sarpa lezzetlimidir.

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında OrhanCinoglu tarafından paylaşıldı.

  1. OrhanCinoglu

    OrhanCinoglu

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    344
    Şehir:
    kucukyalı istanbul
    Favori Kamış:
    kamış
    En İyi Avı:
    57 cm kefal 1,5-2kg arası
    herkese selamlar.kısmetse 2 haftaya sonra altınolk a gitmeyi planlıyorum ve de amacım geçen sene dalıp ta gördüğüm balıklara deneme yapmak(çupra,mırmır,kefal,zargana,şansım varsa levrek tabi:) ) enteresandır ki geçen sene gördüğüm sarpalar sürü halinde(iri iri hepsi) kıyıda durmadan bişiler yiyip dolaşıyordu çok ilgimi çekti.hayatımda daha hiç sarpa tutmamış biri olarak(malum istanbulda yok) çok avlamak istiyorum.fakat sarpa avıyla ilgili konu başalığında bu balığın lezzeti nasıldır ekonomik değeri varmıdır yokmudur tam olarak öğrenemedim orada da sormuştum bu soruyu herhalde dikkat çekmedi.amacım hem yakalayıp eğlenmek hem de eğer çok lezzetli değilse boşyere heba etmemektir geri bırakmaktır.bu konu hakkında yardımcı olursanız sevinirim:)
     
  2. sky

    sky

    Mesajlar:
    304
    altınolukta sarpa yakalanıyor ancak bence denizlerimizde yaşayan en lezzetsiz balık.ekonomik değeride yok denecek kadar az kilosu 3 ytlden satıldığı oluyor balıkçılarda zaten 1 taneside 1 kilo geliyor ortalama.
     
  3. ıceman

    ıceman orhan

    Mesajlar:
    308
    Şehir:
    izmit
    En İyi Avı:
    kefal,zargana,lüfer,mırmır
    Orhan kardeşim sarpa izmirde mevsim çipurası diye satılan:confused: ve ticari değeri pek yüksek olmayan tadı çok makbul bir balık değildir:eek: tabii zevk ve renk meselesi tam tersini iddia edeecek arkadaşlarda olabilir onların tasarrufudur:)
     
  4. sedatk

    sedatk Sedat

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    1.584
    Şehir:
    İzmir/Şirinyer
    ben biraz yavan bulmuştum tadını
     
  5. ulvi

    ulvi

    Mesajlar:
    2.604
    Şehir:
    Çorlu-Tekirdağ
    Favori Kamış:
    Kıyıdan Olta ve kamış-Zıpkın
    En İyi Avı:
    Hayalimdeki balığın peşindeyim
    Derisini tulum çıkarıp,fileto yapıp,zeytinyağı, limon,maydonoz sarmısak karışımında tavada kızgın yağda yaparsan iyi bir lezzet alabilirsin..
     
  6. carpe

    carpe

    Mesajlar:
    1.723
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta, zıpkın
    En İyi Avı:
    3.7kg levrek 8kg sazan
    Sarpa çok lezzetsiz ve yosun kokulu,yavan bir balıktır:eek: ..İzmir de üzüm ün koruk oldugu donemde lezzetli oldugu soylenir ama bence o donemde bile çok kotu bir tadı var..:eek:

    Ulvi abi zeytinyagı, limon,maydonoz ve sarımsagı benim uzerime de ilave etsen bende lezzetli olurum ama balık tadı vermem bence..:D :D :D
     
  7. sedatk

    sedatk Sedat

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    1.584
    Şehir:
    İzmir/Şirinyer
    abi seni niye yiyelim yahu:) sen tekne işini ne yaptın bu arada ?
     
  8. SERKANSATI

    SERKANSATI

    Mesajlar:
    46
    Şehir:
    AMASYA İZMİR
    Favori Kamış:
    Kamış olta
    En İyi Avı:
    Sazan 3500gr
    Tipi yakışıklıdır ama tadı yoktur...
     
