Levrek Süpürgesi (Barchino)

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Bahadır Sarıca tarafından paylaşıldı.

  1. 4443

    4443

    Mesajlar:
    690
    Yeni Orjinal italyan levrek süpürgen hayırlı olsun BAHADIR Abi iyi avlarında kullanman nasib olsun ...

    Fotoğraf karesinden gördüğüm kadarıyla basit bir düzenek , basitten kastım yapılabilir olması yanlış anlama ...

    Mesleğim itibari ilede bu gözle görüyor olabilirim , takip edeceğim sevgiler ...
     
  2. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

    Mesajlar:
    889
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Sevgili Hüseyin.
    Teşekkür ederim. Düşüncene kesinlikle katılıyorum; basit bir düzenek.
    Ki daha önce de söylediğim gibi; teknik olarak bir sistemin başarısı, basitliği ve herkes tarafından kolaylıkla kullanımına göre tanımlanır. Bence levrek süpürgesi bu şartları kesinlikle sağlıyor.
    Sevgi ve selamlarımla...
     
  3. bilbo

    bilbo Batu Uluengin

    Mesajlar:
    12
    Şehir:
    Tekirdağ
    Merhaba,
    Şu levrek süpürgesi çok hoşuma gitti, ismi de çok güzel uymuş, buradaki yazılarla karşılaşınca hemen 2 tane yaptım ve kayıktan denedim. Birşey yakalayamadım ama işte yorumlarım ve kısa bir videosu. Bu arada benim yaptığım süpürge verilen ölçülerden 10 cm daha kısa, kısa parça 40 cm, uzun ise 50 cm. Yine de çok yük bindiriyor,sanırım biraz daha ufaltmak lazım.

    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?p=1053616&posted=1#post1053616
     
  4. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

    Mesajlar:
    889
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Sevgili Batu,
    Tebrikler. Videoyla birlikte harika bir deneme olmuş. Öncelikle denemelerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.:)
    Tekne arkasından kullanmak da bir yöntem tabii. Ama amacına çok uygun düşeceği kanısında değilim. Teknede 3km/sa gibi levrek sırtı hızında gitseniz bile, bu hız yürüyüş hızının(süpürgeyle) üstünde olduğundan sizi zorlamıştır ki siz de kuvvetin fazlalığından dem vurmuşsunuz. Tekne arkasından kullanılan(ki çoklu sırtı yapabilme amaçlıdır) pilenır bort(planer board)lar mevcut. Sanırım bunlar daha uygun olabilir.
    Kıyı denemelerinizi de merakla bekliyor olacağım.
    Sevgi ve selamlarımla...
     
  5. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

    Mesajlar:
    889
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    [​IMG]

    [​IMG]
     
  6. 4443

    4443

    Mesajlar:
    690
    ALLAH utandırmasın , Her şey bir deneyim nihayetinde sonuçta ortada bir şeyler var ve insan bunu şekillendirebilir illaki ..

    Artı- eksi değerlendirmesi son derece yerinde hem keyfi hemde bir şeyler katma ( oluşturma ) her zaman verimli hale getirir sonuçta sık dokuyup ince eliyoruz uğraş veriyoruz eldeki cismi..

    Bu açıdan gönülden tebrik ediyorum BAHADIR abi uğraşın için...

    Ve bereketli gönlünce avlar diliyorum sevgiler ...
     
  7. bilbo

    bilbo Batu Uluengin

    Mesajlar:
    12
    Şehir:
    Tekirdağ
    Merhaba,
    Levrek süpürgesi kıyıdan ilk denemem de levreği aldım, detayı ve videosu için:
    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=43894&page=242

    [​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us


    Bu arada planer board bilgisi için teşekkürler, bugün hemen iki tane yaptım , şu balık vurunca bayrak indireninden, yarın deneme yapacağım iş yaparsa paylaşırım.

