Herkese selamlar... Ben Salih... Uzun zamandır merak saldığım konuya artık başlama zamanı geldiğini düşünüyorum... Yalnız şöyle bir sorun oluştu... Bir şeyleri merak edince etrafında, aklına takılan soruları seni tatmin edecek şekilde kısacası profesyonel biçimde cevaplayacakların olmayışı... tabi durum böyle olunca olduğun yerde kalıp 1 adım öteye gidemiyorsun... gelelim benim derdime... kıyıdan ya da düşmemeyi başarabilirsem kayalıklardan (ilk hedef olarak levrek) bahtıma ne çıkarsa avlanmak istiyorum... araştırmalarıma göre bu işi en güzel spin olta ve spin makinalarıyla yapabileceğim... buna binaen sitelerde gezinirken shimano biomaster sw 4000 xg modeli gözüme ilişti... kullanıcı yorumları bulamadım... ancak gerek marka gerek model olarak mutlaka çok iyidir sözleriyle karşılaştım... çok ucuz olup 2 atıştan sonra elimde patlamasını istemiyorum... 5-10 sene yapacağım bakımlarla idare etsin... senede 5-10 kere avlansam yeter... bu makinalarda altın gibi değerli oluyor yıllar geçtikçe... tabi belli markaların belli modelleri... 250 tl lik bir makina alacağıma 700 tl lik biomaster ı alsam sizce hata yapmış mı olurum ??? şimdiden teşekkür ederim cevaplarınız için...
Nacizane fikrim eğer senede 5-10 av yapacaksanız, her avdan sonra tatlı su ile yıkadıktan sonra piyasadaki 200-300 lira arası her makina işinizi görür, biomaster gibi bir makina alıyorsanız hakkını vermeniz lazım. En azından her hafta balığa gitmeniz lazım at çek tarzı ile avlanacaksanız genelde 3000lik makinalar daha kullanışlı oluyor levrek için, ama bölgenizde akya ve kofana da çıktığı için o bölgeye sanırsam 4000lik makina daha uygun olur. 2-3 haftada bir defa balığa giderek ve açıkçası hemen hemen hiç bakım yapmayarak mitchell avocat makinamı (100 liralık bir makina idi) 3 yıl civarı kullandım, hala da kullanılır durumda ama beklentimi karşılamadığı için başka makinalara geçiş yaptım. Ben şu anda haftada 1 defa falan ava gidebiliyorum ve aklımdaki makina shimano stradic fk-hg modeli. Yaklaşık 1-2 yıldır shimano exage 3000 ve ryobi oasis match 4500 kullanıyorum onlardan da memnunum ama bir üst segmente geçmek için stradic almaya karar verdim. Kullanıcı yorumları da gelecektir size biomaster için, bir kaç talihsiz olay haricinde pek kötü yorum duymadım kullananlardan. Neyi almaya karar verirseniz verin nasibi bol olsun şimdiden hayırlı olsun
Biomaster ı Stella nın orta seviyesi olarak görüyorum... 2.000-3.000 tl veremeyenler için düşünülmüş gibi sanki... sizin almak istediğiniz modelde (shimano stradic fk-hg) nette 580-650 tl seviyelerinde geziyor... bu arada sw nin salt water yani tuzlu su olduğunu öğrendim... xg için araştırmalarım dewam ediyor... bunlarla alakalı tavsiye edeceğiniz bir döküman , bir katalog ya da bir kitap var mı ??? aynı zamanda spin-surf-fly-jig gibi terimleri anlatan hem olta makinalarının hem de kamışların özelliklerini anlatan bir kitap arıyorum... biz doğruları yapalım gerisi nasip... ama bu shimano biomaster sw 4000 xg beni benden aldı ne yalan söyleyeyim...
