Tekne konusunda yardım, tavsiye ve çeşitli bilgiler

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında terkibibend tarafından paylaşıldı.

  1. terkibibend

    terkibibend

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    24
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    lepistes :)
    konuştum 60 ytl ye değnekçiye bırakıyomuş.
    tekne bakmadan evvel yer bamak gerekiyor anlaşılan.
     
  2. makgun34

    makgun34

    Mesajlar:
    59
    Şehir:
    istanbul - Pendik
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    palamut 700 gr
    serkan ben pendikte tonozu bana ait (290 ytl maloldu) ayda 40 ytl veriyorum bunun karşılığında botla tekneye gidiş geliş , fırtınalı havalarda tekneyi gözetim , yağmur sonrası tekneden su boşaltma ve hırsızlığa karşı koruma hizmeti alıyorum.Kurbağalıderede 75 ytl alıyorlar sadece bağlama ve geceleri hırsızlığa karşı köpekle koruma hizmeti veriyorlar. dragosta 175 ytl den başlıyor aylık fiyatlar bostancı-kadıköy arası bir bilgim yok. Bende tekneyi almadan önce pendikte yerini hazırlamıştım. faydalı olmuştur umarım selamlar
     
  3. kaan

    kaan

    Mesajlar:
    55
    Şehir:
    Istanbul
    Favori Kamış:
    Palamut çaparisi,fanyalı dip ağı,uzatma ağı,kaşık
    En İyi Avı:
    65 çift palamut
    6 metre kestane ağcından içten takma motorum var. Yardımcı olmak isterim.
    Şimdi yazında demişsin 10 milyarada var 4 milyarada.
    burda önemli olan kayığın ağcı,sonra içindeki motor. motoru su motoru ise yanmar vetus gibi pağlı olması doğaldır çünkü o motorların 0'ı 7 milyar filan.
    Kayığın ağcına gelince omurgası ve yan tahtaları kestane olan kayık makbul sayılır.
    Daha fazla bilgi için ben buralardayım...
     
    Son düzenleme: 30 Eylül 2006
  4. Yakamoz

    Yakamoz MUSTAFA

    Mesajlar:
    880
    Şehir:
    İSTANBUL==TRABZON
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90
    Favori Makine:
    OKUMA TRAVERTINE TR55 MAKİNE
    En İyi Avı:
    DOSTLARIM
    Çorbada benimde tuzum olsun

    Çorbada benimde tuzum olsun diyerek tekne kullanan ve almayı düşünen arkadaşlara yardımcı olacağına inandığım bir kaç teknik bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum umarım yararlı olur saygılarımla

    Liman Belgeleri ve İşlemleri




    ================================================================================


    Ülkemizin yasalarına ve uluslararası sözleşmelere göre teknelerin denizde çalışabilmeleri için bazı belgelere sahip olmaları gerekir. Bu belgeleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
    - Gemi Tasdiknamesi: Geminin özelliklerini ve sahiplerini gösteren bir belgedir.
    - Denize Elverişlilik Belgesi: Teknenin, geminin özelliklerini ve nerelerde ne zamana kadar çalışabileceğini vb. bilgileri ve izni verir.
    -Yola Elverişlilik Belgesi: Geminin yapacağı.sefere uygun olduğuna dair bilgileri ve izni verir.

    Amatör denizciler için liman belgeleri ve işlemleri:
    Yukarıda verilen bilgilere ilaveten amatör denizcilerin yapmaları gereken işlemleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
    -Özel / ticari yatlara idarece ölçüm neticesinde "Tonilato Belgesi"
    -Ticari yatlara "Denize Elverişlilik Belgesi".
    -Özel yatlara "Özel Yat Belgesi"
    düzenlenmektedir.

    Türk bayraklı yatlar liman sınırları dişına çıkacaksa, Deniz Ticaret Odası'ndan "Translog" belgesini alıp, belgeyi usulüne uygun alarak doldurduktan sonra ilgili makamlara onaylatır. (Yabancı bayraklı yatiar için ayrı translog belgesi vardır.) Translog doldurma işlemi aşağıdaki gibi yapılır:

    a) Translog belgesinin tekneye ait bilgiler bölümü, tonilato ve denize elverişlilik belgesindeki bilgilere uygun olarak doldurulur.
    b) Kaptan bölümü, tekneyi kullanan kaptanın yeterliliğine uygun olarak doldurulur. (Söz konusu tekneyi kullanmaya yetkili olup olmadığını saptamak için gemiadamları yönetmeliğindeki çizelgeye bakılır.)
    c) Yolcu ve personel kısmına çıkış yapacak yolcular ve yeterliliğine göre tayfalar yazılır.

    Limandan çıkış yapmak için: Translog belgesinin doldurulup verilmesinin yanısıra, teknede görev yapacak kaptan, tayfaların ehliyetlerinin aslı, Denize Elverişlilik Belgesi ve Tonilato Belgesinin aslı limana gösterilir. (Ayrıca ticari yatlar için personelden birinin telsiz ehliyetli olması gerekir.)
    Liman, translog belgesine tarih ve mührü vurup kendi nüshasını aldıktan sonra Hudut ve Sahiller Sağlık Müdürlüğü, (Sahil Sıhhiye ) aynı translog belgesine tarih ve mühür vurur.

