Olta iğnesi seçimi.. hangi balığa hangi iğne?

Konu, 'İğneler' kısmında mehmetc tarafından paylaşıldı.

  1. Cadayl

    Cadayl Aylin Özyurt

    Mesajlar:
    1.622
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    lepistes..
    Sayın Gözütok,

    Arkadaşlarımızın sizden bu bilgileri vermek konusundaki ricası sanıyorum tarafınızdan yanlış algılandı. Forumda bulunup bulunmama kararı elbette sizin takdiriniz. Ancak balık avına yeni başlayan, benim gibi arkadaşlar için, sizin bulunmanız keyif verici ve verimli olacaktır. Elbet yinede karar sizin.

    Çok kısa bir şekilde resmi kural olarak görülmeyen, ancak tüm katılımcıların uyduğu bu kuralın nedenini açıklamak istiyoruz size. Bu durumda bizi haklı bulacağınızı düşünüyorum.

    Benim takma adım CADAYL ve bu ilk duyduğunuzda en ufak bir bilgi vermez size benim hakkımda. Forumda ad ve yaş yazmaya başlamadan önceleri çok defalar ABİ oldum, gardeşş oldum, ufaklık oldum:)....

    Yada ben çok değerli büyüklerime siz mi sen mi demeliyim noktasında kaldım.. Siz açıkça yazmasanız size nasıl hitap edeceğimi bilemezdim. Yaşınız hakkında verdiğiniz bilgi beni yönlendiriyor.
    Kısaca amacımız kim kimdir anlamak değil. Sadece komik hatalar yapmamak.. Birazcık olsun karşımızdaki şahıs hakkında fikir edinmek.
    Nitekim sizde görmüşsünüzdür, sadece sanalda kalmadı arkadaşlıklarımız.
    Daim olmanız dileğiyle,

    Aylin..
     
  2. Cadayl

    Cadayl Aylin Özyurt

    Mesajlar:
    1.622
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    lepistes..
    Görüşünüzü bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz N@mık Bey.. Arkadaşlarıma konuyu açacağım en kısa zamanda. Beyefendinin foruma katılımı konusunda ise sizinle tamamen hemfikirim.

    Saygılar.
     
  3. KRAL_BALIKÇI

    KRAL_BALIKÇI

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    3.893
    Sevgili gözütok
    Olduki allah gecinden versin kaza geçirdiniz kan lazım,size kan bulmamız gerekli.
    ne yapacagız.?
     
  4. Cadayl

    Cadayl Aylin Özyurt

    Mesajlar:
    1.622
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    lepistes..
    Ekibimiz sizlere yardımcı olabilmek için teknolojinin getirdiği en son olanaklardan yararlanmaktadır. Yönetici arkadaşlarımız ile gerek msn gerek sms gerekse GSM operatörleri yardımı ile haberleşmekteyiz. Mümkün olan en kısa zamanda bir konferans görüşme sağlanıp, öneriniz değerlendirilecektir.

    Anlayış ve sabrınız için biz teşekkür ederiz.
     
  5. 2-3 numara iğneyle buyuk balık tutamazmıyım çipura falan ben hep 2-3 kullanıyorum iki kez buyuk çipura tutmustum sans eserımı yoksa tutulabılırmı
     
  6. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
  7. mallaca

    mallaca Halil Barış Şengül

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    4.027
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    zaman geçtikçe gözler iğne numaralarına alışıyor.Anlıyorsunuz kaç numara olduğu nu.
     
  8. Teşekkürler
     
  9. yeknet

    yeknet Yekta

    Mesajlar:
    508
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    lineaeffe unicast420
    Favori Makine:
    mitchell avosurf700
    iğneler konusunda birkaç sorum var.Henüz acemiyim ve deneme için kendim takımlar hazırlamak istiyorum.
    - Delikli iğneler kaç numaradan başlıyor. Düz iğneleri bağlamayı gösteren bir video var mı? Animasyonlu sayfadan anlamadım. Misina ile öyle köşeli zigzaglar yapamıyorsunuz.
    - İğnelerin hepsi 100 lük kutuda mı satılıyor. Atıyorum 1 den 5 e, 5ten 10 numaraya kadar 10 adetli hazır setler var mı?
    Çok sık balığa çıkamayacağım için kalan iğnelerin paslanıp atılmasını istemem.
     
