Liman kayıtlı bot veya motoru satmak

Konu, 'Şişme Botlar' kısmında erolozcanli tarafından paylaşıldı.

  1. erolozcanli

    erolozcanli Erol ÖZCANLI

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    32
    Şehir:
    İSTANBUL
    Arkadaşlar tekrar merhaba.Geçtiğimiz hafta bir başlıkla anlatmıştım. 3,40 Quicksilver bot ve 8 hp.yamaha motorum var.Uzun yıllar ahşap ve fiber tekne kullanmış bir kişi olarak şişme bottan bu hazzı alamadığımı belirtmiş,botu Bodrumdaki evde bırakıp,motoru İstanbula getirmiştim.Amacım Allah izin verirse yazın iznimde gittiğim Bodrumda motoru da götürerek şişme botu orada 10 gün kullanıp,İstanbulda kaldığım 3 ay içinde 4 metre civarında fiber bir tekne alıp aynı motorla kullanmaktı.


    Bu sebeple haziran ayında her ikisi de sıfır alınmış,faturaları, olan temmuz ayında liman kaydını yaptırdığım bot ve motorla ilgili bu soru için İstanbul Fındıklı'daki liman başkalığına gittim.Ve şaka gibi bir cevapla karşılaştım.Cevap şu.O botu o motordan başkasıyla kullanamazsınız.Peki ne yapmam gerekir.Botu satacak,ardından notere gidecek motorumuda anlaşmalı olarak başkasına satacak,ardından motorumu tekrar sattığım kişiden geri satın alacakmışım.Sonra yeniden satın aldığım kendi motorumu aldığım tekneye işlettirecekmişim.


    Üşenmedim bir de notere gittim.Noter de doğruladı.Motora bir değer biçecek ve alırken de,satarken de muhatap olunan harç ve damga resimlerini ve noter ücretlerini ödeyecekmişim.


    Yani mülkiyeti tamamen size ait ve satsanız 2000 TL.civarında olan bir motoru yeni bir tekneye kaydettirmek için alış ve satışta 500 TL. belki de daha fazla bir masraf yapacaksınız.İşinizi gücünüzü bırakıp bu saçma sapan işle uğraşacaksınız.


    Zaten daha 1 depo benzin kullandığım,rodajı tamamlanmamış motorumun deposunda kalan 1 litre benzini de bot ve motorun üstüne döküp bir kibrit çakmak geçti aklımdan.
    Lanet olsun limana kaydettirdiğim güne dedirttiler.


    Bot ve motoru da limana kaydettirirken ÖTV ödetmek için bin dereden su getirdiler.Sonunda müsteşarlıktan gelen (soruyu sorduktan 50 gün sonra gelen,denizbilimci nickli arkadaşım Hasan Mısır'ın da bir forumda sizlerle paylaştığı)birim ağırlığı 100 kg.geçmeyenlerden ÖTV alınmaz yazısını gözlerine sokunca,aaa evet ÖTV yokmuş dediler.Sanki benim işim bunu onlara ispat etmekmiş gibi.İnsanımızı denizden soğutmak için ellerinden geleni yapıyorlar.Adeta ben binmiyorum sen de binme der gibi.


    Sinirimden uzattım,okuma zahmetine katlanan arkadaşların affına sığınıyorum.Benim bir botum ,iki motorum olamaz mı veya bir motorum iki teknem olamaz mı.Ben bunu limana kaydettirdiysem üzerine kaynak yapmadım ya,çıkmayan bir leke gibi taşıyayım hayat boyunca.Ya da botum çalındı veya patladı ya da büyüğünü almak için satıcam.Motorumu kullanmak istiyorum.Bütün bu saçmalıkları yaşamak zorunda mıyız?


    Arkadaşlar sizden ricam bilen varsa,bana kamera şakası mı yapıldı,yoksa söylenenler doğru mu? Ya da yine yaptığı işten haberi olmayan memurlara mı denk geldim. Bu işlerin doğrusu nedir?Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
     
  2. eseses kikiki

    eseses kikiki Gökhan Tunalı

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    141
    Şehir:
    Eskişehir
    Geçmiş olsun vergi için değil de hırsızlık için böyle bir uygulama olabilir. Bende de liman kaydına gerek yok dendi ,sadece altı fiber mi sorusu soruldu keşke daha önce bilsem motor gücünü 6hp değil 15hp seçerdim.
     