    Not 1: 5. Şube (Polis), Gümrük ve Gümrük Muhafaza'ya Türkiye sahilleri için yapılan dahili seferlerde gidilmez. Şayet yurt dışına çıkış yapılacaksa söz konusu yerlere gidilir. Translog'daki yerleri imza ve mühürletilir.

    Not 2: Ö.Y.K. belgesi ile özel yat sahiplerinin yurt içinde Translog belgesi alma mecburiyeti yoktur. Ancak personelin deniz hizmeti için translog belgesi yaptırmak zorunludur.
     
  5. Yakamoz

    Yakamoz MUSTAFA

    Mesajlar:
    880
    Şehir:
    İSTANBUL==TRABZON
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90
    Favori Makine:
    OKUMA TRAVERTINE TR55 MAKİNE
    En İyi Avı:
    DOSTLARIM
    Devamı

    Tekne Kullanma




    ================================================================================

    Manevrayı Etkileyen Etkenler : Bir amatör denizciye 50 gros tonilatoya kadar tekne kullanam yetkisi verildiğine göre amatör denizci ister makineli olsun, isterse yelkenli olsun kumanda ettiği tekneyi onun güvenli bir şekilde çok iyi kullanabilmesi için bilmek zorundadır.

    Genel olrak bir tekneye manevra yaptırırıken kuşkusuz o ekne dış etkenlerin etkisi altındadır. Tekne suda yüzdüğüne göre suyun hareketiler yani akıntılar ve rüzgarın etkisi tekne manevralarını önemli ölçüde etkiler. Ayrıca teknenin yapısı, çektiği su, manevrayı etkileyen önemli faktörlerdir. Teknenin sahip olduğu yürütücü kuvvet makine ya da yelken olduğuna göre, (burada küreği saymıyoruz) bu özelliklerde teknenin manevrasında çok önemli yer tutar. Bütün bilgilere ilaveten o teknenin makinesini, yelkenini kullanırken ayrıca huyunuda bilmek gerekir. Yani teknenin, örneğin, dümen kullanırken ona nasıl cevap verdiğini, rüzgarın nasıl etkilerdiğini kullananın iyi bilmesi gerekmektedir. tam yol ileri giderken tam yol tornistan vurduğumuzda teknenin kat tekne boyundan sonra durduğunu, dümen alabandalara basıldığı zaman devir dairesinin ne olduğunu, dümen dinlemesi için en az tekne üzerinde ne kadra sür'at olması gerektiğini, tornistan vurulduğunda rüzgarsız ve rüzgarlı durumlarda teknenin kıçının ne tarafa geldiğini, salladığını, teknenin üzerinde hiç yol yokken rüzgâra göre nasıl durduğunu, saldığını tespi tetmek, yani teknenin huyunu suyunu bilmek çok önemlidir. Özellikle tekne yelkenli ise rüzgârı nasıl sevdiğini görmek, kuvvetli rüzgârlarda teknenin yatma durumunun ne olduğunu bilmek de çok önemlidir.

    Teknenizi bir yere yanaştırırken varsa akıntı ve rüzgârın yapacağı etkileride dikkate alarak nasıl yanaşalacağı önceden saptanmalıdır.. Bazı titiz kaptanlar teknelerini bir yere yanaştırıp kaldıracağı zaman teknelerini, cam tekneymiş gibi kabul ederek, onun hasar almamasına ve hatta boyasının bile bozulmamasına çok dikkat ederler.

    Yukarıdaki genel açıklamadan sonra bir tekneyi kumanda edebilmek için aşağıdaki hususlara dikkat etmek yerinde olacaktır :

    - Teknenizin ileri ve geri hızlarını çok iyi biliniz. Bu husustaki makine talimat kitaplarını okuyunuz.
    - Teknenizin çektiği suya (draftına) ve başlık, kıçlık olduğuna göre dümen dinleme durumunu iyi biliniz.
    - Teknenizin rüzgârsız ve değişik rüzgârlı durumlarda tornista yaptığınızda kıçının nereye çektiğini iyi saptayınız.
    - Teknenizin çeşitli ileri yol durumunda durdurmak istediğinizde size nasıl cevap vereceğini saptayınız.
    - Teknenizin devirt dairesinin zamanını ve yaklaşık çapını saptayınız.
    - Çeşitli yelken donanımlarında teknenizin verdiği sonuçları saptayınız.
    - Tekneyi kullanırken size yardım edecek adamlarınızın durumu nedir? Onların bilgi, yetenek ve becerilerini iyi biliniz.
    - Tekne kullanırken ana makinenizin dayanma kapasitesini(fazla manevraya karşı), halatlarınızın durumunu, varsa ırgatınızın, vinçlerinizin durumunu iyi biliniz.
    - Tekne kullanırken örneğin yanaşacağınız yerin, demirleyeceğiniz yerin durumunu takip iyi tayin ediniz.

