Merhabalar at çeke bu yaz tatilinde merak salmış biriyim daha önceleri şamandıralı ya da dip oltası ile sazan avlardım ama tatilde at çek yaparak aldığım 2 barracudadan sonra fikirlerim tamamen değişti. Ankarada yaşamam nedeniyle at çek yaparak avlayabileceğim yegane avlardan birisi bildiğiniz üzere turna... Genelde kurtboğazına gidiyorum ancak hep elim boş dönüyorum ya çok ufak balık denk geliyor geri atıyoruz ya da hiç tutamadan geliyoruz at çek için kullanabileceğim tüm yemleri şimdiye dek kullandım rapala, şasi, kaşık hatta meps bile kullandım ama sonuç nafile rapalalarım canlı turuncu ve yeşil renkte birtaneside sırtı siyah altı beyaz şasilerim kırmızı, beyaz ve yeşil yine canlı renkler kaşık bildiğiniz tombul kaşık mepsde kırmızı renk yine yem seçimlerinde dikkat çekici olması açısından hep canlı renkler kullanıyorum ama avlardan hep boş dönüyorum buda canımı sıkıyor... Kurtboğazında balık mı yok ya da bana mı yok anlamadım Turna için hangi yemi neden öneririsiniz açıklayarak önerilerinizi söylerseniz sevinirim... rast gelsin...
Taha elindeki sahtelerden 1-2 resim ve kullandığın takım hakkında bilgi verirsen daha fazla yardımcı olabilirim... Kurtboğazı anladığım kadarıyla biraz düzensiz bir avlak. 1 hafta çıkıp 1-2 hafta çıkmayabiliyor.
Turnada herkes beyaz sasi der ama sayısız turna tutmuş biri olarak, her gittiğim avımda ne kadar hadi bir deneyim demişsemde beyaz sasime şimdiye kadar hiç balık vurmadı desem yeridir. Benim favorim birinci olarak her zaman kaşık oldu. Renk olarak en çok iş yapan renkler sarı,fosfor yeşil ve turuncu. Bu renkleri karışık barındıran kaşık ve sahteler var. Gittiğiniz yerde balık varsa kesinlikle hayır diyemecektir, tecrübeyle sabittir. Tabi kurt boğazında kıyıdan turna ihtimali çok düşük olduğu için benim düşüncem avlarınızın verimsiz geçmesinin en önemli sebebi bu. Ankara'da mesafe olarak aşağı yukarı aynı olan ve şansınızın daha yüksek olabileceği yerlerde denemenizi tavsiye ederim...
Fatih ben de beyaz sasiyi birkaç kez denedim ve sadece 1 ufak turna aldı onun dışında da kaydadeğer bir balık tutamayınca kullanmayı bıraktım. Ama avlaklarda at-çekçilerin neredeyse tamamı bu yemi kullanıyor bunun hikmetini de ben çözemedim.
Abi forumlarda falan herkes met ediyo ama ben hiç bir hikmetini göremedim. Bilmediğimiz bir stil yada aksiyonu var sanırım biz bilmiyoruz...
Kullandığım sahteleri göstereyim abi; Fatih abi bencede beyaz sassy en tırt sahte bu efsaneyi daha öncede bi çok kişiden duydum ve birkeresinde tüm gün boyunca beyaz sassy ile at çek yaptım daha sonra sıkılıp sassymi sol üstteki kırmızı ile değiştirdim inanırmısınız değiştirir değiştirmez direk levrek aldım ama ufaktı geri attım o ayrı bir sonraki avımda arkadasım o beyaz sassyi biryere takıp suda bıraktı üzüldüm desem yalan olur... Şansımın daha yüksek olabileceği bir avlak önerebilirmisin fatih abi öm atarak abi
Orta sıra en üstte ki tam anlatmak istediğim malzeme. Hepsi iş yapar tabii ama şansı en yüksek olan bahsettiğim model ve orta en altta ki sahteyi dene derim. Tabi favoriler kişiye göre değişir. Avlak atıyım atmasına ama çok kısır bir dönemdeyiz baştan onu söyliyim. Mesaj atarım...
Benimde favorilerim zaten o ikisi abi yeşil olanı levrek için turuncu olanı turna için düşünmüştüm...
Fatih beyaz sasinin hikmetinden sual olunmaz Taha ben turnada kaşık-mepps pek sevmiyorum. Sert suni yemlerden kırmızı kafalı, hologramlı beyaz ya da sarı gövdeli ya da doğal yem balığı renginde olanlar genelde benim tercihim oluyor. Minimum 10 cm boyunda. Tercihen 2 adet üçlü kancası olanlar (3 değil) içinde en büyük boyutlu olan... Buna göre en sol sütün klasman dışı. Ortadaki sütünda en üsttekinin boyu sanki biraz ufak kaçıyor. Ortadaki sanki deniz için yapılmış gibi. En alttakinin de boyu iyi ancak rengini ben pek tutmadım. En sağ sütünda en üstteki renk olarak iyi ama dudak yapısı sanki en az birkaç metre daları varmış gibi gösteriyor. Max 1-1,2 mt dalarlı ve batan (sinking) benim tercihlerime daha uygun. Protackle ucuz ve iyi çalışan sert suni yemler yapıyor belki bir göz atmak istersin. En önemlisi farklı renklerde sahteler edinmek ve belli bir süre iş yapmayanı değiştirmek. Aynı gün içinde bile iş yapan renk birkaç defa değişebilir. Mühim olanda deneme yanılma yöntemiyle en kısa sürede bunu tespit etmek...