  3. erolozcanli

    erolozcanli Erol ÖZCANLI

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    32
    Şehir:
    İSTANBUL
    Dün yayınladığım yazı metnini daha önce taslak halinde hazırladığım için yazımın başına koyamadım.Afyon'da ve Güney Doğu'da şehit olan Mehmetçik'lerimize Allah'tan rahmet,kederli ailelerine baş sağlığı diliyor,büyük acılarını paylaşıyorum.


    Sevgili Gökhan arkadaşım ben özetle şunu demek istiyorum.Biri 3 metre,biri 4 metre boyunda 2 teknem olsa,aynı motorla(portatif,taşınabilir,kıçtan takma,8 hp.)bu iki botu kulanamazmıyım.İkiside faturalı bir şekilde bana ait olan iki teknemden,denize tek başıma çıkarken 3 metrelik şişme botla,3 arkadaşımla olunca da 4 metrelik fiber bir sandalla arkasına aynı 8 hp.lik motoru takarak denize açılamazmıyım.Ben kendime ait motorumu,kendime ait 2 farklı tekneye takıp gezemezmiyim.Ben aynı motoru,yeni bir isim aldığım 4 metrelik botuma da işletip liman kaydı alamazmıyım.Eğer öyle ise 25 kg.lık kolaylıkla sökülüp takılabilen, kıçtan takma motorların ne esprisi kalır.Yasalar gezemezsin diyorsa bunun mantığı var mıdır?


    Varsayalım bana yeter deyip 3 metrelik bir tekne ve 15 hp.lik dıştan takma bir motor aldınız.Denize açıldığınız ilk gün size bu teknenin çok küçük geldiğini veya motorun tekneye çok büyük geldiğini tecrübe ederek anladınız.Ve 5 metrelik bir tekne alıp o 15 hp.lik motorla kullanmak istediniz.İşte sorun tam burada başlıyor.Liman sana diyor ki.Sen damgayı yemişsin.O botu tek satamazsın.O bot ve o motor beraber işlendiği için botu satıp motoru yeni teknene işletip kullanamazsın.Botu da ya motorla birlikte satacak, veya motoru danışıklı sattığın 3.şahıstan noterde tekrar geri satın alacak ve öyle yeni teknene işletip kullanacaksın.

    Ya da şöyle düşün.Senin faturalı ve yasal olarak liman kayıtlı,4 metrelik teknenle,6 hp lik motorun var.Benim de liman kayıtlı 4 metrelik teknemle,20 hp.lik motorum var.İkimiz arkadaşız,sen Antalya'da ben İstanbul'da yaşıyorum.Tatilimde 10 gün için sana misafirliğe gelirken,benim 20 hp.lik daha kuvvetli motorumu arabanın bagajında getireyim,senin teknene benim motorumu takıp gezeriz diye düşünüyoruz.Motorumun faturası var.Çalıntı değil.Olsa zaten liman kaydı yaptıramam.Ve Antalya'da ikisi de faturalı senin teknen,benim motorumla gezerken sahil güvenlik bizi çevirse ne yaşarız?

    Şöyle de düşünebiliriz.5 metrelik bir fiber tekneniz ve biri 6 hp,diğeri 25 hp.olan iki dıştan takma motorunuz var.Aynı tekneye tek başınıza sırtı çekerken 6 hp. lik motoru,5 kişilik misafiriniz olduğunda 25 hp.lik motoru takıp gezemez misiniz?Buna yasa engel oluyorsa bunun mantığı var mıdır?

    Mantığım kabul etmediği için aklıma farklı kombinasyonlar geliyor.On binlerce yelkenli tekne var.Bunların içten takma motorlarının haricinde arkalarında takılı yedek küçük dıştan takma motorlar var.Ya da adamın 200 hp,lik dıştan takma sürat teknesinin yanında arıza durumunda kullanmak için taktığı 3-5 hp,lik küçük yedek dıştan takma motorlar var.Peki sen aynı tekneye takılı iki farklı motoru ruhsata işliyorsun da ben niye iki ayrı teknemde tek motor kullanamayayım.Arada ne fark var?


