Sipariş edeceğim yeni bebişler yaklaşık 30 seneye varan amatör balık avcılığım süresince edindiğim toplamda 17 adet makinem var, hepsi kullanılır durumda ve bakımlı, ama yarısından fazlası atıl durumda ve kullanmıyorum açıkçası, Uzunca zamandır teknik ve fiyat olarak araştırmalarını yaptığım, edinirsem elimdeki 17 makinelik kolleksiyonu tamamıyla emekli edeceğim, ve sadece bir kaç makine ile akla gelebilecek tüm yemli, beklemeli, surf casting, baitcasting, trolling ve jigging avlarını yapabileceğim aşağıda fotoğraflarını koyduğum bu yeni bebişler üzerinde karar kıldım, kısmetse bu ay siparişlerini geçiyorum yurt dışına, Bir çoğunuz deli misin sen diyeceksiniz eminim, , elde değil, malzemeyi seviyorum, ne demiş atalar " alet çalışır, el övünür, Makineler hakkındaki görüşleriniz benim için önemlidir. Gönlünüzdeki avlara, Seçtiğim makineler drag kuvvetleri açısından kendi segmentlerinde en üst seviye makinelerdir. Merak edenler varsa toplam maliyet 4.000, TL civarı, Türkiye fiyatlarının hemen hemen yarısı Shimano Stella Heavy Duty Spinning Reel STL 20000 SW Shimano Stella Spinning Rell 2500 S Shimano PA Prosurf Surf Casting Reel Shimano Antares DC 7 Digital Control Baitcasting Reel Shimanoların haricinde birde üzerinde durduğum ama henüz karar veremediğim muhteşem bir jigging ve popping makinesi olan Daiwa Dog Fight Daiwa DOGFIGHT Saltiga Z 6500HFD Spinning Reel
abi makineların hepsi birbirinden güzel ve özel makineler...özellikle ikinci ve dördüncü sırada ki makineler aklımı başımdan alan modeller...jigging olayına karşı olduğum için onlara yorum yapamayacağım...ancak surfçüler için shimanonun pro surf makinesi müthiş bir makine...turnuvalarda ki atışları gördüm...insan şaşıp kalıyor... abi valla her makine bir diğerinden daha nitelikli daha özellikli...kıskandım valla... bende ileride nasipse at-çek için güzel bir makine serisi yapacağım...anteres dc ve stella 2500... güle güle kullan abi...ancak şu fiyatlar konusuna kafam takıldı...oldukça ucuz...hatta bu dört makine için fena ucuz...valla gemi sektöründe çalışmanın faydaları herhalde bu... şimdi internetten daiwa dog fight a baktım...bu makina stelladan daha iyi galiba... birde video linki ekleyeyim...stella ile ilgili moraller haşat olsun...9 kg drag kuvveti... http://www.youtube.com/watch?v=Bx1fy0F66To
Açıkcası ben olsam kendime ilk soracağım sorular şunlar olurdu. 1) Şimdiye kadar yakaladığın yada yakalamayı düşündüğün balığın ölçüsü nedir? 2) Daha önce edindiğim 17 makinanın eksikleri neler? 3) Türkiye şartlarında bu makinaları kullanmak şart mıdır? 4) Bunları tercih etmezsem ne olur? Cevaplar: 1) 5-6 KG 'lık trofeler belki biraz daha abartırsak 10kg 'lık trofeler. 2) Siz zaten belirtmişsiniz diğer 17 makinam da bakımlı ve çalışır durumda diye. Eminim içlerinde 10kg bir balığı birçoğu rahatlıkla çekebilecektir. 3) Alet edavatına titiz bir şekilde davranan her balıkçı için alınmış 50-150 tl 'lık makinanın Türkiyede fazlasıyla iş göreceğini düşünmekteyim. 4) Bunları tercih etmezsem amatör bir balıkçı olarak pek birşey kaybetmem. Tercih edersem atıl zannettiğim ama aslında çok iyi işler çıkarabilecek makinalarıma ihanet etmiş olur üstelik 4000 TL dan olurum ) Daha önce defalarca söylediğim gibi malzemelerimizi çok hafife alıyoruz. Acemi sayılabilecek bir amatör olarak; sinek kanca ile kiloluğa yakın çupralar, 18mm sufix misina ile 1.5 kgluk levrek, sadece 6 liralık alba sert balıkla defalarca 60cm lik turna yakalamış biri olarak tercihlerinizin çok extreme kaldığını bir kere daha düşünmenizi öneririm. Ayrıca o turnaları avlarken yanımdaki köylü çocukların (10-12 yaşlarında) bildiğiniz ağaç dalıyla ve sadece misina-iğne ikilisiyle en az benim kadar balığı yakalayabildiklerini gördüğümde malzeme merakımdan oracıkta soğumuştum. Lütfen yanlış anlamayın ama bence bu malzemeler atıl dediğiniz diğer makinalarınızdan çok daha atıl. Sonucu takip edeceğim. Kolay gelsin.