    Gerek seyirde gerekse bir yere yanaşıp kalkarken yukarıda saymış bulunduğumuz etkenleri iyi bilemediğiniz ya da dikkate almadığımız taktirde manevranız olumsuz şekilde etkilene bilir.

    Demirleme : bir teknenin seyir yapması kara demirlemesi ve demirde güvenli bir şekilde kalabilmesi de çok önemlidir. Bir çok gemi çok iyi bir seyir yaptıktan sonra demirleği yerde çok zor duruma düşmüştür. Artık demirledik güvendeyiz demek büyük bir yanlıştır.aynen seyirde olduğu gibi bir teknenin gerek limanda, rıhtımda bağlı ya da limanda demirli bulunduğu sırada seyirdeymiş gibi dikkatli olması teknenin güvenliği bakımından çok önemlidir. Bu nedenle :
    1- Demirlenecek yerin deniz dibinin ne kadar demir tutmaya elverişli olduğu saptamak şarttır. Çamur demiri iyi tutar da çakıl taşlık, kabuklu yerler iyi demir tutmaz.
    2- Demirlenecek yerin hava yani rüzgar ve akıntı durumu nedir? Yer barınaklı mıdır yoksa rüzgâra açıkmıdır? akıntısı varmıdır, yoksa sakin bir yer midir?
    3- Ne kadra bir derinliğe demirleyecektir? Demin zincirine ne kadar kaloma (uzunluk) verilecektir? Çünkü bildiğimiz gibi yanlız demirin denize bırakılması ve demirin deniz dibine geçmesi denizin taramamasını sağlarmaz. Demirle birlikte derinliği üç, dört katı kadra demir zincirine kaloma verilerek demir zincirinin deniz dibine döşenmesi gereklidir. Bu taktirde rüzgâr ve akıntı nedeniyle, tekneye binen zor zincirin ağırlığı ve deniz dibine iyiy döşenmiş olması nedeniyle demiri taratmaz yani yerini değiştirmez.
    4- demirlenecek yerde mevki yapmak için ne gibi olanaklar vardır? Demirin yer değiştirip değiştirmediğini anlamak için demirlenir demirlenmez yapılan mevki saptaması daha sonra kontrol edilmelidir.
    5- Demirimize madde 3'de belirlenen kolama verildikten sonra teknenin demir zinciri üzerinde dönmesi, salması nedeni ile tekne nerelere kadra gezecektir. Bu gezdiği yerlerde tehlikeli bir durum var mıdır, sorusununda cevabını bilmemiz gerekir.Tekneyi iyi bir yere demirleriz de demirin üzerinde döndüğü, saldığı zaman varsa sığlıklara, taşlara gidip gelmeyeceğini ve yakınında başka bir tekne varsa onun üzerine düşüp düşmeyeceğini bilmemiz gereklidir. Sonra gelen tekne önce gelip demirlemiş teknenin üzerine düşer ve onda bir hasra meydana gelirse sonra gelen tekne kusurlu duruma düşebilir.
    6- Bir tekne halinde, demirlediğimiz demirve kalomasını ne kadar zamanda içeri alacağımızı ya da kalomayı kısaltırsak bir tehlike üzerine düşmeyeceğimizi iyi bilmemiz gerekir. Iskarça (limanda fazla demirli tekne bulunması) limanlarda yakın düşme durumuna düşmemek için önlemler alınmalıdır.
    7- Ani çıkan bir fırtınadan kaçabilmek için demirimizi kaldırmak istediğimizde ve demir deniz dibine takıldığında demiz zincirini ya da halatını kesecek bir baltanın başüzerinde daima hazır bulundurulması yararlı olabilir. Mümkünse kesilp bırakılan bir demiri bulabilmek için bir şamandra atılmalı ya da yeri kerterizle tespit edilmelidir. Teknemiz küçük diye böyle ayrıntıların ihmal edilmesi doğru olmaz.
     
  6. Yakamoz

    Yakamoz MUSTAFA

    Mesajlar:
    880
    Şehir:
    İSTANBUL==TRABZON
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90
    Favori Makine:
    OKUMA TRAVERTINE TR55 MAKİNE
    En İyi Avı:
    DOSTLARIM
    Devamı

    Yanaşma (Aborda) ve Kalkma (Avara) :

