cumartesi günü mezgit avına gitcez galata köprüsüne yem iğne misina her türlü bilgileri buraya yazarsanız sevinirim iyi avlar
0,25 bedene 3 tane 0,20 köstek bağla, ucunda da 6 no uzun pala siyah iğne olsun. Yem olarak da bir parça tavuk göğsü al yeter. Bu malzeme ile heryerden mezgit alırsın. Not : Daha küçük iğne kullanma, çıkarmakta zorluk çekersin.
Mezgit, ne bulursa yiyen bir balıktır, kendi eti hariç.. Takım olarak, herhangi bir takım işinizi görür. Ama idealini arıyorsanız, 10 - 12 numara çember iğne (piyasada yok, yurtdışından bile zor bulursunuz), fırdöndü ile bağlanmış köstekler ile, 10 cm köstek boyu, 0.25 FC beden, 0.25 FC köstek 4 köstekli bir takım ideal olur. Çember iğne, mezgitin tipik huyu olan koca iğneyi yutması ve çıkarmanın eziyet olması sorununu giderir. Fırdöndü ile bağlama köstekleri, çekerken dönerek gelen mezgitin köstekleri bükmesini azaltır. Tarif ettiğimiz takım bu değil elbette, sadece köstek nasıl takılmış, ona bir örnek.. Resim size, fırdöndü ile köstek nasıl bağlanır fikir verecektir. Bir çift düğüm atın. Yani bildiğiniz düğümü, halkanın içinden misinayı iki kez geçirerek atın. Sonra bir stoper geçirin. Bir cam vs. şeffaf küçük boncuk geçirin, fırdöndüyü ve gene bir diğer küçük boncuğu geçirin. Tekrar bir stoper geçirip, olabildiğince yakın aynı şekilde düğümle kösteği sabitleyin. Bu tür köstek bağlama bilhassa köprüde çok faydalı olacaktır. Mezgit için değer mi? Bilmiyorum.. Ama bu takım midye ve kurt yada karides ile yemlenirse, "izmarit, istavrit filan yok.." denen zamanda kova dolusu izmarit ve istavrit alabilir.. Bu amaçla normal 11 numara siyah çapraz iğne ve kösteklerin 20cm kadar yapılması faydalı olur..
ben 5 iğneli 23 mm kalınlığında misinalı gri birazda küçük iğneli takım yaptım tavuk göğsünü kestin kare kare biraz büyük parçalar olurmu uygunmudu
Sevgili Anılcan, Seni bu hobiye gönül verdiğin için tebrik etmek istiyorum. Tavuk göğsüne gelince ben sana tavuk taşlığı kullan derim, Hem randıman alırsın, hem yeni hiç bozulmaz. 2 adet "taşlık" yeterli gelir. Yemin ebatı iğnenin enine 2/3 kapatıcak, boyu ise iğne boyunun yarı ölçek kadar geçsin yeterli gelecektir. Balıktaki keyfin daim olsun.
Serdar bey, Teoride süper bir takım ama pratikte siz kullandınız mı bunu acaba Ayrıca çember iğne dediğiniz Circle iğneler ülkemizde mevcut, üretim olarak amaca yönelik avlar genelde büyük balık olduğu için sanırım 10-12 numara tabikide üretilmiyor. Pazarlama stratejisi olarakta bence mantıklı. Ayrıca Circle iğne bulamıyorsanız yardımcı olabilirim. Mezgit gibi yem ile iğneyi midesine indiren balıklar için Circle iğne kullansanız ne olacak onu anlayamadım açıkcası.
Anılcan, iğne boyunu büyüt bence. Mezgit iğneyi midesine kadar yutar çünkü. Dediğim gibi, çıkarmakta zorlanırsın.
