Olta iğnesi seçimi.. hangi balığa hangi iğne?

Konu, 'İğneler' kısmında mehmetc tarafından paylaşıldı.

  1. bmutlu

    bmutlu

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    679
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    asso,yozuri.prencess,rapala
    En İyi Avı:
    ILDIR 4 kg baracuda
    Tolga arkdasıma kesinlikle katılıyorum her tur iğneyle avlandım desem yeri var ama buların içinden en cok verim aldıklarım mustad 1523d 4 ( bunu her tur balıkta kullanabilirsiniz ) mustad 1521 4-5 numara ( bunu her ceşit balıkta kullanabilirsiniz )

    Owner 50036 yeşil duz 1-2 numara ( gercekten mukenmek bir iğne her balıgı alıyor bunu kesinlikle oneriyorum (sarıyla yeşilarası bir renktedir)

    [​IMG]

    balzer Carp Fishing Hooks CAMTEC Platinum (metalik koyu kahve siyaha yıkın hiç bir şekilde paslanmaz )

    [​IMG]

    benim olmazsa olmaz iğnelerim bunlardır hemen hemen tum markaların herceçit iğnesini denemişimdir
     
  2. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bu iğnelerden üstteki aberdeen, alttaki Limerick.. Sizin tavsiye ettiğiniz 1523 ise kirby.. Biraz kafam karıştı şimdi..

    Mesela ben, izmarit takımı ve istavrit çaparisinde şunu kullanıyorum.. 1523 bir kaç'ar (her numaradan 1-2'şer) kutu var elimde, ama 1523/1799 aynı randımanı vermiyor:

    [​IMG]

    Bu mustad 264. Altın kaplama.

    Diğer yandan, levrek (bulursak), çinekop için şunlardan kullanıyorum:

    [​IMG]

    32813 Mustad. Bu iğnelerin gözüne yakın iki çift tarafta damağı var. Yemi yan geçirip çevirirsiniz ve orada askıda kalır. İğneden aşağı sıyrılıp ağızada toplanmaz yem. Böyle bir üstünlüğü var..

    Kefal, zargana için bu iğnelerin biraz küçüğünü kullanıyorum. Kırlangıç, iri kefal ve kurt, karagöz, mırmır, ispari vs. içinse şöyle bir iğne:

    [​IMG]

    Bunu bu günlerde 10 numarası bulunmuyor, bu bir sorun aslında. Bu iğnenin beden sırtında damakları var, kurt, midye vs. bedende asılı kalıyor. Kendisi de kalın ve sağlam, kolay açılmıyor.

    Hepsi, nispeten zayıf damaklı. Bu da tasmalamayı daha kolaylaştırıyor, yakalana balık daha zor kurtuluyor..

    Elbette, elimizde değişik tür iğneler de var, arasıra kullandığımız. Örneğin, 39950 çember iğneler. 1521'den bozam çember iğneler.. Kırmızı iğneler, havyar takmak için değişik iğneler. Küçük kefal, eşkina vs. için 225'ler. Uzun olta vs. için gene irice 225N'ler..

    1523'ler gerçekten etkili iğneler. Ucuz, güçlü, bir hayli keskin.. Ama maalesef her zaman her yerde iyi olmuyorlar. Bilhassa küçük yemlerle vs. çalışırken.. Mesela, 32813'ler, yemi çok zor düşürür. Fleto takın, akşama kadar zargana kovalayın, dümdüz gider gelir yeminiz.. Balık az olunca artık daha hassas düşünmek gerekiyor sanıyorum..

    Benim tavsiyelerim böyle.. Sizin tecrübeleriniz nasıl bu ve benzeri iğnelere dair?
     
  3. orcunhoca

    orcunhoca

    Mesajlar:
    1.054
    Şehir:
    istanbul/kuşadası
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    şansa bir ahtapot 1 kg. babakalede 400 gr. karagöz,80-90 cm pala.
    illaki herkesin kullandığı verim aldığı, alamadığı iğneler vardır. ben de bunların paylaşımını düşünmüştüm sorumu sorarken. gerçekten çok iyi oldu tavsiyeler. başka arkadaşların da tavsiyelerini bekliyoruz.
     