Derlenmiş şekilde maalesef ben şimdiye kadar rast gelmedim ama gerek forumumuzda gerekse sosyal medyadak gruplarda konuyla alakalı bir çok bilgi alışverişi ve ustaların yorumları olduğunu biliyorum. Kesinlikle biomaster hakkında dediğim gibi çok fazla kötü yorum duymadım. Benim stradic isteme nedenim fk-hg serisini (stradic hagane de deniyor) stradic ci4ten bir sonraki teknoloji, özel tuzlu su koruma vs gibi yeni özellikler eklenmiş olması. yanında sw ifadesi yok ama fk-hg de tuzlu su makinası diye biliyorum. Stella olsun biomaster olsun aldığınız zaman pişman olacağınız makinalar değil, bir kaç deneme yapma imkanım oldu ama uzun süre kullanmadım ikisinide, ancak uzun süredir kullanan arkadaşlardan duyduklarım bunlar. Biomaster gibi bir makinayı yılda 5-10 av için almak sanki fazla yatırım yapmak gibi geldi bana ilk yorumumu onun için yazmıştım, ama yılda 1 defa da olsa porsche ye bineyim diyorsanız tabi ki saygı duyarım muhtemelen bir iki sene içerisinde ben de stellaya geçerim, şimdilik stradic hg bana yetecek gibi
O zaman hayırlı uğurlu olsun şimdi detaya girebiliriz 4000lik kafa ve 6.2.1 devirli bir makinadır sw 4000 xg serisi, 5+1 bilyalı ve 315 gram ağırlığı var. bir turda 99 cm sarıyor. Şahsi tecrübem olarak söyleyeyim 315 gram bence fazla ağır, bende ryobi oasis match makina var 330 gram ağırlığında ve su üstü avlarda inanılmaz yoruyor beni, 250 gramlık shimano exage ile aynı süre su üstü avı yaptığımda çok daha az yoruluyorum, oasis makinamın devri 5.0.1 ve bir turda yaklaşık 80 cm sarıyor (72 cm saran exage makinaya göre biraz daha yavaş sarım yapmam gerekiyor ve bazen ayarı kaçırıyorum) Eğer alışırsanız sw-xg yi kullanabilirsiniz ama eğer imkanınız varsa kullanan birisinden önce test edin bence, yüksek sarım kapasitesi ile lüfer benzeri balıklarda kullanımı daha iyidir diye tahmin ediyorum. Yine shimano biomasterin 4000 lik fb modeli var, 7+1 bilyalı (2 tane daha fazla bilyası var) 4.8.1 devirli ve bir turda 77 cm sarıyor. Ayrıca 295 gram (20 gram daha hafif, 20 gram ne olacak ki demeyin av uzadıkça özellikle su üstü kullanırken her bir gram kendini hissettiriyor ) (benim stradic istememin en önemli sebeplerinden bir tanesi 230 gram olması) biomaster 4000 fbnin bir diğer avantajı ise yedek makarası olması, bu sayede bir kafaya ip misina bir kafaya mono misina sarıp farklı hava koşullarında istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Ayrıca sw modeli 1000 lira iken fb modeli 850 lira. Dezavantajı ise fbde tuzlu su koruması olmaması, çinko döküm dişli olması ( sw modelinde soğuk dövme darulamin dişli varmış, ne olduğunu bilmiyorum ) Makinaları kullanmadığımı sadece fikir yürüttüğümü tekrar ettikten sonra ben olsam daha hafif olduğu ve daha ucuz olduğu için ayrıca bir turdaki misina sarım miktarı levrek avcılığında benim alıştığım miktara daha yakın olduğu için ve 2 tane extra rulmanı olduğu için illa ki biomaster alacak olsam fb modelini alırdım. Açıkçası her avdan sonra tatlı su ile makinakı yıkayıp belirli aralıklarla da sıvı gres ve korozyon önleyici uyguladıktan sonra böyle bir makinanın tuzlu su koruması olsa da olmasa da rahatlıkla 5 yıl kullanılacağını düşünüyorum, sizin bahsettiğiniz gibi senede 5-10 avda kullanılacaksa bir yerden düşürme veya ezilme sorunu yaşamazsanız ömürlük olacaktır kanaatindeyim
2 yıldır kullanıyorum kesinlikle tavsiye edebileceğim harika bir makina güçlü bir kalamaya ve aşırı yükte bile rahat bi sarıma sahip. Ayrıca görsel olarakta çok şık bence
Shimano Biomaster 4000 FB almayı düşünürken bu tuzlu su korumasının olmaması ve çinko dişli olayı aklıma takıldı.O zaman bu makina tatlı su makinası mıdır ? Çinko döküm dişlinin dezavantajı nedir ?
