiniz çihazın nekadar süre çalışacağını şarj süresini ve şar ederken nasıl bi sistem uygulamanız gerektiğini söyleye bilirm hakan abinin diğer konularda tavsiyelerine bende katılıyorum (aynanın suyun altındayken yosunlara takılması vs konular)
buarada sitede eksikliğini duyduğum ve hazır konusu tartışılırken ve benim açtığım ayrı bi başlıktada ucun dan değinilen bi balık bulucu ve sonarlar hakkında ayrı bi bölüm açılması ve orada her konuyu enine boyuna tartşıla bilineceği ve yeni modeller hakında tartışılacağı ve takip edileceği bi bölüm arzediyorum bu sanırım çok yararlı olur ve bu talep herkezin yararınadır
Tam bir şeyleri anlamaya başladım demiştim, şimdi kafam karmakarış oldu Alikemal bey sizin sorun söyleyeyim dediğiniz her şey yukarıda yazıldı ve itiraz ettiğiniz her şey Yakup ve Hakan bey tarafından zaten belirtildi. Tekne motor besleme cihaz ve akü hakkında herşey yukarıda var 800w nin ne anlama geldiği de duru bir Türkçeyle iki kişi tarafından açıklanmış
siz oradaki matamatik ve anlatılandan ne anladınız yani siz ayna çıkışı olan 100w ve 800w ı güç tüketimi olarak kabul etmiyorsunuz hakan beyin bahsettiği şekildeki akünün 280 saat sürekullanıla bileceğini kabul ediyorsunuz 14x20=280saat süre kullanıla bileceğini (14x akünün amper olarak gücü) olduğunu kabul ediyorsun bu 20 değerinin nerden geldiğini biliyormusun? fikrin varmı 20hr deniklen 20 saat zaman birimi nezamandan beri güç oldu yanlış şeyler anladınız ve kabullendiniz kırmızıyazıyla belirtilen herşeye doğru açıklamasını yaptım kimse akünün kaç saat şarj olucağını ve nasıl şarj edilmesi gerektiği hakkında ve hangi aküler secilebileciği hakkında yorum yapmamış benden tavsiye siz bu başlığı birkezdaha baştan sona okuyun aklınız karışmış sanırım
atilla beysiz teknenizdeki motoru nasıl besliyorsunuz elektrikli motormu yoksa benzinli motormu kontaklama ve marş motru varmı teknenin akü değerlerini verirseniz (V-Ah) kuru akümü var yoksa sulu akümüvar(araba aküsü) olarak size seçtiğiniz çihazın nekadar süre çalışacağını şarj süresini ve şar ederken nasıl bi sistem uygulamanız gerektiğini söyleye bilirim. Kemal bey bende 100 ah jel akü rhinonun vx44 modeli elektirikli motor var. jarz aletimde http://cgi.ebay.de/12V-IUoU-Ladeger...ptZMotorrad_Kraftradteile?hash=item3a507d7ac3 bu model
atilla bey motorunuz hakkında buradıki link ten http://www.tekneyatmalzemeleri.net/?urun-detay_1218_RHiNO_VX44_12_V_ELEKTRiKLi_MOTOR_44_LBS.html biraz deytaylı bilgi aldım. Umarım doğru motordur Hesaplamaların hepsi motorun MAX değerleri olan 5. vites için yapılmıştır vitesine göre çektiği akımı 120 Ah lik akü için vermişler 5. vitesde 52A amper akım çekerek 2,2 saat kullana biliyorsunuz motor her akü değerinde 5.vitesde 52A akım çektiği için 52A sabittir yani bu demek olurki siz 200Ah lik akü koysanızda 70Ah lik akü koytsanızda bu motor 5.vitesde 52A akım çekicek sizin akünüzün 5.vitesde nekadar süre çalışacağı konusuna bir orantı kurarsak 120Ah lik akü 2,2saat çalışıyorsa 100Ahlik akü nekadar süre çalışır (100*2,2)/120=1,83saat sizin 100Ah lik akü için5.vitesde 52A apmer akım çekerek 1,83saat kullanıyorsunuz şarj aletinize gelince şarj aletiniz akünüze uygun bi alet neden ,nerden bildin diye sorarsanız hemen cevaplayım aküler şarj edilirken özellikle oto aküleri sağladığı akımımın 10/1 ile şarj edilir ve şarj gerilimide akünün karakteristik özelliğeine ve datashaet göre 12v ise 12v da şarja başlar belirli noktalarda 13v-13,8v çıkar ve son olarak 14v-14,8v-15v gibi değerlerde şoklanarak akünün kendi kendine boşalmasının önüne geçerler sizin akünüz 100Ah olduğuna göre 10/1 10A olur buda zaten