    Bu bir otomobil olsa,karoserini ayrı,motorunu ayrı satmaya kalksam tabii sattırma.Bu motor bloğu,fabrikada şu şase nosu ile birlikte üretilmiştir mantıken de ayrı ayrı satılamaz..Ben motorumu kullanmak ,botumu büyütmek istiyorum. Mutlaka benzer işlem yapmış,benim yaşadıklarımı yaşamış arkadaşlarım vardır.Bu işin doğrusu nedir?Lütfen tecrübelerinizi paylaşır mısınız.Tekrar teşekkür ederim.
     
  4. eseses kikiki

    eseses kikiki Gökhan Tunalı

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    141
    Şehir:
    Eskişehir
    Erol Bey dediğim gibi Akçay'da liman kaydı istenmedi, fiber taban olmadığı sürece gerek yokmuş. Motor veya bot değişiminde faturaları yanınızda bulundurduktan sonra bir sıkıntı yaşamazsınız.
     
  5. turna

    turna

    Mesajlar:
    709
    Liman kayıtlı iki tekneye bir motor olmaz.

    Sizin iki arabanız var plakalarını değiştirip kullanmaya benzer.
     
  6. erolozcanli

    erolozcanli Erol ÖZCANLI

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    32
    Şehir:
    İSTANBUL
    Mehmet abi merhaba.Şişme botlarda ve fiber teknelerde tekne üzerine çakılı bir levhada tekne bilgileri ve numarası mevcut.Aynı numaralar motorlar da da mevcut.Arabayı tekneyle,kıçtan takma deniz motorunu,arabanın motoruyla özdeşleştirirsek burada plaka liman kayıt belgesindeki ruhsat numarası oluyor. Bunu anlıyorum.

    Benim hazmedemediğim şu.Görevlinin söylemiyle eğer doğruysa yasa diyor ki;Sen bu motoru bu tekneyle kayıt ettirdiysen başkasında kullanamazsın.İlla kullanacağım diyorsan,ikisini de ayrı ayrı satıp,dilediğini tekrar geri satın alır ve öyle kullanırsın diyor.Bizim devletimiz bu kadar aciz mi ve 2000 Tl.lik kendi motorunu vatandaşıma nasıl tekrar geri sattırıp,geri aldırtır da vatandaşın 500 TL.sini nasıl sövüşlerimin mi peşine düşmüş.Devletin görevi vatandaşına tuzak kurmak mı?

    O zaman diyeceksin ki ey vatandaş senin basiretin bağlanmış,yanlış motora yanlış tekne almışsın.Alırken aklın neredeydi?Bana mı sordun bunu alırken.Onun için kusura bakma ya bunu böyle kullanacaksın,ya da böylece başka birine satacaksın.Ama bana 500 lira verirsen o zaman kullandırırım demiyeceksin.Ben devletime bunu yakıştıramıyorum.


    Milyon dolarlık tekneler Amerikan bandırasıyla sularımızda vergisiz cirit atarken, sen benim 2000 liralık motorumun peşinde sinekten yağ çıkartmak için uğraşmayacaksın.Benim içimi bu acıtıyor.
     
  7. Erhan ALKAYA

    Erhan ALKAYA Erhan

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    74
    Şehir:
    Hatay
    Mantığım kabul etmediği için aklıma farklı kombinasyonlar geliyor.On binlerce yelkenli tekne var.Bunların içten takma motorlarının haricinde arkalarında takılı yedek küçük dıştan takma motorlar var.Ya da adamın 200 hp,lik dıştan takma sürat teknesinin yanında arıza durumunda kullanmak için taktığı 3-5 hp,lik küçük yedek dıştan takma motorlar var.Peki sen aynı tekneye takılı iki farklı motoru ruhsata işliyorsun da ben niye iki ayrı teknemde tek motor kullanamayayım.Arada ne fark var?

    selamlar benim şu anda kullandığım teknemde çift makina mevcut biri teknenin ruhsatına işli diğeri de diğer teknemin ruhsatına işli
    ben şunu yapmak istedim her iki makinamıda aynı tekneye işletmek istedim..
    çünkü motorların faturası kendi adıma...
    sonuç ta bir tekneyi boşa çıkaracaktım..
    işlemler için başvurduğumda bunun mümkün olamayacağını sadece bir makinayı işletebileceğimi bunun için ruhsatların 2 . motor seçenek bölümünün olmadığını söylediler ...
    daha sonra federasyona bu durumu bildirdim..
    federasyon dan gönderilen yazı şu şekildeydi...2 makina da kendi adınıza olduğundan.. teknenizde taşımanıza yedek olarak takmanıza bir sakınca yoktur...
    belki sizinkinden farklı birşey ama yinede bilgi paylaşımı olması açısından belirtmek istedim
    ==========================================================================
    ADF NİN BANA GÖNDERDİĞİ MAİL
    Sayın Erhan Alkaya,