Ergin söylediklerinde tabiki haklısın, sana daha ilginç birşey söyleyeyim o zaman, kullandığım makinelerin 14 tanesi aynı marka ve model, hiç yolda bırakmadı, trofe diye adlandırdığın balıkları alabilecek seviyede makineler, çokta memnunum, ama her geçen gün yenileri üretiliyor, özellikler ekleniyor, teknoloji ilerliyor, sadece balık avında kullanılan makineler ile ilgili değil, 10 yıl önce sahip olduğum ilk bilgisayar 20 GB hard disci olan günün şartlarında donanımlı ve iyi sayılabilecek bir bilgisayardı, ya şimdi? 20GB komik geliyor adamlar 3 santim büyüklüğünde 32 GB flash disc yaptılar, almadıkmı çoğumuz?? aldık, almıyormuyuz? tabiki alıyoruz ya almayacak mıyız, kesinlikle alacağız, örnekleri çoğaltmak çok mümkün, senin verdiğin örneğe daha yakın bir örnek vereyim, yıllarca Türkiye' nin kahrını çeken şahin araç 80 kiloluk 5 kişiyi taşıyor, mercedes S600 de 80 kiloluk 4 kişiyi taşıyor, neyi tartışıyoruz o zaman? biri 4-5.000TL diğeri 300.000 Euro Benim kararımdır, hayalini kurduğum makinelerdir ve ölmeden kullanmak istiyorum açıkçası Tadında avlara
Abi konu malzeme değilki bunları serpmeylede tutabiliriz ama biz amatör avcılığımızı en zevkli noktaya getirmeye çalışıyoruz. O çocukların sopayla tuttukları balıkla sizin kamışınızla tuttuğunuz balık eşit ağırlıkta olabilir ama aldığınız zevkler çok farklı. Bu arada abi son makina çok hoş görünüyor , hayırlısı.
sağol Turgayım bu videoyu defalarca seyrettim, harika makineler, Daiwa Dog Fight kesinlikle Stella le yarışabilecek 30 kilo drag kuvveti olan bir makine, tam ağır hizmet, fiyat olarakta stella'dan fazla, bakalım ne olacak
Evet Emre , bende o makine üzerinde çok duruyorum, çok kuvvetli ve özellikli bir makine, 30 kilo drag kuvveti var
30 kiloluk bir trofe çekmeden konuşmayalım Bir de abi hep düşünüyorum acaba 31 kilo gelse ne olur diye
Tabiki serpme ile de alabiliriz ama biz oltacılıktan bahsediyoruz. Ki alınan zevke gelince eminim çocuklar benden çok daha fazla zevk alıyorlardı. O yüzden şeytan oltası cazibesini hiç kaybetmedi zaten. Ama tabiki zevk meselesidir. eşkina man yada bir başkası dilediği tercihi yapabilir, ben sadece kişisel olarak fikrimi belirttim. 20GB bilgisayar örneğine gelirse ihtiyaç karşılama noktasında 20 GB lık bir bilgisayar iş görmüyordur. benim de ilk bilgisayarım 4.3 GB harddisk'e sahipti Şu an işyerinde kullandığım bilgisayarım 5 sene önceki bir teknolojiye sahip. Ama sadece internete girip, cari hesaplarımı tuttuğum için fazlasını hiç düşünmedim mesela.
allah şükür benimde maddiyat sorunum yok.ki bunun maddi sorunla ilgisi de yok. kesinlikle kişiye özel.ben asla o kadar para ödeyip bunlara sahip olmazdım.asla ödeyemeyecegimden degil.herkesin bir iş için ayırdıgı limitler kendine göredir.yeni zellandada yaşamış olsam. denizcilik yapıyor yada hayatım bu şekilde sürekli av peşinde olabilecek olsam belki daha fazlasını bile alırdım ama.17 makinanın 14 aynı model ve marka olması sizdeki baglılığın belirtisi bence hala da elinizden çıkarmadıgınıza göre oda farklı bir davranış.aletlere bakınca aynen öyle alıvereyim düşüncesi geçiyor insanın içinden.umarım bu aletlerle mutlu mesut birliktelikleriniz olur.şimdiden hayırlı olsun...