  4. kbülent

    kbülent

    Mesajlar:
    79
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    ıldır levrek 1 kg
    Valla arkadaşlar genelde iğneler hakikaten cok cesitli ama
    bencede mustadın 1523 d serisi iğneleri ile vmc ler cok kullanıslı gamakatsu dışı tırnaklı iğneyide kullandım oda fena değil ,birde bu bedene dolanma konusunda inanın cok rahatsızım neler denedim neler ,coğunluk derin suda avlandığımız için ister istemez yem dibe inerken havalesinden dolayı beden etrafında dönuyor , bir ustamız bir yerde ayakların bedene dolanmaması için iğnelerin ayak misinasından agır olmamasına dikkat etmek gerekir demişti ama zaten ben hep ince takım avlanmayı severim ince takımdada iğne misinadan hafif olsada yemlediğin zaman yine agır oluyor.
     
  5. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    1523D genel geçer bir iğnedir. Hiç bir yem ve tür için en iyisi değildir. Ama hemen hepsi için vasat denecek kadar yeterlidir.

    İğne tercihleri aslen türe göre değilde, ziyadesiyle yeme ve avlanma tekniğinize göre yapılır. 1523D basit yemli takımlar için ne çıkarsa bahtına olayında iyidir. Bilhassa mezgit gibi huup diye yutan balıklarda. Aynı şekilde istavrit içinde tavsiye olunur. Pek bir sağlamdır. Ucuzdur. Ama hepsi bu kadardır.

    - Yemi bozar, büyük damaklıdır. Bu nedenle avınız yemi daha kolay iğneden alabilir.
    - Canlı yeme gelmez, hırpalar, öldürür.
    - Alt elips kesmesi şekli nedeniyle yemi çok iyi sunamaz.

    + Çapraz ve dar damak, dik uç nedeniyle yakalama oranı kabul edilebilir düzeydedir.
    + Yakalarsa bırakmaz kolay kolay.
    + Açılmaya karşı mukavemetlidir.
    + Paslanmaz, uzun ömürlüdür, kolay kolay körelmez..

    Bu iğne ile, karagöz, mırmır gibi balıklarda %40 civarında vuruş yakalama ile sonuçlanır. Kırlangıç, mezgit, levrek gibi balıklarda, yemi büsbütün ve arkasına bakmadan yutanlarda ise yakalama oranı daha yüksektir. Eğer tipik misina kullanırsanız pek çok vuruşu zaten hissedemezsiniz, yemi o kadar kolay alır balık bu iğneden..

    Yemi kaptırma sorununa karşılık, Limerick iğneleri icat edilmiştir. Aralarında gözle görülen farklar vardır:

    Limerick:
    [​IMG]
    Kirby:
    [​IMG]

    Temel farkı şöyle özetleyebiliriz. Limerick daha kısa saplıdır. Bu da bütün olarak yutan, emen balıklar için avantajlı olduğu gibi yemin yanında daha az görüntü verir. Balık bedenden uzak kenardan yemi tırtıklar, bedenden ürkerek. Limerick iğnede yemin ineceği dip kenar iğnenin ucuna yakındır, bedene ise uzak kalır. Limercik'in iğne ucunun bedenin kavise başladığı hizaya geldiğini, Kirby'nin ise uç noktasının bedenin sapına doğru daha çok çıktığını görebilirsiniz.. Elbette, kirby, limerick alt türleri arasına farklar biraz daha değişir. Örneğin gene Limerick olan Mustad 264 serisi, çok kısa beden ile sunulur ki, bu ağzı körüklü balıklar için daha iyi netice verir..

    Fakat bu özellikler Limerick'i kefal, izmarit, ispari gibi balıklarda iyileştirirken, dişli balıklarda tersine etki gösterir. Lüfer ısırır ve koparır. Palamut ısırıp yutar. Bunlarda 1523 daha etkili olur.