    Yedek motorunuzun faturası veya sahibi olduğunuzu kanıtlayabileceğiniz başka bir belgesi varsa, sorun yoktur. Bu durumda motorunuzu mevcut kaydınıza işletmenizin bir önemi ve anlamı da yoktur. Mal sizindir, isterseniz teknenizde, isterseniz arabanızın bagajında, isterseniz bir arkadaşınızın teknesinde taşıyabilir/bulundurabilirsiniz. Bir başka deyişle motorunuzun evinizdeki buzdolabından veya oturma odası takımından bir farkı yoktur, menkul malınızdır. Motorunuzun sahibi olduğunuzu kanıtlayın, yeter. Motorunuzun sahipliğini, fatura dışında belgelerle de kanıtlayabilirsiniz.

    Bağlama kütüğü için esas olan, teknenin kaydedilmesidir.

    ADF, amatör denizci vatandaşa eziyet mahiyetindeki bağlama kütüğü düzenleme ve uygulamasına şiddetle karşı çıkmakta, her vesileyle bu uygulamanın kaldırılmasını/iptalini dile getirmektedir.

    Bir çok amatör denizci vatandaşımız, uygulamaya karşı yargı yoluna başvurmuş bulunmaktadır.

    Rahatlıkla iyi niyetten uzak bir uygulama olarak nitelendirilebilecek bağlama kütüğü, sizin de gördüğünüz gibi uygulayıcıların dahi aklında yer bulmamıştır.

    Keyifli seyirler dileriz.

    Saygılarımızla

    ADF
     
  8. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Erol bey,fiberi motorsuz olarak liman kaydını yaptırın şimdilik.Bu saçmalıklar düzelir elbet.İstanbulda sizin 4 m fiberi denizde denetleyecek kadar geniş kadromuz olsa,daha önce,denizlerimizde kaçak trolcü,mazot kaçakçısı gırgırcı vs. sorunları giderilmiş olurdu. Tak motoru fibere ,bak keyfine, rastgelsin...
     
  9. erolozcanli

    erolozcanli Erol ÖZCANLI

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    32
    Şehir:
    İSTANBUL
    Sevgili dostlar Erhan Alkaya ve night fisher nickli Erhan kardeşim. Sorunu anlayıp yazdığınız açıklayıcı ve yol gösterici cevaplar için teşekkür ederim.

    Yasalara olan saygımdan dolayı bu yaz 5 gün bindiğim tekneme bağlama ruhsatı çıkarttım.Ve bunu çıkartmak için de 2 ay uğraştım.(bu süreci anlatmıştım)Şimdide tabiri caizse üzerime yapışan bu çamurdan kurtulmaya çalışıyorum.Keşke kaydettirmeseydim de direk şimdi almayı düşündüğüm fiber tekneye motoru işletseydim.

    Fatih kardeşim dediğiniz gibi yapmayı çok isterdim.Ruhsatlı bot ve motorumla 5 gün Bodrum'un koylarında gezdim.1 gün sahil Güvenlik teknesine rastladım.TSE li can yeleklerimize dek hiç bir eksiğimiz yoktu.Hatta çevirip evrak sorsunlar diye yakınlarında dolaşıp durdum.Uzaklaşıp gittiler.

    Ama ben eminim alacağım fiber tekneye o motoru takıp denize çıktığım an;Evraklarınızı görelim diye uyarıyla karşılaşırım.

    Zaten pek çok amatör denizci vatandaşımızın bu Deli Dumrul yasalarına karşı dava açtıklarını duymak,düşüncemdeki haklılığımı pekiştirdi.

    Yine de Fatih kardeşim size şunu sormak isterim.Alacağım fiber tekneyi motorsuz olarak liman kaydı yaptırabilirmiyim?Selam ve segilerimle,teşekkür ederim.
     