Sevgili Ergin, zaten farklılıklarda böyle ortaya çıkıyor, benimde laptopum 500GB ama yetmiyor sadece müzik arşivim 36000 + parça ve 5000 üzerinde fotoğrafım var ama bende cari hesap tutmuyorum Yukarıda senin sorduğun sorulardan bir tanesi; 3) Türkiye şartlarında bu makinaları kullanmak şart mıdır? Türkiye şartlarını açıklar mısın bana? dünyanın her yerinde insanlar bu makineleri kullanarak zevk alıyor, neden biz değil? toplasan 100 adet stella yoktur belki Türkiye' de, Neden??? işi maddiyata getirme ama, Türkiye şartı, avrupa şartı, Amerika şartı yok, biz teknolojiye kapalı mıyız, neyiz acep?
stella 2500 ile ilgili kısa bir araştırma yaptım...çok kafama takıldı...nefis bir spin makinası...özellikleri çok iyi...en basiti yağlama yapmak için makinenin belli bölgelerinde iki adet delik var...makine ile gelen bakım yağını buradan içeri damlatıyorsunuz...işte bakım bitti...bu sadece bir tanesi... fakat dikkatimi geçen şey şu oldu...bu modelin drag kuvveti 2.5 liko ile 9 kg arasında değişiyor...galiba bölge olayı devreye giriyor...avrupada ki makineler 2.5 kg çekerli iken amerika 4.5 japonya 9 kg...ve bir de kodları farklı fd fe s fe custom gibi değişik modeller var...ayrıca işin güzel tarafı tatlısu alabalık avcıları için 1000 lik modeli var...tüy kadar hafif...ağabey konuyu açtığından beri youtube da videoları izliyorum...benim av tarzına oldukça uygun çok performanslı bir makine...kendi şahsi fikrim olarak şunu da söylemek istiyorum...benim shimanonun en sevdiğim sistemlerinden biri fight drag sistemidir...balığı deliye çevirir...o kadar kısa sürede balık üzerinde hakimiyet kurarsınız ki hayvan teslim olur...bu bir kalama sistemi...eğer birde 9 kg çekerli olana bu sistem eklense imiş o zaman çok merak ederdim acaba bu makine ile 20 kg lik balıklar nasıl çekilirdi... birde benim asli unsurum olan baitcasting makinesi...kışın avlarımı çok büyük ölçüde bu tip makinelerle yapacağım...bu tip makinelerde çok geliştirildi...bir at-çek avcısı olarak bana avantajları çok fazla...hafif kısa güçlü...ama ne yalan söyleyeyim bir stella da fena olmazdı hani...
Senin bu araştırmacı tarafın bana birini hatırlatıyor ama kim??? Evet draglar bölgelere göre farklılıklar gösteriyor, shimano resmi internet sitesinde dünyayı bölgelere ayırmış ve her bölge için ayrı özelliklerde ürünler imal ediyor. Shimano new stella 2500 6-9 kilo arasında drag kuvveti olan hafif ve savaşçı bir atom karınca , fight drag varmı bende bilmiyorum, ama bakacağım Turgayım
slm murat abicim makinaların hepside birbirinden güzel hele stella imkanın varken al abicim derim bende zamanında makina ve kamışları yani akide şekerlerimi topladım şimdi imkanlar izin vermiyor iyiki de almışım diyorum şimdi evde akşamları balık odama gidip seviyorum onları
Tahmin ederim Hüseyin abi, buda ayrı bir zevk, balığa gidemediğin zamanlarda, evde onlarla oynamak, bakım yapmak,
slm murat abicim şimdi bide şöyle birşey var her aldığın makina kamış kullandıkça sana tecrübe veriyor makinanın tepkisi kamışın tepkisi o yüzden balıkçıdan bi kamış alıyosun diyelim o anda eline çok güzel geliyor kamçısı süper diyosun sonra makinaya takıp test ettiginde aradaki fark çok farklı oluyor ona göre kendi değerlerini tecrübe ettikçe buluyorsun şimdi diyelim kamış çok güzel değerleri süper ama kendi stilin var bence sonra bide bakıyorsun şimdi oldu benim elime oturan kamış yada makara sitili bu bunları kullanmadıktan sonra test etmedikten sonra nekadar yazsan çizsen hiçbiri önemli değil derim sen cicilerini sevmeye devam abicim benim yerimede sev selemlar rastgele abicim
