Merhabalar foruma yeni kayıt olsamda yaklaşık 1 senedir takipteyim.Olaya geçen hafta milletin 20 metreden sarı kanatları almasıyla spin işine girmeye kadar verdim Birçok yazı okudum.Malum öğrenciyim ve başlangıç için bu takımı gözüme kestirdim.Makineyi kullanmak istediğim yer boğaz,hedefim ise sarıkanat-lüfer.Bu takımı kaç metreye atabilirim.En uygun rapala hangisidir ve düşük ağırlıkdaki rapalalar için kurşunu nasıl bağlamam lazım.Cevap ve yorumlarınız için şimdiden çok sağolun. http://www.spotbalik.com.tr/VIGOR-SX-LINE-30-MAKINA-1BB,PR-23670.html http://www.spotbalik.com.tr/MINI-SPIN-KAMIS-180mt-5-20gr,PR-26017.html
Merhaba Anıl; Kıyıdan atacaksan kamış boyun çok kısa. 2,70-3,00 kamış bence ideal olur. Eğer kurşunla rapala atacaksan bir surf kamış ve ona uygun makine edinmelisin diye düşünüyorum. Takımı hazırlama konusunda forumda birçok paylaşım mevcut.
Bence o kamışın 2.40 ya da 2.70'i spin için daha uygun olacaktır.. hem atar değerleri de 10-40 ve 15-50, daha uygun.. Boğazda spin kullanmak.. bilemiyorum.. surf kamışla bile akıntıda zorlanıyoruz.. 30 gr kurşunla boğazda bu iş nasıl yapılır ben de merak ediyorum..
Yorumlar için sağolun.Bazı arkadaşlar doğru atarı sağlamak için 5 veya 10 gr kurşun kullanabileceğimi söylediler kurşunu rapaladan 1 kulaç geriye takmamı söylediler.
Surf kamışla boğazdan yaptığımız atçek avlarda kurşunu rapaladan 1,5 - 2 kulaç geriye takarız, ama kamışın boyu 4 metre tabi..
Anıl merhaba. Bir süredir boğazın bazı kesimlerinde, spin takım ile, özellikle hava karardıktan sonra sarıkanat ve lüfer alınabiliyor. Hatta balık o kadar bol ki, yemlik balıkların cirit attığı yerde dişliler sahteme itibar ettiler. İtibar ettikleri sahte de 10cm boyunda mavi sırtlı Kendo lv-minnow. Rapala maxrap fayu 13cm de sarıkanatları güzelce kandırıyor. Ben bu avlarda kati suretle kurşun kullanmadım. Sağım solum mantarlı takım ile yemli atanlar balık alamazken ben sahtelerle alabildim. Zira balık yüzeyden yemleniyor ve belli ki avının kaçmasını istiyordu. Balığın böyle yemlendiği yerler boğaz akıntısına hafifçe sırt vermiş, ön tarafı akarken kıyıya doğru akıntının yavaşladı yerler idi. Spin takımı sadece boğazda kullanacaksan 2.70 olmasında fayda var derim. Sular iyice soğuyup dişlilerin artık derinden yemlenmeye başlamaları ile birlikte spin avcılığının boğaz için biteceğini düşünüyorum. Bu durumda boğaza has, surf kamışlar ve kurşun arkası sahteler ile avcılığa başlanacaktır.
Biraz teredüütleri ortaya koymakta fayda var. Ben böyle bir takımın 2 ay sonra hiç bir işe yaramayacağını düşünüyorum. Balık kanala inince, spin olayı yalan olacaktır boğazda. Dahası seneye de böyle bir bolluk olacağını hiç sanmıyorum. Yani gidip bu takımla tutulabilecek bir balık bulmak gene olası olmayacaktır. Lafı gevelemezsek, böyle bir takım almak, ölü yatırım olacaktır. Velakin, böyle düşünülmez, eli ayağı düzgün, levrek vs. işine de gelecek, makul bir spin takım alınırsa, bu hem bu sene böyle kullanılırken, ilerleyen vakitlerde daha asli spin avları için de kullanılabilir olacaktır. O yüzden ben bu takıma olmamış diyorum, bilmem, yanılıyor muyum?
Yeni sahtelerimi denemek için sabahın kör vakti yine indim deniz kenarına. Dediğim gibi amaç sahtelerimi denemekti. Olur ya belki buralara kadar sarmıştır kıyıları diye önceden sarıkanat aldığım Kendo sahtemi taktım ve sabah sabah 2 sarıkanat daha aldım. Hem de nerede? Moda' da. Demem o ki dişliler bu yıl her yerde. Fakat elbette ki bu durum çok uzun sürmeyecek, su sıcaklığı 15-16 derecelere geldiğinde lüfer dibe yanaşacak, derine çekilecek. işte o vakit İstanbul' un göbeğinde spin zevkimiz bitecek. Bir daha da hangi sene böyle bol dişli göreceğiz bilinmez. Bu anlamda Serdar Köylü üstadı dinlemekte fayda var. Hali hazırda bir spin takım var ise şu sıralar denenip sonuç alınabilir. Eğer yılın başka zamanları başka meralarda, ki çoğu zaman hayli uzak yerlerdir, levreği, turnayı ya da envai çeşit Ege, Akdeniz avcısını kovalamak gibi bir niyetiniz yoksa ölü yatırım sayılabilir.