    Teknelerin, gemilerin yaşamlarında seyir, demirleme, tamire gitme ve bir de rıhtımlara yanaşma ve kalkma olağan işlerdendir.Tekneler özellikle bir amatör denizcilerin kumanda edeceği tekneler günde bazen bir çok kez bir yere yanaşıp kalkarlar. Ayrıca örneğin profesyonel olarak şehir hatları gemileri uğradıkları iskelelere günde beş, on ve belkide daha fazla iskelelere yanaşıp kalkarlar. Nerdeyse bu gemilerin kaptanları tabir caizse gözleri kapalı olarak bu işleri görürler. Ama bazen şehirhatları gemilerinin bile bin defa yanaşıp kalktıkları iskelelere yanaşmları uzun süre alabilir. Bunun nedeni o sırada meydana gelen kuvvetli bir akıntı ya da sert bir rüzgâr olabilir. Tabiidir ki şehir hatları kaptanları bu kuvvetli akıntı ya da sert bir rüzgârı daha sonra yenip, üstesinden gelerek gemisini iskelesini yanaştırır. Tüm bu olaylar gösteriyorki bir teknenin bir yere yanaşıp kalkamasında o9 tekneyi tanımanın çok önemli olduğu ve daha sonra da teknenin manevrasını etkileyen akıntı ve rüzgârında çok etkili olabileceği bir gerçektir. Yukarıda bir numaralı maddede incelediğimiz "Manevrayı etkileyen etkenler" bölümünde bir teknenin maneyrasını iyi bir şekilde yapabilmek için, tekneye yeni kakatıldığımız durumlarda, çıkacağımız ilk seyirde fırsat buldukça hemen teknenin hız kontrollarını yapmak, tornistan vurunca rüzgârsız bir havada kıçının nereye çektiğini ve ne kadar zamanda durduğunu, tornistanın ne ne derece kuvvetli olduğunu, teknenin ne derece dümen dinlediğini fırsatlar çıktıkça ama gecikmeden saptamakta büyük yararlar vardır. bütün bunları saptadıktan sonra bir yere yanaşacağımız zaman ve tek veya çift pervaneli gemiyi kumanda edeceğimiz durumlarına göre, yanaşacağımız yere :
    - Baştan, yanaşılacak yere yaklaşık olarak 15/20 derecelik bir açıyla, (sancaktan yanaşmayı rüzgâr ve akıntılı olmadığını düşünerek) yaklaşarak;
    - Teknenin üzerinde sadece dümen dinleyecek derecede yol bulundurarak;
    - Baştan, yanaşacağımız yere halat vererek;
    - Halat verdikten sonra halata bindirmeyerek, dümeni gerektiğ kadar iskele yaparak açısını duruma göre tayin ederek, (ama biz onbeş derece iskele diyelim burada) ağır yol ileri yapıp teknenin baş iskeleye gelir gelmez yarım yol tornistanj vurarak teknenin kıçını sancağa almaya, getirmeye çalışırız. Tekne sağa devirli, tek pervaneli ise tornistan vurunca teknenin kıçı iskeleye geleceğinden, dümeni iskele yapıp ağır yol ileri vurmamızın nedeni, tornistan vurunca teknenin kıçını rıhtımdan açmamasını sağlamak içindir. Böylece teknenin kıçının rıhtımdan açmamasını sağlamak içindir. Böylece teknenin kıçını sancağa alırken makineyi stop edip kıç taraftan halat verme işi yapılır. Burada halat verme işi çok önemli olup dikkat isteyen bir iştir. Eğer pervane çalışırken halat verilrise bu taktirde halatın pervaneye sarılması ihtimal dahilindedir. ayrıca yine teknenin en önemli elemenı olan dümen de kıç tarafta bulunduğundan hiç bir zaman kıç tarafın baştan önce rıhtıma yanaşmasına izin vermeyiniz Önce baş taraf ağır ağır yanaşırken, kıç taraf baş tarafın yanaşmasından daha sonra yanaştırılmalıdır. Tekne yaraştırırken, baş ve kıç halatlar da verilmişse zorunlu olmadıkça makine kullanmayınız. Tekne rıhtıma yanaşırken borda boyalarının bozulmaması için araya balon ya da usturmaca koyunuz. Baş ve kıç halatlar verildikten sonra teknenin rıhtımda kalacağı süreyi ve buranın hava durumunu göz önüne alarak ek halatları veriniz.

    Tekneyi yanaştığı yerden kaldırmak için halatları tekleriz yani fazla halatları alırız. Teknemiz küçükse kancanın tuutuğumuz sapı ile (kancanın olmadığı ucu) tekneyi rıhtımdan açınız. Eğer bunula açmak mümkü değilse kıç halatları alınız ve baş tarafata bırakmış olduğunuz baş halatlarını da aldıktan sonra pürmeçe ya da koltuk halatı üzerine kalan teknenin ana makinesini çok ağır yol ileri, dümen yarın sancak alabanda yaparak (sancaktan yanaşık) teknenin başını iskeleden açınız. Teknenin başının iskeleden açarken biraz rıhtıma yaslanması ihtimal dahilinde olduğundan, araya usturmaça ya da balon koyunuz. Teknenin kıçı yeterince açıldıktan sonra üzerinde manevra yaptığınız halatı da alarak makineye önce ağıryol geri ve sonra ağır yol ileri vurarak rıhtımdan avara ediniz.

    Tabii çift perveneli teknelerde mavevra tek tek pervaneli teknelere göre çok daha kolaydır. Dönülecek taraftaki makine geriye, diğer makine ileriye çalıştırılırsa tekne olduğu yerde döner. Makinenin hız durumuna göre ayarlanarak manevranın güvenli ve kısa zamanda gerçekleşmesi sağlanabilir.