    Levrek süpürgesi için eğer sahil biraz kayalık ve yosunlu ise 2 kişi olmak şart, levreği evin önünde aldıktan sonra bir heves daha uzun bir sahil olan biraz kayalıklı bir bölgeye gittim. Süpürgeyi kumluk yerden denize indirdim buraya kadar , sorun yok, kayalıklı bölgeye geldiğimde bir su kuşu süpürgenin misinasına takıldı, mecburen kurtarmak için çekmek zorunda kaldım.

    Ben çekerken kuş kendi kendine kurtuldu bu sırada süpürgede bir terslik oldu ve kıyıya doru gelmeye başladı , işte o an benim önümdeki 2 saatlik uğrası belirledi, yosun temizle, karışan misinaları aç, kayaların arasından süpürgeyi salmaya uğraş, hava kararana kadar uğraştım en sonunda onunda yöntemini buldum.

    Süpürgeyi denize salmaya başladıktan sonra teker teker silikonları sırası geldikçe 3'lü fırdöndülere klipsliyorum ve salarken kollarımı kaldırıp misinaların mümkün olduğu kadar yukarıdan denize ulaşmasını sağlıyorum böylece silikonlar kıyıdaki kayaları ve türlü yosun ve pislikleri atladıktan sonra suya temas ediyorlar.

    Tabii bire taraftan yürürken ve süpürgeyi salarken bir taraftan kollar yukarıda silikonları fırdöndülere takmak pek kolay olmadı. Ayrıca insan olan bir yer olsaydı bana baya bir gülerlerdi herhalde.
     
  8. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

    Mesajlar:
    889
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Sevgili Batu,
    Bu levreğe inan senden çok sevindim desem yeridir. Sonunda bizden de süpürge ile av yapan ve yayınlayan bir arkadaşımız oldu. Seni cân-ı gönülden tebrik ediyorum. Deneyimlerin hepimiz için çok önemli, bizimle paylaştığın için teşekkürler.
    Yakalandığı anda vuruşları hissettin mi? İp mi, mono misina mı kullandın?
    İnşallah gönlündeki avları yaparsın.
    Sevgi ve selamlarımla...

    Not: Müsaadenle videonu paylaşacağım.
     
  9. KANLIKAYA

    KANLIKAYA Alper

    Mesajlar:
    444
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    D.A.M.
    Favori Makine:
    Okuma Safina SNa-25
    En İyi Avı:
    Yiyiciyim :)
    Bahadır abi, İzmir-Foça' da da bi arkadaş "Levrek Süpürgesi" ile levrek almış 24 Aralık' ta. Özelden linki atıyorum.
     
  10. bilbo

    bilbo Batu Uluengin

    Mesajlar:
    12
    Şehir:
    Tekirdağ
    Sorulara cevap yazmayı atlamışım, balığın vuruşunu hafif de olsa anladım, kullandığım misina ana beden olarak 1.00 mm mono, fırdöndüler arası 0.60mm ve köstekler 0.25 mm. Mono misina, ana beden olarak esneme yaptığı için vuruş hissiyatını azaltıyor ama esnemesi sayesinde de balığın sert darbelerini telore ediyor.


    Dün akşam deniz dalgalıydı, fırsatını bulmuşken süpürgeyi dalgalı havada denemek için sahile indim. Süpürge, kırılan dalgaların üzerinden geçerken ters dönüyor, ve tekrar sahile çekip bütün düzeneği elden geçirip tekrar çıkış yapmak gerekiyor. Süpürgeyi sadece 3 defa kırılan dalgaların arkasına ulaştırmayı başarabildim, sonrasında oralarda da kırılan dalga gelince tekrar ters döndü ve sonrasında tekrar kıyıya çek, karışan misinaları aç filan beni perişan etti. Bu süpürge olayı hiç kolay bir şey değil, oldukça efor harcatıyor , yeri geliyor koşmak zorunda kalıyorsunuz, her seferinde kanter içinde kaldım. Günün sonunda süpürge kayalara çarpıp kırıldı. Neyse tamir edilmeyecek gibi değil.

