İnşallah diğer marketler de bu hassasiyeti gösterirler. http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/18518128.asp
Helal olsun. Bundan sonra alışverişlerimi Metro dan yapacağım. Hadi bakalım , carrefour ve migros tan da aynı uygulamayı bekliyoruz.
Metro Toptancı Market'ten yapılan açıklamada, balık neslinin sürdürülebilirliği ve yeni nesillerin geleceği için tüm sektöre örnek olacak bir karar alındığı belirtildi. Açıklamada, "Metro, soyu tükenme riski taşıyan lüferin 20 cm altındaki türleri olan çinekop ve sarıkanatı, hiçbir mağazasında satmama kararı aldı ve raflarından kaldırdı" denildi. İnşallah faydalı olur. Açıklamada belirtilen duruma göre 20cm üzeri balıkları satacaklarmı? Tam anlamadım. 20 cm ve 30 cm arası balıklara çinekop+sarıkanat denmezmi?
Bunu bir lütufmuş gibi sunuyorlar Bizden daha önceki mesajlarda olduğu gibi "Helal olsun" nutkunu alabilmek için. Bu O'nlar için zorunluluk. Tezgahında bu boy altında balık satışı yapan her ticari kuruluş yaptırımla karşılaşacaktır. -Tabii güzel ülkemde denetim yok şikayet olduğu takdirde- O yüzden arkadaşlar tezgahlarda gördüğünüz her limit dışı satış için mutlaka 174'ü arayalım ki satışı olmayan ürünün avı da yapılmasın. Ben bunu elimden geldiğince yapıyorum. Ama tabii bu tür reklam amaçlı pazarlama stratejileri belki insanları bu konuda bilinçlendirme konusunda faydalı olabilir.
Metroya boy limitini 25 cm e çekmesi hakkında mail bombardımanına da tutabiliriz. Bu da ayrı bir fikir forumda bunu düşünelim. Makul görülürse aşağıdaki gibi bir mesaj gönderebiliriz. Lüfer konusunda yapmış olduğunuz balığın satışı ile ilgili boy limitinin 25 cm e çıkarılmasının daha doğru olacağını düşünüyoruz. Çünkü Lüfer balığının üreme boyunun denizdeki ortam şartlarına bağlı olarak 19 cm ile 27 cm arasında değişkenlik gösterdiğini bunun içinde 25 cm lik değeri almanızın daha doğru olacağını düşünmekteyiz. Saygılarımızla
20 cm'lik balık bildiğimiz çinekop. 25 sarıkanat sonrası lüferimsi.. Adamlar sadece kanunu uygulayacaklarını söylemişler. Ekstra bir durum yok yani. 25 cm'den aşağısını kesinlikle satmıyoruz deseler yine bir nebze.
Katılıyorum,ayrıca ekliyorum sadece lüfer değil tekir barbun levrek vs. tüm balıklar için bu limitleri göz önünde bulundurmalılar bununla ilgili mail atmaya çalıştım ama kart numarası istediği ve kart sahibi olmadığım için mail gönderemedim.
Aşağıdaki liste gibi bir listemiz olursa herkes için bir kaynak olur balıkçısına da kabzımalına da müşterisine de Herkes bu bilgiyi bilgisayarına kaydedecek. herkes aynı dili konuşur Bu haliyle bile tam olmasa bile kısa ve öz bir çizelgedir. Bu çizelgeye bakan bir müşteri aldığı balığın yavru mu erişkin mi olup olmadığını anlayabilir. Tabi bunu genel bir kanun gibi düşünmemek lazım. Sadece bir fikir. Eksilerini ve kusurlarını tartışıp geliştirilmeye ihtiyacı var. Balıkçılığın denizlerin kirlenmesi kapsamında vatandaş olarak yapabileceğimiz çok fazla bir şey olmasa da üreme boyunun altındaki balığı satınalmamak ciddi bir bireysel etki olacaktır. Bu belki balığn üreme boyuyla değil de başka kriterlerle kontrol edilebilir. Ama boy kriteri çok mantıklı gibi durmaktadır. Aşağıdaki çizelgeye yakından bakınca rakamlar gözüküyor D
Siz mi yanlış yazdınız, yoksa gazete haberi mi yanlış, yoksa benim gördüğüm mü yanlış. Bu gün Metro marketler zincirinin, Nilüfer - Bursa mağazasına gittim. ( Bana yakın olduğu için genelde alışverişimi oradan yaparım.) 4- 5 cm boyunda balıklar tezgahta. Birde etiket '' SARIKANAT - KIRAÇA '' Herkes işin ticaretinde. Açıklamalar, demeçler falan, işin görsel ve aldatmaca tarafından öteye gitmiyor. Millete ne kadar duyarlı olduğunu göstererek sempati kazanmak. Reklam olsun da nasıl olursa olsun. Yani teşekkür mesajlarını haketmediler.
Abi keşke fotoğrafını çekseydin ya. Afiş afiş yayınlar gözlerine sokardık. O'da haber olurdu bakarsın.
bünyamin ilk üreme yaşı 25 cm denmiş lüfer familyası için fakat 20-22 cm balıklarda havyarlı mayıs da tutulan. Hatta ağırlıklı olarak çinekop sarıkanatlarda havyar bulunuyor.