    Her ikiside en iyi verimi çapari ve Fly takımlarında verirler. Karides, midye vs. için Match, Coarse, güçlü balıklarda Chinu gibi türler tercih edilmelidir. Kurt, teke, yaprak yem vs. içinse, bedenin dip tarafında tutma damakları olan iğneler daha iyi netice verebilir.. Eğer, yemli takımla mesafeli atışlar yapacaksanız, uzun bedenli aberdeen ve mümkünse ekstra tutma damaklı iğneler tercih edin bence. Canlı yem için, çember iğneler ve kahle iğneleri tercih edilebilir. Kahle, avın midesinden çıkaracağınız garanti bir iğnedir. Hiç acımaz, yemle birlikte midesine iner..

    1523D her balıkçının çantasında olması gereken iğnelerden biridir derim. Ama bizzat bazı türlere yönelmişseniz, yetersiz kalır. Midyeyi, kurdu takarım, ne çıkarsa bahtıma alırım diyorsanız, 1523D size göre bir seçim olacaktır. Vuruşların büyük coğunluğunu hissetmeyeceksiniz büyük ihtimal. Hissettiklerinizin bir kısmı da kaçacak ama büyük ihtimalle takılacaktır. Ortalama vuruş/yakalama oranınız %50'den iyi olmaz. Fakat, mesela aberdeen kullanırsanız, belki bir kaç türe etkili olur diğerlerini toptan kaçırırsınız (nerdeyse)..

    Keşke iğne seçmek bu kadar kolay olsaydı.. Ama olmuyor maalesef. Yem + balık + avlak için farklı iğne gerekli olabiliyor.. İşte insanı püfletende bu oluyor. Güvendiğiniz iğne, sizi mahçup edebiliyor..
     
  6. Iskarmoz

    Iskarmoz

    Mesajlar:
    771
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Her cins Olta
    En İyi Avı:
    1988 Dalyanköy Levrek 4.7 kg
    Bence "En iyi iğne tutulan balığın ağzındaki iğnedir" :D :D
     
  7. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Usta avcı, oradan hangi balığın çıkacağını bilendir. Buna göre iğnesini, yemini vs. atandır. İğnesini, yeminin ve balığın huyunu bildiği için, tam ne zaman tasmayı indireceğini bilen insandır hatta..

    Ama maalesef, en iyi iğne yok, en iyi iğneler var. Paraya kıyılmalı, alınmalıdır, kullanılmalıdır.. Yoksa, denizde zaten kıt olan balıklar livarda pek seyrek olacaktır. Elbette, burada kıraça ve istavritleri balıktan saymadığımızı düşünüyoruz...
     
  8. TuRKLoRD

    TuRKLoRD Polat

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    277
    Şehir:
    İzmir
    Favori Makine:
    Banax sx 5000
    Dünyada iğne konusunda kendini kanıtlamış en büyük firma kuşkusuz mustad dır.ne yazıkki en fazla olan her zaman taklit edilir sahtesi yapılır.mustadda öle bir marka ve piyasaki mustadların hemen hemen hepsi sahtedir.resmi sitesinden fiyatlarına bakarsanız zaten buradakilerin sahte oldugunu anlayabilirsiniz...:D
     
  9. Matchbox

    Matchbox

    Mesajlar:
    500
    Fiyatların bulunduğu linki gönderebilirmisiniz?
     
  10. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Kısık (Alba) bölgemiz ülkelerine Mustad ın ana dağıtıcısıdır.
    Tüm kancalar orjinal olmakla beraber, Mustad'ın tüm kanca serileri ülkemize sokulmamaktadır. Poşetteki yeni tip kancalar bile daha bir kaç yıldır vitrinlere çıkmıştır.

     
  11. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Sahtekarlar, yeterince uyanıktır, merak etmeyin. Ucuz fiyat çekince milletin tedirgin olacağını bilir, piyasa fiyatı çekerler gene.. Bende aldım, sahte çıktı. Her şeyiyden sahte olduğu belliydi ve sağlam bir rakamda vermiştim..