Sevgili Cüneyt, ben sürekli, köprüde vs. hemen her tarafta, bahsettiğim gibi takım kullanırım, ama resimdeki gibi değil. Çinekop takımlarım vs. genelde hep bu şekilde yapılmadır. Elimin altındaki bir örnek: Köstek bağlantısının detayı ise, şöyle: Resimdeki gibi takımları da, genelde Sarayburnu, Karaköy'de filan kullanırım.. Öncelikle şunu tekrar edeyim: "Çember iğne, mezgitin tipik huyu olan koca iğneyi yutması ve çıkarmanın eziyet olması sorununu giderir." Çember iğneleri benzer takımlarda kullanıyorum, mezgitler uğraştırmadan ağzının kenarından yakalanmış olarak gelir. Çok pratik olarak çıkarılabiliyor, uğraştırmıyor. Garip olan bir diğer husus ise, bazen iğne midesinde oluyor ama saplanmamış, sıkışmış halde.. Bir yerleri yırtmadan, asılınca kolayca çıkıp geliveriyor. Küçük çember iğneleri bulması gerçekten zordur. 8 numarasını bile.. Bende var küçük numaralar, şunlar gibi: Bunlar, 10, 12 ve 16 numara. Eğer bu boylarda bulabilirseniz, seve seve makul miktarda almak isterim. Bu küçük boylar, Mustad'ın C51S serisinde vardı, ama onlarında üretimi bu yılın başı itirabıyla durdu Diğer ortanca diyelim boyla, 10-12-8 gibi numaralar Mustad C71S serisindne bulunabilir, ama kolay değildir bulmak, yurtdışı internet dükkanları dahil, o ayrı.. Resimler biraz aceleye geldi, makinada daha yeni, 2 günlük, pek tecrübe edemedik, dilini öğrenemedik daha. Kusura bakmayın..
Bende mezgitle ilgili belki herkezin bildiği bir kaç bilgi vermek istiyorum.Mezgit bana göre fazla kafası çalışan bir balık değil.Pek yem tercihi yapmaz.Boru kurdu,midye,tavuk ne bulursa yer.9 numara uzun palalı siyah iğne kullanarak 5 köstekli takım yaparım.Kıyıdan atarak kullanıyorsam ayni istavrit teki gibi tarayarak gelirim.Yakalandığında hemen çekmem.Makineyi bir tur sararım.Beklerim.Muhakkak ayakta yolcu kabul ederim yani 5 iğne de dolduğunda normal bir hızda kıyıya alırım.Muhakkak yanımda karga burnu bulundururum ki mideye kadar yuttuğu iğneyi çıkartabileyim.(İğne çıkartıcıyı bir türlü kullanamıyorum.) Tekneden avlanıyorsam iğnelerim beyaz çapraz en az 5 numaradır.Midyeyi tercih ederim.Yine balık geldiğinde hemen almam, bir tur sarar diğerlerini beklerim. İlginçtir ki çapari iğnelerine de gelmesine rağmen çaparinin tüyleri olduğunda mezgit alamıyorum.Alsamda tek tük.Ama ayni takımın tüylerini kesince dörder beşer çekiyorum.
Circle Hook adını verdiğimiz iğneler, canlı bırakma ve bırakma avlarında sert dişli balıklarda daha fazla randıman alındığı için ve bırakılan balıklardaki kanama ve yaşam süresini bildiğimiz J tipi standart iğnelere göre daha uzun canlı kalmasını sağladığı için tercih sebebidirler.Çember iğneler kullanılırken yem iğne ucunu örtmemeli ve balık vurduğunda tasma yapılmamalıdır zira bu ür iğnelerde balık yemi aldığında ağzında geveleyecek ve siz takımınızı sararken balığın dudak kenarlarına iğne takılacaktır. Performansı yüksek iğnelerdir ve yakala bırak mantığını güden avcılarda bu iğneyi kullanırlar genelde... Bu tip iğneler agresif balıklarda kullanılabileceksede, mezgit için uzun pala 5 numara iğne kullanmak daha mantıklı bir yaklaşımdır, bu balık için nekadar büyük iğne ne kadar büyük yem o kadar büyük balık mantığı tamamen geçerlidir. Yem olarak iğnenin ucuna kurt şeklini verip kabuğunu soyduğunuz kalamar kolu ile bir defa oltanızı yemleyip, uzun süre yemlere dokunmadan balık tutabileceksiniz. Benim bu balık için favori ve zahmetsiz yöntemim budur ve oldukça başarılıdır.... Naylon çamaşır ipini beyaz ve gri olanları tel tel yapıp 6 numara iğneye çapari gibi bağlarsanız bazı bölgelerde istavrit tutar