değerli arkadaşlarım çok uzun süredir araştırıyorum okuyorum ama henüz tam bir karara varamadım yardımlarınıza ihtiyacım var. öncelikle bütçem 1300 tl civarı. denizde sadece yazları 1.5 , 2 ay avlanmak için katlanabilir tabanlı bir bot bakıyorum. sea star 3.20 de karar kıldım. bu konuda birkaç sorum olacak. 1. sea star nasıl bir markadır? üretimi nerede yapılmaktadır? 2. bu paraya daha iyi bir marka önerir misiniz? 3. katlanabilir tabanda alüminyum mu yoksa ahşap mı? neden? 4. 1100 denye ne demek? ideali bu mudur? 5. bu botla denizde avlanmak için ne gibi belgeler gerekiyor? bu belgeler nerelerden alınır? 6. katlanabilir taban botlar için amatör denizci bel. gerekir mi? gerekirse nereden ,nasıl alınır? 7. sahil güvenliğin mecbur tuttuğu , botta mutlaka bulunması gerekenler nelerdir? motor yoksa yangın söndürücü gerekir mi? ( benzer konuda bir arkadaş gerekir demiş) 8. max. 100-150 m durgun deniz için mutlaka motor olmalı mı? (2 kişi) elektrikli motor işimi görür mü? 9. 3.20 uzunluk 2 en fazla 3 kişi avlanmak için yeterli midir? 10. 2. el bot ve motor alacak olsam satıcıdan neler istemeliyim belge olarak? 11. botu sadece 2 ay kullanacağım için geri kalan zamanda uygun şekilde tatlısu ile yıkanmış kurutulup katlanmış olarak bekletmek bota zarar verir mi? 12. botu suya indirmeden son sınırına kadar şişirmeyin demiş bir arkadaş benzer bir konuda son sınırını nerden bilecem? 13. 3.20 bot için bazı sitelerde 5 kişilik bazılarında 4,5 bazılarında ise 4 kişilik ibaresi konulmuş bunun standartı yok mudur? şimdiden teşekkürler.
Eğer iki kişiden fazla avlanmayacaksanız 3.20 büyük gelebilir.2.90 daha uygun diye düşünüyorum.Denye kumaş kalınlığı demektir.Bazı markalar da 1300 denye yazıyor.Eğer doğruysa kalın olması daha iyidir.Botu yıkadıktan sonra düzgünce katlayıp muhafaza edebilirsin.Ryobi yada quiksilveri tavsiye edebilirim.Şimdiden hayırlı olsun.
Tahta taban yerine alüminyum taban hafifliği ve uzun süre kullanıma dayanımı sebebiyle tercih edilmelidir.1.100-1.200 denye PVC kumaş kalınlıkları bu tip botlarda standarttır.Motorsuz denize çıkmamanızı şiddetle tavsiye ederim.100 mt bile açılsanız çıkacak ani bir rüzgarda kıyıya dönmeniz çok ama çok zor olur.Zaten böyle bir bota sahip olduğunuzda tek düşündüğünüz şey bir motora sahip olmak olacaktır. Bu gibi botlarda şişirme adaptöründe basınç göstergesi olması gerekiyor.Olmasa bile bir kaç defa suya indiğinizde nereye kadar şişirmeniz gerektiğini tecrübe ile anlayabiliyorsunuz. 4 mt den küçük botlarda ve 10 Hp yi geçmeyen motorlarda ABD gerekmediğini biliyorum. İkinci el alacaksanız faturası olması gerekmektedir.Plastik bayrak direği de arandığını biliyorum.Fakat uzun zamandır gerekli belgeleri takip etmediğim için yanıltmak istemiyorum.Modlar yardımcı olacaklardır. 3.20 uzunluk en fazla ama en fazla 3 kişi avlanmak için uygun sayılabilir.Sadece kişi olarak düşünmeyin.Malzeme çantası,kamışlar,su şişesi,termos,kesme tahtaları ,çapa ve ipi,şişirme pompası,mont vs.leri de hesaba katarsanız 2 kişi daha uygun olur.TEcrübeyle sabittir 3 kişi avlanacaksanız 3,60 dan aşağı bot sizi rahat ettirmez avlanamazsınız demiyorum ama rahat edemezsiniz.Bot bir defa alınır.2.90 alırsın bakarsın ki küçük geliyor.Bahsettiğim malzemeler ve size yetmiyor.Keşke dersin adam gibi biraz büyüğünü alsaydım.Tavsiyem bu işe gireceksen en azı 4 Hp olmak üzere motorsuz olmaz bu birrr, en az 3.30-3,60 arası bir bot al bu iki, alüminyum taban tercih et bu üç,kesinlikle ama kesinlikle şişme omurgalı olsun bu dört,pompası genelde boru tipi olacaktır.Ama sen kesinlikle büyük hacimli ayak pompası al sonra bana dua et.İki yıl el pompası ile belimi mahvettim.Sonra yeni botumda ayak pompası vardı Allahım bu ne kolaylık.Ayak pompan olsun bu beş. Saklama koşullarından en iyisi çok sert olmadan şişik vaziyette muhafaza etmendir.Apartmanın bodrumunda güvenli bir yerde saklarsan iyi olur.Ayak altı bir yer olursa çocuklar oyun olsun diye patlatabilir. Tekrar ediyorum botun oldumu motorunda olacak.Bu kadar para veriyorsun yok durgun denizi bekleyeceksin yok en fazla 100-150 mt açılacaksın.Derim ki bu işe hiç girme.Ya motorla birlikte botu al yada alma. İkinci el motorlarda fatura arayacaksın.10 Hp ye kadar başka belge istenmeyeceğini biliyorum.3.20 bot için en az 4 Hp motor şart.Bende 4 Hp yamaha var.Çok memnunum.Ha büyütmek istiyorum o ayrı.Ama alt sınır 4 Hp olmalı.