  10. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Yaptırırsınız tabi.Sonra motorda ilave edebilirsiniz.
     
  11. erolozcanli

    erolozcanli Erol ÖZCANLI

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    32
    Şehir:
    İSTANBUL
    Fatih kardeşim;Peki bu tekneye şimdiki motorumu kaydettirmek için baş vurduğumda bu motor falanca şişme botta kayıtlı buna kaydetmeyiz demeyecekler mi?
     
  12. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Erol kardeşim,şimdiki motoru kaydedememişin .Fiberi 4m kayık olarak liman kaydını yaptıracan,motoru işlettirmeyecen.Denizde kontrole denk geldin ,motoru sordular, motor benim,şişme botumla kayıtlı bu da evrağı diyecen.Kimse sana zorluk çıkarmaz,rast gelsin der giderler.Rahat ol kasma bu kadar kendini:eek: ,denizciler karadaki ceberrut trafikçiler gibi değildir,daha sempatik,hoş görülü ,uyar(hıyar değil)tiplerdir.:)
     
  13. turna

    turna

    Mesajlar:
    709
    Söylenecek tek laf, Allah senin yardımcın olsun.
     
  14. denizbilimci

    denizbilimci Hasan

    Mesajlar:
    1.038
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe Extreme 4.40 ve Balzer Diabolo V, Cormoran Bullfighter 3.00 Spin
    Favori Makine:
    Shimano Titanos 5500 XSA ve Alivio 4000RB
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    Merhaba Erol Bey, hani sadece Türkiye'de olur derler ya bu olay da aynen öyle. Sadece fiber tekneyi motorsuz olarak kaydettirip 8 hp motoru bununla kullanmak en mantıklı çözüm gibi göründü bana. Olası bir kontrolde diğer ruhsatı da yanınızda bulundurursanız sorun çıkarmazlar diye düşünüyorum.

    Bu arada bot işi çok zahmetli hakikaten, ben de fiber alsam mı diye düşünmeye başladım.
     
  15. erolozcanli

    erolozcanli Erol ÖZCANLI

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    32
    Şehir:
    İSTANBUL
    Aklıma gelen tüm alternatifleri yazmak adına,unuttuğum bir şık daha var;Varsayalım motor babanızın size hediyesi,baba yadigarı,manevi değeri var.Satmak istemiyorsunuz,evimde çürütürüm ama satmam diyorsunuz.Çalıntı değilse,faturalıysa,sen nasıl buna zorlarsın vatandaşını.


    Bu memlekette sanırım şöyle demek lazım.Ey bu yasayı çıkartanlar,Allah size de Türkiye'de bir limana kayıtlı,küçücük bir tekneyle,bir motor nasip etsin.

    Ayrıca bu gün tekrar noterde kendi motorunuzu danışıklı satıp,tekrar geri satın alma bedelinin 800 lirayı bulduğunu söylediler. satsanız 2000 TL.edecek kendi motorunuzu kendinizin tekrar satın almanızın bedeli 800 TL. Güler misin,ağlar mısın,sebep olanları Allah'a mı havale edersin?
     
  16. enginköp

    enginköp engin köprülü

    Mesajlar:
    322
    Şehir:
    izmir
    Erol Bey geçmiş olsun...

    GÜler misin ? Ağlar mısın misali aynen :D
    Bende bir bot motor kullanıcısıyım.Lİmanla baya haşır neşir olmak zorunda kaldım...
    Bildiklerimi sırası ile şöyle anlatayım ;

    Dediğiniz gibi 1 motor 2 ayrı vasıtada kullanılamıyor.

    fakat 2 farklı motor aynı bağlama kütüğüne mesela aynı bot üzerine işlenebiliyor !

    Size pratik olarak ve en az maliyetli yöntemi şöyle izah edeyim...

    Gidiceksiniz liman başkanlığına ve hem botu hem de motoru yani aynı anda ikisini birden Başka bir kişiye devredeceksiniz yani satacaksınız !!!
    *** bu şekilde yaptığınız zaman herhangi bir ücret ödemiyorsunuz çünkü!!! Ama sadece motoru satmak İsterseniz maalesef ki noter satışı yapmanız lazım... Yanlız bir bilgi eksiğiniz var motor satışı 800 tl falan tutmuyor.
    Noterde motor blok satışı olarak geçiyor.Sabit bir ücreti var atıyorum 100 tl civarında bunun üzerine de sizin beyan ettiğiniz ücrete göre cüzzi bir miktar konuyor.Taş çatlasın 150 tl olsun hadi...