sizin şarjaletinizde belirtilmiş linkte verdiğiniz sitede aşağıya indiğinizde şarj aletinin teknik özellikleri verlimiş orada da bahsettiğim şeyler yazıyor balık bulucunuzun akım gerilim ilişkisi 8Watt/0,5Amper için gereken gerilim 16V dur bu basit bir elektrik formülü P=U*I => 8=U*0,5 => U= 8/0,5 => U=16V demek oluyorki balık bulucunun teknik özelliği 8W için 0,5A amper / 16V 8W için 0,666A amper / 12V 8W için 0,8A amper / 10V....diye listeliye biliriz bir basit elektrik kuralıda sabit güçlerde gerilim arttıkca akım düşer, akım yükseldikce gerilim düşer yani bu demek oluyorki akımla gerilim ters orantılı bi ilişki içindedir gücümüz sabit olduğu için 8W için ve akümüzün gerilimi12V olduğu için aküden çekeceği akım P=U*I => 8=12*I => I= 8/12 => I=0,666A yapar teknede sadece balık bulucu çalıştığında akü nekadar süre dayanır teknenizde 12Vluk motor için kullandığınız 12V 100Ah lik bi akünüz olduğunu düşünüyorum (akü akımı/balık bulucunun çektiği akım) => Ah/A=h akımlar böünelerek birbirini götüreceği için hesaptan çıkan değerin birimi zaman olur h(saat) 100Ah/0,666A =1501.5saat çıkar fakat bu teknede sadece balık buluçalıştığı zaman için geçerli bir süre teknede hem motor hemde balık bulucu çalıştığında aküden çekilen akım artıcağı için kullanım süresi düşecektir gelelim hem motor hemde balık balık bulucunun maksimum güçte kullanımda akünün nekadar süre dayanacağı konusuna Elimizdeki kaynak güç teknedeki akü P=U*I => P=12*100 => P=1200W =1,2KW dır motor 5.viteste 12v da 52A akım çeken motor + 12v da 0,666A akım çeken balık bulucu birlikte çalıştığında toplam çekilen akım I=Im+Ib => I= 52+0,666 => I= 52,666Aolur buda bize toplam harcanan gücü bulamamıza yardımcı olur P=U*I => P= 12*52,666 => P=632W dır bunu da basit bi orantıyla bulabiliriz yukarıda maviyle yazılmış yerde motorun aküden çektiği akımla kullandığımız süreyi bulmuştuk burada aynı aküyle hem motor hemde balık bulucu çalıştığında nekadar akım çektiğini toplayarak süreyi bulucaz I=Im+Ib => I =52+0,666 => I=52,666A 52A akımda 1,83 saat kullanıyorsak 52,666A akımda kaç saat kullanırız (52A*1,83h)/52,666A =1,81saat yapar buda demek oluyorki motor 5vitesde çalışırkenve birlikte balık bulucuda çalışırken =1,81 saat sadece motor 5.vites de çalışırkende 1,83saat kullana biliyoruz değerler çok yakın değilmi nedenide balık bulucunun miliamper seviyesinde akım çekmesinden kaynaklanır bu yüzden çalışma süresinde göz ardı bile edile bilir 1,83-1,81 saat leri bildiğimiz saat değerlerine çevirirsek aralarındaki bu yakınlık çok dah net anlaşılır 1saat 60dk ise 1,83*60=109,8dk buda 1saat 49dk 8sn yapar 1saat 60dk ise 1,81*60=108,6dk buda 1saat 48dk 6sn yapar umarım bukadar bilgi kafanzı karıştırmamıştır yaptığım işlem motorun katalok değerlerini sizin akünüz için çevirdim akü değerizinde çalışma süresine bağlı olarakta aküye bağladığınız cihazların çalışma süresini hesapladım hepsi bu
atilla bey kullanma kılavuzunuyukarıdaki yazıyı yazdıktan sonra pdf dosyası olarak buldum buyrun link http://www8.garmin.com/manuals/1069_OwnersManual.pdf sol tarafta bi listeleme yaptığınızda Appendix yazan yere girin 19 sayfaya geldiğinizde orada using yazan yerde 8watts maximum, Nominal12V /0,5A olduğunu görecek siniz buda demek oluyorki P=U*I=> P=12*0,5 =6W normal kullanım gücü 6Watt çalışma gerilmide 10V-18V arasında aradeğerler de seçebilirsiniz kısa bi göz attım güzel bi makina 1m derinlikte 30dk su geçirmez garantisi veriyorlar ve bayada kullanışlı bi katalok inceleyin
Ali Kemal bey ders niteliğinde açık izahatlarınız için çok teşekkür ederim. Oldukça yararlandığım bir yazı olmuş, ellerinize sağlık.