    Ters dönüşü engellemek için uzun parçanın uç kısmına karşıt ağırlık takıp birde öyle deneyeceğim.

    Bu arada süpürge kullanımında önemli bir pratik bilgi;
    Süpürgeyi gittiğiniz yönün tersine çevirmek için yapılması gereken şey, süpürge ilerlerken ani bir çekiş ve bırakış yaptığınızda , süpürge ilerlediği yöne doğru kafasını açığa açıyor, bu durumda karabina öbür uca kayıyor ve süpürgeyi tersten çekmeye başlıyorsunuz. Yani örneğin süpürge sağa doğru ilerlerken bu ani çekme bırakma hareketini yaptığınızda süpürge olduğu yerde sola doğru gitmeye başlıyor. Böyle hiç derinlik kaybetmeden iki iskele veya başka engeller arasında gezinme şansınız oluyor, illa çok uzun bir sahil gerekli değil.

    Eğer bu çekip bırakma hareketini yapmadan süpürgenin ana bedenini ters istikamette çekmeye başlasanız bile karabina yer değiştirmiyor ve süpürgeyi ister istemez kıyaya doğru çekmeye başlıyorsunuz. Bu işin pratiğini kaptıktan sonra bizi buradaki (levreği aldığım yer) iskeleler arasında süpürgeyi rahatlıkla gezdirdim hatta öyle bir alıştım ki süpürgeyi iskelelerin sıfırına kadar yaklaştırıp dönüşleri oralarda yapabiliyordum, belki iskele altından levrek gelir diye.

    Dönüşlerde sıkıntı olan şey, dönüşü gerçekleştirdikten sonra ters tarafa doğru yürümeye başladığınızda ana misinada oluşan boşluğu sarmak zorunda kalmak, her dönüşte boşlayan misinayı sarıp sonra tekrar bırakmanız gerekiyor(eğer süpürgenin suda durup beklemesini ve silikonların dibe sarkmasını istemiyorsanız).
     
  11. bilbo

    bilbo Batu Uluengin

    Mesajlar:
    12
    Şehir:
    Tekirdağ
    Dün akşam iyi bir levrek daha yakalandı süpürgeye fakat çekerken sıçrayıp kaçtı maalesef.
     
  12. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

    Mesajlar:
    889
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Sevgili Batu,
    Tebrikler sana vallahi... İyi kullanıyorsun süpürgeyi.
    Levreği kaçırmana üzüldüm. Ama işi kavradığına göre sorun yok. Nasılsa tekrar alacaksın. Buna inancım tam.
    Süpürgenin tasmalama konusundaki tecrübelerini öğrenmek isterim. Benim İtalya'dan gelenlevrek süpürgesiyle iki kısa(1 saatlik) av yapma şansım oldu. Fakat çok kısa zamanım olduğundan sadece ileri geri yapabildim.
    Bu arada süpürgeyi çekerken duruş yapmak tersine yönlenmesine sebep oluyor. Durulduğu anda ataleti sebebi ile süpürge ilerliyor, fakat karabina durduğumuz için ilerleyen süpürgede geriye gitmiş oluyor. Tekrar ilerlediğimizde sonuç; ilerlenen yönün tersine kuvvet sebebi ile ters yöne hareket. Bunu nasıl kendimiz için kullanabiliriz diye düşündüm: Geriye döneceğimizde hızlanıp durursak ve ters yöne çekersek(boşluk vermeden) dönüşü sağlamış oluruz. Şimdilik bendeki tecrübeler bunlar. Bakalım ne zaman yakalayacağım. :)
     
  13. bilbo

    bilbo Batu Uluengin

    Mesajlar:
    12
    Şehir:
    Tekirdağ
    Süpürgede tasmalama diye bir şey pek mümkün değil, zaten balığın ilk vuruşu pek anlaşılmıyor, farkedildiğinde yakalanmış oluyor.

