Merhabalar , Malum artık sonbahar kendini hissettiriyor ve göç balıklarımız gelmeye başladı. Bu sezonu değerlendirebilmek için bir sahte almayı düşünüyorum ancak bütçem neredeyse yok denebilecek düzeyde. Bir adet Powerline bluefish B31 aldım. Sahtelerimi hem kıyı atışında hemde küçük yelkenli kayığım ile sırtı çekiminde kullanmayı düşünüyorum. İkilem arasında kaldığım sahteler ise Pelican Nitro 41 ile Pelican Propan modelleri ( resimleri aşağıdadır ). Propanın ayarlanabilir gagaları kıyı ve sırtı avlarında avantaj yaratabilir düşüncesindeyim ama ustalar daha doğru bilgiler verecektir.Ayrıca hangi renk kodunu tercih etmem gerektiğini de söyleyebilirseniz çok sevinirim. Pelican Nitro 41 Pelican Propan
propan 63 ve 64 renk kodlu 125 mm 'liklerden al istediğin balığı yakalarsın. Ben levrek, baraküda, tombik, balon balığı hatta kalamar bile yakaladım.
64 renk kodlu propanı spin avlarımda kullanmaktayım. Şimdilik 33cm'lik bir lüfer skoru var, sabah suyunda güzel iş yapıyor. Eğer spin kamış ile kullanacaksan atış mesafesi de gayet iyi. Mıknatıslı ağırlık transfer sistemi mevcut. Aksiyonu nitrodan daha iyi ayrıca eğer spin kamış ile kullanacaksan ani aksiyonlara güzel cevap veriyor. Ayrıca sırtıya nitrodan daha uygun olduğu görüşündeyim.
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.Kamışım da pek kaliteli değil ( Cormoran Profiline Jet Minispin 3,00mt 20-50gr ) ama şimdiye kadar sahtelerde hiç sıkıntı çıkartmadı. Daha öncede raporlardan birinde 64 ün av yaptığını okumuştum.Sizlerinde tavsiyesiyle onu seçmeyi düşünüyorum. Aslında 65 veya 66 nın görüntüsü daha gerçekçi gibi ama tecrübeye karşı gelinmez Peki boyut olarak kaç cm tavsiye edersiniz 9 ve 12,5 cm leri mevcut. Daha önce rover2sea rover 128 aldım ve boyunun biraz büyük geldiğini düşünüyorum. Bu bölgede zıpkınla 50 cm levrek alınan yerde atışlar yapıyorum WTD aksiyonunu da iyi yapmama rağmen daha balık göremedim. Bu tecrübemden sonra Propanı 9 cm lik olanını almayı düşünüyorum sizlerin görüşü nedir ?
Kıyıdan Levrek İçin; Avlağın yapısı ve av saatleri hakkında bilgi versen daha isabetli öneriler gelebilir. Derinlik ne kadar, av saatlerin neler? Gece mi? sabah suyu ve akşam suyu mu avlanıyorsun? Avlandığın yerde deniz suyu bulanık mı, berrak mı? Tüm bunlar önerileri değiştirebilecek etmenler. Her avlakta her sahte performanslı çalışmaz. 64 renk kodu, limon tabir edilen bulanık su sahtelerine benziyor. Kamışın özellikleri zargana topuyla slikon çekmeye de çok elverişli. (Aklında bulunsun) Hiç bir sert sahte doğru takılıp tertip edilen yumuşak sahte performansı vermez. Diğer açıdan yumuşaklar her suda iyi kötü çalışır. Lakin sert sahteye vuruş almak daha zevkli. Rastgelsin.
Bulunduğum bölgenin suyu genelde bulanıktır. Levrek için akşam gün batımı zamanı çıkıyorum. Silikon olarak 7,5 cm mavi sırtlı ragot raglou ve Savage Gear Sandeel Silikon Balık 12,5cm 23gr Dirty Silver rengi mevcut. Su üstü sahtesini kıyıdan 1- 1,5 metre derinliği olan ve bu suda su yüzüne kadar çıkan kayaların olduğu bir bölgede deniyorum. Silikonu kayalık bölgelerde çekemiyorum malum takılır korkusuyla ama sizin dediğiniz zargana toplu sistem akla yatkın mutlaka deneyeceğim.
