sazan yılda kaç defa havyar döker

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında imales tarafından paylaşıldı.

1. imales

imales

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    sazan 2-2.5 kilo
    arkadaşlar ilk önce herkese yeniden merhaba
    geçenlerde gönen barajına sazan avına gittim pek bir şey yoktu fakat yinede
    tartmadım ama 2-2.5 civarı bi tane aldım Bu arada dikkatimi çeken bir olay vardı bu aylarda sazanın sudan zipladığına il kez şahit oldum ve eve gittiğimde balık azına kadar havyar doluydu.
    bunu sizlerle paylaşmak istedim bilgisi olan abilerimden bu konu hakkında yorumlarını bekliyorum
    Tekrar tüm arkadaşlara rastgele

2. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    tamamen su sıcaklığı ve beslenme şartlarıyla alakalı, aynı şeyi bende eşkinada yaşadım, eşkina mayıs ayında yumurta bırakır , 1 ay önce yakalayıp geri saldığım yaklaşık 1 kg lık eşkina ağzına kadar havyar doluydu, resmen karnı patlıyacak gibi duruyordu, sanırım havaların pek soğumamasından kaynaklanıyor

3. wolfalone

wolfalone SERDAR

Favori Kamış:
    AlbaStar Morlion kamış,Banax SX 2000 Makine
    En İyi Avı:
    İznik sazanı 5,5 kg Turna 3 kg
    küresel ısınmanın sonuçları işte balıkların da dengesi bozuldu yakında evrim geçireceklerdir

4. YANLIZKURT

YANLIZKURT

Favori Kamış:
    Makaralı Dip Oltası , Mantarlı Göl Kamışı
    En İyi Avı:
    Sazan 5kg
    Su sıcaklıkları ile ilgili bir durum.Suların azalması ve sığlaşması sonucu , sular hava durumuna bağlı olarak daha çabuk ısınır ve soğur.Biz bunu japon balıklarından yavru almak için uygularız.Kısaca anlatayım.Önce akvaryum ısısı 15 dereceye kadar yavaş yavaş düşürülür.10 gün kadar sonra tekrar 25 dereceye kadar yükseltilir ve erkek kızışır , dişi balık yumurta döker.Göletlerdeki su miktarı azalırsa su sıcaklığı hava durumuna çabuk tepki verir.Bence nedeni bu.

5. gülbaharlar

gülbaharlar gulbaharlar

Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    benim bildiğim sazan yılda iki üçkez havyar dökebilir tabiki yukarıdada söylendiği gibi su sıcaklıklarının değerlerinin ona göre olması lazım zaten küresel ısınma sonucu havaların nasıl gitttiği malum ne soğuk ne sıcak bazen çok sıcak olmayacak bir tarihte bazende çok sıcak tabiki balıklarda ne yapacağını şaşırmış durumdalar ve her sazanda havyar atmaz sadece iyibeslenebilenler diyebilirim teşekkürler

6. huntercarpio

huntercarpio Adnan

Favori Kamış:
    Olta
    Bildiğim kadarıyla anlatayım. Sazanlar yılda bir kez yumurta döken bir balık türüdür. Bazı balık türleri (örnek: gümüş balığı) yılda birkaç kez üreyebilirler. Ancak balıklar, üreme mevsimi geldiğinde bazen çevre koşullarındaki değişimler nedeniyle yumurtasını bırakamazlar. Bu çevre koşulları tam belirlenemese de kirlilik, oksijen azlığı, normal üstü veya normal altı su sıcaklığı vs. olarak tahmin edilmektedir. Yumurtanın dökülmemesi nedeniyle bu yumurtalar balığın karın boşluğunda bir süre durur ve zamanla absorbe edilir (yani vücut tarafından yavaş yavaş emilir, diğer deyişle eritilerek yok edilir). Yakaladığınız balığın karnından mevsim şartlarına aykırı olarak yumurta çıkmış olması iyi bir haber değildir. O su kaynağındaki olumsuz koşulların habercisidir.

