slm saygıdeğer büyüklerim geçen sene balıkta bi abinin zargana topunu şamandıra niyetine kullandığını gördüm acaba biz bunu sazanda denesek ne gibi sonuç alırız deneyen ustaslardan tecrübelerini benimle paylaşmasını istiyorum teşekkürler
zargana şamandırası olarak nitelendirilen lastik toplar normal sünger şamandıralara göre daha ağırlar ve bu nedenle kurşun ağırlık kullanılmadan ileri atılması kolaydır. rüzgar yönüne göre bu şamandıralar gezecektir. sudan karaya doğru esen rüzgarda bu şamandıra kıyılayacağı için çekip tekrar atmanız gerekir. faydası ise kıyılarken belirli bir alanı taraması olacaktır. bu toplarla avlanırken şamandıra ağır olduğundan ileri atma esnasında şamandıra suya değmeden ortalama 2 mt önce misinayı elinizle tutarsanız şamandıra altına bağlamış olduğunuz bedenin ucundaki yem ( mısır-solucan-hamur parçası v.s. ) şamandıranın önüne geçerek bedenin şamandıraya dolaşmasını önleyecektir...
Sazan avında zargana topu kullanılması mantıklı ancak tek sorun değişken derinlik olabilir diye düşünüyorum.Derin yere atıldığında yem hiçbir zaman sazanın görebileceği yere ulaşmayacaktır. Bu yüzden ben size 25-60 gr arası stoperle kullanılabilecek tipte şamandıraları tavsiye edebilirim..