merhaba arkadaşlar , hayırlısıyla 4-5 metre uzunluğunda fiber bir sandal ve motor alacam , fakat vergi konusunda hiç bir bilgim yok , sanırım belli bir beygire kadar vergi alınıyormuş , vergi vermek istemiyorum , nasıl yapacaz
tekne ve motor yardım Harun Kardeşim ilk önce motoru ve tekneyi sıfır alcaksam problem yok 5 Metrenin altında vergi vermiyorsun motorun 10 beygirin altında ise amatör denizci belgesinede gerek kalmıyor. İkinci el alacaksan eğer tekne kayıtlı olması ve faturası + CE belgesi olması gerekmektedir. bu çok önemli benim sana tavsiyem 4,95 tekne 9,9 jonhson motor al servisinde 150-250 tl arası 15bg memesi taktır motorun 9,9 görünümlü 15 beygir olur canavar gibi vergi yok belge yok ondan sonra çık balığa bana bol bol dua et
Harun merhaba, Teknelerdeki vergi konusu yani MTV 2009 itibariyle kalkarak, harç haline dönüştü. Yerine tekne boyuna göre tarife getirdiler. Örnek verecek olursam. 4.90 m. boyunda bir tekneye 15-20 bg. bir motor taktığında vergi ödemiyorsun. Teknenin boyu 5 mt dahil ve üstü için aşağıdaki tarifeden harç ödüyorsun. Buradaki güzel olan durum 9.9 luk motorlara bağımlılığın ortadan kalkmış olması. İlgili kanunun önemli bölümleri aşağıdadır: 06.05.2009 tarih ve 5897 sayılı (1) "Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (2) İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile, 30.06.2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerden (3) alınan motorlu taşıtlar vergisi kaldırılarak bunun yerine, bağlama kütüğü ruhsatnamesi ve bunların vize edilmesinde, deniz taşıtının boyuna göre belirlenmiş harç uygulaması getirilmiştir. Buna göre, 5897 sayılı Kanunla, 30.06.2009 tarihinden geçerli olmak üzere, Harçlar Kanununa bağlı (8) sayılı tarifeye eklenen "XIII-Bağlama kütüğü ruhsatnamelerinden ve bunların vizelerinden alınacak harçlar:" başlıklı bölümü ile 2009 yılı için öngörülen harç tutarları aşağıdaki gibidir: 10/8/1993 tarihli ve 491 sayılı Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre oluşturulan bağlama kütüklerine kaydedilen gemi, deniz ve iç su araçlarına verilecek ruhsatnamelerden ve bunların vizelerinden (Gemi, deniz ve iç su aracının boyuna göre): 5 metreden 9 metreye kadar olanlardan.........200 TL 9 metreden 12 metreye kadar olanlardan.......400 TL 12 metreden 20 metreye kadar olanlardan .....800 TL 20 metreden 30 metreye kadar olanlardan ...1600 TL 30 metreden büyük olanlardan...................3.200 TL Bilgilerinize.
Merhaba Arkadaşlar, Vergi tamamen tekne boyutu ile ilgili. Motorunuzun büyüklüğü farketmiyor. Teknem 5 metre olduğu için ben her yıl vergi ödüyorum. Geçen ay 313 TL ödedim. 60 beygir motor kullanıyorum.