May Fly Yapımı

Konu, 'Fly Fishing, Uçurma Balıkçılığı' kısmında Tarık ERSAL tarafından paylaşıldı.

  1. Tarık ERSAL

    Tarık ERSAL Tarık ERSAL

    Yaş:
    63
    Mesajlar:
    624
    Şehir:
    ANKARA
    En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))
    MAY FLY Yapımı

    Bölüm - 1


    [​IMG]


    Malzeme:

    İğne: Standart dry fly iğnesi
    Montaj ipi: Beyaz
    Gövde, Kuyruk ve Kanat: Horoz göğüs tüyü
    Saçak: Horoz yaka tüyü

    İmal adımlarına geçmeden bir hatırlatma yapayım. Yapımını anlatacağım fly için iki tüy bir iğne yeterli olacaktır.


    [​IMG]


    1.Adım:
    Ben bu fly için 14 ile 18 numara standart dry fly iğnesi kullanıyorum. Karar sizin.
    Kuru = Canlı böcek yapımında kullanılan, yani olabildiğince hafif bir yapıda olan iğnenizi fazla sıkıştırmadan, ona zarar vermeyecek bir şekilde iğne tutucusuna sıkıştırın.
    Kullanılacak malzemenin iğne üzerine sabitlenmesini sağlamak için ince floş ip (ipek ip) kullanmanız gerekecektir. İpek veya yerine edindiğiniz diğer maddelerden üretilmiş ipin özellikle suyu tutmayacak, en az ağırlık verecek bir dokuda ve sağlam olması önemlidir. İpinizi makara tutucusunun kol aralıklarına uygun büyüklükte bir makaraya saralım. İpi, ip çekme aparatı ile aparatın ucu içerisinden geçirerek kullanıma hazır hale getirelim.
    (Bkz. Adams Dry Fly yapımı.)

    Makara tutucusu makaranızı kavramalı, az bir çekiş gücü ile ipin sağılmasına imkan vermeli, ama kendi ağırlığı ile boşalmamalıdır. Bu sayede sarım işini ve makara tutucusunu elinizden bıraktığınızda hem ağrılığı ile ipi gerecek, hem de hep elinizin altında ve bıraktığınız yerde sarkar durumda olacaktır.


    2. Adım:
    İp ile iğne üzerine yemimizin temeli niteliğinde bir sarım yapalım. Bu temel sarım kullanılacak diğer malzemenin yer değiştirmesini, eksen üzerinde dönmesini, kaymasını engelleyecek bir zemin oluşturacaktır.


    [​IMG]


    Her böceği bu temel sarımdan sonra ve kuyruktan baş kısma, yani iğnenin halkasına doğru ilerleyerek yapacağız. İlk hareketimizde temel sarım halka yönünden başlayıp, iğne tutucusuna doğru olacak, daha sonra ise her eklentiyi takiben iğne halkasına doğru devam edeceğiz. Ben mümkün olduğunca başladığım sabitleme ip ile sonuna kadar devam etmeyi tercih ediyorum. Temel sarımı yaparken dikkat edilmesi gereken husus, iğne halkası tarafında saçaklar, kanatlar ve gerektiğinde başın yer alacağı alanı boş bırakmalı ve sarımı iğne damağının hizasında bitirmelisiniz.


    3. Adım:
    Bu yemde gövde, kuyruk ve kanat için kullanılacak malzememiz horoz göğüs tüyümüz olacak. Horoz göğüs tüyünden aşağıdaki resimde görüldüğü gibi 8-10 dalcığı makasımız ile keselim. Kestiğimiz dalcıkların uzunluğu kullanılan iğnenin boyunun en az iki katından uzun olmalı ki, dalcıkları iğne palasına aralıkız ve sık bir şekilde sarmamız mümkün olsun.



    [​IMG]


    Montaj ipimiz ile aşağıdaki gibi iğnemize sabitlediğimiz dalcıkları iğne palasına sararak iğne halkasına doğru ilerleyelim. Kanat ve saçaklarımızı monte edeceğimiz baş kısmına yakın bölgede sarım işine son verip montaj ipi ile tek bir düğüm atalım. Makara tutucusunu elimizden bırakalım.


    [​IMG]

    [​IMG]


    Sardığımız dalcıkların fazlasını makasımız ile keselim.



    [​IMG]


    4. Adım:
    Bu örnekte kanat ve kuyruğu farklı bir yöntem ile elde edeceğiz.
    Orta kısmından dalcıklarını keserek gövde malzemesini elde ettiğimiz horoz göğüs tüyünün uç kısmını tüy ekseninden aşağıdaki gibi, " V " harfi şeklinde bir boşluk kalacak şekilde keselim.


    [​IMG]


    Üstte kalan parçayı kullanmayacağız.


    [​IMG]


    5. Adım:
    " V " harfini oluşturan tüy dalcıklarının en üstte kalan birer veya ikişer tanesini aşağıdaki gibi bir iğne ucu yardımı ile ayıralım.


