Lüfer mantarı - 1 (az akıntılı sular için)..

Konu, 'Mantarlar' kısmında skoylu tarafından paylaşıldı.

  1. Mantarlı lüfer yemlisinde yemin dönmemesi önemli anladığım kadarı ile. Sebebi nedir? dönerken misina gam yapıyor diye mi, dönen yem çabuk hırpalanıyor diye mi, yoksa lüfer dönen yemi sevmiyor diye mi?
     
  2. anton

    anton Adnan

    Mesajlar:
    173
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vega Potenza 4.20, Lineaffe Exteme 4.40, Okuma Salina 4.20 3 parça
    Favori Makine:
    Shimano PA Fliegen TD, Daiwa Emble pro 5000, Shimano spinjoy XT Surf
    En İyi Avı:
    Kova dolusu sarıkanatlar.
    serdar abi, yeni model çinekop/lüfer mantarı görsellerini senden bekliyoruz. müsait olduğunda ekleyebilirmisin?

    Dün akşam ucu mermi gibi olandan yapmaya çalıştım. Pazar günü izinliyim deneyeceğim. Fakat çekirdek kısmı kırmızı oldu gümüş renkli boncuk bulamadım. kırmızı sorun olurmu?

    Son olarak bende gittim tabelacıdan parlak aynalı yapışabilen folyo aldım fakat yapışkanı başarısız. Japon sürdüm bende fakat japon ellerimi kirletti, parlak kısımlara sıçradı.alternatif bir yapıştırıcı önerebilirmisin?
     
  3. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Kırmızı ya çok büyük sorun olur, yada çok çok daha iyi olur. Suyuna göre değişir Adnan.

    Malzemeyi tam bilsem, şu yapıştırır diyebilirdim ama, bilmeyince zor. Fakat o şeylerin yapışkanı genelde iyi olur ama biraz geç tutar, pıt diye hemen yapışıp kalmaz. Bir kendi yapıştırıcısı ile gergince yapıştırmayı deneyebilirsin. Öyle bırak, bir kaç saat içinde iyi yapışabilir.

    Olmuyorsa, tipik kırtasiye yapıştırıcısı, pritt vs. genellikle iyi netice verir. En iyisi derby gibi solvent bazlı olanlardır ama uygulaması zordur.
     
  4. anton

    anton Adnan

    Mesajlar:
    173
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vega Potenza 4.20, Lineaffe Exteme 4.40, Okuma Salina 4.20 3 parça
    Favori Makine:
    Shimano PA Fliegen TD, Daiwa Emble pro 5000, Shimano spinjoy XT Surf
    En İyi Avı:
    Kova dolusu sarıkanatlar.
    cevap için teşekkür ederim serdar abi.
    deneyip görmek en iyisi. Bogazda 100-125gr kurşunun oturabileceği bir merada kullanacağım. baktım az vuruş alıyor standart mantara geçerim. yeterki balık olsun :)
     
  5. Benim sorum gözden kaçtı sanırım. Mühim, çünkü ona göre takım hazırlayacağım. ucları kasa düğümlü köstekler hazırlayıp, yemi yukardan aşağı geçirdikten sonra bedendeki üçlü fırdöndülere bağlayacağım. Detaylarla ilgili olarak aşağıdaki sorunun cevabı önemli...

     
  6. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..

    Kendi adıma hiç bir fikrim yok. Velakin, bu işe yıllarını vermiş olan her uzun oltacı vs., yem dönerse bu iş olmaz der, açık ve net olarak. Bu tecrübeye saygı duymak gerekir elbette.

    Bazı balıkların yemlerin dönmesini bilhassa sevdiklerini biliyorum. Ama lüfer için bu konuda somut bir şey yok elimde. O zaman ustaların sözlerine itibar etmekten başka bir seçenek olmuyor.
     
  7. İnşallah Ali Kaptan mesajı görür de yazar birşeyler. Olmadı konu açıp sorayım diyecem, bir sürü yersiz yorum gelecek.
     
  8. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    En basit takımdan başlayacak olursak;

    1-Tek iğne yemli teke ile istavrit tutmak istesek ne yaparız. tekenın kuyruk kısmını biraz hemen kopartıp iğneyi tamamen dışarıda kalmayacak şekilde içine iter düz olmasını sağlarız. Kösteğimiz bedene dolaşmasın diye kısaca yem dik durur.

    2- Çapari yaparken Köstekleri ve iğneleri olabildiğince düzenli bağlarız. bedene bağlarken bile kendisini kendisine bağlarız üzerinede kontra düğüm atarız. gerekçe Köstekler düz dursun dönmesin bedene dolaşmasın diye.

    3-Yemli takımların tamamında hep yemin düz durmasını isteriz. yamuk duran yeme hiçbir balık gelmez.
    Çünkü tabiatta hiçbir balık zannederim. başını koltuğunun altına alarak gezmez. yada kuyruğunu koltuk altına sokamaz.

    4- istavritten yem yaparken kıyısı denizide farketmez olayın tamamında zorunlu olan işlem sürekli yan çizgisini takip etmektir. Üstten sabitlediğimiz yem suların basmasıyla ortasından yukarısından veya aşağısından. 8 harfine dönüşmesin diye. tabiatta hiç bir balık yoktur ki kuyruğu aşağıya bakar başı ise oda arkaya bakar. Baş ile arka hep aynı istikamette olmak durumundadır.