    Durulduğu anda ters dönmesi; benimki durulduğu anda değil ama sertçe çekip bırakıldığı anda ters dönüyor. Dönüş yapılacağı zaman ters yönden çekmeye gerek yok, hatta süpürgeyi ters döndüremeden ana misinayı ters yönden çekseniz bile süpürge aynı yönde gitmeye devam ediyor ve kıyıya yaklaşmaya başlıyor.

    Ben dönüşlerimi ani şekilde çek bırak yaparak yapıyorum, böylece istediğim noktada dönüş yapabiliyorum, 2 iskele arasında gidip gelebiliyorum.

    Dikkat edilmesi gerekenler:
    1. süpürgeyi ilk suyla buluşturup salma anında ana bedene darbe vermeden salım yapmak gerekiyor, darbeli salınırsa süpürge dönüş yaparak açığa gideceği yerde kıyıya gelmeye başlıyor, neyse ki bu durumu bir darbe daha yaparak düzeltebiliyorsunuz. Fakat her darbeli salım silikonları zıplattığından kösteklerin ana misinaya dolanmasına sebep olabiliyor. Özellikle karadan denize salarken silikonların yerde sürtünmesi veya ana misinanın ani gerilip gevşemesi dolaşmalara sebep oluyor.

    2. süpürge açıktayken ana misinanın dalgaların içine girip çıkması sanki balık vuruyormuş gibi his veriyor, gerçekten balık yakalanıp yakalanmadığını anlamak için sürekli gözle takip gerekiyor. Aynı zamanda bu su içine girip çıkmalar ana misinada ani gerilme ve gevşeme yaptığı için silikonlar su üstünde sıçrama yaparak yine kösteklerin ana bedene dolanmasına sebep oluyor, düzgün bir şekilde gönderdiğiniz köstekleri kıyıya çektiğinizde karışmış bulabiliyorsunuz.

    Ben bu durumu önlemek için kösteklere,üçlü fırdöndülerin 1 karış kadar altına kıstırma kurşunların en küçüklerinden 2'şer tane taktım. Sudaki karışmaları büyük ölçüde önledi, fakat bu kurşunlar ,süpürge kıyıdayken daha açma ve salma esnasında sallandıklarında ana beden üzerinde taklalar atarak yine dolaşmalara sebep oldular, ben de kursunları 2 karış mesafeye taşıdım (kolay takla atamasınlar diye) 2 seferdir bu şekilde kullanıyorum ,sorun çözülmüş oldu sanırım, ilk defa bugün 2 saatlik süpürme denememde hiç karışıklık olmadan süpürgeyi saldım ve geri aldım.

    Bu karışmalar çok önem taşıyor çünkü tam balık saati geldiğinde deniz kenarına gidip 1-1,5 saatlik zamanınız varken karışmalar yüzünde yarım saatinizi boşa geçirmek hiç hoş olmuyor.

    Balık geldiğinde kalama verme şansıda pek yok gibi, artık balık gelirse gelir kaçarsa kaçar şeklinde olacak sanırım.
     
  14. ergeg

    ergeg tevfik

    Mesajlar:
    41
    Şehir:
    tekirdağ-çorlu
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    yok hayır
    bahadır bey öncelikle paylaşımınız için kendim ve bundan yararlanacak diğer 3 arkadaşım adınada teşekkür ederim.verdiğiniz ölçülere uygun olarak marangozda tahtamızı kestirdik fakat bir konuda kafamız karıştı,verdiğiniz ölçü şemasında bir küçük parça,birde büyük parça ölçüleri var,iki parçanında uzunluğunu 22 cm olarak gördük doğrumudur?yanlız iki şemanın da sol kenarında küçük olanın kenarında 5 cm, büyük olanın kenarında 3 cm olan bir ölçü var.marangoz arkadaşta bu ölçülerin araya konulacak olan bağlantı çıtalarının derinliği olarak anlamış ve küçük olana 5,büyük olana 3 cm derinlik vermiş ,ama bu bizim kafamıza yatmadı ve şekilsiz bir bağlantı oldu ,lütfen yardım edermisiniz bu iki farklı ölçü neyi ifade ediyor birde iki parçanında uzunlukları 22 cm mi olacak,enlerini zaten birini 60 cm,diğerini 50 cm yaptık,yardımınızı bekliyoruz saygılar.
     
