Arkadaşlar merhaba Geçen sene teknede kullanmak için 9,6v Black & Decker marka şarjlı matkap almıştım. O zaman gayet güzel çalışırken yaklaşık 7-8 aydır hiç ellemedim. Geçenlerde tekrar kullanmaya hazır olsun diye şarjını güzelce bitirdim ve yaklaşış 15-16 saat şarj ettim. Buraya kadar güzel. Sonra denemek için tetiğe bir bastım . İlk 10 saniye güzel döndü sonrasında pil bitti... Evet üzüntümü Sizler ile paylaştıktan sonra gelelim soruma. Muhtemelen bu arkadaşımın pili iflas etti. E bende bunu teknede kullanacağım malum. Pil bağlantı yerlerine uzunca kablo yapıp direk 12V tekne aküsüne bağlarsam ne olur ? Motor yanarmı acaba? Genelde böyle şeyler için konu açmam , direk bağlar ve denerim ama Siz değerli Dostlarım ile paylaşmak istedim. ...
Tarcan kardesim, Normal piller 1.5 volt, sarjlı piller 1.2 volt akım verirler. Dolayısıyla elinizdeki matkap 9.6 volt karsılıgı 8 pile esdeger bir akımla calısır. Bahsettiginiz aku ise, 10 pil karsılıgı olan bir akım uretir. Matkabınızın motorunu yakacagınız kesin. Birde dogru akım, egri akım var. Siz siz olun elinizde ki bu tur urunleri degisik enerji akımlarıyla calıstırmayın. Acın matkabı, alın bataryasını, bu urunu satan yerlerde veya servisinde yedek parca olarak batarya bulabilirsiniz. MAh degeri ( miliamper saat ) ne kadar yuksek olursa, o kadar uzun calısır cihazınız.Elinizde bu islere yatkın oldugunu tahmin ediyorum. Kolay gelsin. Hosca kal. Tevfik.
2.volt dogru akımda çok farketmez .. sadece matkabın devri hızlanır..az daha güçlü olur - hızlanması demek daha kısa sürede ısınması demek ama çok uzun süre kullanmazsan bişi olmaz - yapan tamirci arkadaşım var.. matkabı hangi marka onu bilmiyorum..
Tarcan kardesim, birde demissin, gecen sene aldım diye. Bu tur urunlerde garanti suresi 2 yıldır. Elinizde garanti belgesi veya urunu aldıgınız fis,fatura gibi belgesi varsa degerlendirebilirsiniz. Tevfik.
. Tevfik ağabey merhaba, Öncelikle Konuya ilginiz için Size ve Muvaffak ağabeyime teşekkür ederim. Bataryalarda garanti konusunda nasıl yaparlar bilmiyorum. "Garanti kapsamında değil" derler diye düşünüyorum. Evde kutusunda garanti kağıdı olması lazım.Şansımı bir deneyeyim bakalım .
zaten cevaplar verilmiş ama ben iş yerindeki elektirikçilere bir sorup cevap yazarım akşam veya yarın..)
Goturun servise, Bataryası sarj etmiyor falan demeyin. Sarj dan aldım teknede kullanmak icin; tekneye goturdum,orada calıstıramadım dersiniz.
Tarcan bey, dediğinizi ben teknik serviste yaptım.12v luk bir adaptörle çalıştırıyorum hiçbir problem çıkmıyor.Siz akü ile kullanacağınız için amper yüksek gelebilir(benim adaptör 1amper akülerde bildiğim kadarıyla 7 amper) dikkatli olun.
batarya ömrü kullanım şartlarına göre değişen bir değer olduğu için kolay kolay değiştirmez servisler. aküye bağlamak cihaz ömrü açısından matkabı zorlamayacaksanız fazla sıkıntı olmaz fakat yüklendiğiniz zaman motoru veya dişli grubunu bozabilir. kişisel görüşüm bağlamasanız daha iyi olur. şöylede yapabilirsiniz ; cihazın bataryasının(pili muhafaza eden plastik kutu) içini dikkatlice açarsanız içinde pil grubunu göreceksiniz, batarya tür ve voltajına göre sayısı değişiklik gösterir. çıkardıktan sonra muadili ile değiştirip kullanabilirsiniz. elektronikçilerde ve sadece pil satışı yapan dükkanlarda bulabilirsiniz.