  9. carpe

    carpe

    Mesajlar:
    1.723
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta, zıpkın
    En İyi Avı:
    3.7kg levrek 8kg sazan
    Aldım kardeş:) ..Şu anda inciraltı barınagında yatıyor..Herzaman beklerim..;)
     
  10. HAMSYLOS

    HAMSYLOS Mustafa Saatçi

    Mesajlar:
    326
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    EL OLTASI
    En İyi Avı:
    Levrek
    Sarpanın tadı güzelmidir, yemediğim için bilemem, ama İstanbul'da sarpa olduğunu biliyorum. Galata köprüsü üstünde ki malzemecilerin orda tutulduğuna şahit olmuştum.
     
  11. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Degildir...Daha da o baliga lezzetli diyeni gormedim. Keske olsaydi...

    Ama renkleri guzel, gosterisli baliktir.

    Akilma gelmisken sorayim. Sarpayi yem olarak kullananiz var mi?Varsa sonuclar nasil?Neyekarsi kullandiniz.Canli veya olu, kesme, suluk... Hangisini kullandiniz?
     
  12. sedatk

    sedatk Sedat

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    1.584
    Şehir:
    İzmir/Şirinyer

    sarpayı yem olarak kullanıldığını ne gördüm nede duydum
     
  13. turan

    turan Turan

    Mesajlar:
    130
    Şehir:
    izmir - didim
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    oğlum 3,700 kg - 52 cm
    sarpanın buyuk boyları kefal tadındadır. kucuklerı hıc guzel degıldır. saman gıbı etı vardır. ve acayıp kılcıklıdır.kucuk kucuk bır suru kılcıgı vardır.
    ama su da bır gercek kkı avcılıgı bana zevk verır. cunku mısınayı cok guzel asılıyor. saga sola cektırerek gelıyor. kıbrıs oltası ıle bol bol yakalayabılırınız.
     
  14. mesut025

    mesut025 mesut atar

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    146
    Şehir:
    izmir artık tekirdağ
    sarpanın olmadığı yer yoktur herhalde tadı olmasada olta balıkçılığı için balık olmadığı yerde süper bir balık tutması zevkli
     
  15. crazy_fısher

    crazy_fısher burak sökmen

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    3.111
    Şehir:
    muğla
    Favori Kamış:
    zıpkın,olta,
    En İyi Avı:
    5kg levrek:)3,5 kilo beyaz laos(kum gridası)
    Mümkünse deniz suyuyla temizleyip olduğu gibi mangala at hocam.Çok pişirmemeni tavsiye ederim.Çiğde olmamak şartıyla mangalda az pişmiş sarpa gayet lezzetli olur.Gayette kolay yakalandığı için zevkte alırsın.İrilerini seç gerisini sal;)
     
  16. OrhanCinoglu

    OrhanCinoglu

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    344
    Şehir:
    kucukyalı istanbul
    Favori Kamış:
    kamış
    En İyi Avı:
    57 cm kefal 1,5-2kg arası
    hepinizin yorumları için teşekkürler.ya sualtında da o kadar da yakışıklı duruyordu valla.tombul tombul .ben de ki hayal hani tutarım diyodum 8-10 tane doya doya yerdik diye ..umarım avı zevklidir
     