levrek avında sarım hızı standartı var mı??? çok hızlı olursa ne oluyor??? ve gelelim 2500-3000-4000-6000-8000 gibi sayılara... büyük ihtimalle bu sayılar büyüdükçe makina da büyüyor... tabiki fotoğraflarda pek bir şey anlaşılmıyor ama sarım kapasiteleri bunu belli ediyor... benim sorum 1000 ile 5000 arasında fiyat farkı olmuyor ya da 4000 ile 10000 arasında da... örnek : http://www.avfoni.com/urun/shimano-stradic-fk-hg-serisi-olta-makinesi almışken yüksek sarım yapılanı tercih edeyim yarın kıyı değilde tekne ile açılırsam büyük balık da çekebilirim mantığıyla mı yaklaşılmalı ??? çünkü biri maximum 10 kg çekerken diğeri 20 kg çekiyor (salladım)... ama handikapı nereden baksanız 2 katı daha ağır... buradan şöyle bir şey mi çıkar??? her ava ayrı makina ???
Daiwa Catalina 3515PE-H nasıl bir makinadır ??? Duyduğuma göre japonların tercihi daiwa markasıymış.... bizim gibi ülkelerde shimano nun adı çıktığı için tercih ediliyormuş... yoksa daiwa çok iyi hakettiği değeri buralarda bulamayan bir markaymış... aslı var mı ??? ayrıca arada kaynamasın Daiwa Catalina 3515PE-H nasıl bir makina ???
Şimdi çok usta bir avcıymışım gibi ahkam kesersem ustalara haksızlık etmiş olurum ama kendimce cevaplamaya çalışayım. Levrek avında sarım hızı şöyle önemlidir; Eğer gece veya bulanık su gibi görüş imkanının az olduğu bir ortamda av yapıyorsanız sahtenizin (gagalı sahte için konuşuyorum) aksiyon alacağı minimum hız daha etkili oluyor. Özellikle kış aylarında levrekler yağlandığı zaman vücutlarındaki yağ tabakası gözlerin görüşünü de bir miktar azaltıyor, eğer hızlı sarım yaparsanız balığın sahteyi görmesi ile görüş alanından çıkması bir olur ve levrek hamle bile yapmaz sahteye. Gereğinden yavaş sarım yaparsanızda önce sahteyi bir miktar takip ediyor sonra dönüp gidiyor İdeal sarım hızını tecrübe ederek öğrenebilirsiniz, balık olduğunu düşündüğünüz merada aynı av günü içerisinde farklı sarım hızlarını denemenizi tavsiye ederim. Eğer sert sahte değil de silikon kullanacaksanız sarım hızını mümkün olduğunca düşürüp silikonu dibe indirip kamış ucunu sertçe yukarı salladıktan sonra bir kaç tur sarıp sonra tekrar silikonu dibe indirmek en etkili yöntemlerden bir tanesi. İkinci sorunuza gelince 2500-3000 gibi rakamlar kafa büyüklüğünü veriyor, at çek avcılığı için benim şahsi tecrübem daiwa haricindeki markalarda en ideali 3000lik kafa, daiwada ise 2500lük kafa. Daiwanın biraz kafası büyük Aynı marka ve model makinanın büyük kafalı olanına daha fazla misina sarabilirsiniz. Kafa büyüklüğü ve 5,0:1 yada 6,2:1 gibi rakamlar (devir oranı) makinanın kolunu bir tur çevirdiğinizde sarılan misina miktarını etkiler. Onu da şu şekilde anlatayım; mesela 6,2:1 devirli makinada siz makina kolunu 1 tur çevirdiğinizde makinanın kafası 6,2 tur döner. Makina kafası büyüyüp devir oranı arttıkça tek kol çevirmesi ile daha çok misina sarabilirsiniz, tekne avları ya da lüfergiller için