Muvaffak ağabeyin bilgilerine ek olarak; Tam şarjlı akü 14 volt'a yakın gerilime sahiptir. Bağlantı kablosuna seri 2 amper gibi bir sigorta takarak aküden faydalanabilirsiniz. https://www.marineist.com/urundetay.php?urn=1957 https://www.marineist.com/urundetay.php?urn=1956 Aldığınız aletin pilleri genelde ucuz Çin malı olduğu için karşılaştığınız sorun normaldir ve garantiye girmez. Yeni pil alıp takmak/taktırmak isterseniz, yeni aletin fiyatını geçer.
. Seyfi abi merhaba Gerçekten çok can sıkıcı bir durum bu. ağır işde de kullanmadım cihazın üzerinde çizik yok ama gelgelelim pili çoktan mefta olmuş Atsam atılmaz yaksam yakılmaz bir durumdayım. Son çare amperli sigorta takarak denemek. Yanarsa yanar , Çalışırsa da çalışır. hep beraber öğrenmiş oluruz. Böyleliklede İmzamda yazanlar bir kez daha gerçekliğini kanıtlamış olur.
tarkan abi şimdi akü 12 volt civar olduğunu tahmin ediyoruz..aküden kabloyu aldın araya bir direnç veya bir dimmer direnç olursa bir ayar yapmana gerek yok dimmer koyarsan onu bir amper ölçerle çıkışından ölçüp 9.6 volt civarına ayarlayıp bir işaret koyuyoruz..sonra sarj ı alttan açıp pilleri çıkartıyoruz..artıyı artıya eksiyi eksiye bağlıyoruz.. işlem tamam he ben yapamam diyorsan önümüzdeki hafta içi bana bırakıyorsun matkapı kaç metre kablo istiyorsun söyliyorsun dimer li istiyorsan bende yok sen al yada bende alırım onuda bırakıyorsun ben sana hazırlatıyorum..denemesini yapabilirsem yapıyorum yapamassam Allah kerim..D
Arada bir kullanıyorsan dimmere gerek yok. 3-5 volt fazlasıyla alete bir şey olacağını sanmıyorum sadece daha hızlı döner veya intihar eder mi? Bir an gerilimim verip deneyeceksin baktın sıkıntı yok çalışmaya devam. Daha önce kullandığında tetiğe farklı kuvvette bastıkça hız değişiyor muydu? eğer öyleyse sorun yok yüksek devir konusunu öyle halledersin, tork ayarı varsa oradan da kullanıma göre ayar yapar işini görürsün. Aleti aküden beslerken 2 amper den daha yüksek sigorta takmayasın.
Tarkan ben sana başka bir yöntem söyleyeyim. Bataryayı fazla kullanmadığını belirtmişsin uzun süre bekleyen şarjlı piller ilk birkaç şarjda ölü durumu gösterebilir. Bir ihtimal tekrar çalışır hale getirebilirsin. bataryayı hava almayacak bir poşete sar ve buzdolabında (buzlukta değil) 48 saat beklet, sonra full şarj et dolunca çıkar. NiCd pilleri fazla şarjda tutmamak ve boşalana kadar kullanmak gerekiyor. Öte yandan matkabı Akü ile kullanma gibi gerilla usulü yöntemleri tavsiye etmiyorum. kabloları bağlantı yerlerinde ark yapabilir üstelik bu şekilde şarjlı matkap almış olmanın hiçbir esprisi kalmaz. Eğer matkapla çok sık işlerin olacaksa ve çalışacaksan al bir tane yeni şarjlı matkap pil olarak da li-ion olanları tercih et. Öte yandan elindeki black decker için muadil batarya bulman da mümkün karaköy veya perpada bulabilirsin diye düşünüyorum. Not: Batarya her ne kadar matkapla birlikte olan bir ürün de olsa ömürlü parça olduğundan garanti kapsamına girmez. İlk aldın bozuk çıktı olsa değiştirirler ama 1 yıl sonra mümkün değil. Kaldı ki marketten aldığın kalem pillerin bile garantisi yok. bu işlerle hiç vakit kaybetme.
