Tekir Balığı Nasıl Tutulur

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında DeryAdem tarafından paylaşıldı.

1. DeryAdem

DeryAdem Adem Aktaş

Merhaba Arkadaşlar. Ben Trabzondan amatör küçük kardeşinizim :) Daha bugün başladım balık işine oltamı filan aldım. Balık takvimine baktım ve en lezzetli olarak bu dönemde tekir yani barbun balığı gözüküyor. Barbun balığını bildiğim kadarıyla boru kurdu ile tutuluyor fakat bunun için gereken kanca misina ağırlık olarak ne önerirsiniz.

Not: Trabzonlu olan abilerim kardeşlerim yarın faroz limanında olacağım arkadaşlık etmek isteyen olursa sevinirim

2. KANLIKAYA

KANLIKAYA Alper

Favori Kamış:
    D.A.M.
    Favori Makine:
    Okuma Safina SNa-25
    En İyi Avı:
    Yiyiciyim :)
    Ben barbunun olta ile tutulduğunu hiç duymadım. Bizim buralarda ağ ile tutulur.

3. kurbagaprens

kurbagaprens Ergin DEMİROĞLU

Favori Kamış:
    Major Craft Solpara 274 up to 50.gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic C3000HGFK
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    Barbun da tekir de olta ile tutuluyor. Hatta çupra takımı ile defalarca yalakadığım olmuştu.

Son düzenleme: 10 Ağustos 2011
  4. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Genelde ağ ile tutulur ama oltaya geldiği de olur. Ucuna midye taktığım şeytan oltasına, dipte biraz fazla tuttuğum istavrit çaparisine gelmişliği vardır.

Ama özel bir av tekniği, yemi falan varsa bile ben bilmiyorum.

5. EMRE FISHING

EMRE FISHING Emre Üsel

Favori Kamış:
    MICHELL Privilege
    Favori Makine:
    MITCHELL Armada Pro 6500
    En İyi Avı:
    BERNA'm
    Normal bir dip yemli takımı olsun elinde, beden 20 - köstek 15 ve duruma göre bir kurşun. İğnelerin 8 - 10 arasında olsun. Yem olarak da kurt kullanabilirsin. Balığın durumuna göre takımı inceltebilirsin ayrıca.

6. efsanay

efsanay Gül

Favori Kamış:
    Lineaeffe Spirit Surf 3.60
    Favori Makine:
    Okuma Safina Noir FD-SFR 40
    Çok lezzetli ve yağlı bir balık,yani tam benlik :D.Zeytinburnundan bu aralar çıktığını duydum,zamanı gelmiş bu balığın evet.Ama fikir veremeyeceğim,yazan ustalar olursa ben de bir yere not ederim avlanma şeklini..

Rastgele kardeşim.

7. halit

halit HALİT DEBBAĞ

Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin 10-40g kamış 240cm
    Favori Makine:
    spro dxi 430
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan 4,5 kilo turna
    mersinde bir çok kez 3 lü dip oltası takımımla barbun ve tekir aldığım çok olmuştur. özellikle eylül ekim aylarında. boyutları da gayet iyi oluyor.

8. pirana19

pirana19 Serhat ÖZER

Favori Kamış:
    OKUMA SALİNA 240 10-40
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000CFB
    Bende Sürmene'de ikamet ediyorum. Burda çok aşırı derecede barbun var. Barbunu 5li istavrit çaparisine Boru kurdu takarak avlayabilirsin ya da 2'li , 3'lü iğne ile dip takimi hazırlayarak kullanabilirsin. Fazla ince misina kullanman gerekmez Çabuk dolaşıyor. 25-30'luk misina ideal olacaktır.
    İğne olarak 6-7 numara çapraz iğne uygundur. Yem olarak boru kurduna alternatif midye yada Toprak solucanı kullanabilirsin. Kamıştan ziyade el oltası kullansan daha çok balık alırsın. Tavsiyem el oltası kullanman.
    Şimdiden rastgele. Bu arada Forum'a da hoş geldin.

9. KANLIKAYA

KANLIKAYA Alper

Favori Kamış:
    D.A.M.
    Favori Makine:
    Okuma Safina SNa-25
    En İyi Avı:
    Yiyiciyim :)
    Demek ki İzmir civarında olmuyormuş, en azından yazdığım gibi ben görmedim. İzmir civarında ağla tutulur.

10. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)

Gül Hanım,

Barbunya, Tekir yağlı bir balık değildir. Bilakis az yağlı bir balık olduğundan tavası yenir.