    Devrini yaptınız bot ve motorun ;
    sonra tanıdığınız limana gidip ben motoru satmak istiyorum deyip satış kağıdı alacak.Sizde kendi adınıza faturalı bir tekne alacaksınız.
    notere gideceksiniz ve arkadaşınız motoru size satacak.BUna 150 tl civarı max bir ücret ödeyeceksiniz ve sonrada bu noter satış kağıdını ve tekne faturasını götürerek bağlama kütüğüne işlettireceksiniz.

    Diyosunuz ki şimdi :D bizim bot yabana gitti :D

    BOtunuz arkadaşınızın adına motorsuz olarak limanda kayıtlı.Arkadaşınızla beraber tekrar limana gideceksiniz ve ücretsiz olarak arkadaşınız size botunuzu geri devredecek...

    YAni yaklaşık 150 tl civarı ödeyerek bu işi bitirebilirsiniz...

    MOtoru kendi üstünüze alırken 500 tl bile yazsanız yeterli olur.Buna noterde limanda karışamaz hatta 250 yazın i,sterseniz:) işte bunun önüne geçmek için 100 tl gibi sabit bir ücreti ve sizin beyanınıza bağlı olarakta cüzzi bir miktar daha biniyor noter ücretine...
    8 hp 1996 model 2 zamanlı yamahayı arkadaşım yanlış hatırlamıyorsam 130-140 tl civarına halletti noterden...
     
  17. erolozcanli

    erolozcanli Erol ÖZCANLI

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    32
    Şehir:
    İSTANBUL
    Engin bey, değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.

    Liman başkanlığından motorunuzu kullanmak istiyorsanız danışıklı olarak bir başkasına satıp,ondan tekrar geri almanız gerekli dedikleri için yakındaki bir notere gidip bilgi aldım.Dediğinize yakın bedellerden onlarda söz ettiler.Ancak motorun yeni oluşu sebebiyle gösterilecek değer üzerinden alınacak vergi,harç,noter ücreti yanında aynı ücretleri bir de kendi motorunuzu tekrar geri satın alırken aynı masrafları bir kez daha yapacağınızdan her bir işlemin 350 TL.civarında olacağı,yani toplamda 700-800 TL.gibi bir rakamı bulacağını söylediler.Belki 300.000 TL. verip bir ev satın alınca devlete 3.000 TL. vergi,harç,vs.öderken 2.000 TL.lik kendi motorunuzun kağıt üzerinde tekrar sahibi olmak için gasp edilmeye çalışılan % de 40 lık bu oran hak mıdır,reva mıdır?

    Taktir edersiniz ki mülkiyeti tamamen size ait olan satmaya kalksanız 2000 TL.eden bir motorun tekrar sizin olması için yapacağınız masraf böyle olunca mesnetsiz ve akılla bağdaşmayan bu saçmalığa pes diyorsunuz,hiç bir resmiyeti olmadan belki çalıntı bir tekneyle yıllarca bu sularda gezinenlere helal olsun becerebilene demek zorunda bırakılıyorsunuz.

    Beni en çok ajite eden de şu.Hani güvenlik boşluğu olan bazı semtlerde eşkiyalar türerde,esnafa musallat olurlar.Bana her ay şu kadar para verirsen,seni korurum diye.Çaresiz esnaf ya o eşkiyaların bizzat kendisinden ,kendisini korumak için onlara pu parayı lanet ederek verir,veya o diyardan çeker gider,veya çeker silahını 5 tane onların kafasına,1 tane de kendi kafasına sıkarak filmi bitirir.

    Benim hazmedemediğim de bu.Akıl dışı mesnetsiz bir durum var.Ve devlet diyor ki bana 700 lira verirsen işini hallederim.Benim devletime ve devletimin büyüklüğüne yakıştıramadığım bu.Vermeden almak Allah'a mahsus.Devletler kendini Allah'ın yerine koymaya devam ettikçe böyle sorunlar sürer gider.