  10. Hangi Balık, Hangi İğneyle önerileri..

    Karagöz:
    Mustad 1523 5 no
    Mustad 1521 siyah capraz 6
    Mustad 225N (5-8-9) no
    VMC 9224 BL 5 no

    Çupra:
    Mustad 505 1-0 2-0 no
    Mustad 225N 2veya3
    VMC 9284PS
    VMC 9335BL
    50173 - OWNER İĞNE

    Mırmır:
    Mustad 496 7 veya 8 no

    İzmarit:
    Mustad 1521 8 veya 9 no

    İspari:
    AX 264 8 no
    Mustad 496 8 no

    Eşkina, Karagöz, Sargoz :
    Mustad 505N 2-3-4 no

    Levrek:
    Mustad 225N 4 veya 5no

    Palamut:
    Mustad 225N 3 veya 4no

    Lüfer:
    Mustad 34007

    Çinekop çaparisi:
    Mustad 1799D No:3

    Sazan:
    AX505 Owner C3
    Owner 50182
    Owner 50923
    Owner 51481
    Owner 53125

    Belki yardımcı olur. Siteleri gezerken buldum. En azından öneriler ilaveler ekleyebilirsiniz

    Alıntıdır..
     
  11. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Herkesin tecrübesine, görüşüne saygı duyarım ama, bence bu yaklaşım çok ters gibi geliyor: Hangi balık hangi iğneyle avlanır?

    Balık, bizim iğnemizi ne yapsın? Ne işi var iğnemizle, misinamızla ? Balık bizim yemimizle yada yem sandığı müştemilatımızla ilgileniyor..

    Bu durumda iki şey söz konusu olacaktır.

    İğnenin kendisinin doğrudan yemin bir parçası veya kendisi olduğu durum. Çapari bunun iyi bir örneğidir. Bazen, çıplak iğne, balığa yem gibi görünebilirde..

    İğnenin yemden bağımsız olduğu durum. Yem, aslında takılan midyedir, balıktır, kurttur, silikondur vs..

    Her durumda iğne bu duruma uygun olarak seçilmelidir ki, bir anlamı olsun. Bu iki durumun yeğane ortak özelliği, ortada bir yem oluşudur. O nedenle, iğnenin avalnacak türe değil, kullanılacak yeme göre seçilmesi gerekecektir.

    Örneğin, lüfer için, Mustad 34007 denmiş.. Acaba bu canlı yem veya normal yem için en iyi tercih midir?

    [​IMG]

    İğnenin yapısına iyi bakalım, dikkatle.. Yeme takarken, neresi nasıl duracak, ne olacak bir düşünelim.. Bilhassa uç kısmı geçtikten sonra, sert olan kavisin, özellikle canlı yeme takarken, yemin etini gereksiz iyice genişletip, çok geniş bir yara açacağını, bu yaradan zedelenen kaslar, kan kaybı vs. nedeniyle canlı yemin dramatik şekilde hareket kaybına uğrayıp, daha kolay öleceğini kestirmek zor olmasa gerek..

    Sonra, iğnenin ucuyla bedeninin paralel gittiğini görüyorsunuz. Bu iğneyi, bir balığın kapanan ağzıymış gibi iki parmağınız arasında tutarsanız, iğnenin sivrisi parmaklarınıza yönelmez. Bir tarafa batmaz, balık bunu pek hissetmez o yüzden, iyice yutana kadar uğraşır, uğraşan balıksa, ama lüfer uğraşan balık değildir. Ağzını kapatırken iğneyi hissederse, onu bırakmaya çalışır. İşte bu kontada, tasmayı vurdunuz, vurdunuz, yoksa lüfer çoğu zaman bırakır gider..

    Ama bu iğneden bir sahte yapıp, mesele bir fly veya çapari, boyuna çektiğimizi düşünelim, balık bunu ağzına alır almaz, bizim sürekli olan çekme hareketimiz, iğneyi kapanan dış dudaklara vs. yönlendirir ve bu iğne balığı şak diye alıverir.

    Gördüğünüz gibi, bu iğne fly, çapari, silikon vs. için gayet iyi, ama yemli lüfer avı için hiç kullanışlı değil..

    Şimdi şu iğneye bakalım:

    [​IMG]

    Şimdi aynı hareketi bununla yaptığınızı düşünün. Elinizi sıkarken ucunun parmağınıza döndüğünü açıkca görürsünüz, bu balığa kendi saplanır.. Tasma atmak için ek vakit kazandırır. Tasmayı, iğneyi geçirmek değil, lüfere batmış olan iğnenin damağının da geçip iyice oturması için atarsınız..

    Bu örneği, verdik, hemen şimdi akla, "Tamam, lüfer iğneside aha buymuş" gibi gelecektir. Değil arkadaşlar, maalesef değil.. Hangi yemi kullanıyorsunuz? Hamsi mi, zargana mı? Yoksa istavrit mi? Nasıl suda avlanıyorsunuz? Bunun gibi sorular, hangi iğnenin en iyi olduğu sorusuna cevap için gerekli sorulardır.

