İnşaallah önümüzdeki hafta yıllık iznimi Erdek'e bağlı Paşalimanı adasında geçireceğim. İlk defa gideceğim için avlak, balık çeşitleri, yem ve takımlar konusunda yardım edebilir misiniz?
Abi Paşalimanında Poyrazlı köyünde kayınpederin yazlıgı var hemen araştırıyorum 2 gün içinde yazarım........Zamanında çok kaldım ozamanlar balıga avına merakım yoktu o yüzden aklımda bir şey yok.....Ayrıca nufus çok az sessiz sakin bir yer ...Avşa adasının dibinde ama oranın çok zıttı bir yer ....
Aklıma gelmişken yazayım ben orada hiç olta ile avlanan görmedim çogu yazlıkçının kayıgı teknesi var ada yerlilerindende balıkçılık yapan çok kişi var genelde yaz kış Ağ atıyorlar....Balıklı köyü ve Paşalimanı köyünün açıklarında tekneler avlanıyor bazen Poyrazlının açıklarında Marmara adasi ile Kapıdağ yarım adasının arasında avlanıyorlar...Kont kardeşler ile giderken kayıklardan günün her saati sırtı çektiklerini görmüştüm.....
Teşekkür ederim, sabırsızlıkla bekleyeceğim araştırma sonucunuzu. Giderken bot da götüreceğim, açıktan da avlanma imkanım var.
Abi bot ile açılacaksan sakın Poyrazlı köyü yada Tuzla Köyü tarafından açılma o taraf istanbul tarafından acayip Poyraz alıyor koca tekneler bile zorlanıyor o taraflarda ...Adanın öbür tarafı Balıklı köyünden.....Harmanlı köyü ile Paşalimanı köyü zaten aynı koyda o taraftan açılabilirsin....
Abi,kusura bakma Paşalimaınıda sürekli tatil yapan kayınçoma,kayınpederime 1-2 kişiye daha sordum balıkavından anladıkları yok kesin cevap veremediler.Ben geçen sene gidemedim bu yazda gidemiyorum.Ama Poyrazlıda oltaya yem için iskeleden yem çıkardıklarını hatırlıyorum.Zaten insanlar kayıkla falan açılıyorlar sende bot ile gideceksen oradakilerle irtibata geçersen sana yardımcı olurlar ...balıgın olmadıgı bir yer degil.... Hatta internete girersen irtibata geçeriz kayınçom oradaki balıkçılarla sana yardımcı olur....Ama tekrar söyleyim ben adada kimseyi kamış olta ile avlanırken görmedim....
selamlar... Ben bu adaya 2-3 kez tatil yapmak için gittim, ama genelde balıklı köyünde ikamet ettim. Soner arkadaşımızın dediği gibi, oralarda pek olta balıkçılığı yok, ama kıyıdan olta balıkçılığı yapıcam diyorsanız illa ki, size şu kadarını söyleyim pek şansınız yok. Ben bir kaç gece sabahladım, mırmır veya eşkina hedef avdı, tek vuruş bile alamadım. Balıklı köyünde önceden balıkçılıık yapan bir-kaç kişiyle tanıştım, onlar da artık kıyıdan balık almanın mümkün olmadığını söylüyorlar. Trolcüler adanın etrafını bitirmişler. Önceki gidişim 2 sene önceydi, çapariyle balıklı köyü iskelesinden epey istavrit alabiliyorduk, hava kararınca iskelenin ışıkları yandıığında, ayrıca izmarit falan da çıkıyordu. Ama en son 5-6 hafta önce ordaydım, balık yoktu kelimenin tam anlamıyla. İlla ki kayık ile açılmanız gerek, onda da yemli olarak mezgit alabilirsiniz, bir de izmarit.. Yani olma ihtimali olan balıklar bunlar.. Bilgim bu, size umarım faydam olmuştur. He bu arada kayıkla açılacaksanız ve motorsuzsa balıklı köyünden başka yerleri tercih etmeyin derim acizane kanaatim, çünkü diğer yerler çok rüzgar alıyor, sıkıntı olur. Ama balıklı koyu genede sakindir ve dalga pek olmaz. 100-150 metre açılırsanız, izmarit, mezgit, istavrit alabilirsiniz. yem olarak, tuzlanmış tavuk göğsü, karides, boru kurdu kullanabilirsiniz... rastgele
Çok teşekkür ederim, anlaşılan kıyıdan pek şansım olmayacak, gidince oradaki balıkçılarla da görüşürüm. Size de çok teşekkür ederim, adaya ilk defa giceceğim için bunlar çok değerli bilgiler.Balıklı köyünden botla açılıp şansımı deneyeceğim. İnşaallah tatil dönüşü rapor yazmaya değecek bir şeyler alabilirim.
