şişme bota iğne batması hakkında

Konu, 'Şişme Botlar' kısmında volkan07 tarafından paylaşıldı.

1. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    selamlar. bu yaz için fiber tekne veya şişme bot almak istiyorum. şişme bot daha ağır basıyor fikir olarak. fakat aklımda bazı soru işaretleri var. ben şişme botu denizde gezmek ve balık tutmak için kullanmak istiyorum. merak ettiğim şu ne kadar dikkatli olsakta illaki oltanın iğnesi bota batmazmı. gördüğüm kadarıyla forumda baya bir şişme bot kullanıcısı var ve kimse böyle bir konuya değinmemiş. tabiki dikkat etmek gerekir ama 100 kere dikkat etsekte 101.de batar gibime geliyor. şahsen yamalı bir bota sahip olmak istemem. bu konuda beni aydınlatabilirmisiniz.

2. violinist41

violinist41 Deniz

Favori Kamış:
    Lineaeffe extreme cast-Lineaeffe Scruve 4,50 surf-İtalcanna vertigo-shimanospeedmasterspn
    Favori Makine:
    Shimano Biomaster 4000, Twinpower 8000PG,Bull's eye XT9120,Saragosa 6000,Sustain 5000,Tica Dolphin
    En İyi Avı:
    14 kg Akya
    Yamalı bota binmek istemiyorsan fiber tekneye bineceksin :D :D

3. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    gerek muhafaza gerekse taşıma kolaylığı açısından şişme bot benim için daha elverişli, tabii eğer kafamı kurcalayan bu soru işaretini aşabilirsem.

4. denizleri aşta gel

denizleri aşta gel ONUR

Volkan,şişme bot ama üzerindeki malzeme ilkokulda oynadığımız kames toplar gibi değil iğnenin zarar vermesi söz konusu olabilir fakat o kadar derin bir yara almaz çok sağlam şekilde taktırırsan ancak ufak bi delinme olabilir oda seni karaya kadar idare eder bence için rahat olsun o kadar kolay delinmez sonuçta.

5. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Botta kamış kullanımı , iğneyi bottan biraz uzak tutacağından , delinme riskini biraz azaltıyor.

6. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Net bir çözüm.. tebrikler kemancı kardeş:D :D :D :D

botta en riskli yerler malum sag solundaki bombeli kısımlardır yani botun küpeştesi diyelim ..balıga başlamadan evvel 2 adet bir tarafı parlak muşamba branda 1mx2m alıp yanlara ser..botu koru..muşambanın bir metrelik tarfı en olsun bir ucu içerde bir ucu denizde botu korumuş olursun..:) :)

7. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Bugüne kadar 4-5 botum oldu.Kaç yıldırda bot kullanırım, daha önce iğne batması gibi bir durum yaşamadım.Belki takıldığı olmuştur ama batmadı.İğnenin bota saplanması için büyük bir kuvvet lazım.Düşün şimdi bu ancak nasıl olur.Balığı çıkarttığında tekneye çekerken zaten kamıştan dolayı takım bottan uzakta geliyor,ilk olarak kurşunu eline alıp takımı kucağına veya bota enlemesine yatırıp temizliyorsun, tekrar yemliyorsun yine denize salıyorsun.Bu işlem sırasında bota iğne saplanması çok zor.İnsan özel yetenekli olması gerekiyor.
    Diyelim ki büyük yetenek sahibi birisi özellikle gitti iğneyi bota sapladı.Buradan hava kaçarak tüpün havasını indirmesi en az 1-2 gün sürer.Yarılma olmadıkça iğne deliğinden botun havasının inmesi çok uzun sürer.Hatta bu iğne deliği ile yanınıza pompayı almak kaydıyla denize tekrar açılabilirsiniz bile tabi tavsiye etmem.Diyelim iğne deliği oldu bu deliği yamamadan tamir etmek için botun içine enjekte edilen bazı sıvılar var.İç cidarı kaplayarak iğne deliği gibi kaçakları içten kapatıyor.Ama ben yamamayı tercih ederim.1 cm2 lik yamayla çok sağlam bir şekilde yamanabilir.

Sadet olarak iğne saplanması botta başınıza gelebilecek en son şey.

