Türkiye de sazan avcılığı yapmak ve bu işten keyif mi almak mı istiyorsunuz. eski bir binek araç veya cip edineceksiniz, göl göl, baraj baraj dolaşacaksınız. iyi balık yapan avlağı ilk siz buldunuz buldunuz. yok sizden önce birileri buraları keşfetti ise oradan bir hayır beklemeyin. zira eline oltasını kapan herkes suyun başında soluğu alır. diyeceksiniz ki herkesin hakkı balık tutmak, iyide kardeşim kimsenin kaç cm balığın altında balık tutulacağından, günlük kaç tane balık yakalayabileceğinden, kaç iğneli takım kullanacağından ve kişi başı en fazla kaç olta atabileceğinden haberi yok. bırakın bunları insanların en başta doğaya saygısı yok. 10 cmlik sazanları yakalayıp pet şişede istifleyen mi ararsın, tırıvırısını oraya buraya taktıran mı?
ha bu işin çözümü "yakala bırak" yöntemidir, fakat insanımızı buna ikna etmek de zordur. o zaman bu işe devlet eliyle bir çözüm yolu bulunmalıdır. benim aklıma gelen fikirler 1. kara avcılığı gibi olta balıkçılığının kurallara bağlanması, teskere, ruhsat vs istenmesi, herkesin olta balıkçılığı yapamaması 2. göl ve barajların devlet eliyle veya özel sektör aracılığı ile işletilmesi. yani balık tutmanın paralı yapılması
Ingilterede uzun yillar balik tuttum. Toplami 30 yila varan bir Avrupa balik tecrubem var. Ingiliz sisteminde oncelikle Ruhsat almaniz sarttir .Ucreti Yillik 25 Sterlin civarindadir. Bu ruhsat sadece tatli su ,alabalik ve gezgin somon balikciligini kapsar. Yakalanan baliklar Alabalik ve somon turleri haricinde kesinlikle suya birakilmak zorundadir. Alip yemek niyetiyle balik tutamazsiniz. Oyle bir niyetiniz varsa alabalik veya somon avina cikarsiniz seninenin sadece 2 ayinda soluca,kurt vs ile geri kalaninda ise sadece sinek oltasiyla alabalik ve somon avlanabilir. Devlet kontrolunde olmak kaydiyla butun devlete ait olan sular yerel veya konsortium olarak birlesmis bir gurup balikcilik kulubune sadece onlarin uyelerinin faydalanabilecegi ve permili sistem icinde LEASE usulu gecici kullanim hakki ile balik tutmaya aciktir. Bu kulupler veya olusturduklari konsortiumlar bu sularda kendi kurallarini uygularlar. ag veya benzeri hicbir yonetimin kullanilmasi kesinlikle yasaktir. serpme dahi kullanmak mumkun degildir. Ingilterede sadece alabalik ve somon yemek maksadiyla tutulur.diger baliklar sadece sportif amacla yakalanir ve hicbir zarar vermeden geri salinir. kisiye ait ticari goller mevcuttur. bu gollerin bazisi yapaydir ama buyuk cogunlugu bir nehir yakininda oldugu icin dogal kaynaktan gelen suyla dolu gollerdir. Bu gollerde gunluk,aylik,3 aylik veya yillik ucret odeyerek istediginiz kadar balik tutabilirsiniz ama bu sahsa ait ozel gollerin kurallari cok kesin ve toleranssizdir. Bu gollerde sazandan, turnaya kadar 7-8 farkli cesit balik turu bulunur.. Bu gollerin balik stoklari denetim altindadir ve mulk sahibi stoklarini saglikli tutar. Ingilterede Turkiye usulu toplu katliamlar mumkun degildir. Son donemde Dogu Avrupaan gelen gocmenler nehirlerden levrek,kizilkanat,sazan ve turna cinsi baliklari calip geldikleri kulture uygun bir sekilde masalarina yemek niyetiyle bir kac vakaya sebep olmuslarsada bu gunluk 4.5 milyon tirajli gazetelerin mansetlerine haber olmus ve bu sekilde ibreti alem onune gecilmistir Traktorle Igrip cekilmesi sanirim Ingilterede devlet sorunu olurdu
hakan abi düsüncelerin önlem olamaz dedigin gibi birşey olursada para verdikleri için daha çok balık tutmaya çalışan olcak yada tutup bırakanlarda azalabilir. Yapılması gereken en iyi şey balık tutarken ve başkasını balık tutmayı ögretirken blinçli ve doğaya saygılı avlanmayı ögretmeliyiz. buz dolabına koycak şekilde degil gittigimiz yerde aç kalmayıp geri dönçek şekilde avlanmalıyız.