Çok iyi bildiğim yerler...Kıyıdan hiç şansınız yok ...Şu sıralar izmarit ve istavritin dışında da pek bir şey çıkmaz ...Bu arada arkadaşlar yazmış ama tam tersini söyleyeceğim ...esas Balıklı köyü kürekli botla açılacaksanız tehlikeli olur ...çünkü orası poyrazı arkadan alır ve çok sert biçimde içer atar ...siz kürekle bir çekersiniz bir bakarsınız iki içerdesiniz ....eskiden ben izmarite istavrite atmazdım bile ...kiloluk kırlangıçlar avlardık ...kovalarca uskumru yakalardık ...ama hiç bir şey yakalayamazsanız bile kaya midyeleri çok lezzetli olur ... rasgele
Teşekkür ederim Boğaç, uyarını dikkate alacağım, botla poyraza yakalanmak istemem doğrusu. Rüzgarın durumuna göre hareket edeceğim.
Abi yani Poyrazlı köyüne gidersen,tepe kısımlarına çıktıgın zaman Poyraz buymuş kardeşim dersin aman Allahım Temmuz ortası sahil çok güzel güneşlik 50 metre tepeye dogru çıkıyorsun rüzgardan duramıyorsun ...Doktorlarda veremlilere kalp hastalarına orayı tavsiye ediyor....
...Poyrazın arkadan gelip sizi açıga atacagı aklıma gelmedi...Hep Poyrazlı taraflarındaki dalgalı deniz aklıma yer etmiş.....Poyrazlının,Kont kardeşler mini Feribotunu bile çalkayan kıyısı var .....Botu ne yapar diye düşündüm...inşallah hava iyi olurda sorun çıkmaz.......100 sene önce Balıklı köyü çok kalabalık imiş şimdiki nufusun 10 katı kadar,Rumlar otururmuş.Mübadelede Muhacirler ile Boşnaklar ile yer degiştirmişler..Ve Balıklılılar balıkçılıktan anormal paralar kazanmışlar Dediklerine göre İstanbula,Anadolunun bir kısmına bile balık gönderirlermiş.Sahili yanyana sıralı ev ile doluymuş adanın meşhur yangınlarından birinde kül olmuşlar...Yani Avşa bile Paşalimanına baglı iken Adanın şimdiki hali içler acısı ama bizim işimize böyle geliyor
Balıgın bitmesi ile ilgili birşeyler yazayım burada ....Bir gece evde yatıyoruz aaa aaaaa aaaa siren sesleri gelmeye başladı 10 tane balıkçı teknesi önde arkada Sahil Güvenlik.Tekneler yasak sezonda avlanıyor........ Kapıdag yarımadasından doğru Narlı tarafından Poyrazlı köyünün önünden Marmara adasına kaçmaya çalışıyorlar..Tabiki kaçamadılar Poyrazlının koyuna tüm tuttukları balıkları boşaltıp kaçmışlar Sahil Güvenlik balık bulamadıgı için cezada yazamadı....Sabah sahil kasa kasa balık kaynıyor millet legenlerle evine balık taşıyor ada 1 hafta balık koktu abi birde oltacılar balıgı bitiriyor diyorlar...Okadar balıgı ben olta ile 10 senede tutamam ..Her gittiğimde 40 balık alsam bile.....
Kendi bindikleri dalı kesiyorlar, balık kalmayınca devlet yardım etsin tekneler elimizde kaldı diye ağlarlar.