Bunlar rüya makaralar sevgili Murat,yakışır. Demek orkinos jigging ve popping konusuylada ilgileniyorsun.Birde buna uygun kamış edinmelisin. Bu konuda çalışmalarım var ve sanırım bu bayram deneyeceğiz. Sevgiler
Vedat abi, seve seve, jigging ve popping şu an için planda yok, ama 4 makine alarak tüm avlarda kullanılabilmesini sağlamaya çalışıyorum, yani yarın öbür gün olurda jigging denersem ( ki bel fıtığım var bende biraz zor ) hadi yaa benim jigging için uygun makinem yok demeyeyim, bu 4 özellik ve çaptaki makineler ile bilinen tüm avları yapmak mümkün gibi görünüyor, Abi sence eksik kalan var mı? yani bu makinelerin her hangi birisinin uymayacağı bir av stili var mı? Makineler ile ilgili harika bir kanal buldum Vedat abi, şu an bunu değerlendiriyorum, sırasıyla kamış ile ilgili arayış sonra gelecek tahmin ederim,
Sevgili Ergin Bu aralar bazı yabancı sitelerede üye oldum ve yazışıyorum.Oradada durum benzer. Balık avı olgusunu hakikaten çok ciddiye alan birisi en azından şöyle düşünmelidir. Hak eden,kıymetini bilen her amatör avcının,yabancı sitelerde ve kataloglarda gördüğü yeni ve gelişmiş ürünleri kullanmaya hakkı vardır. Hernekadar günümüzde deniz ve tatlısularımız bu denli işlevsel ve kıymetli teçhizatın layıkıyla randıman alabileceği durumda değillerdir.Ama şu akıllardan çıkmamalıdır.Ya birgün rastgelirse.İşte o gün geldiğinde değil 4000TL misli bile hak eder konumuna gelecektir. Birde işin şu boyutu var.Başıma gelivereni anlatayım. Ankaralı ünlü tatlısu kefali avcıları kardeşlerim evvelki sene benimle avlanmaya gelmişlerdi.Öyle ya avlağımın güzelliklerini onlara sunmalı bu aradada konudaki maharetimi sergilemeliydim.Avlağımı ve hangisahtelerin en iyi çalıştığını bilen birisi olarak çok ve imrenilecek kefalleri alıyordum almasınada,değeri onlarınkininin onda biri etmeyen makaramın yayı kırılıverdi,. Bana kendininkilerden birisini verdiler.İyice çoştum ve maharetimi güzelce sergiledim. Ama sonrasında kulağıma gelenler şuydu.Koskoca Abayoğlunun kullandığı takıma bakın,hiç yakışıyormu. Oysa ben bunlarla 2003'te Abantın kayda geçen en büyük Abanticusunuda yakalamıştım. Takım tutkusunu böylesine tetikleyen durumlarda vardır. Balık ne kadar az olursa olsun bu şahane takımları kullanmak insana güven,azim,dayanıklılık,istek ve maharet verir,konsantreyi tam sağlar. Her hafta yetişmelerinde emeğim olan bazı partnerlerimle uzunca konuşuruz.Bu genç adamlar öyle seviyelere gelmişlerdirki,zaman,zaman atıl kaldığımıda hissederim. Ama sonuçlarını hep aldılar ve almaktadırlarda. Ağzımdan kaçırıverdiğim ve sonuçtada popüler olan şu İma sahteler onların bulduklarıdır.Son günlerdede bu yüksek seçme kabiliyeteleriyle edindikleri modern teçhizatın keyfini sürmekteler ve bu kıtlıkta dahi her hafta imrenilecek levrek ve sair balıkları tutmaktalar. Ben ise çoğu kere artık bunları pek anlatmasamda,işte böylesine yüksek teknoloji ürünü malzemelerin üstünlüklerine hep inanırım. Ayrıca hakikaten bu malzemeler bizlerin çocukluğumuzdan kalan oyuncak tutkusunun devamıdır.Hep daha fazla oyuncak isterdik.İşte yenileri,avlanmada kullanılmadığı zamanlarda okşar sever,yağlar,çevirir zevk alırız. Hali,vakti yeride olanlar bence durmasınlar edinsinler ve bu olgunun alternatif keyflerinide yaşasınlar. Sevgiyle kal