    [​IMG]

    [​IMG]


    Bir elimiz ile ayırdığımız dalcıklardan tutarken, diğer elimiz ile geride kalan dalcıkları ters yöne doğru tüy ekseni boyunca yatıralım.


    [​IMG]

    [​IMG]


    Tüyün dalcıklarını yatırmamız sonunda aşağıdaki gibi bir görüntü oluşmasını sağlayalım.


    [​IMG]
    Tek dalcık kuyruk


    [​IMG]
    Çift dalcık kuyruk​



    Hazırlayan: Tarık ERSAL
    Kaynak: http://www.rastgele.org/index.php?mod=menu&t=228


    .
     
  2. Tarık ERSAL

    Tarık ERSAL Tarık ERSAL

    Yaş:
    63
    Mesajlar:
    624
    Şehir:
    ANKARA
    En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))
    Bölüm - 2


    6. Adım:
    Montaj ipimiz ile parmaklarımız arasında sıkıştırdığımız tüyün şekli bozulmadan sararak tek düğüm ile sabitleyelim. Düğümümüz için kullandığımız ipin fazlasını keselim.


    [​IMG]

    [​IMG]


    Tüyün geriye yatırdığımız dalcıklarının düğümden sonraki uçlarını kesmeden tüy eksenini keserek aşağıdaki resimde görüldüğü olmasını sağlayalım.



    [​IMG]


    Bu parça May Flyımızın Kuyruk ve kanat bölümünü oluşturacaktır.


    7. Adım:
    Elde edilen tüyü aşağıdaki resimde görüldüğü gibi iğnemize montaj ipimiz yardımı ile sabitleyelim.



    [​IMG]


    İğne halkası tarafında kalan dalcıkların uç kısmını aşağıdaki resimde görüldüğü gibi iğne palasına dik bir konuma getirerek, montaj ipi ile sabitleyelim.



    [​IMG]



    8. Adım:
    Saçakların, yani taşıyıcı ayakların oluşturulması adımına geldik.

    Uygun saçaklar elde etmek için kullanılacak horoz yaka tüylerinin olması gereken yapı için Adams Fly 7. adıma bakınız.

    Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi tüyün dip, yani kök kısmından floş ipimiz ile iki üç tur sararak gövde üzerine sabitleyelim ve makarayı iğne halkasına kadar getirip sarkar durumda bırakalım.



    [​IMG]


    Sabitlenmiş tüyün uç kısmından tüy tutucu veya eliniz ile tutarak, kanatları oluşturan dik kılların bütünlüğünü bozmamaya azami gayret ederek ve daha önce sarılmış saçakların üzerine basıp şeklinin bozulmasına neden olmamaya da dikkat ederek, iğne halkasına doğru saralım.


    [​IMG]


    Bu sarımın kaç kez olması gerektiğine kendiniz karar vereceksiniz. 12 -16 nr. arası iğnelerde bence 6-7 kezden fazla olmamalıdır.
    Uygun bir saçak yapısı oluştuğunda tüyün ekenini montaj ipimiz aracılığı ile iki tur sararak gövdeye sabitleyelim.


    [​IMG]


    9. Adım:
    Bu aşamada saçakların (taşıyıcı tüyün kollarının) düğümün önüne, yani baş bölgesine geçerek düğüm altında kalmasını engellemek için bir tükenmez kalem dış gövdesi ile iğnenin halka kısmından gövdeye doğu (aşağıdaki resimde olduğu gibi) iterek saçakların sarımın önüne geçmesini ve ezilmesini önleyerek ipinizi 2-3 tur sarmanızı öneririm.


    [​IMG]


    Saçak tüyümüzün fazlasını keselim.


    10. Adım:
    Son adım düğümümüz olacak. Bunun için FLY YAPIMINDA DÜĞÜM başlığı altında iki ayrı video ile aktarmaya çalıştığım düğümü atmamız gerekecek.
    Fly Yapımında Düğüm videolarını görüntülemek için http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=39944 tıklayınız.

    Bu düğümü ister düğüm atma aparatı ile, ister bir tükenmez kalem gövdesi yardımı ile veya sadece parmaklarınızı kullanarak atabilirsiniz.
    Sonuçta iki veya üç kez ipin iç içe geçirilmesi ile atılmış bir düğümler, kementler dizisine ihtiyacınız olacak.

    Ben 12-18 numaralar arası Dry Fly yapımında birçok sinek bağlayıcının yaptığı gibi Japon yapıştırıcı veya diğer yapıştırıcıları düğüm üzerine uygulamayı ağırlık artırıcı bir unsur olarak görüp, mümkün olduğunca kullanmamaya çalışıyorum.


    [​IMG]

    [​IMG]

    May Fly ınız kullanıma hazır. Elinize sağlık. ​


    RASTGELSİN.


    Hazırlayan: Tarık ERSAL
    Kaynak: http://www.rastgele.org/index.php?mod=menu&t=228


    .