uygun olan makinalar genelde levrek makinasından biraz daha büyük kafalı ve devir oranı biraz daha yüksek olanlardır. Çeker olayına gelince (10 kilo-20 kilo gibi) bunlar drag denen miktarlardır, makinanın kalaması kapalı iken maksimum çekebileceği ağırlığı gösterir. Yine levrek avcılığı için bahsedeceğim drag dediğimiz şey çok da önemli bir şey değil (8-10 kilo üstü levrekler hariç, onlarıda nerede buluruz bilmiyorum ) zaten levrek avlarken kalamayı ortalama 2 kilo civarı bir kuvvete ayarlıyorum şahsen ben, eğer balık gelirse balığın çekişine göre kalamayı gevşetiyorum ya da sıkıyorum. Kalama ayarı ile levrek bir güzel yorulunca yanıma çekip öyle alıyorum. (yapıyorum dediğime bakmayın çoğu zaman heyecandan es geçebiliyorum bu ayar olayını, eğer gelen balık 3-4 kilodan küçükse sorunsuz alıyorum zaten ) Her balığa ayrı takım konusuna gelince her balığa değil belki ama en azından her stile ayrı takım mantıklı olanı. Mesela atçek için 2500-4000 lik arası ortalama bir turda 75-90 cm arası saran hafif bir makina ile 2.10-3.00 metre arası kullanacağınız sahtelerin ağırlığına göre atar değeri olan yine hafif tercihen iki parçalı spin kamış ve 0.25 civarı mono misina yada 0.10-0.20 arası ip misina ucuna 0.25-0.35 arası fc misinadan şok leader. Tekne avları için 120-150 cm arası silikon dolgu bir kamış (jig avı yapacaksanız jig kamışı) ve 5000-8000 arası kafası olan ve tercihen devir oranı biraz daha yüksek bir makina Kıyıdan surf casting avı için 3.80-4.80 metre arası (ben 4.20 kullandım gayet rahat) atarı en az 75-150 (tercihen 150-250 gr) olan bir kamış ve 6000-10.000 lik suf makina gibi. Bitiriş cümlesi olarak da şunu tekrar edeyim ben usta bir avcı değilim yazdıklarım kendi tecrübelerim ve okuyup izleyip gözlemlediklerimdir. 5-6 yıldır deniz amatör balıkçılığı yaklaşık 4 yıldır falan da spin avcılığı geçmişimdeki tecrübelerdir çoğu yazdığım. Daha teknik detayları ustalarımız yazarlar sanırım
Çok detaylarına haiz olmamakla birlikte tuzlu su koruması olmayan makinaların tatlı su makinası olarak nitelendirilemeyeceğini düşünüyorum. Gelişen teknoloji ve rekabet ortamında firmalar ver olan ürünlere tuzlu su koruması, kum koruması vb gibi extra eklemeler yaparak hem rakiplerinin bir adım önüne geçmeye hemde halihazırda makinası olan hobidaşlarımıza yeni makinalar satmaya çalışıyorlar diye düşünüyorum Şahsen tuzlu su koruması olmayan mitchel avocat II 2000, shimano exage sfd 3000 ve ryobi oasis match 4500 makinaları kullandım ve kullanmaya devam ediyorum mitchel ve exageye hiç bakım yapmadım desem yeridir ryobiye 2-3 avda 1 bakım yaptım hepsi de gayet iyi çalışıyorlar ve beni hiç zor durumda bırakmadılar Çinko döküm olayını maalesef bilmiyorum