    Yukarıda bir küçük teknenin bir yere yanaşması ve kalkması için yapacağı mevevraları anlatmaya çalıştık. Burada hiç rüzgâr ve akıntı olmadığını düşündük. Eğer teknemizin yanaştığı yerde akıntı ve rüzgâr varsa ona göre manevra yapmamız doğru olacaktır. Örneğin yanaşırken baştan akıntı geliyorsa uygulayacağımız dümen açısı ve hızımız buna göre olacaktır. Kıçından akıntı geliyorsa durum biraz daha zor olabilir. Çünkü baştan gelen aıntıda dümen kullanarak teknenin rıhtıma yanaşmasında yarar sağlanırken, kalkarken bu durum manevrayı biraz zorlaya bilir. Tekneyi tehlikeli durumlara sokabilir. buna bir de tekneyi rıhtıma sıkan rüzgârı ekleyecek olursak, hatta bu rüzgârın sert olduğunu düşünürsek ve yanaşıp kalkacağı yer de eğer ıskarça ise yani manevra yapılan sahada çok tekne varsa rüzgâr ve akıntı etkisiyle bu teknelerin üzerine düşme olasılığı vardır. İşte burada kaptanlık sanatını konuşturmak gerekecektir. en azından kaptan elinde olan tüm olanakları kullanarak çok ağır yol ve dümen manevraları ile ve teknenin her iki bordasında usturmacalar, balonlar kullanarak, kendi teknesinde ve yanındaki teknelerde, rıhtımda varsa dışarı çıkmış bulunanları kollayarak, üstüne düşeceği tekneleri uyararak, ya da fırtınanın geçmesini bekleyerek, sabahın erken saatlerinde rüzgârın ve akıntının etkisinin daha az olabileceğini düşünerek teknesinin güvenli bir şekilde manevra yapmasını ve hiç hasara uğramamasını temin edebilir. Tüm bu uyarılarımız küçük tekneler içindir. Büyük teknelerin, gemilerin yukarıdaki manevralarda bir iki romorkör alarak manevra yapması konumuz dışıdır.
     
  7. Yakamoz

    Yakamoz MUSTAFA

    Mesajlar:
    880
    Şehir:
    İSTANBUL==TRABZON
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90
    Favori Makine:
    OKUMA TRAVERTINE TR55 MAKİNE
    En İyi Avı:
    DOSTLARIM
    Devamı

    Tekne Bakımı




    ================================================================================



    Bilindiği üzere denizde çalışan tekneler birçok kimyasal ve fiziksel olaylarla karşı karşıyadır. Deniz suyunda bulunan kimyasal maddeler, havanın kimyasal yapısı, güneşin, yağmurun, soğuğun, sıcağın ve dalgaların etkisiyle tekneler çelik, ağaç ve plastik yapılarıyla karaya göre daha fazla hasarla, aşınmayla, oksitlenmeyle karşı karşıyadırlar. Ayrıca denizin içinde bulunan yaratıklar tekneye yapışarak teknenin yolunu kestikleri gibi, bazı kurtçuklar da ağaç tekneleri, onları delerek, yiyerek çok önemli hasarlar meydana getirirler.

    Teknelerin maruz kaldığı bu olaylara karşı onları koruyamazsak kısa zamanda teknemizde onarılması büyük giderlere mal olabiiecek hasarlar meydana gelebilir ve hatta tekne çalışamaz duruma düşebilir. Bu nedenle belirli aralarla teknelerin su üstünde kalan kısımları sık sık kontrol edilerek gerekli bakım yapılırken tekneyi havuza alarak ya da karaya çekerek su altında kalan kısmının da bakım tutum yapılmalıdır. Aslında büyük tekneler, gemiler yetkililer tarafından, belirli zaman aralıklarıyla havuza alınarak ve hatta dip tanklarının içine girilerek durumları saptanmakta ve gerekli görülen onarımlar yapıldığında gemilerin seferlerine izin verilmektedir. Daha açık bir anlatımla tüm tekneler yetkililerin her bakımdan sürekli olarak kontrolu altında olup, tekne sahibinin keyfine göre çalıştırılamazlar. Bu kontrollar zamanımızda uluslararası düzeyde olup gerekiyorsa yabancı limanlarda da teknelerin teknik durumları her zaman kontrol edilebilir.

    Yukardaki konular gerçekte, profesyonellerin işi olurken bir amatör denizcinin de kendi teknesini biraz da meraklı bir kişi olarak daima temiz, güzel görünümlü, bakımlı olarak tutarken teknesinin altının da kirlenmesini yanı karinanın midye ve yosunlarla kaplanmış olup olmayacağını merak ederek teknesini sık sık kızağa çektirip (örneğin ayda bir) karinanın temizlenerek teknenin yol kesmesini önlemeyi ve tekne ahşapsa kurt vurmamasını sağlaması gerekir. Bu tür teknelerin karinalarına vurulacak olan zehirli boyalar karinada midye, istiridye ve yosun gibi deniz canlılarının yaşamasını, yapışmasını önleyecektir.