  15. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

    Mesajlar:
    889
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Sevgili Tevfik,
    Sorularınızı sırayla cevaplamaya çalışayım;
    Her iki parçanın yüksekliği 22cm. Doğrudur. Son İtalya'dan gelen levrek süpürgem biraz daha farklı. Ama aynı yükseklikte yapmanızın hiç bir sakıncası yok. Kaybettiğimiz ilk imalatım öyleydi zaten.
    Gelelim 5cm ve 3 cm olayına; Küçük parçada görmüş olduğunuz 5cm karabinayı bağladığınız öndeki demirim açılacak deliklerinin yukardan ölçüsüdür. Siz onu karşılıklı atkı tahta parçalarının diş girintisi olarak değerlendirdiniz sanırım.;) Karşılıklı atkı tahta parçalarının diş girintisi 3cm ve her iki parçada aynı.
    Umarım açıklık getirebilmişimdir.
    Sevgi ve selamlarımla...
     
  16. ergeg

    ergeg tevfik

    Mesajlar:
    41
    Şehir:
    tekirdağ-çorlu
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    yok hayır
    Bahadır bey ,açıklamanız için teşekkür ederim ,tabiki biz şimdilik bu kestiğimiz süpürgenin atkı tahtalarının diş girintisini 5 cm yapacağız mecbur buda bizim acemi denememiz olur ,bir sonrakini doğru ölçülerde yaparız.Bu arada italya'dan gelen levrek süpürgesinin farklı olduğunu belirtmişsiniz,ne gibi bir farkı var o ürününde bir ölçüsü varmı ?Bizim yapmaya çalıştığımız levrek süpürgesinden bir artısı varmı ? Saygılarımla..
     
  17. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

    Mesajlar:
    889
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Sevgili Tevfik,
    İtalya'dan getirttiğimizin (süpürge ve takım olarak) pozitif ve negatif yanları var. Ölçüler ve bu konuya umarım bir av ile detayları ile değineceğim. Üstün körü konulara değinmek pek hoşandığım bir durum değil. Ama içiniz rahat olsun ilk verdiğim ölçülerle imalat en az onun kadar iş görür. (Konu içinde arkadaşlarımızın yaptığı avlardan ıspatı mevcut;) )
    Sevgi ve selamlarımla...
     
  18. kaderaniz

    kaderaniz Deniz

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    88
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    Okuma LureMania 258cm 12-45 gr
    Favori Makine:
    Okuma Safina Pro SPa-40
    Çok ilginç...

    İnsanoğlu ne kadar yaratıcı olabiliyor! İlk videoları izledikten sonra aklıma hemen marangozum Halil Usta geldi. :) Olur mu olur dedim! Ancak levrek bildiğim kadarıyla çok kurnaz bir balık. Böyle bir düzeneğe düşme ihtimali oldukça zayıf gibi geldi bana. Ara sayfaları okumadan, tekniği araştırmadan yazıyorum gerçi ama ilk izlenimim bu yönde oldu.

    Emeğinize, yüreğinize sağlık!
     
  19. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

    Mesajlar:
    889
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Teşekkürler sevgili Deniz. Yaklama konusu ile youtube'a "barchino" yazmanız yeterli. Ara sayfaları okumanızı tavsiye ederim.:)
    Marangozunuz Halil usta ile yapacağınız levrek süpürgesini bizimle paylaşmayı unutmayın lütfen. ;)
    Sevgi ve selamlarımla...
     
  20. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

    Mesajlar:
    889
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Orjinal İtalyan ve orjinal Türk.
    Fosforlu bayraklarla gece avına da hazırlar.;)
    Son tahlilde denize inecekler...

    Süpürgeyi yapan bir dostumuz en son Gümüldür sahilde 5 adet levrek aldı.:);)

    [​IMG]

    [​IMG]