Merhaba arkadaşlar, Bildiğim kadarı ile tavuk ciğeri gerek balıkları çekicilğinden,gerek temini kolay olduğundan ,gerek ucuz bir yem olduğundan dolayı, birçok balık için yem olarak kullanılıyor.Kasna avında bende tavuk ciğeri kullanıyorum.Daha büyük balıklar da da deneme fırsatım olucak inş. yakında.Fakat sorun şu ki;tavuk ciğeri çok kolay iğneden kaçırılan bir yem.Evet balığa kaçma şansı vermesi iyi birşey,fakat bazen aşırıya kaçıyor ve her suya bırakmamın ardından ,geri çektiğimde yemi yenilemem gerekiyor.Her defa yenileme ile balık avında çok değerli olan zamanımızdan çok aşırı gidiyor. Tavuk yüreğinin iğneden alınma ihtimalı çok daha düşük ama ciğer kadar verim vermiyor,balık ciğere vurduğu kadar,tavuk yüreğine vurmuyor.O yüzden tavuk yüreğini kullanmak benim tercihim olmuyor.Birlikte bu konularda bilgi paylaşımı yapmak,bana ve birçok arkadaşa yardımcı olur diye düşünüyorum.Ben konuyu genişletmek adına örnek olabilecek birkaç soru yazıyorum.bu sorular sadece benim aklıma gelenlerdir.Siz değerli bilgilerinizi payaşmaktan lütfen çekinmeyin. Ciğerin iğneden kolay alınmasını önleyecek bildiğiniz teknikler varmı? Ciğerin çekiciliği daha çok nasıl arttırılabilinir? Ciğer kesim teknikleri? Ciğeri iğneye takma teknikleri? Ciğeri kaç gün içinde kullanmamız gerektiği? vs. Ben tavuk ciğerini kesmek için orta boy bir makas kullanıyorum,böylece keserken parçalanmıyor.Çok büyük olmayan bir parça ciğeri,iğnenin tam ortasına takıyorum.Yani iğnenin uç kısmı açıkta kalıyor.Sanırım bu ciğeri takma tekniği nasıl bir iğne kullanmanıza bağlı olarak değişiyor.Ben circle iğne kullandığım zamanlar,dediğim gibi ortaya takıyorum. Bazı arkadaşlar,günşete bırakılırsa kolay kolay iğneden çıkmayacağını söylüyorlar,fakat bunu denediğimde,ciğer tabiri caizse mama gibi olduBende başarılı olmayan bir uygulamaydı. Usta bir balıkçının bana ciğeri iğnede daha uzun süre tutmak konusunda tavsiyesi,ciğeri iğneye çok ince bir misina ile bağlamaktı.Bana gayet mantıklı geldi,ama henüz deneme fırsatım olmadı.Bunlar benim bildiklerim. Değerli bilgilerinizi bizlerle paylaşmanız dileğiyle...
Çok ince misina suda kalır, zararlı olur. Usta balıkçının tavsiyesi en iyisi bence ama dediğim gibi eğer hem sağlıklı hemde pratik bir şey yapmak istiyorsan bence Bait Elastic denen yem iplerinden kullanmalısın. Hem yemi sıkıyor, hem balık alamayıp hırslanıyor ve küçük balık tırtıklayamıyor, hemde suda kalınca organik maddeden yapıldığından doğaya zarar vermeden yok oluyor. Sağlıkla kal, rastgele.
Hırsızlı iğne kullanabilirsin. Ciğeri jiletle daha daha dayanıklı olan kenar kısımlarından kesip, o kısımları kullanabilirsin. Ciğeri iğneye takacağın şekilde kestikten sonra pamuklu bir bez ya da gazeteye parçaların yüzeyleri temas edecek şekilde bırakıp suyunu çekmesini, biraz daha dayanıklı hale gelmesini sağlayabilirsin. Yine iğneye takacağın şekilde kesip açık bir şekilde güneşte bırakabilirsin. Yemin etrafında oluşan kabuk ile yem biraz daha dayanıklı hale gelecektir. Ancak bu kabuk yemin çekiciliğini düşürecektir. İğneye takarken iki parça yürek bir parça ciğer şeklinde ciğeri ortada bırakarak ciğerin korunmasını sağlayabilirsin. Fiyatı biraz daha yüksek olan ve pek kolay bulunamayan bir alternatif olarak hindi ciğeri kullanabilirsin. Daha dayanıklıdır. Tavuk ciğerinden aldığın verimi alabilirsin. Kuzu ya da dana ciğeri ise iğnede çok sağlam durur ancak balık vurmaz.
Haklısın,misina yada ip yerine bu doğal yem iplerinden kullanmak daha mantıklı.En kısa zamanda bu yem ipinden bir tane temin edicem.Teşekkürler,ben böyle birşeyin olduğunu bilmiyordum bile)
Hırsızlı iğne videosun izledim,peki ciğeri hırsızlı iğneye nasıl takacağız,fileto yem takar gibi mi? kenar kısımları evet daha dayanıklı.Fakat 1 degilde 2. vuruşunda gidiyor. Mantıklı.Zaten ciğer nekadar sulu ise okadar çabuk dağılıyor Bunu denemiştim,fakat güneşte kalan ciğer mama gibi oluyor.Dıştaki zar evet biraz daha sert olsada ,içi mama gibi oluyor.Yine çabuk dağılıyor. Bir süredir bu tekniği kullanıyorum.Biraz daha iyi diğer tekniklere göre. Hindi ciğeri,tavuk ciğeri kadar çekici mi acaba?Kuzu ciğerini bir üye daha tavsiye etti ama,sanırım çekiciliği yok tavuk ciğeri kadar.
Hırsızlı iğneyle ilgili 2 güzel video. Hırsızlı iğne hazırlanış videosu: http://vimeo.com/16721514 Hırsızlı iğneye fileto yem takılışı videosu: http://vimeo.com/16721658
İsa bey benim sorum yürek kullanırsanız helede biraz kanlı olursa turna için iyi sonuç alınabilirmi lütfen görüşü olanlar bilgilendirirse sevinirim.
Ben ciğeri taktıktan sonra iğnenin ucuna çok küçük ekmek içi takıyorum. Ekmek içi iğneye daha sağlam bi şekilde yapıştığı için ciğerin iğneden çıkmasını büyük oranda önlüyor.
arkadaşlar birşey aklıma geldi bu ciğeri pişirerek taksak daha daanıklı olmazmı hemde pişerken koku verici şeyler de katabiliriz pekala ....
ben sivasın zara ilçesinde yaşıyorum ve su şehri kılıçkaya barajına yakın bir mevkideyim genelde sezon acıldımmı haftalık yayına ve sazana giderim oraya sezonun açılmasını dört gözle bekliyorum tüm hazırlıklarımı yaptım neyse konuya geleyim arkadaşımız tavuk cigerini çengele tuturamıyorum diyor bende sülük veya kurbagı bulamadığım zamanlar tavuk cigeriyle ve solucanla giderim genelde ciğeri kurutması lazım güneşli bir havada ve hafif rüzgarlı bir yerde kokunun etrafta yayılmamısı için ve çengele takaçagı zaman tutacagı bir yerde hafif ıslatıp takmak lazım çengele daha kolay olması için umarım bir faydam olmuşur rast gele reeling