    Güvertede ve su kesiminden yukarda olacak olan boya eskimelerinin de kazınarak, raspa edilerek atılması ve yerine yeni boyanın sürülmesi hem teknenömrünü uzatır ve hem de güzel görünümünün bozulmamasını sağlar. Tabii ahşap teknelerde bakım tutum daha sık aralıklarla yapılırken fiber teknelerde bakımın bu kadar sık yapılmasına gerek yoktur. Çünkü fiber madde dış etkilerden ahşap gibi etkilenmez. Ama amatör denizcilerin kullandıkları teknelerde ahşabın görünümü daha zevkli olduğundan ve üst yapılarda plastik maddenin kullanılması ahşap kadar pratik olmadığından ahşap kullanımı özellikle yatlarda artan bir şekilde sürdürülmektedir.

    Ahşap bir yerde bozulan boyanın yerine yenisini sürmeden önce bilindiği üzere eski boya yerinden tamamen kazınarak atılmalı, yeri çok iyi temizlenmeli ve astar boya çekildikten sonra macun zımpara ve sonra birinci kat ve daha sonra da gerekli ise tekrar macun ve ikinci kat boya çekilmelidir. Çetik olan yerlerde de boya bozulduğu zaman yine bu boya raspa ile kazınmalı, tozları da atabilmek için tatlı su ile yıkanmalı ve kurur kurumaz sülyen boya ile boyanmalı ve fazla zaman geçirmeden boyası, gerektiği kadar, birkaç kat halinde sürülmelidir.

    Bundan fazla değil, yirmi otuz sene öncesine kadar, gemilerde boya yapılırken bunların hammaddeleri piyasadan alınarak boya ve macun gemilerde yapılırdı. Şimdi hemen hemen tüm gemilerde ve küçük teknelerde hazır yapılmış boyalar ve macun kullanılmaktadır. Unutulmamalı ki boya ve boyama işçiliği hem çok pahalı bir iştir hem de iyi yapılmadığı takdirde, gerektiği şekilde sürülmediği, boyanın yüzeye yapışması, örtmesi yeterince sağlanamadğı takdirde boya kendisinden beklenen görevi yapamaz. Fazla boya sürerek altındaki maddeyi daha iyi koruyacağımız düşüncesi yanlıştır. Fazla boya dikey yüzeylerde akarak çirkin bir durum yaratacağı gibi, gereksiz giderlere de neden olur. Fırça üçte birine kadar boyaya hafifçe daldırılıp kutu, teneke, patlak kenarında fazlası içeri akıtıldıktan sonra kalan boya sert bir şekilde yüzeye iyice yedirilerek, birkaç kez de üstünde gidip gelinerek yapılmalıdır. Gerektiği takdirde fırça yalnızca yukardan aşağıya değil, yatay hareketlerle de fırça izinin kalmamasına dikkat edilmelidir.

    Boyama işi birkaç gün sürdüğü takdirde, boyama paydos edildiğinde fırçaların ve boyanın ertesi güne kadar iyi korunmaları da önemlidir. Fırçayı boyalı bırakarak boyanın fırça üstünde donması fırçayı iş göremez hale getirebilir. Bu nedenle işi biten fırçalar tiner ile güzelce yıkandıktan sonra duracağı yerde kıllarının üstünde olmamak üzere dikey olarak bekletilmelidir. İşe devam edilecekse su dolu bir kap içinde konulabilir. Bir gazeteye sarılarak bekletilmesi dünüşülebilir. Su içindeki fırça kullanılacağı zaman gazete kâğıdı ile suyu iyice alınmalıdır. Fırçada su kalırsa boyanın kalitesini bozacağı gibi akarak gereksiz iş de çıkarabilir. Tabii renk değiştermede de fırçada kalan eski boyalar renk bozulması yapacağından kullanmadan önce eski boyanın fırçadan tamamen temizlenmesi sağlanmalıdır. Mümkünse böyle durumlarda birkaç çeşit fırça kullanmakta yarar vardır.

    Tekne bakım tutumu dediğimiz zaman bunun yalnız boya ve temizlik işleri olarak algılamak yanlış olur. Büyük, küçük tüm teknelerde halatlarımızın kondisyonlarına dikkat etmek zorundayız. Eskimiş, kol atmış halatlarla teknenin bağlama işleminin sağlıklı yapılması düşünülemez. Yine teknemizde hareket halinde olan dananımların, makaralarının, kilitlerinin vb. çalışır parçalarının hem sağlam hem de iyi çalıştığını kontrol etmemiz çok önemldir.
    KAYNAK:http://www.yelkenci.org/yelkensporu.php?a=25
     
    Son düzenleme: 1 Ekim 2006
  8. yiv

    yiv Kivanc Bekar

    Mesajlar:
    289
    Şehir:
    Izmir
    Favori Kamış:
    Olta, zipkin
    En İyi Avı:
    Turna 5,15kg
    İzmirde fiber tekne+motor almak istiyorum

    İstanbul'dan İzmir'e taşındım 6 ay önce, buraları pek bilmiyorum eskiden Yalova'da 375 fiber teknem ve 15bg motorum vardı ama sattım, şimdi burda tekrar almak istiyorum, sıfır veya temiz 2.el alacağım.Nerelerden aramam gerektiği konusunda yardımlarınızı rica ederim.Ayrıca bir de römork alacağım onun hk.da da bilgi rica ediyorum..
     