Kayalık yerde savagear'ı kullanma. İnce uzun kafa yapısıyla çok çabuk takılıyor. Ayrıca sana tavsiyem o slikonu 8,5 - 9 cm olacak şekilde kafa kısmından kes. Keserken orijinal kesimine iyice dikkat et ki jig kafa tam otursun. Jig kafayı kesilmiş haline taktığında çok daha sağlam duracak. Kumluk derince yerlerde gece kullanırsan iyi netice verir. Dibe sürterse hemen zargana topu yahut spirilinoyla destekle. Kayalık yerde ragout'u üzerinde gelen iğneyle kullan. Jighead takma. Zargana topundan 1,5 metre kadar misina olsun arada. Fc misina olursa iyi olur 0,30 mm altına düşme.
Merhabalar, Bahsettğiniz Bluefish sahtelerinden baya bir kullandım. DAM Online 2.70 10-30 gr atarlı kamışımla 30 metre rüzgar arkadan estiğinde biraz daha ileri atma imkanım oldu. Suda yüzüşü harika gerçektende. Fakat, Şeffaf oje sürüp boyasının kalkmasına önlem alıp kafa kısmına yakın iğnesi çıkardığınızda süper kullanışlı oluyor. Ben 2 tane levrek aldım sahtelerle. 2 liralık sahte diye kimileri pek umursamayabilir ama yaptığı işi yabana atmamak gerekir. Rast Gele.
ben mesajımda yazmıştım ama yine de söyleyim. 12,5 cm olanın aksiyonu bana daha iyi geliyor. Hatta biraz önce avdaydım. Kıyıya 20 cm kala levrek sahteyi kaptı ama kurtuldu. ortam karanlıktı o yüzden 63 renk kodluyu kullandım. Bir de gece avlarında gagasız olarak kullanıyorum.
12,5 cm olanlar 24 gr olduğu için atış mesafesi de daha iyi 9cm olanlara göre rüzgarlı havalarda da etkili kullanabilirsin. 64 renk kodu hem bulanık suda, hem gece, hem alacakaranlıkta özellikle sabah güneş doğmadan önce gayet iyi iş yapıyor. Zıpkınla levrek alınan yerde sahteyle alınacak diye bir durum yok. Zaten sular şuan çok sıcak ve yemlik balık da suda bolca var. Bu yüzden sert sahteler pek fazla iş yapmaz nadiren farkeder levrek. Fakat silikon balıkların aksiyonu vücut hareketi daha gerçekçi olduğu için şansları daha yüksek bu mevsimde.
Rover 128 çok tombul. Ama bu sahtede 12.5 cm alsanız sorun olmaz. Çünkü 13 cmlik maxrap ile 35 cmlik levrek alınıyorsa buda işinizi görür. 10.5 cm 16 grlık sandeel ile 22 cmlik kum gridası almıştım bi kere. Ama levrek için pek tavsiye etmiyorum çünkü yavaş çekmek imkansız. Anca derin kumluk yerlerde aşağı yukarı tarzında aksiyonla çalıştırabilirsiniz Volkan Abi'nin dediği gibi. Yoksa kullanmayın derim çünkü levrek için son derece yavaş çekmek lazım. Ha birde Volkan Abi raglouyu üzerindeki iğneyle kullanmanızı tavsiye etmiş ama ben deliksiz, düz, uzun pala bir iğne kullanmanızı öneririm. Çünkü iğneyi bağlarken misineyi 20-30 kez iğneye dolarsanız raglou kolay kolay sağa sola dönmez rahat edersiniz. Delikli iğnede ne kadar dolarsanız dolayın iğnenin halkası daha kalın geliyor aynı verimi vermiyor. Hem raglounun kendi iğnesinin ağzı biraz dar geliyor. Dediğiniz bölgede raglouyu 4 gr zoka ile kullanırsanız, hatta 2 gr ve 4 grlık zokalarla ikili bağlarsanız taktırmadan çekebilirsiniz. Rastgelsin...
Hepinize cevaplarınız için teşekkür ederim. Hem alacağım sahteye büyük ölçüde karar vermiş oldum hem de elimdeki takımları nasıl kullanacağımı öğrendim. Umarım tavsiyelerinizle başarıya ulaşırım
merhabalar....Ben siZe sahte boyutlarina pek takilmamanizi oneririm.18cm sahte ile balik alindigini biliyorum.rapalaya boyu kadarcik balik