Tarcan abi bu üç alıntı da ki cevapları dikkate alarak sorunsuzca kullanablirsin Öncelikle benim de eklemek istediğim ve dikkat çekmek istediğim noktalar var. Bu sayede 3 alıntıda birbri ile balantılanmış olur. 12volt aküler boşta voltmetre ile ölçüldüğün de 14v gibi değerler gösterir. Bu değer genelde durumu iyi olan sıfır yada kullanılmış aküler de gözlemlenir. Normal olanı da budur. Boşda ki gerilim budur. Akünün uçlarına matkabı bağlayıp tetiğine bastığınızda gerlim 12volta düşecektir. Hesaplamalar bu noktadan sonra yapılır. Önemli olan yükteki gerilimidir.Bir de dikkati çekmek istediğim husus, kullandığınız akü teknenin marin aküsümü yoksa elektronik cihazlarda kullanılan şarjlı radyoların içindeki akülerden mi? Eğer ikinci seçenek ise bir sorun çımayacağını düşünerek kullanablirsiniz diyorum ama ilk seçenek ise marin akülerin akım güçleri fazla olduğu için matkabın zorlanma anında çok fazla akım çekip yakma eğlimi olucağını göz önünde bulundurarak,matkabın tetiğini hiç bir zaman sonuna kadar basmayın. Hatta en fazla tetiği 3/4 oranında kullanın ki matkabın zorlandığı anda motorun çekebileciği maksimum akımı geçmesin . Böyle olursa matkabın bobini yanar. Ayrıca teknede matkapla çalışırken aynı zamanda (teknin aküsünü şarj etmek amaçlı) tekenin motorunuda çalıştımayın.Akü teknin şarj dinamosu sayesinde şarj olurken peek gerlimler oluşabilir. Anlık yüksek gerilimler aküyle şalışan elektronik ve elektrikli makinaları bozabilir. Bu ürünler ev standardında çalışan cihazlar için geçerli bi durumdur. Bu yüzden matkapla işiniz bittikten sonra aküyü şarj etmek için motru daha sonra çalıştırın. Üsteki alıntılarda yazıldığı gibi fazla gerilmile çalışan matkap daha hızlı döndüğü için normalden daha çabuk ısınacaktır. Bu da yanmasına sebebiyetdir.Bu yüzden sık sık matkabı dinlendirilmeli. Önemli Not: Matakabın bu şekilde kullanılmasında dolayı oluşan ısınma matkabın bobinin de ki sargılarda Fuko kayıplarını artırır.Bu yüzden daha sonraki kullanımlarda ilk kullanım performansını yakalayamazsınız. Makinanız 5yılda eskiyecekse 2 yılda eskir.Sargılar da ısınmadan dolayı izalatörlerde kuruyup çatlamalar ve daha sonra bu çatlakalrdan ark yoluyla bobinin yanması oluşacaktır. Eğer teknedeki akü ile çalıştırma gibi zorunluluğunuz varsa yada böyle isiyorsanız alıntı yaptığım metinde yazan arkdaşın bahsettiği gibi kablo üstne çam sigortlardan(tüpşeklinde) gecikmeli atan modellerin den takmanızı tavsiye ederim. Sigortanın amperini(değerini ) bozuk olan akünün maksimum saladığı akımdan seçin(akünün üstünde yazar). Kafanıza estiği gibi sigorta takmayın . Bu şekilde kullandığınız taktirde matkabınızı akım konusunda sınırlamış olursunuz ve fuko kayıplarınıda öngörülen değerlerde tuğunuz için Fabrika standartlarında kalmış olursunuz ve sorunsuzca kullanırsınız.Matkabnız uzun ömürlü olur. Ama herşeyden önemlisi aküyü tekrar kazanmaya bakın. Tamamen ölmüş bir akü ise lütfen çöpe atmayın. Yüksek miktarda kurşun,asit,saf su ve jel gibi kimyasallar içermektedir. Ülkemiz bu konuda çok bilinçsiz millet. Pilleri dahi denize atan insanlar var. Son olarak orjinal aküsünü bullabiliyorsanız temin edin ve o şekilde kullanın.