Sazan Yemi Yapalım Sazan balığı için yemde şu kriterler mutlaka olmalıdır. 1.Keskin bir koku( parfüm dahi olabilir ama sağlıksız olur o üzden sirkeyi öneririrm ) 2.Alıştığı bir yem ( hareketsiz olacak ve canlı olmayacak ) 3.Büyük parçalar ( yemleri büyük parça halinde yapın unutmayın ki küçük sazanlar kılçıktan yenmez ve doğa katliamı olur) Kullanabileceğiniz malzemeler. Koyun peyniri Mısır Unu Buğday Unu Soya Unu( Çok iyi Koku Yapar ) Sirke ( bu da koku için ) Kolonya ( sarhoşluk için değil koku ) Patates Mısır Cips ( normal çitos felan ) Şeker ( önemli ) Kuzu Yemi veya CivCiv Yemi Ekşimiş Hamurda Çok işe yarıyor ama ekşimiş hamuru bir poşete koyun ve ardından suyun kenarına salın saldığı koku balıkları cezbediyor. Saydığım malzemeleri karıştırıp bir hamur hazırlayabilirsiniz. Ekşi veya ekşitmeden kullanabilirsiniz. Sizin seçiminiz
Tugay, bu tarif sana mı ait? Yoksa bir yerden alıntı mı? Bu arada foruma yeni geldin. Tanışma bölümünde bir tanışma konusu açarsan seviniriz.
Paylaşım için teşekkürler ,kendini tanıtırmısın canım ,nerdesin ,Tanışalım kısmına bak senin adına konu açtım Edirneli hemşerim benim ,şuan kısıtlısın en kısa zamanda mesaj yazmaya tekrar başlayacaksın ,yöneticilerin uyarılarına kulak as gözüm tamam mı mesaj yazmaya başlayınca kendini tanıt oldumu
tamamı bana aittir az önce hafta sonu için bu malzemelerle hamur hazırladım aklıma bir kaç malzeme daha geldi bunlar gül suyu knor tavuk bulyon kekik süt bunları da koyabilirsiniz
sazan sezonu açıldı; ee peki hamur nerde? yeni sezon açıldı ve tatlısu balıkçılarının gözdesi sazan balığının da yasağı kalktı (Allah`a şükürler olsun)...peki sazanı cezbedecek bir hamurla balığa gidilmeli ve bu yem ne acaba? malzemeler aşağıda; 1 su bardağı un 2 su bardağı mısır unu 2 su bardağı civciv yemi 1 su bardağı ufalanmış mısır küspesi yarım su bardağı ufalanmış gündöndü küspesi(siyah küspe) 3 yumurta 1 tüp carp(sazan) ultrabait 1 su bardağı şeker yarım çay bardağı sıvı yağ(mısır özü olursa iyi olur) 1 bardak mısır(rondoda(robot) ufak parçalar haline getirilecek) ve bu malzemelere bir kap içerisinde sırasıyla koyarak su ile hamur haline getirilmelidir...son olarak sıvı yağ ve en son ultrabait eklenmelidir ...umarım sizlerin işine yarar, bizim işimize yaradı
Nasılsın Özkan Sezon açıldı artık bir organisazyon yapariz demi Hamur tarifi için teşekkür ederim ama ultrabait esansını listeden çıkartırsan daha etkili olur kanaatindeyim esansların hiçbir faydasını görmedim aksine esansız hamurala daha iyi av yapıyorsun Görüşmek üzere
Sazan Için Hamur (basit Sayilir) Selamlar arkadaşlar; Sonunda muradımıza erdik, sazan sezonu açıldı. Bende kullandığım hamur karışımını sizinle paylaşmak istedim. Zaten diğerleriyle benzerlik göstermekte, umarım işinize yarar ve kullandığınızda beni bir teşekkürle anarsınız. MALZEMELER 300 gr mısır unu 200 gr kuzu yemi 100 gr buğday unu 100 gr civciv yemi 1 adet kakaolu puding 5 adet vanilya 50 gr hindistan cevizi ( kokusu balıkları oldukça cezbediyor ) 6 yumurta 2 su bardağı mısır özü yağı ( avlak yakınlarında ay çiçeği tarlası varsa, ay çiçeği yağıda kullanılabilir ) 2 paket toz meyveli tang ( portakal yada vişne, renk ve koku vermesi için ) Malzemeyi kıvama getirecek kadar su ( buna karışımı hazırlarken katılık durumuna göre siz karar vereceksiniz ) Ben kuzu yemini ezerek toz haline getiriyorum. Daha sonra kullanacağım civciv yemi ile karıştırıp elekten geçiriyorum. Kırık mısır ve kalın kuzu yemi parçalarını tercih etmiyorum ( bazılarınız yuh bu kadar uğraşılır mı diyebilir, ama ben yaparken oldukça zevk alıyorum ). Daha sonra un karışımlarını ve diğer malzemeleri ekleyerek karıştırıyorum. Karıştırırken malzemeleri birbirine iyice yedirmeye çalışın. En son yavaş yavaş suyu ekleyin. Karışım, istediğiniz kıvama gelene kadar yoğurun. Karışımı hazırladıktan sonra, isterseniz yaylı takımlar üzerinde kullanın, isterseniz boili topları hazırlayarak kullanın.