    İğneler için, bir miniumla maximum arası verimlilik olacaktır. Bir iğne kullanılan yem ve teknik için, bu aralıkta bir değere sahip olur. Olası en iyi iğne, diyelim ki 100 değerinde ise, bu iğne mesela 90'dır, diğeri 70'tir, öbürü 50'dir.. Yani, bu iğne tutar, şu iğne tutmaz demek pek mümkün değildir.. Hepsi balığı tutar, yakalar, ama kimisi daha iyi netice verir, kimisi süper, kimiside berbat.. Ama hepside, emin olun ki netice verecektir..

    Balık kıt olunca, yapılması gereken, hep en iyi neticeyi verecek iğneleri, düzenleri vs. bulabilmek.. Akşama kadar bir tane lüfer vuruyorsa oltanıza, onu da tasma atamadığınız için kaçırıyorsanız, ne demek istediğimi anlarsınız sanıyorum..

    Ama lüfe rbol olup, mutad aralarla yeminize dalıp duruyor, siz 5 defasında alıp, 6. cıda kaçırıyorsanız, bunu önemsemezsiniz elbette.. Fakat vuruşların sayısı düştükçe, bu farklar, artık belirleyici olmaya başlar.. Yemden 5 puan, iğneden 5 puan, misinadan 5 puan vs. derken... Balık kıt iken balık tutacak takıma sahip olursunuz..
     
  12. Serdar abi,
    Evet dediğinde haklısın, şu balığa şu iğne bu balığa şu iğne tabii ki olamaz. Ama en azından aşağı yukarı insanlara bilgi verip kafalarında bir şekil oluşturabilir diye düşünüyorum. Benim gönderdiğim alıntıyı da, belki arkadaşlarımızın veya üstadlarımızın sizin gibi daha detaylı bilgilerle yalnışları düzeltmesi için ( yemleme amacıyla kullandım ) işin aslında doğrusunu tek bir kalemde anlatmaları için yani koydum. Sonuçta sitelerde iğnelere bakarken sazan için uygundur, lüfer için uygundur ibareleriyle pazarlanıyorlar ve benim gibi cahiller de " Hee o zaman bu iğneyi almam lazım die atlayıp" sonra yosundan başka birşey çekemiyor. (Sözüm kendimedir yalnış anlaşılmasın) Ben balık tutmaya yeni merak sardım. Ve ne yalan söyliyeyim daha tasmalama yapamıyorum. Kamışım 10 sene önce aldığım kamış, misina da o zamandan beri üstünde. Şimdi ilk işim güzel bir kamış ve makine alıp, kendi takımlarımı yaratmak olacak, bir de sitedeki bilgileri derleyip yanımda taşıyabileceğim bir defterde taşıyacağım.

    Ama hak verirsiniz ki, iğne alayım diyorum ama internet üzerinde o kadar çok iğne çeşidi gördüm ki kafam karıştı. İyice forumu okudukça, herşeyin kendine göre bir gerekeni var. Lüfer için ayrı takım, izmarit için ayrı takım, Tatlı suya ayrı kamış, tuzlu suya ayrı kamış, makine çeşitleri. Misina da bile 0,40 mm misina kimi balığı korkutuyo kimi balık umursamıyor? Bu karışıklığı nasıl netliyibileceğim konusunda yardımcı olursanız sevinirim..
     
  13. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bir takım şu bileşenlerden oluşur:

    Balığı yakalamak için iğne.
    Balığın yemek isteyeceği yem yada suni materyal.
    Yakalanan balığı size getirecek misina..

    Herhangi bir takım bu üçünün kombinasyonudur. Bu durumda, bu üçünün uyum içinde olması işin anahtarıdır. Neyin anahtarıdır: Balığın o yeme saldırmasının..

    Bu noktadan sonra, devreye balık girer. Böylece, balık + yem + iğne + misina uyumlu olmalıdır. Bunlar ne kadar uyumlu ise, o kadar iyi balık yakalanır.

    Balık sizin iğnenize bakmaz, 24 Ayar altın olsa umruna takmaz.. Onun derdi yemle.. Yem, onun yediği, yeme dürtüsünü uyandıran bir şey olacak. Bunu sağlarsanız, ötesi kolay..