  9. lojistik45

    lojistik45

    Mesajlar:
    387
    Şehir:
    Manisa-Merkez
    Favori Kamış:
    Olta,Zoka,Kamış,Çıkrık
    En İyi Avı:
    Sinarit, Levrek,Çipura
    Kıvanç Merhaba,
    İzmir Bayraklı'da Rota var, sıfır tekne üretiyor, yine çiğlide, özkaya Tekne var, tel : 3275177 buradan sorup fiyat alabilrisin.
     
  10. Iskarmoz

    Iskarmoz

    Mesajlar:
    771
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Her cins Olta
    En İyi Avı:
    1988 Dalyanköy Levrek 4.7 kg
    Al Kıvanç kardeşim al.. En iyi tekne arkadaşımın teknesidir..:):)
    Şaka bir yana, Şemiklerden çiğli tarafına giderken ana cadde üzerinde satılık tekneleri görebilirsin . Hem 2nci el, hem de yeni tekneler var. Kolay gelsin..
     
  11. Albatros1

    Albatros1

    Mesajlar:
    169
    Şehir:
    Karşıyaka,İzmir
    Favori Kamış:
    Olta,Zıpkın
    En İyi Avı:
    Papagan 2.5 Kg
    Kıvanç kardeşim günaydın,
    Tekne almayı düşündügünü yazmışsın şimdiden hayırlı olsun diyelim,ayrıca araç arkasına çeki kancası nerede yapılabilir diyorsun kancayı Atatürk Organize Sanayi bölgesine Çigli tarafından gidilince güvenlik ten ilk saga gir 200 mt.sagda görürsün ruhsata işletmeyi düşünürsen Plan proje hepsini yapıyor. küçük parsellerde RÖMAK A.Ş. Sahibi Ömer beydir telefonu 3280464-3280465 Hangi model araca yaptıracaksın Benim elimde Doganve Şahine uygun ikinci el çeki kancsı mecvut ilgilenirsen,Ayrıca satmayı düşündügüm bir teknemde var özelden yazışabiliriz.
     
  12. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Uğur

    Niyetin hayırlı olsun.
    9HP Kohler, benzinli motor.
    Kohler iyi bir marka, ben uzun zamandır kullanıyorum.
    6 m. ahşap teknede 7 HP var, kavramalı.
    Fakat benzin konusunu düşün derim.
    Bu motorun sesi seni rahatsız etmez, benzini rahatsız eder.
    Dizel lombardini, pancar, ruggerini ve benzerleri keseni sağlam tutar, kulaklarını yırtar.
    Bunları da hesap et.
    Motor kaç yaşında , onu da sor.
    Hakkında hayırlı olsun.
     
  13. Lüferci ugur

    Lüferci ugur

    Mesajlar:
    19
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    lüfer
    [​IMG]

    sevgili reisim teknenin resmi bu.engin tecrübelerinizle yorumunuzu bekliyorum.
     
  14. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Uğur

    Fena görünmüyor.
    Yukarıda yazdıklarımı kabul ediyorsan, diyecek fazla bir şey yok.
    Aklıma gelenler:
    Teknenin kağıtları var mı kayıtlı mı sor,
    değilse tescil etmek çok zor, motor faturası istiyorlar. Tescili yoksa motorun faturası var mı sor.
    Motoru yanında çalıştırsınlar.Kış günü soğuk olduğu için kolay çalışmayabilir.
    Moralini bozma.
    Yalnız çalıştığı zaman sesleri dinle.temiz düzgün mü yoksa çatır çutur mu sesler geliyor.
    Tabii tecrübeli değilsen bunu ayıramayabilirsin.Zaten, ikinci el motor şans işi.
    Çok iyi de çıkabilir, canını da sıkabilir.
    Teselli tarafı, Kohler iyi bir marka.(ABD malı)çok çok segman platin buji değiştirirsin yine seni idare eder.
    Son ve en önemli olarak sıkı pazarlık et. 3 bin YTL ucuz değil.
    (Benimkini 2 bin 500'e veririm.:p)
    Göksu Deresinde bir tekne var 7,5 lombardini dizel, köysan şanzıman 5- 5,5 m livarlı ufak kamaralı, fakat biraz sinik bir sandal, sahibi hasta imiş 2000 YTL'ye verecekmiş.
    Bir fikir.
    Hayırlısı Allah'tan.
     
  15. Son Sessiz Kral

    Son Sessiz Kral

    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    YOK
    En İyi Avı:
    YOK
    İyi Bir Tekne Nasıl Olmalı?

    Selamlar herkese

    iyi bir tekne nasıl olmalı sorusu elbette teknik özelliklerinin gelişmişliği ve fiyat açısından bakıldığında ucu açık bir soru..Ancak denizde gerek ulaşım gerekse avlanma açısından maksimum randıman veren bir teknenin pek lüks olmamak koşuluyla teknik özellikler ve fiyatları ne civarda?Bu konuda bir bilgisi olan varsa paylaşırlarsa sevinirim


    herkese iyi günler...
     