Kullanılan sahteye göre değişiyor. Kimi 20 metrelerde kalırken örneğin alba toby 604 nolu kaşık 50metreye çıkabiliyor. Bahsettiğim Kendo sahteler de durgun havada 30-35 mt kadar gidebiliyor.
Sevgili Yiğit Bir RapalaMarka Maxrap 13 cm kaç lira.Sen bunu kullanıyorsun Sanırım 25-30 tl arası İki misli faiyatla yani 50-60 liralara pekala boğazda ağırlıksız spin avında kullanmaya yatkın kamışlar var piyasada. Yani ölü yatırımmı olur Bakınız,bir avcının muhtelif şafrtlara göre muhtelif takımları olması lazımdır. Aşırıya kaçmamak kaydı ile,aklınızdan çıkarmayınızki,bu sizin keyfinizdir,keyf içinde para harcanır Sevgiler
Vedat abi, 50 - 60 TL'lik kamışlardan değil, 25 TL'lik kamış ve makineden bahsediyoruz. Gidip, 100 - 150 TL gibi bir yatırımla elle tutulur bir spin takım edinmekte bence sorun yok, akıllıca. Fakat, ilk mesajdaki gibi 1-2 ay sonra pek iş yapamayacak bir takım almak bence hiç akıllıca değil.
Vedat dedem, bu söylediklerine hiç bir itirazım yoktur. Ne zaman sigara içecek olsam " yahu şimdi sigaraya şu parayı vereceğime geçen gördüğüm şu iğneyi mi alsam" der çoğunlukla da gider o iğneleri alırım. Uzun zamandır işsiz olmama rağmen de elimdeki parayı yine de malzemeye bayılırım. İçim de sızlamaz genelde. Hayatımda hiç alabalık avı yapmamış olmama rağmen "bir gün olur da giderim" diyerek aldığım minik abu garcia makaram ve çeşitli meppslerim de suya değmeden çıkacağım ilk alabalık avını beklemekteler. Lakin Anıl kardeşim mesajında öğrenci olduğunu belirtmiş ve linkini gönderdiği teçhizatın fiyatına bakarak bütçesinin kısıtlı olduğunu tahmin ettim. Yarın öbürgün sarıkanat lüfer spin menzilinden çıkar ise Anıl kardeşimin üzülmesini istemediğimden Sayın Serdar Köylü' nün hatırlatmasına katıldım naçizane.
Kamışınızın ucuna sahteyi takın ve ne kadar eğildiğine bakın.....eğer sahte o kamışa uygun ağırlıkta ise kamış ortalarından uca doğru en az 4-5 santim eğilmesi gerekir...bu size kamışı atmak için ekstra yaylanma kuvveti sağlar. Atmadan önce dediğim şekilde bir esneme yoksa bu kamış bu ağırlık için uygun değildir.
test ettim, eğilmedi kamış ucu... selam, yazılanları ilgiyle okuyorum, katkıda bulunan herkese teşekkür ederim. okuma w system 270cm (10 - 40 gr. atarlı) kamışımın ucunu dükkanın (üsküdar'ın meşhur balıkçısı) sattığı hiçbir sahteyle eğilmedi, baş hep dik. sanırım sahteler hafif. belli ki uzağa atamama sebebim yalnızca acemiliğim değilmiş. bu kamışa uygun sahte önerileriniz varsa çok sevinirim, belki biraz daha uzağa erişir bu balık bolluğunda eve eli boş dönmekten kurtulurum.
abi 5 6 gr lık sahte kullanıyorsan uzağa fırlatamazsın..kaç gramlık ve ne tür sahteleriniz var idk atımı iyi olan sahteler var,ağır olupda atımı vasat olan sahteler var,bunlarda farklılık gösterir.. 2ci si kamışınız gayet uygun deniz avı için,uzak atım için..
Boğaz'da Anadolu Yakası civarında spin yöntemi ile sahte yüzdüren parmakla sayılabilecek ender kişilerdenim. herkese inat İtalcana BOLENTINO 220cm kamışımla spin denemeleri yapıyorum kullandığım sahteler Shimano Hirame Minnow 126f 12,5cm 18gr, Spin drift 90hs 21gr, ino 90s 17 gr bu güne kadar 2 lüfer almışlığım var boğazda spin yöntemiyle balık alamzsın diyen arkadaşlarım aldığım balıkları görünce hepsi birer spin takımı yaptılar kendilerine. Aldığım iki lüferi de havanın karardığı ilk saatelerde akıntının kıyıya doğru yaslandığı sığ yerlerde gerçekleşti