    Temel olarak, balık işin son aşamasında devrede olduğu için, takım için şu balık akımı, bu balık takımı demek bence zaten bir abes oluyor. Kefal takımı atıyorsunuz, çipura yakalıyorsunuz, kaya balığı vs. İspari takımı atıyorsunuz, çinekop yakalıyorsunuz. İzmarit takımı atıyorsunuz, kırlangıç yakalıyorsunuz..

    Bu aslında şunu gösteriyor.. Yemlerin belli bir müşteri kitlesi var, denizin altında.. Yaptığınız takım, bu kitleye tümden hitap ediyor. O halde, takımları lüfer, levrek vs. diye ayırmak biraz acayip oluyor. Yemine göre, usulüne göre sınıflandırılsa, daha iyi olacak gibi..

    Lüfer için ayrı takım olması, aslen lüfer için ayrı, farklı yem kullanıyor olmaktan kaynaklanıyor. İşte bunu ayrıtsamak önemli.. Lüfer için kullanılan takımlar, en özgün takımlar denilebilir. Ama çipura, levrek, eşkina, mırmır vs. aynı takım türü ile avlanabiliyor. Bu noktada iğne için ayırtedici olan, yakalanan balıktan çok, yem oluyor..
     
  14. Bu güzel anlatım için teşekkür ederim Serdar Abicim.. Belki de tüm yeni başlayanlar gibi benim yaptığım kafa karıştırmaktan başka birşey değil.. Ne kadar az az okursam o kadar çok şey öğreneceğim galiba. Ben birden herşeye saldırdığım için kafamın karışması da normal galiba..
    Tekrar teşekkür ediyorum cevabınız için
     
  15. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Lüfere kullanılacak iğneler:

    2,0- 3,0 WMC Zargana için (yaprak.şakşak, canlı, tekgöz vs tüm türler)
    4,0 Kısapala- 5,0 Kısapala Mustad İstavrit-izmarit gibi canlı yemler veya yaprak yemler için. (Kısa pala canlı yemde kullanmak mecburidir.) nedeni ise iğne ağzının açıklığı her zaman daha fazladır ve yeme tam oturur . Uzun palalı iğneler. ve arkası yuvarlak olan iğneler lüfer avlarında kullanılmaz. ...

    E ben tasmalamakta zorlanırım diyorsanız. 1/0 Siyah WMC Kısa pala her zaman alır balığı çarpraz iğnedir. ve iri lüfer olmadıkça açamaz
    Olayın gerisi. teferruattır. fantazi aramaktır.

    Bu şekilde senelerdir lüfer tutarım tuttum ve resimledim. tüm raporlardaki iğnelerde bunlardan ibarettir. Altınızda kofana var 2/0-3/0 iğneleri alıp gidiyor veya iğneler. açılmış olarak gidiyorsa 5/0 a dönmek gerekir.

    önemli olan iğneye yemi takmak onu çalıştırmak. başka birşey yok balık avcılığında

    sevgiler
     
  16. ergir

    ergir ergir

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    352
    Şehir:
    istanbul
    canlı istavritin iğneye yem olarak takılışının bi resmi varmı.öldürmeden nasıl takılıyor.
     
  17. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Sevgili Alico'nun önerdiği iğnelerin resimlerin koyayım, anlaşılsın :)

    [​IMG]

    İşte Zargana için olan, WMC (!?) iğne bu..

    [​IMG]

    Canlı yem içinde olan bu (mu acaba)?

    WMC, yani VMC'nin kataloğu var elimde, saydım, saydım, 82 olunca, "Yahu ben deli de görmedim yakın zamanda, ne yapıyorum?" diye bıraktım.. VMC'nin bilmem kaç yüz çeşit iğnesi var.. Hangisi bu bahsettiğin iğneler, istifade edelim..

    Balık bulmanında artık fantazi olmaya başladığını düşünürsen, sanırım bu fantazi, ancak öyle fantazilerle gerçek olabilir gibime geliyor..
     
  18. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.


    ÖYLE BİRŞEY YOK

    benim kullandığım iğneler asla bu iğneler değil olamaz yanlış bilgi tamamen tekzip edilmeli serdar. yok öyle biriğne bizde. İSTAVRİT tutumuyoruz biz.
     
  19. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    yanlış bilgi tamamen 9142 PS diye bak sen elindeki kataloglara yada benim açtığım konularda tekne balık avcılığı konularına biraz göz gezdirirsen görürsün. hangi iğneler olduğunu
     
  20. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    ben sana yazmadım arkadaşım. konuya yazdım. ve senle direkt olarak bılıyorsun hiçbir konuda cevap yazmıyorum. polemikler oluşmasın diye elındekı göstermiş olduğun iğnelerle ne tutacaksın acaba merak ettim doğrusu.