  16. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Maddi olanaklara göre değişen bir kavram. Bir de tabii balık avını nasıl ve nerede yapacağınızla da alakalı. İstanbulda avlanacağınızı düşünürsek, Rota Martı, ardında 9.9 Hp 4 zamanlı motor (6-7 bin ytl) veya Mursan Baby arkasına 15-25 Hp 4 zamanlı bir motor (8-10 bin ytl) takılarak, malzemenizi saklayabileceğiniz, rüzgarda soğukta azıcık ta olsa barınabileceğiniz, barınak ve limanda muhafaza olanağı yüksek küçük bir oltacı teknesi olur.
    Bakımını yapar yada yaptırırım diyorsanız, 6 metre karpuz kıç güzel en fazla 4 - 5 yaşında iyi bir ahşap sandal ve içine 9-13 Hp dizel ve şanzıman olursa... Bu teknenin kalafatları sağlam, kırığı çıkığı yok, eğrileri temiz, livarı da olursa (5-6 bin ytl) tadından yenmez.
    Bir üst katagoride 5.5 m den 6.5 metreye kadar kamaralı fiberler ) rota princes, mursan fisher 6.0 gibi) ile 6.5-8 metre arası kamaralı ahşap tekneler vardır. (15-20 bin ytl)
    Bunun da üstünde açık denizde bile avlanmaya müsade eden aksamlarıyla big game fishing boat denilen tekneler bulunur.(50 bin + ytl)

    Her balıkçı teknesinde emniyete ilişkin can simiti, yangın söndürücü ve çapa-halat benzeri aksamlarının bulunması gerekir.
     
    Son düzenleme: 8 Şubat 2007
  17. kbülent

    kbülent

    Mesajlar:
    79
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    ıldır levrek 1 kg
    Eski bir tekne sahibi olarak bu söze katılırım ama arkadaşımın teknesi yerine en iyi tekne kiralık teknedir diyebilirim rahatlıkla. Tabiki bu çalısan işi basından askın olan kişiler için bir söz, emekliliğimde mutlaka kendime ahşap bir tekne edineceğim. Yaşınızı da göz önune alınca hevesinizi kırmak istemem ama bu yönde dusunmenizi tavsiye ederim.Çünkü tekne emek ve bakım ister,çok çok fırtınalı buz gibi soğuk havada kimse dısarıya basını uzatmak istemezken sizin tekne basına koşup durumu gözden gecirmeniz gerekir. Onun dısında yakup hocanın tavsiyelerinede tamamen katılıyorum.
     
  18. Salihreis

    Salihreis Salih Günerergin

    Mesajlar:
    319
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    sadece olta
    Favori Makine:
    okuma salina SA-65
    En İyi Avı:
    kaçan balık :-)
    ne kadar sıklıkla gittiginizi bilmem ama,
    benim gibi amatör bir balıkçının istediği özellikler,
    3-5 havaya dayanıklı olmalı,
    yakıt tüketimi az olmalı (maddi olarak külfet getirmemeli)
    bakımı sorun çıkartmamalı (hem zaman olarak hem de maddi olarak)
    tüm belgeleri tam olmalı,
    yaklaşık 10 yıldır çeşitli boylarda ve çeşitli motor özellikleri olan teknelerim oldu, son olarak aldığım tekne ise Rota 5,20 fisherman modeli, dizel motorlu ve polyester.
    yukarıda saydıklarımın hepsini sağlıyor, anlayacağın benim için bugünkü şartlarımda ideal bir tekne, ileride emeklilik yaşımız gelince,
    kamaralı bir tekne olabilir.
    geçenlerde balık avında iken yanımıza bir tekne yanaştı tekne adı KUMA, neden böyle isim verdiğini sorduğumda ise arkadaşlar gülerek yıllık iznimin 15 gününü bakım ve boya ile geçirdim, masrafları da cabası diyerek gülüşmüştük.

    ideal tekne;
    polyester, dizel, mümkünse yarım kamaralı, tüm belge ve ekipmanları tam olan ...:D
     
    Son düzenleme: 8 Şubat 2007
  19. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Arkadaşlar aramızda Rota'nın Kamaralı prences modelini kullanan oldu mu?
    Dışarıdan bakldığında çok hoş orta sınıf oltacı teknesine benziyor.

    Bir de Rota Martı ile Mursan Baby'nin karşılaştırmasını yapacak dostlara şimdiden çok teşekkür ederim. Nedense Mursan Baby nin üretimini durdurdu. (İnşallah önümüzdeki son bahara ikisinden birinin ikinci elini almaya çalışacağım)
     
  20. burakreis

    burakreis

    Mesajlar:
    110
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE Atlantica 4.20 Kamış ,DAİWA EMCAST ADVANCED 5500
    En İyi Avı:
    Palamut Oldukça büyük tartmadım
    Arkadaşlar bir tekne veya sandal alsam nereye park ederim?

    Değerli arkadaşlarım bu günlerde bir arkadaşımla beraber küçük bir sandal almak istiyoruz İstanbul boğazına yakın olarak alacağım sandalı güvenli olarak nereye çekebilirim?
    Maliyeti ne olur?

    Yardımlarınızı bekliyorum