rica edrim yakup bey, erdem abi gibi bazı arkadaşlar yanlış bilgilenmiş ve kafası karışmış bu konuları hiç bilmeyenlerinde kafasının karışmaması için ve balık bulucu almayı düşünen ve nasıl kullancağını bilmeyer için bünyemde yeterli bilgiyi taşıdığımı düşündüğüm için bu şekilde ders niteliğinde anlattım daha anlatmadığım kısımlarda var ama bu konularla ilgili ayrı bölüm açılırsa çokdaha yaralı oluruz bu yöntem diğer sitelerde de ayrı bölümlerde kapsamlı olarak tartışılıyor ve yeni modeller tanıtılıyor
Ustam işte budur benim kafamada şimdi dank etti kusura kalma ama önceki yazdıklarından birşey anlamamıştım çok teşekkür
Ali Kemal kardeşim çok teşekkür ederiz. Yani anladığım kadarı ile bahsi geçen makine mevcut akü ve motor sistemimizde sürekli 5.viteste kullansak bile yaklaşık 108 dakika işimizi görecek. Kaldı ki biz sürekli 5.vites değerinde olamayacağımız ve Atilla'nın dediği üzere koylardaki balık varlığını tespit etmek adına kullanacağımız için sürekli bir kullanımda söz konusu olmayacak ve süre de buna bağlı olarak uzayacaktır. Şimdi aklımda bir soru oluştu ve önerileriniz bekliyorum. Aynı aküden motor ve balık bulucuyu besleme yapacağımıza göre kutup başlarının güvenliği açısından dikkat etmemiz gereken bir durum ya da kullanmamızı önereceğiniz bir aparat var mı? Yani kastım motora giden enerji ile balık bulucuya giden enerji farklı birimde olacak, biz bu uçları birbirine değdirirsek motor ya da balık bulucu açısından dalgalanma yapar mı?
rıfat abi güzel konuya değin mişsin benim başımdan geçen bi olay13-14 yaşlarında yazın maramaristeydim ablamve arkadaşları muz diye tabir edilen bi şiş me bot gibi birşyin üzüerinde otururyorlar bilirsiniz sürat tekneside şişme botu çeker neyse ben sürat teknesindeyim sürat teknesinin gövdesi fiber içinde 2 akü vardı akımlarını bilmiyorum ama büyük akülerdi kamyoncuların kullandığı cinsten tekne ani hareketlerle ilerlerken sağa sola su atarak ilerlerken rüzgarında etkisiyle teknenin içinede su tanecikleri gelerek sisleme yapılıyomuş gibi içi ıslnamaya başladı ve o aküünde kutup başları açık ta kablolar meydandaydıöyle oluca ben biraz aküye yakın olduğum için teknenin içinde aküden kaynaklanan bi kaçak oluştu bunu elimi teknenin içindeki akü çevresinde dolaştırdığımda özelkile ılak olan yerlerde kaçak yapıyodu bunu önlemenin en temel yolu kutup başlarını kapalı tumak ve aküyü teknenin üzerinde açık biyerde bulundurmaktansa kapalı bir yerde suyun ulaşamaıyacağı bir yerde bulundurulmalı kutup başlarını ortamın ve havanın rutubetine bağlı olrak paslanma ve karıncalanma diye tabir ettiğimiz pas başlangıçlarını önlemek için kutup başları slikonlu ,magnezyum katkılı, su itci gresyağı sürülmeli tekneden motoru veya balık bulucuyu çıkartıcağımızda yada motor çalıştığında ama balık bulucunun olmadığında kutup başlarına bağlı olan kabloların boş ta olup birbirine değmesi yada olası bi ksadevre durumunda kabloyu veya aküye sazar verceğinden kutup başlarından çıkan boştaki dereksiz kabloları elektrik bantıyla izole edilmeli tekneden ayrıldığımızda mümkünse akü kutuplarındaki bağlanntı kablolarını çıkartılmalı ve yanımızda götürmeli mümkündeğilse hem kutup başlarından hemde güvenlik için cihaz ve motor bağlantı noktalarından kabloları ayırmalı sistemi kurarken önce motora ve balık bulucuya enerji hattı çekilmeli daha sonra bu hat aküye bağlanmalı sistemi dağıtırkende önce akü kutup başlarından sökülmeli ondan sonra cihazlardan hat ayrılmalı bu sayede enerji altında çalışmamış oluyoruz olsaı bi kısa devrede güçlü akülerde 100Ah-120Ah-150Ah vs akünün kutup başlarından çıkan kabloları birbirine kısa dev ertme sonucu çekilen max akım sayesinde meydana geleçek ısı ile kablo eriyecek