gibi mezgit tutarsınız bu avı bu şekilde gerçekleştirmek havanın güneşin durumuna ve avlandığınız suyun derinliğiyle alakalıdır. Mudanya yakınları tirilye açıklarında bu yöntemle hatta beyaz lastik uçlarını ignenin damağına geçirerek, gayet zevli avlar yapmışımdır. Hava açık ise ve su derinliği bağlı olarak renkler çok daha parlak ve objeler büyük gözüküyor çaparideki simler birde üstüne teaktığınız yem balığı korkuturken budurumun gece herhangi bir önemi kalmıyor.Aşağı indikçe renkler değişiyor ve renk spekturumunun en sıcakları olan sarılar ve kırmızılar siz derine indikçe daha da filtreleniyor. 9 metre aşağıda kırmızı diye bir renk yok. Işık olmadığı sürece her şey mavi. Ancak ışığı açtığınız yada bir ışık kaynağı var olduğu zaman her yerde kırmızı rengi görüyorsunuz. Halil senin aklına takılan ve karşılştığın durumun ise sebebi budur diye düşünüyorum.. Mezgit avcılığı konusunda bir kısım açmayı ve bildiğim uyguladığım bir kaç püf noktasını ve ideal malzeme bilgisini sunmayı düşünüyordum ve bir püf noktası balık tutmak kadar önemli olan balığı değerlendirmek mezgitin suyu çok sık değişmeli yada tel rivar ile suya sarkıtılmalı. Mezgit gibi eti beyaz ve yumuşak balıkları yaparken uygulamanızı önereceğim bir yöntem var. Bir kere deniz mahsullerini ya deniz suyunda temizliyoruz yada balığı ayıkladıktan sonra tuzlu su karışımında buz dolabının soğuk kısmında 2 saat bekletelim. Tuzu ayarlamak önemli burda, mezgiti yapmadan bu karışıma buz küpleri atıp bir güzel yoğurup bekletelim yine dolapta sonra kurulayıp bir güzel yumurta sarısı karabiber karışımına sonra mısır ununa bulayıp pişirmeyi deneyelim hayatınızda yediğiniz en güzel, en lezzetli balık deneyimlerinden biriyle karşı karşıyasınız artık, afiyet olsun....
Mezgit, köpekbalığı için attığımız 3/O iğneye, serum lastiğine filan atlayan ve yakalanan bir balık zaten.. Öyle hasble kader değil, gayet muntazam olarak olan şeyler bunlar.. Mezgit avında sorun, balığı yakalamak değil, yakalanmış balığı iğneden çıkarmak (Elbette bu ne kadar sorun olarak kabul edilir, o ayrı bir tartışma).. İşte bu açıdan zaten çember iğne tavsiye ediyorum.. Çember iğne ile, mezgitten iğneyi çıkarmak çok pratik bir iş oluyor.. Tavsiye ederim...
Nedense hiç kimse, "Peki piyasada yoksa, neden tavsiye ediyorsun?" demiyor ilginç bir şekilde Piyasada yoksa, oturup ağlayacak değiliz elbette... Pek iyi seçilemese de, iki farklı boyda çember iğne mevcut resimde.. Gece vakti ancak bu kadarı oldu.. Bunlar, elde yapma çember iğne. Elbette, hadi canım dediğiniz şekilde, komple değil.. Piyasada bol bulunan ve ucuz Fudo Chinu W/RING iğneden alıyoruz. 6-8-10 numarası mevcut bolca. Bu iğneye kargaburun ile girişiyoruz.. Ucunu böyle bedene 90 derece yapıyoruz. Gayet tatmin edici netice veriyor. Çember iğneler için, nerdeyse her şeyi yazmışsınız.. Çok güzel ve sevindirici.. Ben size bir püf noktası daha vereyim. Çember iğnenin o efsanevi şak diye alabilme özelliğinin olması için, iğneyi düzgün bağlamak elzemdir. Fırdöndü bağlar gibi tepeden bağlarsanız, iş yapmaz pek.. Yapmak gereken, düğümlemek değil, misinalamaktır.. Bu ne demek.. Şöyle bir şey: Böyle bağlarsanız, en az %30 yakalama kaybı yaşarsınız.. Palomar vs. yapmış olmanızın pek hükmü yok.. Doğrusu şöyle olmalıdır: (Animasyonlu hali için http://www.animatedknots.com/snell/index.php?LogoImage=LogoStripers247.jpg#Overhand sitesine bakılmalıdır..) Buna gavurlar "snelling" diyor.. Bizde ne denmelidir bir fikrim yok.. Aklınızda bulunsun.. fırsat olursa, çember iğneler için başka püf noktalarını ilerde yazarız umuyorum..