A- BASİT HAMUR 1 çay bardağı mısır unu 3 çay bardağı beyaz un 3 paket vanilya 1 Yumurta tamamı 1 çay bardağı kaynamış nane suyu 1 avuç toz şeker YAPILIŞI Bunları çiğnenmiş sakız kıvamına gelinceye kadar karıştır ufak toplar haline getirip kullanabilirsin. ================================================================================ B- PEKMEZLİ PATATES Patates haşlandıktan sonra kapalı bir kabın içine pekmezi ve patatesi koyup 1 gün bekletildikten sonra iğneye yem olabilecek büyüklükte kesin sazan bu yemin kokusuna bayılır. ================================================================================ C- PEKMEZLİ HAMUR YEMİ Pekmez 250gr un 50gr mısır unu 1 paket vanilya 5 yumurta sarısı Yarım çay bardağı şeker çay bardağı süt YAPILIŞI: Bu karışımı karıştırıp yoğuruyoruz ( fazla ince veya kalın olmayacak şekilde ) oltaya takmak istediğimiz ebatlar halinde misketler yapıp kaynamakta olan pekmezli suda 3 dakika haşlıyoruz süzgeçle alarak 15 dakika dinlendirip kavanoza koyun. ================================================================================ D- TENDİRDİYOTLU HAMUR YEMİ Buğday unu Mısır unu Vanilya Yumurta sarısı Tuz Pamuk Tendirdiyot YAPILIŞI: Az buğday unu,az mısır unu,az vanilya,yumurta sarısı,az tuz,az pamuk,az tendürtiyot bunları güzelce yoğur misket gibi yap kaynar suda 2 dakika haşlayıp bir süzgeçle alarak gölgede kurumaya bırakın 20 dakika sonra kullanmaya hazırdır. ================================================================================ E- SEHRİYEDEN YEM YAPILMASI Bir paket Şehriyeyi bir kaba koyup kaynamış su ilave edin hamur gibi yoğurun sonra o hamurdan misket büyüklüğünde koparın sonra hepsini yeniden kaynar suya atın ardından bekletmeden soğuk suya atın sudan çıkardıktan sonra mısır unu ve vanilyaya bulayıp kapalı bir kaba koyun ( kurumaması için ) kullanıma hazırdır ================================================================================ F- BAKLİYATLI YEM Kuru fasülye Nohut Kuru bakla Bulgur Pirinç Mısır Mercimek Makarna veya şehriye Un Vanilya İrmik Yumurta Az pamuk Not : Çeşitleri evdeki bakliyat stoğuna göre artırabilirsiniz. YAPILIŞI Yukarıdaki kuru bakliyatların hepsinden az miktarda bir tencereye koyup kaynat sonra iyice kaynatılan bu karışımı iyice ezip püre haline getirip büyük bir kaba un,vanilya,irmik, miktara göre 1-2 yumurta ile hamur yap azda pamuk karıştırarak ( dağılmaması için ) ufak misketler haline getirerek kullanın. ================================================================================ G- ANASONLU MISIR YEMİ Süt mısırı Anason yağı 1 adet küçük kavanoz veya şişe YAPILIŞI Taze süt mısırını alıp tanelerini hazırladığınız kapalı kaba doldurun anason yağını üzerine döküp kapağını sıkıca kapatıp çalkalayın ve gölge bir yere koyun.Avlağınıza gittiğinizde bu yemi yemlediğiniz bölgede şamandıralı takımda kullanabilirsiniz. ================================================================================ H- SAZAN YAYI İÇİN YEM HAZIRLAMA Civciv yemi Mısır unu Un Koku için vanilya Yumurta. Anason yağı Su YAPILIŞI Bunların hepsini az su ile karıştırın ( hamur kalın kıvamda olmalı ) elde ettiğiniz hamuru yayın içine sıkıştırın