    En makulü, alacağını< iğneyi tanımak, almadan önce güzel kolaçan etmektir. Perşembe günü 1 kutu 1523 aldım. Kutunun kenarından çıkarıp bir iyice baktım, yokladım şöyle çeliğini filan, içime yattı, aldım.. Ötesi? Sahteyse sahte.. En azından benim standartlarıma uyuyor..

    Yapılması gereken budur, iğnede ne aradığınızı bilmek, güzelce kolaçan etmek. Elbette aynısı misina vs. içinde geçerli..
     
  12. İğne çıkarma tabancası :)

    Tutmuş oldugunuz balığın ağzından iğneyi çıkarmak için gerekli bir aparat tabanca bile yapmış elin oğlu ;) :)

    [​IMG]

    [​IMG]


    kullanım videosunu seyretmek isterseniz indirin

     
  13. Öff be Alp:D

    Al seyret o zaman,indirme;) :D


    [​IMG]
     
  14. mcaglar

    mcaglar Mehmet ÇAĞLAR

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    329
    Şehir:
    Ankara, (Samsun)
    Favori Kamış:
    Olta, Kaşık, Meps, Rapala
    En İyi Avı:
    Turna, 6 kg
    Bunun bile makinesini yaptılar sonunda. Ben hayatta almam böyle bir makineyi. Teknoloji işin içine girdikçe bu işin tadı kaçıyor. Ben ne anladım tuttuğum balığın ağzındaki kancayı kendim çıkarmadıktan sonra. Yakında balık tenizleme makinesi de çıkar, hiç elimizi değdirmeden balığı tutar, temizler, pişirir ve yeriz. Eee hani biz amatördük. Bu işler biraz profesyonellik olmuyor mu !!! Biraz uğraşacaksın, biraz zor olacak ki zevkli olsun. Eskiler ne demiş "balığa giden ıslanır". Ben hiç balığa gittiğimde ıslandığımı bilmem :D Demek ki ıslanırsak daha zevkli olacak ;)
     
  15. kral balıkçı

    kral balıkçı mustafa gedikoğlu

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    1.886
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    surf
    En İyi Avı:
    çino sarı lüfer istavrit izmarit zargana vs....
    cam abi paylaşım için teşekkürler herşey teknolojiye ayak uyduruyor
    ve bu gidiş ile de hep devam edecek gibi görünüyor

    demişsinya elin adamı yapmış diye

    e üzerinde senin ismin var yani markası canazor:D

    benim kulandığım kanca apratıda bu çok aç balık olunca gırtlaktan kancayı zor çıkartıyoruz ve her zaman lazımlıklı oluyor:)

    [​IMG]
     
  16. kuatele

    kuatele ARİF

    Mesajlar:
    68
    Şehir:
    MERSİN-TARSUS
    Favori Kamış:
    Surf Casting
    En İyi Avı:
    Levrek 4800 KG--Mırmır 850 gr
    iğne seçimi

    arkadaşlar,üstatlar bir süredir çıktıgım avlarda elim bos veya bir iki parca av la dönüyorum buda herkez gibi beni de pek fazla tatmin etmiyo.ben genelde sadece dip balıklarını avlamaya calisıyorum yani kullandiğim takimlarim okadarda tefarruatlı degil 2 kostekli ve ya 3 kostekli dip takımlari. yanliz igne secimi hakkında tecrübesizim belki bu faktör benim elim bos eve donmeme etken dir diye dusunuyorum.sormak istedigim bir mırmır için bir sargos için bir çipura için bu balıklara has ne tür igneler kullanmaliyim.yani şu mırmır ignesidir şu igne çipura ignesidir diyebilirmiyiz bu konuda yardim ci olursaniz seviniri
     
  17. diren

    diren Diren

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    3.321
    Şehir:
    İstanbul ama daha çok Kocaeli
    Favori Kamış:
    şeker kamışı
    En İyi Avı:
    Hayallerim, aşkım ve çipuram.
    Ustalarımız sizi bu konuda yanıtlayacaklardır.