8. özcan bolat

özcan bolat özcan

Favori Kamış:
    LINEAEFFE 4.50 mt sörf kamış
    Favori Makine:
    okuma salina 2
    aynen yanında kalın muşamma, reklam afişlerinde kullanılır vinesk ti adı sanırım ölç,biç yanında bulunsun av sırasında ört saga sola bayağı rahatlatır seni

9. mühendis

mühendis Anıl

Favori Kamış:
    2.10 kamış ve şeytan oltam
    En İyi Avı:
    1m'lik dere yılanı
    Merhaba,
    Botla balık yakalamak bazen tekneden daha avantajlı. hafif bir çıpayla istediğiniz kuma tutunabilirsiniz. İğne batması (özellikle çapariyle avlanırken) et kalınlığı uygun botlarda genelde botu delmiyor, sadece takılıyor. Bu da hava kaçağı yapsa bile belli bir şişkinlik seviyesine kadar hava kaçırıyor. Yani bot inmeye başladıkça hava kaçağı azalıyor ve duruyor. Bu nedenle botun yüzmesine etki edemiyor.

Benim dikkat çekmek istediğim bir husus ki ben çok fazla bot kullandım 3-4 bot eskittim, engel olamadım. Tutulan balığın botun içine düşmesi.. dikenli bir balıksa defalarca zıplayarak botun zeminini , yanlarını deliyor bir anda. Özellikle ispari , izmarit bu konuda çok başarılı :)

Balık yakalarken buna da dikkat etmek şart. zemini de bir kauçukla örtmekte fayda var.
    Rasgele...

10. mallaca

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Zemin tahta veya alüminyum taban olduğu için iğne batmaz fakat yan tüplere balık elinizden kaydığında iğne batması olabilir.Ama benim başıma ciddi bir olay gelmedi. Balığı elinizden kaçırdı iseniz teknede bulunduracağınız el silme bezini üzerine kapatırsanız bir sıkıntı olmaz.

11. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    evet mantıklı bez ile sarmak .. ancak dibede bişiler sermek mumkün yeterki yaratıcı olun :) :D :D

12. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    yorumlarınız için teşekkür ederim, sanırım kalın sağlam bir branda malzemesiyle botun yan tüplerini ve tabanını kaplamak sağlıklı bir çözüm olacak. şöyle uzunlamasına tek parça botun aynası hizasından başlayıp tüplerin kıvrılmaya başladığı yere kadar ve yandada botun bir tüpünün suya değdiği yerden başlayıp sonra tüpü sarıp tabana inecek tabandan devam edip aynı şekilde diğer tüpü saracak tek parça bir malzeme gayet sağlıklı olur, zaten tabanda ahşah veya aluminyum olacağından sıkıntıda yaratmaz. işin bitincede katlayıp atarsın bagaja :)

13. mallaca

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Volkancım çok teferruatlı olur böyle. Botla seyrederklen belli hızdan sonra o brandayı tutturamazsan devamlı havalanır. İnan balığa çıkarken zaten şişirmek, tabanını yerleştirmek zamanla pratik olsanda zahmetli bir iş. Bu nedenle branda ile bir kaç sefer uğraşsanda bir zaman sonra bıkacağını düşünüyorum.Ben bu güne kadar hiç branda vs. kullanmadım. Bir defa bile iğne batmadı.

14. OMMG

OMMG OKAN

Kesinlikle katılıyorum,çok zahmetli iş olur.Aynen bende hiç iğne batması gibi birşey yaşamadım ki 4 kişi aynı anda avlanıyoruz...

15. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    heralde ben gözümde çok hafife alıyorum botun kumaşını, anladığım kadarıyla bayağı kuvvetli bir malzeme, bakma imkanım yok şuanda ama ilk fırsat bulduğumda inceleyeceğim. düşünüyorum esnek bir malzeme, ee esnekse yumuşak olmak zorunda, yumuşaksa delinebilir :)

16. OMMG

OMMG OKAN

Bu botların kumaşları zincir marketlerde satılan şişme botlar gibi olmadığı için için rahat olsun,denk geldiğin ilk yerde incele ne demek istediğimi anlıyacaksın.Rahat ol :) :)

17. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    milimetre olarak aşağı yukarı kaç mm'dir tüpler?

18. mallaca

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Olması gereken en az 0,9 mm , 1.200 denye

19. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    okadar katman var yazıyorlar hepsini üstüste koyunca bu kadar kalınlık çıkıyor olması enteresanmış. 2-3 mm diye düşünmüştüm :) . anlaşıldı görmeden, ellemeden olmayacak bu iş :)

20. mallaca

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    2-3 mm kalınlık belki orjinal zodiak botlarda olabilir.Hypolon kumaşlar belki. Ama 3 mm gerçekten çok büyük bir kalınlık.