çok riskli bir konuya girmişsiniz yalnız şunu söyleyebilirim yanlış okumadıysam bahsettiğiniz makina 430 gram Daiwanın crosscast s 5000 modelini kullandım, yemli avlanmayı bıraktığım için depoda yatıyor kendisi, diğer markaların 6000 lik makaralarından daha büyük bir yapısı var. 3+1 bilya olmasına rağmen yağ gibi akıyor ve inanılmaz güçlü bir makina. Söylediğiniz modeli kullanan hiç tanıdığım yok maalesef, eğer olsaydı sorar sizin için yorumunu buraya eklerdim
çok teşekkür ederim beni yaşadığın tecrübelerinle bilgilendirdiğin için... şu an itibariyle makina tamam... şimdi gelelim atarlı çekerli, monolu ipli, teleskobik ya da 2 parçalı kamış + misina olayına... anlattığına göre avlarının tamamına yakını spin stili ile gerçekleşiyor... benimde kıyıdan amacım levrek avlamak ya da mendirekten... 200-300 tl arası karbon bileşenli hafif , levrek avına uygun bir kamış önerin olursa sevinirim... bir de buna uygun misina... geçen bir youtube dan bir av izledim... adam yaklaşık 20 kg bir balığı ince ve fazla uzun olmayan bir kamıştan çekti...kamış 90 derecelik açı yaptı ama kırılmadı... bu sağlamlıkta ama fiyat olarak uygun tam bir perfonmans canavarı bir kamış önerebilir misiniz ??? ancak bundan 1 ay önce kuzenim tekne ile ava çıktığında 2.000 tl lik kamışını 15-20 kg lık bir akya 2 ye bölmüş... iste benim anlamadığım konu bu... elemanın biri kıyıdan köpekbalığı avlar olta çelik gibidir... diğeri dünya para verir olta 2 parça...
https://www.youtube.com/watch?t=141&v=MMEjSw9QfRA https://www.youtube.com/watch?t=53&v=VQT8J1xXec8 http://yandex.com.tr/video/search?p...xt=Daiwa Catalina&path=wizard&_=1441183752593 ince ve kısa kamışlar daha sağlam gibi duruyor...
Son yıllarda sürekli spin tekniği ile avlanıyorum, belki yılda 1-2 defa tekne yılda 1 defa da kıyıdan yemli av yapıyorum ama onları da avdan sayamam Kıyıdan köpekbalığı çektikleri kamışları gördüm ama nasıl kamışlardır hiç bir fikrim yok, tekneden kullanılan kısa kamışlar spin kamışları değil jigging kamışlarıdır. 2000 liralık kamışın kırılması büyük talihsizlik, muhtemelen balığı yormadan tekneye almaya çalışmıştır kuzeniniz, ya da kamışta daha önceden oluşmuş bir kusur vardır. Söylediğiniz kısa kamışlar belki mendirek ve liman içinde kullanılabilir ama o da zorlama ile olur. Spin tekniğinde benim şahsi tercihim 2.40 ya da 2.70 boyunda 10-30 gram yada 10-40 gram atar değerli kamışlar. Dalan tip sahte atıyorsam 2.70lik kamışımı su üstü sahte kullanacaksam da 2.40lık kamışlarımdan birini kullanıyorum. (Bazı arkadaşlarım 2.80lik kamışlarla da çok rahat su üstü sahteye wtd aksiyonu verebiliyorlar ama ben çabuk yoruluyorum 2.70le, onun için 2.40 boyundakileri tercih ediyorum) Kamış seçiminde bence öncelikle çevrenizde kullanan varsa farklı boyları ve farklı modelleri önce bir deneyin, hangisi elinize daha çok uyarsa onu alın. Kamışta da makinada olduğu kadar çok model var ama makinada hemen hepsine ayak uydurabilirken kamışta kişisel tercihler biraz daha ön plana çıkıyor. Mesela ben orta sert ve 2.40 civarı uzunluktaki 10-30 kamışlarla daha çok rahat ediyorum, ama çevremde ultra esnek kamışlardan