    Ben sadece size www.balıkavı.org sitesini ziyaret etmenizi, balık ve olta konularına göz atmınızı önerebilirim. Tabi bir de forumda arama butonunu kullanarak mırmır, çipura ve sargos bilgilerini artabilirsiniz ve kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz.
    Mırmır için genelde 6-7-8 numara siyah iğne, çipura içinse 2 numara bronz iğne öneriliyor. Benim de daha bunları denemeye fırsatım olmadı. Yani bu bilgiler kuramsal, uygulamasını bu yaz yapacağım. Bakalım sonuç ne olacak :)
    Bereketli avlar dilerim :)
     
  18. Cevat Ergin

    Cevat Ergin Cevat ERGİN

    Mesajlar:
    338
    Şehir:
    İstanbul/Üsküdar
    Arif kardeşim,mırmır,karagöz gibi balıklara bronz çapraz tip , merandaki çıkan balıkların büyüklüğüne göre 4-7 no arası iğneler,çupra için yine çapraz, kısa saplı, döğme iğneler kullanmalısın,çupra güçlü çene yapısına sahiptir,iğneyi kırar, 1-5 no arası kullanabilirsin,yakaladığın balıkların boyu iğne noları hakkında sana fikir verecektir.Sana bir kolaylık 5-6 no iğneler ile saydığın balıkların avına başla.Kullanacağın yeme görede beyaz veya bronz seçenekler yanında bulunsun, midye,sülünez gibi yemlere bronz,karides v.b. gibilere beyaz iğne kullanırsan sonuçları daha iyi olur.Bir kaç iğne tipi örneği vereyim,mustad marka 505,496,442 tip iğneler işini görecektir.Bu tip iğneler ile madem dip balık hedef, mercan,karagöz,çupra,mırmır gibi balıklara rahatlıkla kullanabilirsin.No lara yakaladıkça sen karar ver.Rastgelsin.
     
  19. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Kardeşim ucu keskin, sağlam ve mümkünse yemi üzerinde tutabilme yeteneği yüksek (genelde çapraz kısa saplı) kancalar işinizi görür.
    Fakat;
    Her yerde olduğu gibi sizin avlağınızda da her mevsim ve her havada balık yapmaz.
    Eğer avlandığınız saatlerde o bölgede herkes aynı balıkları avlıyorsa bu sizden yada takımınızdan değil havadan kaynaklanıyordur. Genelde her yörede belli rüzgarlardan önce ve sonra balık daha bol olur. Sakin havalarda sadece sabah erken saatlerde (05 -07) ve akşam gün batımı ve hemen sonasında (19 -22) balık daha bol olur.

    Takım konusuna gelince, mutlaka temiz bir 0.30 beden ve 0.20-25 lik köstekli, bir fırdöndü ve 50-100 gram arasında değişen (dalga ve rüzgara göre) bir seyyar iskandilli oltayı yedek takım olarak kullanın.

    Yemleriniz herhangi bir yem olmasın, en tazesinden teke-karides, sardalya dilimleri, mamun, madya ve kurt-boru kurdu kullanın.

    Tavuk göğsü, kaya balığı, küçük ısparoz ve kupezden kesilen yemler, ahtapot ve mürekkep balığı parçaları ve tabii bayat dağılan yemler balık kıt olduğunda randımansız olur.

    Tabi oltanızın başına ie yaramaz balıkların musallat olmaması için doğru avlağı seçmek ve uzak mesafe (50 metreden fazla) atmanız gerekebilir.

    Akdenizde plajlar, ırmak ağızı yakınları ve kıyısı kayalık önü derin yada önü 1 kaç metreden başlayan dibi kumlu saalarda büyük balık alabilirsiniz.

    ============

     
  20. srcn.41

    srcn.41

    Mesajlar:
    75
    Şehir:
    İsZMiT-Kocaeli-KöRFeZ
    Favori Kamış:
    Milennıum 60 ve Beta 60 Albastar makina,dragon ve discovery kamiş,el oltası,hassas kamiş
    En İyi Avı:
    Resimdeki eşkina,İstavrit,lüfer,zargana,meszgit
    Bu singapur igneden kasıt bu uzakdogudan gelen Crown marka igneler mi?yanliş yazmiş olabilirimde boyle paketi sarı