Avrupada balik tutmak ruhsatsiz olmuyor. balik kulupleri var uye olunuyor ve sadece uyelerin permi sahibi olduklari sular var baskasi giremiyor. yakalanan balik geri birakiliyor, igneler capasiz, tutulan baligin agzindan igne cikarilirken altina yumusak bir sey konuluyor vs. Biz henuz bu konuda ne bilincliyiz ne de bu isi spor olarak goruyoruz. Bizde balik demek 40 tane irili ufakli baligi kizartip 70 lik rakiyla islatmak demek malesef. daha tuttugumuz baliga saygiyi bilmiyoruz yerlerde suruyor ve tekmeliyoruz.
üstat kadir, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. ingiltere de bu iş tam da olması gerektiği gibi demekki. burada kimse malesef bu işi bir spor olarak görmüyor. avlanma şekilllerinin doğal dengeyi bozduğunun farkında değil. göller, barajlar ve akarsular öyle bir katliama uğruyor ki bir sene sonra balık neredeyse yok oluyor. ben KÜTAHYA da ikamet ediyorum, bu yaz afyon tarafında bir baraj gölü iyi balık yapmaya başladı. her türlü iddaaya hazırım, iki sene sonra oradan tek balık tutulamaz olacak..
sevgili abdülkerim kardeşim bir sezonda kaç kere balığa gidiyoruz. sazan avı masraflı bir iş. her ava gidişte kaç lira masrafımız oluyor? ve malesef elimiz boş dönüyoruz. oysa örneğin bu iş ruhsatla olsa, kadir beyin dediği gibi bir harcı falan olsa.. örneğin yıllık 250 lira. inanın bana kala kala sadece gerçekten bu işi spor olarak gören ve severek yapanlar kalır, amacı balık yakalarken o "tasmalama" anını, kafa atmaları yaşamak olanlar kalır
Sazan avi cok sabir ve gercekten emek ister. Ancak Sazanin 15-20 KG ye vurmasi ve buyumesi cok uzun yillar alir, o yuzden iste o emegi sarfetmeye deger. O buyuklukte bir Balik bir miras ,bir nimettir, insan o baligi birakin yemeyi onu kiyiya cekerken,yere yatirirken,igneyi cikarirken ona bir bebek gibi buyuk ihtimam gostermelidir. Bu guzel hayvanlarin bulundugu bir cevreyide korumak ve ozen gostermek boynumuzun borcudur. O yuzden hepimiz bu anlayisla yola cikar ve bu guzel yaratiklari yakaladiktan sonra dikkatle salip, elinizden kayip gittigi sira arkalarindan camurlu suyun derinliklerinde kayboluslarini maglup ettiginiz bir rakip icin duydugunuz ama belli etmediginiz uzuntuyu yasayabilirsek ne mutlu bizlere. Sadece bu guzel baliklarla 10 dk mucadele edebilmek icin bir ticari gole giriste iki kamis icin odedigim 10 sterlin bana ne kadar sansli oldugumu hatirlatiyor. Hepiniz birgun insallah keyifle balik tutup gelecek nesillerede bu baligin yavrularini tutma sansini verdiginiz icin daha buyuk bir keyifle onu saliverdiginiz gunleri nasip etsin.