Abi bende kaşık meps sevmiyorum denemedim dememek için en son ava gitmeden önce av bayisinden aldım, sonuç yine değişmedi... Sol stundan sadece en üstdeki sassy kullanıyorum. Orta stunda en üstteki zaten levrek için aldığım bir sahte ufak olmasının nedeni o ortadaki de tahmin ettiğin üzere tatilde deniz için aldığım bir sahte en alttakinide turna için aldım renginin turuncu olması bence avantaj çünkü söylediğinin aksine sağ en üstteki strikepro suda fark edilmiyor yani kurtboğazının su rengi hemen hemen o sahteyle aynı gibi bazen rapalanın geldiğini ben bile fark etmiyorum balık nerden fark edecekde yemi alacak o biraz daha berrak sular için gagası biraz uzun onuda tahmin ettiğin gibi dalan rapalamda olsun düşüncesiyle aldım. Kullanmış olduğun sahteleri sende resim olarak ekleyebilirmisin rica etsem?
Taha 4 ve 6 renk kodlu olanlar bu haftasonu iyi iş yaptı. 5'den de ümitliyim ama deneme fırsatım olmadı... Floating demesine bakma atar atmaz suda batmaya başlıyor. Sasi deneyeceksen forumun üzerinde reklamları da yer alan Anadoluavmarketi'nde daha gerçekçi ve iş yapar sasiler var. Elindeki gibi şeffaf türde değil de gerçek balığa yakın düz renkli olanlara bak.
burada 6.cı kaşık iş yapar ben turna avlarken bu kaşığın üstüne mavi kırmızı bant çekiyorum süper iş yapıyor : )
Abi gercek balığa yakın olanlar turnanın yaşadığı sularda pek fark edilmiyor sanki çünkü su bulanık oluyor genelde... Kıyıdan mı atıyorsun abi yoksa açılıyor musun?
gölde kıyıdan atmam : ) stress' e girer adam çünkü 4 atıştan 2'si takılıcak kiralıcaksın 2-3 arkadaş 3 saat at çekle güzel bi av yaşarsın bütün iş turnanın dikkatini çekmekte sonrası gelir zaten hayvan hareket eden havuca bile atlıyor
Abi gölde ben kıyıdan atabiliyorum bir tek olsa kiralarım zaten de yok yani kiralayamıyosun... Dikkat çekmesi açısından renkli sahteleri kullanıyorum ama kıyıdan yinede tık yok...
Yabancı forumlarda pek çok kişi tarafından onaylanmış şöyle bir bilgiye rastlamıştım: Turna hareket eden her şeye saldırır.
Çok ama çok doğru iyi sahte belki şansı artırıyor ama turnanın önünden geçen hareket eden herşeye atrıyor. Albastar kaşıklar ve sasiler 2-3 lira ama denk gelirse av yapıyor, denk gelmezse 30 -40 liralık sahteyede gelmiyor. Bot ve kıyı avcılığında yem seçimide fark ediyor,bot varsa 3-5 gr. lık sahteyi rahat rahat atarsın,kıyıdan hafif sahteler atırmıyor veya istenen yere gitmiyor. Bu yüzdendir kıyıcılar sasi ve kaşığı daha çok seviyor botcularda sahte balıkları seçiyor.
oyuncakcılardan şaka oyuncakları için plastik fareler satılıyor..beyaz olanlarından al..çekeri sana kalmış olan çelik tel i yorgan iğnesinden geçir ve farenin alt arka kısmından batırarak ağzından çıkacak şekilde yönlendir..çıkardıktan sonra arka kısmına iğne bağla.ön kısmında 20 cm lik mesafe sonra fırdöndü tak..işini görecektir..beyaz fare olmasının şu avantajını kullanacağız..hem beyaz hemde mor,turuncu,fosforlu yeşil,kırmızı ojelerle boyayarak renk seçeneklerini arttırabiliriz..tabi ojeleri silmek için aseton almayı unutmayın..ve bunları çocukların ulaşamayacağı yerlere koyun..ben resmi ekleyebilsem yağtığım sahteyi yayınlayabilirdim..şimdi sıra böcek türü oyuncaklara geldi..bu sene turnalara beni beklesin..kan dolaşımlarını hızlandırmaya geleceğim balık tutarken şuna dikkat ederim..ben 3 kişilik bir aileyim..yani 3 ten fazla tutarsan livardan en küçüğünü (tebliğdeki sınırların üstünde aldıklarımdan) salarım..