  17. kykh

    kykh

    Mesajlar:
    218
    SARPA Balığı ve avlanması


    Sarpa ege bölgesinde en çok bulunan balıklardan biridir, ülkemizde mevsim çipurası olarakta biliniyor, ekonumuik degeri yok denilecek kadar azdir.. çok çevik ve atak bir balıktır en ufak sezide korkar ve kaçarlar, avcılığıda oldukça zevklidir ve çok kolaydır. Genellikle kıyılarda ve kayalık bölgelerde barınırlar kesinlikle kumluk bölgelerde gezmezler, kıyıdan en fazla 50-100 metre kadar açığa giderler ve hep aynı bölgede yaşarlar, kayalık bölgelerde yosun yiyerek beslenirler buyüzden kumluk bölgelere yolları hiç düşmez, çok obur bir balıktır saatlerce suya ekmek yada yem atın hiç doymaksızın yerler sanki tokluk hissi yok gibidir, egede kefal yakalayanlar sarpayı iyi bilir sürekli ara sıra oltalarına denk gelenler olur.. boyları ufak olduğuna bakmayın okadar mücadelecidirki 20cm uzunluğunda bir sarpayı kıyıya çekerken sanki 800 gramlık bir çipura çekiyormuşsunuz gibi olur.. oltadan kurtulmak için elinden geleni yaparlar özellikle yakalandıklarında en dibe inerler ve kayalıkların altına girmeye çalışırlar. Sarpalar denizde herzaman sürü halinde gezerler ve oltayı attığınızdada yine sürü halinde gelirler bu kural hiç değişmez. Büyüklüklerine gelince benim şuana kadar yakaladığım en büyük sarpa 35-40 cm uzunluğunda, ağırlığı ise 800 grama yakındı. Ancak daha büyükleri varmı bugüne kadar hiç rastlamadım vede araştırmadım, sarpayı okadar çok yakalama yöntemi varki neredeyse her oltayla rahatça avlanıyor ama genede en iyi avlanma yöntemini anlatacağım. Yem olarak sarpanın en çok sevdiği en başta ekmektir, ekmeğin içi, dışı, kabuğu herşeyiyle bu balık avlanabiliyor, diğer yemlere gelince boru kurdu, toprak solucanı ve sülünestir ancak unutmayın bu balığın avında en verimli av ekmekle olacaktır ama diğer saydığım yemlerede sarpalar vuruyor.

    Nasıl avlanır?

    Sarpanın avı oldukça zevkli ve çok kolaydır, avlacağınız bölgede sarpalar varmı yokmu ilk önce bunu anlamak için denize üç beş parça ekmek atın ve bekleyin, sarpalar olan bir bölgede ekmeğin başına gelmeleri en fazla 20 saniye alacaktır eğer ıssız bir bölgeyse 1 yada 2 dakikaya kadar ekmek takip edilebilir, eğer suya attığınız ekmeğin olduğu yerde su şıpırtıları duyuyorsanız anlayınki sarpalar geldi! şimdi sarpaları avlamak için size 3 çeşit olta takımı göstereceğim bu olta takımlarıyla sarpa olan heryerde hiç zorlanmadan sarpaları avlayabilirsiniz, ilk önce kasnağımızı alıyoruz ve üzerine 50 metre misina sarıyoruz kalınlığı 0.25 den az olmamak ve 0.30 numarayı geçmeyecek şekilde olmalıdır, isteğe bağlı olarak 100 metrede sarılabilir ama gerek yoktur, misinayı sardıktan sonra ucuna ufak bir gezer kurşun koyuyoruz.. kurşunun ağırlığı 10 gram yeterlidir, taktığımız gezer kurşunun önüne ufak bir fırdöndü bağlıyoruz, şimdi geldik takımın en önemli kısmına yani bedene, beden kıbrıs oltasına benzer olacaktır ancak iğne sayısı daha az olucak bedene 6 tane çapraz beyaz ince 8 numara iğne bağlayacağız, iğneleri ister köstekli ister kösteksiz bağlayabilirsiniz ben iki şekildede kullanmaktayım ancak en ideali kösteksizdir, oltamızda kurşun olduğundan dibe batıyor ve köstekli olursa iğneler takılabilir ama kösteksiz yaparsanız bu riski en aza indirmiş olursunuz, benim tavsiyem kösteksizdir. Beden uzunluğu iğneler bağlandıktan sonraki boşta olan kısımla beraber toplam 30 cm dir, beden daha uzun olabilir ancak kısa yapmamaya gayret gösterin, yem olarak bu oltada ekmek içi kullanacağız ekmek içini hamur haline getirip top halinde iğnelere gizleyerek takıyoruz, daha fazla ekmek içine ihtiyacınız olursa ekmeğin kabuklarınıda ıslatıp hamur haline getirebilirsiniz. Bu oltanın örnek resmini aşağıda ayrıntılı olarak veriyorum; 6 iğneli sarpa oltasının hazır hali.6 iğneli sarpa oltasının denizdeki hali.Yukarıdaki olta ile en iri sarpaları dipden kolayca avlayabilirsiniz, ancak sarpayı avlama tekniği bununla sınırlı değil sırada 2 tane daha oltamız var, bir diğer oltamız ise bu sene iri kefalleri avlamakta aktif olarak kullandığımız oltadır bu oltaylada iri ve orta boy sarpalar avlanabilmektedir, tek kolaylığı ekmek içi yada kabuğu ile iki şekildede avlanmasıdır yani hamur yapmakla zaman kaybı ortadan kalkıyor, oltanın yapılışı kefal balığının anlatımındaki ile aynı olduğundan hiç bir değişiklik yapmadan buraya koyuyorum; Alttaki resimdede görüldüğü üzere ilk önce kasnağımıza ister 50 yada 100 metre uzunluğunda misina dolayacağız, misina kalınlığı bizim tavsiyemiz 0.25 dir.. siz isterseniz 0,30 yada 0,35 kullanabilirsiniz ancak kefalin nekadar kurnaz bir balık olduğunuda unutmayın misina kalınlaştıkça büyük kefalleri avlamanız zorlaşacaktır. Kasnağımıza doladığımız misinaya hiç gezer kurşun kullanmadan zargana topunu bağlıyoruz, unutmayın zargana topu azda olsa ağırlığı vardır vede 3 metrelik bir kamışla 50-60 metre ileri rahatça oltanızı atabilirsiniz.