da zevk alan bir çok tanıdığım var. Kullanacağınız sahtelerin gramajı önemli kamış seçimi için, eğer 7-8 gramlık sahtelerle avlanıyorsanız 5-20 gr atarlı kamış almalısınız mesela, benim sahteler genelde 13 gramdan başlayıp 28 grama kadar değişiyor, elimdeki kamışlar da 10-30, 10-40 ve 15-45 gr. atarlı. Elimde okuma alumina kamış vardı 4-5 yıl önce almıştım 2.40 boyunda ve 10-40 gram atarlı, alt segment ama şimdiye kadar hiç sıkıntı çıkarmadı bana, sonra bir ara gidip shimano forcemaster 2.40lık 10-30 atarlı ax serisi bi kamış sipariş ettim internetten, sadece 2-3 av kullandım şimdi depoda yatıyor sebebi ise bana çok esnek gelmiş olması, dalan tip sahtelerde bile esnek kamışla bir türlü uyuşamadım. Bir süre sonra da daha uzak atış yapabilmek için gidip itallian cyrano 2.70 boyunda 15-45 atarlı başka bir kamış aldım o da çok sert ve ağır geldi bana (sanırım 200 gram civarında ağırlığı) şu anda o da depoda yatıyor ve ben mecburen ilk kamışım olan okuma aluminaya döndüm yakında bende bir kamış alacağım aklımdaki kamışlar major craft crosstage 2.58 boyunda ve 10-30 atarlı yamaga blanks early xmlrf 2.79 boy ve 7-35 gr atarlı shimano biomaster 2.46 boy 10-35gr atarlı kamışlar. Bunlardan yamagayı ve crosstageyi dalarlı sahtelerde denedim biomasteri hiç denemedim, yakın zamanda hepsini su üstü avlar için de deneyim ona göre karar vereceğim. Bu arada mesela okuma v sistem 2.70 kamış kullandım shimano catana 2.40 kamış kullandım bunlar da başlangıç seviyesi için güzel kamışlar ama elime aldığım zaman "al beni" demediler bana Kamış konusu böyle karışık biraz, ama şahsi tavsiyem kesinlikle teleskopikden uzak durun, parçalı spin kamışlar daha fazla güven verir ve daha sağlamdırlar. İp olayına gelince kışın bulanık suda ve rüzgarda yoksa ip misinayı direkt olarak kullanıyorum, rüzgar varsa ya da su berraksa mono misinadan şaşmam, ya da en kötü ihtimalle ip misinanın ucuna mono misina ile leader yaparım. Bütçe olarak ne ayırmayı düşünüyorsunuz bilmiyorum ama ip misinada şimdiye kadar kullandığım misinaların en iyisi savagear adrenaline 0.16 mm ipti, mono misinalarda ise shimano technium spinning 0.25 mm beni hiç yarı yolda bırakmadı. Yine mono misinalardan nippon ghost öneririm ancak her avdan sonra 1 kulaç kadar kesip atmanız ve her avdan sonra illa ki tatlı su ile yıkamanız lazım, bir de 10 avdan sonra falan en azından ya ters yüz etmeniz ya da misinayı atıp yeniden sıfır misina sarmanız lazım. Nippon ghost fc kaplama bir misinadır ve diğer misinalara göre biraz daha sert yapısı var, tuzlu suda biraz çabuk deforme oluyor, daha bir ay önce arkadaşımın bakım yapmadığı nippon ghostu ile 3 kilo civarı bir levrek ağzında patchinko sahtemizle gözümüze baka baka misinayı patlatıp kaçtı