Tabii ki burada konuyu sizlere aktarırken, duyduğum üzüntüleri ve eleştirilerimi içeren bir şikayetimide, e mail olarak Bursa Metro marketine geçtim. Bu şikayetimde, ilgili gazete haberinin linkini, sitemizde ki konuyla ilgili görüs ve değerlendirmeleri içeren linki de geçtim. Bu gün sabah saat 8.40 sıraları, Mağaza müdür yardımcısı olduğunu söyleyen, Bülent ENGİN isimli bir beyefendi aradı. Son derece kibar bir beyefendi sesiyle, sabah işe gelince mesajımı okuduğunu, son derece duygulandığını ve ilk iş olarak konuyu araştırdığını belirttiler. Bu konuda çok bilinçli ve duyarlı olduklarını belirterek, hiç bir zaman limit seviyelerini değilde, hep limit + % 30 olarak hedeflerini belirtti. Konuyu incelediğinde, bu alımın direk Bursa mağazasınca istavrit olarak 40 kasa civarı alındığını, sondaj usulü bazı kasaların dökülerek kontrol edildiğini, daha sonra alımın gerçekleştirilerek, tezgahlandığını beyan ettiler. Sıkıntının sadece gözden kaçan 2-3 kasadan kaynaklandığını, bu kasaların da üstte iri altta küçük balıkların olduğunu söylerken, aslında bunun bile olmaması gerekliliğini, reyon görevlisinin o kasayı iade amaçlı geri çekmesinin lazım geldiğini, yoksa limit altı balıkların ne gibi sorunlara neden olacaklarını bildiklerini izah ettiler. Ve hatta belli bir müddet Bursa mağazalarında, tezgahlarına istavrit balığınıda koymayacaklarını, bu konuda kendilerininde, kurumsal olduğu kadar, bireysel olarak bizlerle hemfikir olduğunu, hepimizin bakış açısının ve duyarlılığımızın kendilerini çok sevindirdiğini samimi bir uslupla anlattı. Konuya ilişkin sabah sohbetimiz, 20 dakika kadar sürdü. Gayri ihtiyari gözden kaçan hataları için binlerce kez özür dileyip, binlerce kez teşekkür etmesinden, sabah ilk iş olarak bu konuyu ele alıp araştırmasından, reyona inerek tezgah analizi ve soruşturmasından, satınalma görevlilerine konu hakkında detaylı uyarı ve bilgi vermesinden ve en sonunda da, bizlerin adına beni aramasından hoşnut oldum. Hele hele en son sözü olan, '' Gerekiyorsa belli bir müddet, istavriti bile tezgahlarımıza almayacağız '' beyanatı inanın beni dahada mutlu etti. Konu hakkında sizleri bilgilendirmeyide, burada kendime bir görev saydım. İyi dileklerimle.
satmaması demek gırgırcıdan o boydaki balığı almaması demek pratik olarak yani bu tedbiri tüm marketler alırsa gırgırcıda elinde kalan balığı satamayacağından zaman içinde bu boydaki balığı tutmayacağı anlamına gelir vs. vs. tabi bu zaman içerisinde olur hemen olmaz ve bu uygulamanın yaygınlaşması ile gerçekleşebilecek bir olay bir tek metro marketle nesli kurtaramayız ama metroya çok teşekkür etmek lazım bu duyarlılığından dolayı..
evet kadem abi ufak balıktada yumurta oluyor... tabi büyük balığın bıraktığı yumurtalar daha iri ve dayanıklı oluyor.. bu bir avantaj gibi görünsede iri ve dolgun olan yumurtaların diğer yumurta yiyen türler açısından da daha çok tercih edileceği kesin.. bir de ayın ve plantonun durumu var tabi
Kaynak şu an hatırımda değil Lüfer Balıkları üzerinde yapılan araştırmada ilk kez yumurta döken lüferlerin 19 cm ila 27 cm arasında olduğu gözlemlenmiş 19 cm lüferlerin %15 i havyarlı 20 cm lüferlerin %25 i havyarlı 21 cm lüferlerin %35 i havyarlı 22 cm lüferlerin %45 i havyarlı 23 cm lüferlerin %55 i havyarlı 24 cm lüferlerin %65 i havyarlı 25 cm lüferlerin %75 i havyarlı 26 cm lüferlerin %85 i havyarlı 27 cm lüferlerin %100 ü havyarlı olduğu sonucuna varılmış Burada 25 cm çok güzel bir boydur. 22 cm lik bir lüferin neredeyse yumurta dökmüş olma ihtimalı yarı yarıya bile değil. ama yumurta dökmüş yada döküyor olabilmesi mümkün. Lüferin avlanma boyunun 30 cm alınmasının büyük faydasını ifade edenler de var. Ancak bu konuda farklı sesler çıkması insanların kafasını karıştırıyor. Ancak Bilimsel Kurulların bir sonuca varıp "lüferin avlanma boyu .......dur" demesi kafa karışıklarınn ve fikir ayrılıklarının önüne geçecektir. Ancak lüfer için 25 cm boy çok iyi bir boydur.