7. Cevat Ergin

Cevat Ergin Cevat ERGİN

Sazan balığı arkadaşımızın yazdığı gibi yılda bir kere mart-temmuz ayları arası yumurta döker,ama bu sene havaların sıcak gitmesi ile bu zaman uzadı yasak sonu hatta eylül başlarında bile havyarlı sazan balığı yakaladık ve suya geri iade ettik.Fakat havuz balıkları namı diğer israil sazanlarının yılda bir kaç kez yumurta döktüğü söylenmektedir kışa kadar her mevsim yakalananlarda havyar görmemizde kanıtlıyor gibi.

8. imales

imales

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    sazan 2-2.5 kilo
    bilgileriniz için hepinize teşekkür ederim pazar günü de aynı yerde idim hepinizin söyledikleri şartlar orada mevcuttu su seviyesi çokaz ve havalarda malum sıcak birde GÖNEN de kış yumuşak geçer
    böylece birşey daha öğrenmiş oldum sayenizde tekrar teşekkürler

9. erdemyılmaz

erdemyılmaz ERDEM YILMAZ

Favori Kamış:
    DURUMA GORE BİLDİGİM HER TÜRLÜ YASAL MALZEME
    En İyi Avı:
    EŞKİNE 1,5 KG.,56 CM. TURNA
    Sazn genelde bilinenin aksine yılda 2 kere havyar döker biri baharda nisan-temmuz arası birde ekim gibi

10. Cevat Ergin

Cevat Ergin Cevat ERGİN

Erdem bey, bu bilgiye hangi kaynaktan ulaştınız acaba?Sazan(Cyprinus carpio carpio)sizinde yazdığınız gibi mart-temmuz ayları arasında,(iklim şartlarına göre biraz evvel-biraz sonra)ama bir kere yumurtlar ve döl bırakır.Eski sirküler yeni tebliğde avlanması yasak dönemide bildiğiniz üzere yumurtlama dönemi olduğundan yılda bir keredir.

11. erdemyılmaz

erdemyılmaz ERDEM YILMAZ

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Abi yaptığımız avlardan geçen yıl tesadüf dedim saldım bu yıl(1-1,5 ay önce)yanımda işi sırf tatlısu olan(sazan,turna,alabalık vs..)olan bir arkadaşımda gelmişti aklıma geldi konuşurken o anlattı hatta bir tane pullu tuttu tesadüfün bu kadarı oda havyarlıydı geri saldık yani gördüğüm için böyle dedim yoksa biryerden duyulan birşey değil bire bir yaşanan görülen bir şey

12. Cevat Ergin

Cevat Ergin Cevat ERGİN

Erdem bey,bu istisnalar kaideyi bozmaz,bu sene bir anormallik var zaten,ama sazanın yılda iki kere yumurta dökmesi için mutasyona uğraması lazım.:)

13. erdemyılmaz

erdemyılmaz ERDEM YILMAZ

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Abi iki yıldır ben bunu gördüm artık tesadüfmü?istisnamı?başka bir şeymi bilmiyorum zaten aklımın almadığı bir şey bu 3-4 ay önce havyar bırakan hayvan hemen nasıl tekrara havyar bırakıyor :confused::confused::confused::confused:

14. Cevat Ergin

Cevat Ergin Cevat ERGİN

Sevgili Erdem, muhtemelen iklim şartları ile ilgili yumurta dökemeyen birkaç balığa denk gelmişsindir şansından :) başka bir açıklaması maalesef yok.

15. erdemyılmaz

erdemyılmaz ERDEM YILMAZ

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Muhtemelen abi ben herşeye bahane ettiğimiz küresel ısınmadan olabilir demiştim ama insandada bu kadar şans olur üst üste iki yıl aynı zamanda havyarlı balık artık kocaman ve havyarsız sazan tutmak istiyorum :eek::eek::eek::eek:
    Allahım çok şeymi istiyorum