    Zargana topunuda bağladıktan sonra zargana topununun bedene bağlandığı bölüme bir adet ufak klipsli fırdöndü bağlıyoruz, şimdi geldik en önemli kısma yani bedene.. bedenimiz 0.25 kalınlığında beyaz misinadan oluşuyor, beden uzunluğu ise 70-80 cm arasındadır bu değeri daha fazlalaştırabilirsiniz ama bu değerin altına inmemeye gayret gösterin, çünkü büyük kefaller mantara yakın ekmeğe hiç bir şekilde yanaşmıyorlar tabiki burada önemli bir hatırlatma yapayım zargana topunu alırken rengine çok ama çok dikkat edin fosforlu renkler balığı tedirgin edebilir, benim tavsiyem kırmızı yada beyaz dır. Her iki renktede avımız son derece verimli geçti, bedenide bağladıktan sonra gelelim en önemli ikinci kısma iğneler ufak vede köstekler yok, bu iğneleri bağlarken kesinlikle kösteksiz yapıyoruz çünkü köstek uzantılarını kefal hemen farkediyor bu nedenle hiç köstek yapmadan iğneleri doğrudan bedenin üzerine sırayla aralarında 2 şer cm olmak şartıyla bağlıyoruz. Kefal avında büyük ve kalın iğneleri kullanmaktan kaçınmalısınız, 8 numara ince çapraz ve beyaz iğneler kullanın.