celebili arkadaş dediklerin gözlemlerden ve tecrubelerden eldde ettiklerin belli. kütahya ve cevresinde balıkçılık böyle. el kadar balığı yemek için alır. olta dedinmi en az 10 olta atanmı arasın. yer içer poşetleri bırakıp gidenmi tırıvı atanmı. bu yüzden kütahyamızda balık kalmamış bu seneki trent kütahyada depferezzz doldurup kışın balık yeme modası var. adamlar 100 kg balık tutup getiren adamlar var. kütahyada kalmamış afyon uşak bileçek tarafını bitirmeye gayret ediyoruz. mantık şu ben tutmasan başkası tutaçak. düşünmün koskkoca porsuk barajından balık tutamıyorsun. diğer illerde aynımı bilemem ama. yazık yani.bilinlenmeliyiz. ben aydına gittin yerde bir tane sigara izmariti görmedim. kütahyada bakın her tarafta çöp vardır. bu yetişme tarzı ile olan bi durum. okullarda cevre temizliği hatta avcılıkla ilgili dersler olmalı ve eğitimi okuldan başlatmalıyız diye düşünüyorum.
valla çoğu yerde bahsettiğin durum aynı sindon , fakat sanırım bizim memlekette biraz daha fazla geçen bir arkadaşla konuştum, dedim ki "şuradan" 6.5 kiloluk balık almışlar. oranın balığı yenmez ki diyor? balığı yemek için tutuyo olsam, bir balığa çıkışta harcadığım para ile sanırım 50 kilo sazan alınır dimi? Niye balığa gideyim ki o zaman. bi başkası diyo ki, geçen afyondan 39 parça balık getirdik? ben de diyorum ki o zaman iki sene sonra nah balık tutarız oradan. aynı diğerlerini tükettiğimiz gibi oraları da tüketiriz. bence yapılması gereken bu işin artık bir kurala bağlanması ve yakala bırak yöntemi.
kütahya da balık tutmak gerçekten zor. dün duydum arkadaş balığı getirmiş buzlukta depolamış. kurban bayramında etleri koyaçak yer yok 8 kg balığı kokutmuş çöpe dökmüş. nasıl bir vicdandır arkadaşya. kurala bağlanması demişsin hepsinin kuralı var. bu kurala uyanda yok uygulamayı denetleyende. 10 sene önce 3 kg luk balıkları almayanlar şimdi 500 gr balığı sepete koyup getiriyor malesef. en güzeli kütahyada balık tutmayı yasaklayaçaksın
Zaten başka illere balığa gittiğimizde adamlar önce plakamıza bakıp bize ona göre değer veriyorlar.... Adımız çıkmış KÖTÜNAHİYE diye, zaman zaman bu memleketten olduğum için utanıyorum...banghead banghead
Cin ordusunumu besleyecekmis o kadar balikla? Boyle insanlarin elinde Kamis,Misina, Makine tehlikeli silahlar haline geliyor malesef.
Yaz aylarında özellikle hafta sonları regülatöre gelin oltası olan herkez kütahyada amatör balıkçıdır bu bir kütahya zihniyeti şu forumda kütahyalı 6-7 kişi vardır bilinçli avlanan diğerleri kusura bakmayın ama sadece bohçacı Anadolu garajında gördüm bugün hepsi sazan en fazla 25-30 cm strafor kutuların içinde 9 kutu falan vardı yaklaşık 300 balık. Fırsat bulup yanına yaklaştım saf ayağına yatıp kütahyada göl varmı ya bu balıkların cinsi ne falan derken dodurgaya ağ atıldığını porsuğa ağ atıldığını kuzfındığa ağ atıldığını regülatöre ağ atıldığını enneye ağ atıldığını öğrendim Benim başka dicek birşeyim yok