yumruk büyüklüğünde bir hamur topu haline getirin yaya bağladığınız iğneleri de hamura saplayın. ================================================================================ I- KUZU YEMİNDEN SAZAN YAYI İÇİN KÜSPE YAPIMI 4-5 kg kadar kuzu yemi 1-2 kg kadar mısır küspesi 2 kg bildiğimiz buğday unu Sazan için kullanılan yay YAPILIŞI Önce kullanacağınız kadar kuzu yemini ıslatıp dağılmasını bekleyin yemler dağılınca bir miktar un ve mısır küspesini karıştırın az miktar su ilave ederek karıştırın ( hamur kalın kıvamda olmalı ) ve yayın içine sıkıştırın. ================================================================================ J- EKMEK İÇİ Ekmek içi kullanmak sazan avında özellikle kara sazanda etkili bir yöntemdir.Ekmek içini iğneye takarken sıkıpğ hamur yapmamak gerekir. Ekmek içi sıkılmadan çıkarılır İğneye sadece sap kısımında sıkarak bağlanır Alt kısmının püsküllü olup su yedikçe püskül haline gelmesi avantaj sağlar.. Resimleride varda eklemeyi bilmiyorum.
abi kaç kilo hamur çıkıyor bundan ? hep 2 bardak felan demişsin 2 ay yeter bu hamur hehe güzel paylaşım denicem abi sağol
top top yapar hafif haşlayıp tavada iki çevirisin yemlemedede kullanırsın ilk gittiğinde hepsi biter olmadı bitiremedin bitenekadar kalırsın kerem paylaşım içinde sana ayrıca teşekkür ederim güzel tarif
ben hamur işinden anlamam ancak bildiğim bir bitki var ve ona çok güzel balık geliyordu. tebliğe ise aykırı olup olmadığını bilmiyorum; ancak en azından balığın gözünü yakan ot olmadığını biliyorum. benim bildiğim bu bitki, boyu yaklaşık bir metre kadar oluyor. ilk baştan, marul gibi olan bu bitki boyu arttıkça ortasından yukarıya doğru bir kol çıkartıyor ve bu kolun sonunda sarı sarı çiçekler açıyor. bitkinin yaprakları ise, böyle sanki üstüne pudra dökülmüş gibi, sarımsı beyazımsı gibi hafiften yeşile çalan bir renk ve her yerde çıkmıyor. uluabat için söyliyim, 5 6 km de bir gördüm görmedim. şimdi bu bitkinin yaprağının suyunu kullanacağım yeme sürdüğüm zaman, deli gibi balık geliyor. bu bitkiyi de bana köyden yaşlı bir amca söylemişti.
Sağolasın Aytekin abi, kullanmayı düşünürsen tavsiye ederim işine yarayabilir. Ama muhtemelen senin yemler daha tecrübelidir . Belkide beklediğin, diğerlerinden daha iyi olacak balığı yakalamana vesile olur, ne dersin ? Şahsen ben senden hey maşallahlık bir rapor bekliyorum, bu yakınlarda. Son avda söylemeyi unuttum, dizide zorlamışız biraz, 20 gün kadar dinlenirim heralde. O yüzden senin tuttuğun balıklara, kendim tutmuş kadar sevinicem . Sezonun en büyük balığını yakalaman dileği ile... Sağlıcakla kal...
Bu da resim ekleyebilmen için. Tıkla, oldukça basit ve güzel bir anlatım. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=19910
vallaha kardeşim öyle bir tarif verdinki böylesini ben bile yerim artık gerisini sazan düşünsün haydi ras gele kardeş
Arkadaşlar, tarifler için teşekkürler. Sezon açıldı, birbiri ardına sazan için hamur tarifleri de gelmeye başladı. Ard arda hamur tarifi konuları açıldığı için, hepsini bir başlıkta topladım, bilginize...
Merhabalar, ilginç bir teknik. Bu bitkinin suyu beyaz renkte mi yoksa renksiz mi. böyle bir bitki biliyorum sanki...