Sıcak ve sığ sularda yaşamayı seven balıklar yağsız olurlar. Derin, soğuk sularda yaşayanlar yağlı olurlar.

Konu hakkında çok bilgisi olmayanlar için, bir balığın hangi pişirme şekli yaygınsa ona göre anlayabilirsiniz. Izgarası yapılanlar genelde yağlı balık olur, ızgarada kurumaz. Tavada yağ ile kızartılan balıklar ise yağsız olurlar.

Sevgiler...

11. metkon

metkon Metin KONTART

Oltaya barbun gelene kadar çok daha değişik ve açgözlü balıklar gelir...Çok şanslı olmalısınız barbun gelmişse tek tük...Esas yakalama şekli ağdır...

12. merkury33

merkury33 HASAN

Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    pirana19 un tarif ettiği takımla mersinde eylül aylarında denk gelmişti yem karedis ama tekneyle 500 metre kadar açılmıştık. kıyıda kenarda tutan hiç görmedim, sair pek denk gelen bir balık teğil ya da biz tanımıyoruz
    tekir balığını çok övüyorlar niyeyse

13. haliloz95

haliloz95 Halil Özkan

Favori Kamış:
    oscar saılor 3.90
    Favori Makine:
    okuma safina sna 65
    eriklide ibrice limanında gemiciler 1 kilo barbun yakalamışlardı önce olta balığı sandık ama ağ ile yakalamışlar olta ile tutulmaz bu demişlerdi fiyatını sorduk 25 tl dedi bb dedik :)

14. cetinmeyrili

cetinmeyrili ÇETİN

Favori Kamış:
    Daiwa exceler 4.20
    Favori Makine:
    Okuma Raw 2
    En İyi Avı:
    21 sarıkanat
    Adem kardeşim daha 2 hafta önce Sürmene'deydim.Bol miktarda barbun yakaladım.Benim sana tavsiyem kalın bir istavrit çaparisi al.10 köstekli olsun tüylerini makasla kes.Boru kurdu veya toprak solucanını çok ufak olarak kesip iğnelere tak.100 gr.kurşunla dibi kumluk bir alana gönder.Yemlerini güzel taktıysan en az beşli beşli çekersin.
    Tarafımdan bu şekilde tutulmuştur.

15. 3182

3182

Aynen benim kullandığım still.

Yem olarak karides te kullanabilirsin anlatılanlara ilave.

16. DeryAdem

DeryAdem Adem Aktaş

Hepinize çok teşekkür ederim. Trabzon merkezde ikamet etsem de sülalem Sürmenede :D Hem onları ziyaret ederim hemde balık keyfime bakarım bende :)

17. efsanay

efsanay Gül

Favori Kamış:
    Lineaeffe Spirit Surf 3.60
    Favori Makine:
    Okuma Safina Noir FD-SFR 40
    Cenani bey,tekir balığını bilirim ve arada alır evde yeriz,bana göre yağlı diğer balıklarla kıyasladığımda,tabi bu göreceli olabilir.:)

18. cetinmeyrili

cetinmeyrili ÇETİN

Favori Kamış:
    Daiwa exceler 4.20
    Favori Makine:
    Okuma Raw 2
    En İyi Avı:
    21 sarıkanat
    O zaman Sürmene köprüsünün her iki yanından (özellikle Rize tarafı) kayalıklardan 20-30 metre atman yeterli.Bol şans.

19. DeryAdem

DeryAdem Adem Aktaş

Teşekkürler sağol denerim Çetin abi

20. ahtapot2

ahtapot2 Deniz

Favori Kamış:
    Okuma Cedros Telesurf 4,50 , Okuma Vsystem Spin 270 cm. 20-60 gr.
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV65 - Okuma PL865 - Daiwa Emcast Plus 5500 - Cabelas Tournament ZX4000A
    Tekir ve Barbunya gibi balıklar bölgesine göre dip oltasıyla tutulsa da genel avlanma şekli açık suda dibe atılan ağlarla yapılır..

Yaz mevsiminde balık havyarını attığı için yağsız olabilir ancak kışa doğru yağlanır..

tekir, barbunya, mezgit, iskorpit gibi dip balıklarının pişirilme durumunda ise bu gibi balıklar yüzey balıklarına göre daha hareketsiz olurlar, bundan dolayı etleri nispeten daha yumuşaktır ve ızgara yaparken yağlı olsalar bile etleri dağılacağı için una bulanarak tava yapılması tercih edilmektedir..