Alabalık avı heyecanı başladı! Sezon için tavsiyeler...

Konu, 'Makaleler' kısmında Avfoni tarafından paylaşıldı.

  1. Avfoni

    Avfoni

    Mesajlar:
    1
    Sevgili balıkçılar, 1 mart itibariyle alabalık avı yasağı kalktı ve heyecan başladı. Bu kısa yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

    Çok fazla çeşidi olan Alabalıkların en bilinen türleri Kırmızı benekli alabalıklar ve gökkuşağı alabalığıdır, alabalık olduğunu düşündüğünüz göllerde ve derelerde öncelikle keşif yapmak şart.. yada sağlam bir arkadaştan sağlam bir istihbarat almak en mantıklısı. Alabalıklar hakkında anlatılacak yazılacak o kadar çok bilgi var ki sanırım bir ömür sürer benim sizlerle paylaşacağım ve kendi deneyimlerinde yaşadığım bir kaç satır olacak. Renkli Alabalık krallığının kıymetli türleri genelde yüksek rakımlarda el değmemiş pek sık ayak basılmayan ortamlarda bulunur ulaşılması zordur ulaşıldığında ise verdiği mutluluk ve heyecan paha biçilmezdir. Bu balığı avlamak alışılmışın dışında deneyimler gerektirmektedir ve bu deneyimlerin çoğu sahada yani avlakta kazanılır. Saha deneyimlerinin dışında eğer ki Alabalık avlamaya ilk defa gidecek isek çantamızda bulundurmamız gereken olmazsa olmazlarımız vardır. Bunların başında döner kaşıklar gelmektedir, dünyada bilinen ve benimde çok verimli alabalık avlarına imza attığım MEPPS markası olmazsa olmazların başında gelir, 00,0,1,2,3 büyüyerek devam eder 2 ve 3 numara yaygın olarak kullanılır. Kırmızı benekli alabalıklarda özellikle kırmızı noktalı döner kaşıklar, Gökkuşağı alabalığında ise daha renkli ve dikkat çekici renkler hedefe çabuk ulaşmanızı sağlayacaktır. Bunların yanı sıra küçük silikonlar ve maket balıklar ve renkli kokulu hamurlar iş yapmaktadır... Fırdöndü ,kıstırma kurşunlar şeffaf yada görünmeyen (fluorocarbon) misina, uygun olta makinası ve hassas kamış yanımızda bulundurmamız gerekenlerin başında gelmektedir.


    Göllerde Alabalık Avı


    Yaz aylarında sabahın ilk ışıkları ve akşam hava kararmaya yakın verimli olabilmektedir. Ağaç sarkıtlarının altları ve avlandığımız gölü besleyen su kaynağına yakın noktalar oldukça verimli olacaktır göllerde alabalık avlarken at çek yönteminde kullandığımız sahteden iyi sonuç almak istiyorsak öncelikle su üzerindeki balık hareketlerini incelemeliyiz ve mevsimine göre sahtemizi derinden ya da yüzeyden çekeceğimize karar vermeliyiz. Göllerde 2.10 cm ve 300 cm arası spin kamışlar ile birlikte 1000lik ve 3000lik arası makinalar,0.16 ve 0.25 arası şeffaf misinalar.


    Akarsularda Alabalık Avı


    Derelerde boy, kasık yada normal çizmeler işimizi oldukça kolaylaştıracaktır ve avlağımıza uygun malzemeler konsantrasyonumuzu bozmayacaktır. Alabalık avlarken konsantrasyon gerçekten çok önemlidir. Akarsularda genelde suyun aktığı yönün tersine at çek yapılarak avlanılır. Alabalıklar suyun tersine yüzme kabiliyetine sahiptir ve akıntının getirdiği börtü böcek vb. hayvanları yiyerek beslenir. Akarsularda 1.50 cm 1.80 cm kısa hassas kamışlar,1000,2000 lik olta makineleri , 0.16 ve 0.25 arası şeffaf misinalar kullanılabilir.


    At çek yöntemi ile avlanırken küçük el hareketleri yaparak kamışınızla sahtenize atraksiyon verebilirsiniz. Balığı oltanızın ucunda ilk hissettiğinizde yakalandığını balığın yaptığı kafa darbelerinden anlayacaksınız o anda heyecan yapmadan hafif bir tas malama yaparak kamışınızın ucunu olabildiğince indirin. Alabalıklar mücadeleci yapısı ile bizlere unutulmaz dakikalar yaşatacaktır yakalandıklarında kurtulmak için su üzerinde attığı taklalar inanılmaz anlardır ama bunu yapmasına pek fırsat vermeyin derim aksi taktirde kurtulup kaçma şansı yüksektir.


    Sirkülerde belirtilmiş tarihlerin dışında akarsu ve göllerde alabalık avı yapmak yasaktır. Zaman yasakları Orman içi sularda Doğal Alabalıkların yanı sıra limiti olmayan Gökkuşağı Alabalığı da dahil 01 Ekim-01 Mart arasıdır. Boy limitlerinde ise doğal Alabalıklarda 25cm Gökkuşağı Alabalığında ise boy limiti yoktur. Adet limitlerine gelecek olursak Doğal Alabalık için günlük en fazla 3 adet, Gökkuşağında ise 10 adettir. Limitle bölgelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Sirküleri dikkate almamız, aldırmamız balıkavı nın en önemli yönüdür. Limitlere ve kurallara uymak bu balıkların çocuklarımızın da avlayacağı anlamını taşımaktadır.

    Avına ve avlağına saygı duyan bütün dostlarımıza Rast gelsin…

    Onur Fırat POLAT

    Balık Avı Kategori Sorumlusu

    Avfoni
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 30 Ocak 2020
    ysn85, AhmetKurt29, bearing ve 2 kişi daha bunu beğendi.