1.) Çin malıdır,bence en iyilerinden. 2.)hayır 3.)Alüminyum,hafif diye 4.)Kumaş kalınlığı. 5) 9.9' hp'ye kadar bir motorla kullanmayı düşünüyorsanız sadece bot ve motorun faturaları .Motor 10 hp'yi aşarsa ADB ister. 6.) O, motor gücüyle alakalı,yukarıdaki gibi. Liman başkanlığına müracaatla ,ADFederasyonu tarafından verilir. 7.)Bayrak,can yeleği,y.söndürme tüpü,işaret fişeği demirbaş istenir,motor yoksa tüpün mantığı kayboluyor. 8.) Ya hava değişirde, eserse ? !!! 9.)Olabilir. 10.)Mutlaka ,bot ve motorun faturaları ve size noter satışı. 11.)şişik muhafaza ederseniz daha iyi olur. 12.)Tecrübe ile,botta buruşuk yer kalmamalı . 13.) Max, değerin yarısı diyebiliriz.
sayın Halil Barış Bey ve sayın Alp Bey verdiğiniz yanıtlardan dolayı sonsuz teşekkürlerimi sunarım. aldığım cevaplar kafamdaki fotoğrafın netleşmesini sağladı.
Bildiğim kadarıyla Seastar markası çinde yamahanın fasonunu yapan firmanın adı altında üretim yapmakta.Sonuçta Çin malı demek sözkonusu değildir.Arabalarda olduğu gibi Dacia=Renault demek gibi bir şey. Seastar kullanan bir arkadaşım var ve oldukça memnun.Bende şuanda Ryobi var.Daha öncede Zodiac, Yamaha ve Quicksilver gibi markaları kullandım.Hemen hemen bütün markaların denye olarak tabir edilen kumaş kalınlıklıkları farklılık göztermektedir. Bot alacaksan en kalın kumaşa sahip olanını tercih edeceksin. Piyasada oldukça fazla 1100 denye kumaş kalınlığına sahip çeşitli marka ve modeller mevcuttur. Dikkat etmen gereken şey 1000 hatta 900 denye kumaşa sahip olan bir botu 1100-1200-1300 denye diyerek satanlar vardır. Bakımı, taşıması , kurulumu vs. gibi durumları zahmetli olmakla birlikte herzaman elinin altında bulunması ve gittiğin her yere götürülebilmesi gibi durumları da oldukça caziptir. Ancak dikkat etmen gereken bir başka konu ise; Botu denizde kullandıktan sonra mutlaka tatlı su ile durulaman gerektiği ve tamamen kuruladıktan sonra eğer katlayacaksan çok güzel bir şekilde puduralaman gerektiğidir. Tuzlu su zamanla PVC tabakasını zayıflatır ve katlanan yerlerde "katizi" dediğimiz izler oluşur buralardan zamanla hava kaçağı sözkonusu olabilir. Sonuç olarak hangi marka veya model bot alacaksan denyesi mümkün olan en kalınını almandır.Motor konusu tercih meselesidir ama denizde mutlaka kullanman gereklidir. Şimdiden hayırlı olsun..