daha sonra bakır teller kor gibi olup kızarıp kopcaktır bu dediğim ince teller için geçerli kalın teller daha uzun süre daynıp yine aynı şekilde kopcaktır eğer akünün sağlıyacağı max akımdan daha fazla akımı taşıyacak bir kablo ile bağlantı yapıldığında olası kısa devrelerde kablo dayanıklı olduğundan eriyip kopmayacak akü ısınıp eriyecek yada gaz sıkışmasından patlıycak puda hiç istenmiyen bir olay çekilecek tesisatın bilen kilşiler tarafından yapılmalı yada bilmeyenler bilenlere sorup öğrenip çekmeli DİKKAT bunu aklınızdan çıkarmayın aküdeki 12V gerilim DC akım evdeki 220V erilim AC akımdan çok daha tehlikelidir ve insanı öldüren gerilim değil akımdır osilaskop görüntüsü DC zaman içerisinde bün yesindeki belli potansiyeli sürekli olark karalı bi şekilde taşırken AC zaman içeirsinde saniyenin 1/50 de 3 defa o noktasına geliceği için 0 noktalarında siz şanslı vede kuvvetli iseniz çarpılmadan kurtulacak ani hareketle kendinizi kurtarısınız ama DC akımda hiçbir zaman 0 olmayacağı için uygun akımda kalb krizinden kas kasılmasından ve oksijen emen akciğerlerimizdeki pigmentlerin yanmasıylakanın daki osijenin bitmesi sonucu çeşitli ölümler yada sakatlanmalar olur en basiti kalp krizi sakatlanma olarakta felç diye biliriz
balık bulucu hakkında tüm bildiklerimm öncelikle ben göz doktoruyum bu bilgileri uzmanına dahi sorsam bilemediği için sağdan soldan toplayıp ancak derleyebildi . akü: 12 v 7 amp ise 1 saate 7 amp max verir ister 7 amp 1 saate kullan ister 1 amp 7 saate kullan demek benim kaza ile 72 amp 17-20 kilo aküm var ne kadar gereksiz old gördüm çok ağır teknenin arkasında polyestere zarar vermemesi için tahta kestirmek zorunda kaldım şimdi 2 kg belki var belki yok 12 amp yada 4 kg 20 amp jel akü alıdım mutluyum ( garmin 300 0.5 amp ve 5 adet lamba 1 projektör var teknede ) balık bulucunuzun gücü 3 haneli olmalı ses frekans değeridir max olsun dual duble quadro : dual 2 halkadan birini seçme şeklinde double ikisinide aynı anda kullanma quadro 4 aynayıda aynı anda kullanma benim önerim gps yazılımlı double bir bulucu almanızz saygılarr
bahsedilen balık bulucular size istediğini sonuçları veremeyebilir. bence balık bulucu işinde ya en iyiler yada hiç diyebileceğim bir yaklaşımım var. sürekli ve kaliteli görüntü verebilecek cihazların oldukça pahalı olduğunu düşünerek karar verin bence. bende LOwrance HDS 5 GEN2 var her suda her koşulda ve derinlikte istediğimi veriyor. garmin ya da humminbir dün alt modelleriyle çıktığımız avlarda deniz dibinin kaybolduğu çok oldu.
yazılanların hepsini okudum herkez çok güzel şeyler yazmış balık bulucular hakkında.Bende bikaç bişey eklemek istedim alacağınız bulucunun en önemli faktörlerinde biri ekran çözünürlüğü ile rms i alacağınız bulucu renksiz ekran olabilir lakin rms ve ekran çözünürlüğü iyi olduğunda hem doğru tahminler hemde ekranı okumanın kolay olduğunu görüceksiniz.Bi abimiz garmin echo 550 kullanıcısı 500watt rms gücünde ve ekran çözünürlüğü çok güzel 12v10 amper akü ile günü çok çok rahat bitiriyor zaten demirde bulucuyu açık tutmak altınızdaki var olan balığıda kaçırmaya sebep verir sürekli eco dediğimiz ses dalgaları balıklara çarparak geri döndükleri için balığı bozuyor.bir çok ucuz cihazlar var piyasada ama dediğim gibi bu işlerin en iyisi furuno dur oda biraz tuzludur ama biz amatör balıkcılara gelicek en iyi radarlardan biride garmin echo 500 ve 550 serisidir.Ozan arkadaşın dediği radar oldukca güzel ve dip detayı veren ve imagesini alan süper bi radardı jandarma arama kurtarma botları sahil güvenlik botları bu cihazı kullanır genelde ceset ararlar bulucu hakkında sormak istediğiniz bişe olursa buradan bildiğim kadarı ile yardımcı olurum saygılar..