    Bu oltayla iri sarpalarda kolayca avlanabilmektedir, oltanın örnek resmi aşağıdadır; oltanın hazırlanmış hali.denizdeki hali. Sıra geldi üçüncü oltamıza.. şimdiki hazırlayacağımız oltada toplam çift iğne bulunuyor vede çok amatör avcılar için bile kullanılışı oldukça basittir, ilk önce oltamızın nasıl hazırlandığını anlatayım.. kasnağımıza 0.30 mm kalınlığında 50 metre misina doluyoruz (isteğe bağlı olarak 100 metrede kullanılabilir) misinamızı doladıktan sonra zargana topunu fırdöndü kullanmaksızın bağlıyoruz, zargana topunun rengi bu oltada pek önemli değildir ancak yinede beyaz ve kırmızı renkleri daha ağırlıklı kullanmaya çalışın, zargana topunun diğer kısmına yani bedeni bağlayacağımız kısmına birtane ufak klipsli fırdöndü bağlıyoruz, bağladıktan sonra sıra bedene geldi.. bu oltanın bedeni 40-50 cm uzunluğundadır, daha fazla yada kısa yapmamanızı tavsiye ederim en ideal uzunluk budur. beden yine 0.30 mm misinadan oluşuyor ancak imkan varsa 0.25 yaparsanız daha makbul olur, beden bağlandıktan sonra en ucuna 2 adet çapraz ince 7 veya 8 numara sinek iğne bağlıyoruz, su altında yemlerin dikkat çekmesi için köstekli bağlıyoruz. Oltanın hazırlanışı bukadar, yem olarak ekmek içi, boru kurdu ve sülünes kullanabilirsiniz ancak en verimli av yine ekmek içi olucaktır.. bu oltayla ekmek kullanırsanız iri sarpalar, karagözler, ısparozları ve mırmır avlayabilirsiniz, eğer boru kurdu yada sülünes kullanırsanız sarpadan çok karagöz ve ısparoz denk gelicektir yinede tavsiyem bu oltada ekmek içidir.

    ALINTIDIR!...
     
  18. avantgarde

    avantgarde onur

    Mesajlar:
    260
    Şehir:
    izmir
    Genel olarak lezzetsizdir. bir keresinde çeşmede aynı gün yakalanmış sarpa yemiştim tadı fena değildi hatta şaşırmıştım bende. tutulduğu yere ve pişirme şekline göre lezzet farkedeceği düşüncesindeyim ama yenecekse kesinlikle aynı gün tutulmuş olmasını tavsiye ederim. tezgahtaki sarpanın tadı mutlaka farklı olacaktır.
     
  19. Bandırmalı

    Bandırmalı mustafa

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    3.075
    Şehir:
    Bandırma
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    karagöz (1,500gr)Kırlangıç (2kg) Minekop(3kg) Levrek (2kg)
    sarpa 1 tanesi 1kilo:eek: nasıl balıkmış bu bi görelim şunu ben daha bu kadarını görmedim:confused:
     
  20. CoeX17

    CoeX17 Onur

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    9
    Şehir:
    Çanakkale
    Favori Kamış:
    Bildiğin el oltası :)
    sarpa

    çanakkalede aşağı yukarı her hafta sonu (tatil günü olduğu için) balık yakalamaya gidiyorum. ve inanın sarpa balığı yakalayamayınca aksam eve dönerken içimde bi burukluk oluyor.
    1.si otunu bulmanız zordur. otunu çürümeden muhafaza etmeniz zordur. kahverengi otu çok sever ama nadir bulunur o ot.
    2.si sarpa yakalanışı zordur. ağız yapısı bakımından iğneden kolay kurtulur. dikkatli bi şekilde denizden karaya çıkılıp karaya doğru çıkartılmalıdır, yukarı doğru ele almaya çalışılırsa %80 iğneden kurtulur.
    3.sü yakalandıktan sonra av bitinceye kadar canlı olarak tutulmalıdır. av bittikten sonra balık hemen temizlenmelidir. temizlenirse iddia edildiği gibi ot mot kokmaz.
    4.sü benim kendi yorumum bir çok balıktan daha lezzetlidir. tavasını ve ızgarasını özellikle (haziran-temmuz-ağustos) aylarında denemenizi tavsiye ederim. ben genellikle balık iri olunca üstünü boylamasına çizip 2ye 3e kesiyorum balığı. daha lezzetli oluyor.

    dediğim gibi olay balığın içindeki otlar kokup ete sinmeden balığı temizlemekte yatıyor. ayrıca yeri gelmişken belirtmek istiyorum bu balığın bir numaralı yemi ottur (tabiki bildiğimiz otlardan değil) özel bi ot yani benim bile yiyesim geliyo :D