şimdi bazı sorularım olacak... 1- sizin tercihiniz orta sert kamış... esnek olursa handikapları neler ??? yeni başlayanlar için sert-orta sert-esnek gibi ayrımlar pek olmaz... ne kullanırsa ona alışır... biz çaylaklar için ne önerirsiniz ??? 2- kamış boyları ve atarlardan bahsetmişsiniz... 0.5 kg dan 5 kg a kadar olan balıkları çekmek için net bir boy ve atar verebilir misiniz??? balığı kıyıdan ya da kayalıklardan tutulabilecekler olarak düşünelim... levrek olur bir başkası olur... 3- gelelim sahte olayına... her balığın bir sahtesi var muhtemelen... ve bunlar boylara ayrılmış... bunlarla ilgili bilgi verebilir misiniz??? örneğin yine levrek... aldığım sahte ile sadece levrek mi avlayabilirim ??? aynı sahtenin farklı boylarının anlamı yakalamak istediğin balığın kg sıyla doğru orantılı mı ??? çok basit bir amatör balık avı yapacak biri olarak kaç çesit sahtem olmalı??? bunların 7-8 gr olanlarını 20-40 gr atarlı kamışlarda kullanamaz mıyım ??? 4- kıyı spin avları için en ideal kamış boyu / atarı / markası ve sahtesi hakkında bilgi alabilir miyim ??? bunları sormamın nedeni belki balık malzemeleri satan bir yere gittigimde aldığım yanlı bilgilerle yanlışa düşmemek... aslında internetten de sipariş verebilirim... hatta en güzeli net bir karara bağlayabilirsek internetten almak ...
Not: Aşağıda yazacaklarımın hepsi ŞAHSİ TERCİHLERİM ve GÖZLEMLERİMdir genel geçer kurallar değildir. 1- Sert kamışlar birazcık oklava sallıyormuşum hissiyatı veriyor ve belki de ben kullanamadığım içindir ama erimimi düşürüyor, esnek kamışlar ise özellikle su üstü sahtelerle wtd aksiyonu yapacağım zaman sıkıntı çıkarıyor, benim tercihim esnemesi tamamında değil de sadece uç kısmına yakın bölgede olan kamışlar. Bu kamışlarla su üstü sahtelerde daha iyi verim alıyorum. Esnek kamışlarda eğer zamanlamam iyi olmazsa balık sahteye bindiği zaman tasma atma ihtiyacım olduğunda (özellikle silikonla avlanırken tasma atmaya ihtiyaç oluyor) kamışın esnemesinden dolayı tasmayı yeterli atamıyorum ve balık kaçıyor, onun için benim şahsi tercihim orta sert kamışlar. 2- Atar değeri sadece kullanacağınız sahtelerin gramajı ile alakalıdır, 0.5 kglik balığı da 10 kiloluk balığı da doğru kalama ayarı ile her kamışta kıyılatabilirsiniz (levrek için konuşuyorum) Zaten kamış vasıtası ile balığı kayaların üstüne atmaya karşıyım, balığı yorup kıyılattıktan sonra kepçe ile almanızı tavsiye ederim, kamış dayanacak olsa misina dayanamayabilir ya da attığınız düğüm ya da sahtenin iğnesi ya da kullanacağınız rapala klipsi vs. çok bilinmeyenli denklem olduğu için çok mecbur kalmadıkça balığı kıyıda avlanıyorsanız iyice yorum kıyıya kadar çekme yada lip gripper kullanmayı, kayalıklardan yada liman vs.den avlanıyorsanız kepçe kullanmayı tavsiye ederim. 