4 metrelik bir tekne ve 10beygirlik bir motorla acilmak icin en uygun ruzgar kosullari nelerdir acaba? Meteorolojinin sitesine baktigimda 1-3, 3-5, 5-7 gibi terimler var. Uygun olanlari hangileridir acaba? Simdiden tesekkur ederim.
1-3, 2-4 sizin için uygun olabilir. Deniz bu şakaya gelmez. Bakarsınız aniden patlar, önceden sığınabilecek bir yeriniz mutlaka olmalı diye düşünüyorum. Denize çıkmadan önce denizler için saatlik; rüzgar kuvveti, dalgaboyu, rüzgarın estiği yön hakında tahmini bilgi veren sitelere göz atmanızda büyük yarar olacağı kanaatindeyim.
bence denizle haşır neşır olan birini yanınızda bulundurmanın faydaları var... deniz şakaya gelmez ...
Özgür Bey Açılmaktan kasıt nedir? Bir kaç mil açılıp yemli avlar yapmak mı yoksa daha ilerilere gidip jig türü avlar yada deniz gezileri mi? İlk seçenekse en çok 0-1 idealdir 1-3 olabilir 2-4 havalar sersemletir. 3-5 te ve üstünde asla açılmayın. Birde kıyıdaki rüzgarla açıktaki rüzgar değişir. Kıyıda 1-3 iken açıklarda 3-5 olduğu havalar çok olur. Ayrıca açıldıkça dalga boyu büyür. İkinci seçenekte asla açılmayın derim. 4m bir tekneyle motorun bozulması ihtimalinde kürekle geri gelebileceğiniz mesafeleri geçmeyin. Daha büyük tekneler ani hava patlamalarında dalgalara karşı koaybilir ama 4m bir tekne çok çabuk su alıp batabilir.
Aşağıdaki linke tıklayarak Adana'daki rüzgar durumuna (haftalık) bakabilirsiniz. Görünen o ki Adana'da denize açılacaksanız 1 hafta boyunca deniz çarşaf gibi. Ama her gün kontrol etmenizde fayda var çünkü değişebiliyor. http://www.windguru.cz/int/index.php?sc=67569 En üst satırda (wind speed - knot cinsinden) verilen değer 8'i geçmediği sürece rahatça açılabilirsiniz. 12-13 knot'a kadar başınıza bir şey gelmez ama dalgalar ıslatır ve baya çalkantı olur. (Eğer çok açıklardaysanız) Oklar da rüzgarın yönünü gösterir. aşağıya doğru oklar kuzeyden esen, yukarıya doğru oklar güneyden esen rüzgarı gösterir. Ayrıca alt satırlarda bulut durumunu ve yağmur durumunu da görebiliyorsunuz. Ama yağmur verilerine ben pek güvenmiyorum. Sitede verilen saatten 8-10 saat önce yağmur başlayabiliyor. Ben 1 yıldır bu siteyi kullanıyorum ve emin olun saat saat verdiği bilgiler doğru çıkıyor. Adana'da değilseniz bulunduğunuz yeri yukarıdan seçip GO düğmesine tıklarsınız. Meteorolojinin verileri de doğru fakat bu site daha sağlıklı, çünkü saat saat durumu gösteriyor. Ben açıldığım zaman havadaki değişikliklere göre acaba patlayacak mı diye düşünmüyorum, biliyorum ki patlayacak veya o an rüzgarda biraz artış olacak ve tekrar düzelecek. Sitenin reklamını yapmış gibi oldum ama en çok faydalandığım ve beni yolda bırakmayan veriler bu sitede. Benzerleri de mevcut tabi ki. Umarım faydalı olmuştur.
Tabiy ki teknedeki ağırlıkta çok, çok önemli fakat asıl önemli olan bu teknenin içindeki arkadaşların denizciliği !! yinede bir şey söylemek gerekirse 3-5 havalar , (normal taşıma kapasitelerinde uygundur derim , 8 kuvvet hava da amatörün denizde pek bir işi olmaz bence heleki 4m tekneyle.!!!
herkese cok tesekkur ederim. benim yaptigim kiyidan bir kac mil acilip 20 25 metre derinlikte mercan, barbun gibi baliklar avlamak. bu verdiginiz web sitesinde yer alan degeler knot. peki bizim meteorolojinin verdigi degeler nelerdir. zamaniniz icin cok tesekkur ederim.
Özgür arkadaşım ben de çok iyi bildiğimi söyleyemem ama Bofor skalası ile ilgili 2 link verebilirim.Rüzgar değerlerinin neyi ifade ettiğini yazıyor. İlk linkte meteorolojinin değerlerinin, diğer linkte ise knot cinsinden değerlerin ne anlama geldiğini bulabilirsin. http://tr.wikipedia.org/wiki/Beaufort_rüzgar_şiddeti_skalası http://www.yelkendunyasi.com/bofor.html
Tekne Belge işlemleri Merhabalar Müsadenizle sizlere bir kaç konuda danışmak istiyorum. 1-Fiber tekne 4,20 faturası yok.Motoru hp'si henüz delli değil.Ama 25 hp düşünüyorum.Bununla balığa çıkmak için belge anlamında nereden nasıl belge alırım.Faturası yoksa alabilir miyim? 2-Bu tekneyi Dörtyol barınağına bağlamak istiyorum.Yaz kış barınakta kalsın.Ne yapmam lazım. 3-Benim almam gereken belge nedir.Nerden nasıl alırım.Kaptanlık ehliyetine gerek var mı? Bana lütfen link vermeyin.Pratik bilgi istiyorum. Şu an bot ve elektrikli motorla korka korka belgesiz çıkıyorum.Geceleri.Ama botu al suya indir şapur şupur geri çıkar motoru aküyü sırtla bıktım.Fiber tekneye bide ufaktan kamara yapacağım.kilitle malzemeni çık git.Vereceğiniz bilgileri sabısızlıkla bekliyor saygılarımı sunuyorum.Gaziantepten hüsamettin
Hatırladığım kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım. Öncelikle teknenizin bir limana kayıtlı olması gerekiyor. Bunun için de tekne ve motor faturaları, ikametgah, vesikalık foto, tekne ve motorun üstüne isim yazılmış haldeki fotoğrafları vs gibi belgelerle limana başvuruyorsunuz. Size ruhsat veriyorlar, Araba ruhsatı gibi. Ondan sonra da her ay Amatör Denizcilik Federasyonu (ADF) tarafından düzenlenen sınavlara katılıp Amatör denizci belgesi almanız gerekiyor. Sınavdan önce göz kulak muayene oluyorsunuz vs. Sınav yer ve tarihlerini ADF sitesinden bulabilirsiniz. Sınav pek kolay değil açıkçası. 50 sorudan 30 doğru yapmanız gerekiyor.Ancak ben sınava girdiğim günlerde 9.9'luk motorlara artık belge almak gerekmiyor diye duymuştum, doğruluğunu araştırmadım. Barınak konusunda da sanırım barınaklarla gidip görüşmeniz ve yıllık cüzi bir kira ödemeniz gerekiyor sanırım.
Çok teşekkür ederim Beyefendi,verdiğiniz bilgiler için. ADF ye üye oldum.tlf açtım.dediğiniz doğru 9,9 luk ve aşağısı için ADF ye gerek yokmuş.ben de zaten 9.9 motor kullanacağım.barınak işinide görüştüm.Dörtyol barınağının hiçbir presuduru yokmuş.sadece bekçiye her ay belli bir miktar ödeme yapıyorsunuz.ÖTB Özel tekne belgesinide dediğiniz gibi aynen o şekil almak gerekiyormuş.Saygılarımla