    5-Zargana dahi takarken. tek iğneli bir takımda canlı zarganadan örneklersek avuç açık ufak parmak gaga kısmına basar. baş parmak ise hayvanı dışarıya doğru tutarken yem işte yine yan çizgi hizasından takılır. ve avucun ayasına fazla bastıtılmazki pullarıda dökülmesin ve gagalığada tek iğne saplanır ağızdan çıkartılmaz o zaman ağız açar balık döner yine balık gelmez. bedenden tutularak kibarca suya atılırki atarken ölmesin. martı almasın dibe indirilirken dahi ağırlığa yük bindirmek elzemdir. onun içinde baş parmak ve işaret parmağından takım hafifçe salınır balık yüzerek insin dönmesin diye Dönen yeme hiçbir balık gelmez.

    6-Çarpraz iğne kullanılacak ise yem muhakak dönecektir Her zaman çarpıklığının düzeltilmesi gerekir.

    7-Kimse bana çarpraz iğneler şöyle boyle demesin lütfen iyi biliyorum istavrit siyah iğneler bile düzeltilmeden kullanılmaz.

    8-Mantarlı takımdada Yemi üstten sabitledik önce yem düzgün olmalı düzgün kesilmeli ötesi yoktur bu işin. Balık geliyor sorun yok diyen arkadaşlarada balığın gelmesi var balıkların gelmesi var. balığın olduğu zamanda balık tutacaksak. takımı atçek yapmaktan ziyade azami kurallara riayet edip her atış bir balık felsefesi hakim olmak durumundadır.

    9-Yem mantar ile ve takım ile ağırlık açısından dengeli olmak durumundadır. Ne olursa olsun. Mantar madem sadece dik durma işini sağlıyorsa. mantarı aşağı basacak ağırlık ve iğnelerden kaçınmak elzemdir.

    10-Ne olursa olsun iğneler hafif alaşım olmak zorundadır. Ana kural budur. Ağır iğne bile takımı döndürür.
    ve yeme taktığınız iğnelerin tamamı aynı hizada ve aynı yöne bakmak zorundadır.

    11-Neden bu kadar önemli derseniz. Yerçekimi olduğu müddetçe suyun kaldırması şusunu busunu geçtik iğne hep dibe gitmek isteyecekmidir. evet iğneyi bir kaldırıp denize atmak var birde aynı hizada aşağıya inmesini beklemek. aşağı inen cisim dengeli inerse aşağıdada dengeli olarak durur. aksi halde sağa sola yalpalar ve buda balığın o yeme olan ilgisini azaltır.

    Çalıştığımız meralarda Suyun akıntısı. dip suları. rüzgarın durumu. gelip geçen teknelerin etkisi gibi nedenler bizim yemimizin sağlığını sürekli tetikleyecektir. o yüzden üst yakadan bağladığımız yem 3 lu den ziyade 2 li iğne ile sabitlenmeli veya artık ne ile tutturuluyorsa Yaprağın 2 tarafınında mantara tam oturması. aşağıya doğru salınan yem üzerindeki iğnelerinde aynı hatta oturması elzemdir. yoksa suların hafif kıpırdaması hangi iğnemiz kayıksa o tarafa doğru yemin esnemesi anlamına gelecektir.

    Unutmamamız gereken Balıkçılık her zaman Yem takma sanatıdır desemde birazdan çatlak ses yıne çıkacak Yemi takım üstünde tutma zamandan tasarruf ve bolca balık anlamına gelecektir

    Sevgiler
     
  9. Ana fikir; "eer guşun eti yemmezz"
    Teşekkür ederim Alico... :)
     
  10. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Rica ederim Ağabey ne demek yardımcı olduysa ne mutlu
     
  11. Dediğim gibi; ana fikir anlaşıldı.
    daa...
    nasip olup da pratiğini de göstersen dadından yinmeycek.
     
  12. hhbayraktar

    hhbayraktar HASAN HAKAN

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    59
    Şehir:
    Yalova
    Favori Kamış:
    alba leader 4.50
    Favori Makine:
    daiwa ag 5000 ASB
    En İyi Avı:
    Levrek 2 kg
    en iyi balıkçı benim

    serdar ve aret ikiniz de yalova ya gelin lüfer yok. atınbakalım göreyim ikinizi de :D . seneler önce benim ufak kızı alıp bir arkadaşımla saray burnuna gittik. benim kız oyuncak oltayla 5 tane çekti. biz usta balıkçılar 0. tabiki takım çok önemli ustalık çok önemli ama avcılıkta boş dönmekte var. boş dönmek hoş bir şey değil ama suç da değil. boş dönen de usta olmaz diye bir şey yok. geçen akşam eşkinaya gittik. arkadaş yem takmasını bilmez ama o akşam en iyi eşkinayı o çekti. bence bu konuda en iyi hoca da kendi deneyimlerimizdir. çocukken iğne bulmak misina bulmak meseleydi. toplu iğneyi kıvırıp iğne yapmaya çalışırdık. gel de yaratıcı olma...
     
  13. Deepgame34

    Deepgame34 Atakan

    Yaş:
    30
    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe Sea Master 420 50-180 Gr
    Favori Makine:
    Banax ST 4000 C
    Çok yararlı bir konu fotoğraflarını kurtarmak mümkünmü acaba ?