3- Sahte olayı derya deniz her balığın bir sahtesi değil aslında her avlağın her hava ve rüzgar durumunun, avlanacağınız meranın derinliğinin suyun bulanklığının sahteleri var Bir sahte bir bölgede mükemmel çalışırken başka bir bölgede hiç çalışayabiliyor (balıkların bazen aç kurt gibi her gördüklerine saldırdıkları durumları ayrı tutuyorum) Aynı sahte ile hem levrek hem lüfer hem baracuda hem akya vs yani meranızda predatör hangi balık varsa hepsini avlama ihtimaliniz var. Sahte boylarına gelince, sahte boyları sudaki görünürlüğe göre ve avcı balığa göre belirleniyor, mesela ben gece 15 cmlik sahte ile ıskarmoz yakaladığım merada hava aydınlanınca balık yakalayamadım 12 cmlik aynı renk sahteyle yakaladım. Genelde levrek benim gördüğüm kadarıyla daha basit hedeflere yöneliyor, görebileceği en küçük avlara yöneliyor. 7-8 grlık sahteleri 20-40 atarlı kamışla atarsınız ama diyelim ki 30 metre atarsınız, ama 5-15 atarlı kamışla ve doğru teknikle 60 metre atabilirsiniz (uzaklık için sadece kamış değil makinanın kafa yapısının konik olması, düzgün salım yapması, sahtenin denge ve bilya sisteminin iyi olması, kullanacağınız misinanın inceliği ve su tutmaması gibi faktörler önemlidir. Tek faktörle mesafeyi olsa olsa 5 metre falan artırırsınız) Çantanızda bulunması gereken sahteleri avlanacağınız bölgede en çok iş yapan sahtelere göre seçmelisiniz ama bence en az 2 adet su üstü sahteniz olmalı çantanızda, rüzgarlı havalar ve bulanık su durumları için 15-17 cmlik ve nispeten ağır (25 gram gibi) sahtelerden en az 1 tane bulunmalı, 9-14 cm arası en az 2 yada 3 tane farklı renklerde sahteniz bulunmalı. Birde bol bol silikon 4- Marka model olarak şunu alın diyemem kendi tercihlerimi söyleyebilirim; Makina olarak bugün shimano stradic c3000hg sipariş verdim kullananlardan güzel yorumlar duydum yarın elime ulaşacak hafta sonu deneyip deneyimlerimi paylaşabilirim. Kamış konusunu dün yazmıştım aklımda 3 tane kamış var deneyip ona göre karar vereceğim ve kamışımı da yenileyeceğim. Sahte olarak benim avlandığım bölgelerde su üstünde favorim ima pugachevs cobra 9 cm ve xorus patchinko 100 (rengi bölgenize göre seçmelisiniz ama benim favori rengim cobra da 010 rengi, patchinkoda silver black rengi) Sığ sularda avlanacaksam ve su üstü kullanmayacaksam favorim DUO Terrif Type1 12 cm renk olarak da gece ve bulanık suda PEARL CHART gündüz ve nispeten berrak suda AYU Derin sularda ise favorilerim yine DUO TMS SLİM 145 FLYER renk olarak pearl chart ve neo pearl (gece için) (gündüz pek avlanmıyorum gündüz rengi hakkında fikrim yok) Silikon olarak da boy boy ve renk renk (illa ki beyaz ve mavi beyaz olmalı) ragot raglou (jig head ile kullanmanızı tavsiye ederim)
yazdığın sahtelerin gündüz kullanımına uygun olanlarını tek tek internetten bulup almaya çalışacağım... kamış olarak shimano catana cx cuper sensitive 5-20gr 2,70cm ya da 2.40 dan birini almaya karar verdim.... tek düşüncem ileride 7-35 gr ya da 10-40 gr almadığıma pişman olmam... 5-20gr atarlı kamış, kıyıdan ve kayalıklardan avlanmak için yeterli olur inşallah... bizim buranın deniz kıyısı bulanık... yalnız rüzgarlı ve bulanık su için 15-17 cm lik 25 gr değerideki sahteyi önermişssin... o zaman ne yapacağız ???