Bu bot yerli malı fakat çinde üretimi yapılıyor zannedersem. Bende kısa bir zaman sonra bot almayı planlıyorum. Bir kaç araştırma yapdım kendimce, ben şişme tabanlı bir bot alıcam, fakat bu markadan alıcaksan alttaki linkini verdiğim siteye bak derim. Piyasasına göre 300-400 Tl. fark var bu markada. Senin baktığın bot bu sitede 1305 tl hemde aliminyum tabanlı olanı. Firma izmirde ama ücretsiz kargoyla alabilirsin bu ürünü http://www.tekneyatmalzemeleri.net/...MiNYUM_KATLANIR_TABANLI_320_CM_SiSME_BOT.html
teşekkür ederim İbrahim Bey ve Barış Bey. pudra meselesini duymamıştım daha önce bu bilgi için ayrıca teşekkür ederim. ilk mesajda da dediğim gibi bütçem max. 1300 tl. tüm okuduğum mesajlarda motor şart dedi arkadaşlar o nasılolacak bilmiyorum. 2. el bot+ motorlara baktım en ucuz 1600 tl buldum onunda ne durumda olduğu belli değil. en azından bu sene motorsuz idare etmenin yollarına bakacaz artık. denye konusunda da İbrahim bey daha düşük denye kalınlıklarının 1100 denye diye satıldığını dile getirmiş bu bot söylenen kalınlıkta mı?
ayrıca İbrahim bey bu bot katlanabilir taban mı? ahşap taban bu alüminyum değil ama fiyatı makul. motor için biraz para kalmış olur eğer katlanabilir taban ise http://www.tekneyatmalzemeleri.net/?urun-detay_8053_Seastar_320_cm_Ahsap_Tabanli_Bot.html
Bir de bu bot var bu ahşap taban ama katlanabilir mi? http://www.balikmalz.com/RYOBI-AKSAP-TABAN-SISME-BOT320-pid-655.html
Bu linkdeki ahşap tabanlı bir bot. Herhalde katlanıyordur diye düşünüyorum. Katlanamayan ahşap veya aliminyum taban hiç görmedim. Katlanamayan şişme botlar sadece fiber tabanlı olanlar diye biliyorum.
tekrar tekrar sonsuz teşekkürlerimi sunarım. o halde bu bot artık benimdir. şimdi arta kalan paramla 2. el motor bakmaya geldi sıra. bu bota nasıl bir motor bakmalıyım? 2. el olacağı için satıcıdan ne istemeliyim?
İbrahim kardeşim senin bot alma işin konusunda baya mesajlaşmalar olmuştu hatırladığım kadarıyla.Fakat şişme taban konusunda iyi düşün derim.Uzun süre kullanamayacağını düşünüyorum.Alüminyumdan vazgeçme bnece.
http://www.tekneyatmalzemeleri.net/...MiNYUM_KATLANIR_TABANLI_360_CM_SiSME_BOT.html http://www.avmarketi.com/asp/product/6396/SEA-STAR-MX-360-ALUMINYUM-TABANLI-BOT-3-60MT Ayni ürün olduğunu düşündüğüm bu iki bot arasında nasıl bu kadar fiyat farkı olabilir?
Adaşım.. Her iki bot aynı.Hatta tekneyatmalzemeleri.net adresi ile balikmarketim.com adresi üzerinden satış yapan firma aynı firmadır.Ben şimdi kullandığım Ryobi`yi almadan önce bu markayıda araştırdım.Demiş olduğum firma ile telefonla görüştüğümde bana satış için firmadan çekilen mala göre farklı fiyat uyguladıklarını piyasadaki fiyat farklılığı bundan kaynaklandığını söylemişlerdi. Yani bir firma hatırı sayılır miktarda mal stokluyor ve fiyat indirimini ona göre yaptırıyor, diğeri aynı ürünü satıyor fakat yüklü mal almadığı sadece sipariş gelirse mal aldığı için indirimi farklı oluyor. Durum bundan ibaret.
Abi şu anki koşullarda şişme tabandan başkasını alamam. Bana pratik bir bot lazım buda şişme taban oluyor. Gidip inceledim şişme taban maddesi çok aceyip bir şey, tahta kadar sert nerdeyse, üstüne bile çıktım. Hiç öyle denge kaybı olmuyor, rahatlıkla durabiliyorsun ayakda. Alıcağım bot şu; http://www.balikmarketim.com/pinfo.asp?pid=24860
kalamis marinanin girisinde 4 küsur metrelik versiyonunu gördüm bu sisme tabanlilarin, westmarine markaydi. bu kadar büyük boyunu yaptiklarina göre güvendikleri bisey olmali diye düsünüyo insan. ayriyeten youtube dada birkaç tanesinin perdormansini gördüm sorunsuz görünüyodu. ama bizzat denemedigim için net bisey diyemiyorum. eger en azindan katlanabilir tabanlarin rigidligini sunabiliyorsa muhtesem bir olay denebilir