Ağız tadına hayran kaldım dostum. Ben de geçen hafta yakalama açısından çok keyifli olmasa da tüketirken lezzetinden oldukça memnun kaldığım 2-2.5kg kadar iricelerinden mezgit yakaladım. Balığı temizledikten sonra tuzlayıp bir gün dolapta bekletince gerçekten oldukça lezzetli hale geliyor. Hayatımda yediğim en lezzetli mezgitti diyebilirim.
Köstek bağlantısının detayı ise, şöyle: Serdar hoca fotoğraf makinan hayırlı olsun, Seninde resimli sunumların fark yapacaktır ve senin takipçilerin görsellikle istifade edecekleri daha çok şey olacaktır. Bu arada adsl de hayırlı olsun..
Evet iğneler kullanım alanları ve birbiriyle mukayase edilmesi gibi bir başlık açabiliriz, bu konuda bildiklerimizi, dökümanlarımızı paylaşıp güzel ve etkili bir bölüm yaratacağımızdan şüphem yok.. Serdar bey çok yararlı bir paylaşımda bulunmuşsunuz iğnelerde yapılacak modifeyeler bazen çok etkili olabiliyor ve bunların bir çoğu deneme yanılma yöntemiyle bulunuyor. Bahsettiğiniz snelling adı verilen düğümü kullanabileceğim her alanda kullanıyorum, fırdöndü, klips, rapala klipsi ve bir çok uygulamada çekinmeden uyguladığım sağlamlığına ve misine takım ömrünü uzattığına inandığım bir düğümdür .
Ustam, İskorpit, gümüş, çaça, zargana,mezgit, izmarit, ispari, kaya balığı, gelincik, sardalya ve istavritimiz ... Boğazın her daim serin ve akıntılı suyu, birde balığın lezzetine önemli katkıda bulunana suyun tuz oranı ile dünyanın en şanslı denizlerinden birinde avlanıyoruz. Tadını çıkarmalıyız. Mesela iskorpiti kimse sevmez yada seveni azdır iskorpit etindeki besin oranları lezzeti ve etiyle bir çok ülkede bir hayli rağbet gören ve pahalı bir balık bizde ise gerçekten az bilinir, denir burun kıvrılır. Bir balıkçı aynı zamanda iyi bir balık ustası (Her türlü balığı ve deniz mahsülünü en iyi şekilde işleyip ,süsleyen) olmalıdır gibi bir tezim var ben hala öğrenmeye devam ediyorum ..
Bunu bilmenin zararı olmaz.. Faydası belki, hatta çoğu zaman.. Ama takvimlerin 2009'u gösterdiği şu günlerde, bir balıkçının ilk bilmesi gereken, denizden/gölden çıkan balığın hangi otla nasıl pişirileceğinden önce, ona en az zarar vererek, nasıl geriye salınacağı olmalı...
Arkadaşım ben normal istavrit çaparisine takıyorum. Yem olarakda istavrit kullanıyorum ufak ufak kesiyom iğnelere takıyom zaten balık dipte olduğundan üstteki iğnelere takmıyorum onlarada istavrit gelebilir.
Serdar abi selamlar kendi eti hariç her yeme gelen demişsin ama ben geçenlerde eşkina avı için gittiğimde boru kurtlarına mezgit sarınca ilk tuttuğum mezgiti fileto yapıp sonra da küçük parçalar halinde taktım ona da geldi. Kendi etine de geliyor