    Ben yasalara saygılı bir vatandaş olmayıp,2 ay uğraşıp liman kaydı hiç yaptırmasaymışım,böyle bir sorunla da şimdi uğraşıyor olmayacaktım.

    Botu da motoru da beraber satacağım ve bir daha da satın almayacağım.Vatandaşını(affınıza sığınarak)EŞŞEK yerine,etinden ,sütünden,yününden faydalanacağı KOYUN yerine koyanlar, denizden soğutan, akıl dışı,mesnetsiz,boşluklarla dolu kanun maddeleri çıkartanlar ve vatandaşını kanun dışı çareler aramaya yöneltenler siz de sevinin.Bu ayıp sizin.
     
  18. enginköp

    enginköp engin köprülü

    Mesajlar:
    322
    Şehir:
    izmir
    Erol Bey ;

    Serzenişlerinizde sonuna kadar haklısınız:) İnanın bende ilk kayıt işlemlerini yaptırırken bu gibi çok kez açtım ağzımı yumdum gözümü ama maalesef.Çaresi yok bu işin.
    Dediğiniz gibi dava edeyim deseniz kaç sene sürer kimbilir:)Hali, hazırda açılmış bir sürü dava varmış bu konu ile ilgili fakat hala vatandaşın işini kolaylaştırmak lehine bi sonuç duymadım ben.
    Bunları göz önüne alınca ya balık sevdasına herşey feda deyip istenilen şekilde yapacaksınız işlemleri.YA da dediğiniz gibi hepsini satıp pes diyeceksiniz...
    Bence prosedürün sizi vargeçirmesine izin vermeyin:)Suyun üstünde özgür olmak bile insanın canına değiyo valla... Biçok kişinin dediği gibi bot eziyet belki ama tekneyi bağlama imkanınız yoksa bottan başkada çareniz yok maalesef.GÜzel tarafı ise her koy her liman her sahil sizin:) çakılı değilsiniz hiç bi zaman...

    Masraf işine gelince de dediğim gibi takımı ilk başkasına satarken ve botu geri alırken ücret ödemeyeceksiniz.Sadece motorunuzu alırken bi ücret ödenecek.
    dediğiniz gibi notere veya limana sorarsanız onlar kulağını hep tersten gösterir.amaç daha fazla harç almak bizden:)

    tabiki karar yine sizin...
     
  19. erolozcanli

    erolozcanli Erol ÖZCANLI

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    32
    Şehir:
    İSTANBUL
    Sevgili Engin bey.Tekrar emekleriniz için teşekkür ederim.Vakit ayırdınız.

    Bu gün bir kez daha notere gidip araştıracağım.Açtığım forumu şu ana dek 400 e yakın arkadaşımız okumuş.Ben herkesin hislerine tercüman olduğumu biliyorum.

    Haklısınız.Pireye kızıp yorgan yakmak son çare olmalı.Hele bizler gibi en mutlu anları deniz üzerinde yaşayanlar için.Selam ve sevgilerimle.Rastgele.
     
  20. erolozcanli

    erolozcanli Erol ÖZCANLI

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    32
    Şehir:
    İSTANBUL
    Engin bey bir önceki yazınızı çok daha dikkatli okudum.Şimdi ben bir arkadaşımla liman başk.gidip bot ve motoru arkadaşıma bir ücret ödemeden satacağım(devredeceğim)BU kez bot ve motorun mülkiyeti arkadaşıma geçmiş olacak.Şunu merak ediyorum.Bu işlemi yapınca bot ve motorun liman kaydı düşmüş mü olacak?

    Ardından bu kez notere gidip arkadaşım bana blok satışı adı altında motoru geri satacak demişsiniz.Şunu aklım almıyor.Ben motorumu alıkoyup botumu tek başına satamıyorum,ama benden satın alan arkadaşım bana tekrar botu satmadan sadece motoru nasıl satabiliyor?Bu ne yaman çelişki. Yanlış anlamadıysam bana sattırmıyor ama arkadaşıma sattırıyor.

    Eğer tekrar dönüp yazıyı okuduysanız size çok zahmet oldu ama bu konuyu anlamama yardımcı olabilirmisiniz?(Yani ben ilk satışta liman kaydını boşa çıkartmış oluyorum da,bu yüzden mi ikinci satış gerçekleşebiliyor?

    Selam ve sevgilerimle tekrar teşekkür ederim.