sahtelerdeki derinlik mantığı? yardım

Konu, 'Sahte Yemler' kısmında draco tarafından paylaşıldı.

1. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    arkadaşlar, daha önce marmara'da avlandığım için tekneden kaşık hariç sahte yem kullanmadım. bozcaada'da sinarit, levrek avlamak için aşağıda saymış olduğum yapay yemleri aldım

1- d.a.m effzett rattle 3d 9 cm sr goldfish
    2- rapala x rap sxr-10 (renk hh)
    3- yo-zuri tobimaru jr. floating, kırmızı kafa (bu levrek için)
    4- yo-zuri arc minnow ex (f) 9 cm fosfor şeritli
    5- rapala husky jerk hj-10
    6- maria princess gx mavi sırtlı

bunların üzerlerindeki dalış derinlikleri ağırlıksız dalış derinlikleri midir? çünkü 3-5 metrenin altında derinlik gösteren bir model yok. ben bu sahteleri uygun ağırlık ve tekne hızı ile 15 metrelere indirebilir miyim yoksa o derinlikler için "deep diving" tip rapala falan mı almam gerekir? lütfen şunun mantığı hakkında bana yardım edebilir misiniz, bu rapalalardan bazıları en azından 10 metreye falan inmeyecekse ya da ağırlıkla indirsem bile düzgün hareket etmeyecekse onları değiştirip 3 levrek için sığ, 3 sinarit için derin tipe döneceğim. yardımlarınızı bekliyor saygılar sunuyorum.

(not: benim tahminim, ağırlığın indiği derinlikle ağırlık-rapala arasındaki açı oluşturmuş misinanın yükseklik farkını hesaplayarak, rapala derinlik değerini de buna ekleyip toplam derinlikten çıkartmak şeklinde. acaba doğru mu?)

edit: sahtelerin resimlerini de koyuyorum yardımcı olur diye, arkadaşın telefonunun kamerası daha iyi olduğu için acele ile çektim gidiyordu, kutusundan bile çıkartamadım, üzerlerinde fiyat etiketleri kaldı, lütfen terbiyesizlik olarak algılamayın. saygılar...

Son düzenleme: 4 Ağustos 2008
  2. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    çok teşekkürler namık abi. benim öğrenmek istediğim tam olarak şu, bu rapalalar ile sinarit avlanır mı? :D yani "ya kaan, kardeşim sen yanlış sahteleri almışsın, bunlar kıyıdan kamışla atılır, tekneden çekilmez" olayı var mı yok mu yani bunlar sırtı için uygun mudur? kimisinin arkasında "casting or trolling" diyor buradan her iki işlemde de kullanıldığı anlaşılıyor ama bana derseniz ki, "evet bu tip rapalalarla sinarit vs avlanıyor", o zaman ben gönül rahatlığıyla bozcaadaya gider bir şekilde (1-2 tanesini dibe takarak falan) gezer kurşun takviyesi, halkalı 3 lü fırdöndülü uzun olta denemeleriyle derine indiririm bu meretleri :)

tekrar teşekkürler namık abi.

3. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    abi bunlar benim için pek palaz değil:D daha doğrusu zaten daha büyük sinariti idare etmem çok zor, kesin koparttırırım oltayı çünkü daha önce sinarit yakalamadım hiç, o hayvanı kullanmayı bilmiyorum, palazdan başlamak daha mantıklı sanırım :) ayrıca bozcaada gibi çok akıntılı bir yerde zodyak ile 30-40 metrelik derinliklerde sırtı çekmek isteyeceğimi hiç sanmıyorum :D

dikkat ettim de senin rapalaların dalıcı kaşıkları benimkilerden daha geniş ve uzun, mesela aldığım husky jerk rapalanın bir de "deep diving husky jerk" modeli var. hiç olmadı iki tane de dalıcı tip alayım, zaten bu ay battım, 30-40 ytl daha batarım :(:)

son soru: sen bu balıkları kaç metreden aldın namık abi?

4. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    eğer lüfer aldığım derinlikte sinarit geziniyorsa alırım abi :) umarım bereketli bir av haftası olur da fotolarla burayı şenlendiririm :) her tuttuğum balığı bana yardım eden sizlere ithaf edip öyle sunacağım :)

edit: çam devrilmesi :) anlatım bozukluğu :)

5. digi55

digi55

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    7.3 Kg.Levrek
    Rapalada derinlik konusuna takılınmışken,izninizle bir iki hatırlatma yapalım.
    İşin mantığı farklılıklar gösterebilir.Örneklersek.Yüzeyden 2-3 m derinliğe kadar dalabilen ve uzaktan kolay farkedilebilir renkte seçilmiş bir yapayı berrak sularda 10-15 metre derinlikte aktif veya pasif pozisyondaki hedef balıklar kolaylıkla görebilir.Ayrıca,yapayın hedeflenen balığın derinliğe inmesi de dezavantajdır.Balık ayağına kadar indirilmiş yapayı kolaylıkla inceleyerek yorumlarda bulunabilir.''Acaba'' olasılığından hareketle yapaya atlamakta teredddüt edebilir.
    Olması gereken yapayın balığa daha uzak mesafelerden gösterilerek ilgisinin çekilmesi,yapayın ardına takılarak bir test atlaması yapması sağlamak.Balığın test atlaması genelde yakalanması ile sonuçlanır :)
    Örneği geliştirirsek;
    Deneyimli balıklar su süzeyine yakın dolaşmayı pek tercih etmezler.Nedeni basit.Su kuşlarına hedef olmamak.Yavru balıklar ise genelde suyun yüzeyinde dolaşırlar.Nedeni kuşlara rağmen büyük balıklardan korunabilmek.
    Büyük balık zaman zaman kuşlara karşı şansını dener ve yüzeydeki yavrulara ani atak yapar ve saldırının hemen ardında derine dalar.
    Bu olayı kullanmak yapayla yapılan avlanmanın mantığını da getirir.
    Yüzeye yakın hareket ettirilen yapaya da iri balıkların küçük balıklara yaptığı atağı yaptırmak ve sahteyi incelemesine fırsat tanımamak.
    Derinde avlanmanın başka teknikleri ve yapayları da var.Ama,buradaki hedef konu dağılmış olur.O ayrı bir başlık konusu olabilir.
    Rastgele.