levrek hangi ay hangi balıkla beslenir?

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Ordinaryus tarafından paylaşıldı.

  1. Ordinaryus

    Ordinaryus osman

    Yaş:
    33
    Mesajlar:
    37
    Şehir:
    bursa mudanya
    Favori Kamış:
    shimano
    En İyi Avı:
    6.9kg levrek imzadaki:D
    evet beyler konu baslıgında belırttım levrek hangı ay hangı balıkla beslenir?
     
  2. Ordinaryus

    Ordinaryus osman

    Yaş:
    33
    Mesajlar:
    37
    Şehir:
    bursa mudanya
    Favori Kamış:
    shimano
    En İyi Avı:
    6.9kg levrek imzadaki:D
    eee kımse yorum yapmıo :( bilgi ve düsüncelerinizi paylasında ortaya bisiler koyak benim düsüncem:

    balıkların tat alma duygusu insanlardan daha gelismis oldugundan dolayı böyle avcı bir balıgın ancak besli yaglı balıklarla beslenecegi kanısındayım eger siz de dusuncelerinizi söylerseniz ortak bir karara varabiliriz
     
  3. selimlee

    selimlee

    Mesajlar:
    199
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    kıyıdan3 mt.10cm.suda1200gr.levrek
    bildiğim kadarıyla levrek her ay gözüne kestirdiği heryemle beslenir.gece kayabalığıyla levrek avladığım yerde yine gece sülünesle levrek avlayabiliyorum mesela .levrek avcılığı ile ilgili arama motoruna yazdığında birçok bilgi çıkacaktır kanaatimce;)
     
  4. Ordinaryus

    Ordinaryus osman

    Yaş:
    33
    Mesajlar:
    37
    Şehir:
    bursa mudanya
    Favori Kamış:
    shimano
    En İyi Avı:
    6.9kg levrek imzadaki:D
    tmm yakalanır ama eger yazın etrafta küçük balık çokken dierlerinden bi farkı olacakki o kadar canlı yem Varken seninkine saldıracak:D yoksa atladıgı yemleri bende biliyorum:D

    benim sormak istedigim eger balıgın onune gümüş ilerya yengeç kalamar istavrit ispari izmarit sardalya hamsi boru kurdu kum solucanı çaganoz(bu yemi çogu kişi bilmez) sülüünez teke karides kayabalığı midye (akyemler) , gelincik bu yemleri koydugumuzda hangisini öncelikle yer????????
    tab i balıkların tadların aydan aya değiştigi için hangi balığı hangi ay tercih eder diye sordum
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 2 Ekim 2008
  5. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Levek küçük balık ve ileryayla kurtçuk ve yengeçlerle beslenir bunda bir sorun yok. Sanırım levrek avın mevsimsel lezzetini biz insanlar kadar önemsemez. Sadece kış aylarına girerken kışı rahat geçirmek için yağlanmak maksadıyle daha yağlı olan avları tercih eder. Ancak doğal ortamda hiç bir levreğin önüne çıkacak sıradan bir avı bu yağsızdır düşüncesiyle reddedeceğini sanmıyorum.

    Burda dikkat edilecek husus mevsimlere göre balığın nerelerde yaşadığıdır. Yaz aylarında genelde serbesce kıyıları geniş alanlarda tarayan levrek kış aylarnda daha derin iskele ve sakin suları tercih etmektedir. Bahar aylarında ilk baharı eşleşme heyecanıyla bir orda bir burda geçirirken sonbaharı yağlanabilmek için delicesine ne bulduysa yemlenerek geçirir.

    Daha ayrıntılı ifadeleyle kış aylarında iskele ve liman ağızlarında kefal - sardalye türünden gezici avlar bulunamayacağından kaya balığı yengeç gelincik lapin sübye balık ölüleri ve ne bulabilirse beslenir. Bu nedenle yazın binbir çeşit yemle yakalanamayan levrek kışın hamsi sardalya ve sübye ile dahi mart ortalarına kadar kolaylıkla yakalanabilmektedir.

    Sonuç olarak unutulmaması gereken nokta şudur ki levrek dönemsel olarak bulabildiğince çeşitli balıklara ağırlık vermesi onun illaki bu balıklarla avlanacağı anlamına gelmez. Aç olan bir levrek 4 mevsimde canlı kefal yem yapılarak avlanabilir. Örnek vermek gerekirse oruçlu olduğumuz zaman bir ekmek kokusu güzel gelir hatta börek kokusu daha gelir hatta belki bir hamur işi tatlı kokusu dahada güzel gelebilir ama dumanı taze taze tüten bir acılı adana kokusu ağzımızın suyunu deliler gibi akıtır değilmi:)

    Bunca sene balık avında öğrendiğim şey yemin mükemmel olması yani acılı adana gibi balıkların ağzının suyunu akıtan bir yem olması gerekliliğidir. Yem mükemmel bir yemse sistemin yada av yerinin çok önemi yoktur. balık nerde olsa yemi gelip bulur.
     
  6. Ordinaryus

    Ordinaryus osman

    Yaş:
    33
    Mesajlar:
    37
    Şehir:
    bursa mudanya
    Favori Kamış:
    shimano
    En İyi Avı:
    6.9kg levrek imzadaki:D
    saol açıklama için ama sistemin önemi şurda başlıo balık yeme saldırdıktan sonra:D kopma açma yapma gibi durumlarda sistemn önemi daha da anlaşılık ayrıca sistem yemin canlı kalması ve denizdeki diger canlılar yeme bir zarar vermemesi içinde önemlidir
     
  7. Bence ençok sevdiği yemi yazmayı unutmuşsunuz..:(

    ufak ve canlı tekire hiçbir zaman hayır demez .tecrübelerime dayanarak söylüyorum. fakat tekirler yıpranmamış olmalıdır yakalandıklarında hafıfçe pulları kazınırsa renkleri dahada kızarır ve daha avcı olur..
     
  8. Ordinaryus

    Ordinaryus osman

    Yaş:
    33
    Mesajlar:
    37
    Şehir:
    bursa mudanya
    Favori Kamış:
    shimano
    En İyi Avı:
    6.9kg levrek imzadaki:D
    bizim burda tekir cıkmıo:D o yuzden yazmadım kullanmak için önce olması gerekio:D
    olmadıgı içinde o yem konusunda tecrubem yok:( iste yavas yavas ögreniyoruz)
     
    mstf58 bunu beğendi.
  9. hızır şeref gültekin

    hızır şeref gültekin hızır şeref gültekin

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    393
    Şehir:
    rize
    Favori Kamış:
    sawagear predatör 20 60 300
    Favori Makine:
    shimano biomaster sw4000xg
    En İyi Avı:
    kilosunu bilmiyorum ufo gibi bişeydi :)
    ben şahsen tekiri levreğe vermem :p :D :D ben yerim o kaya ile idare etsin :D :D
     
  10. Ordinaryus

    Ordinaryus osman

    Yaş:
    33
    Mesajlar:
    37
    Şehir:
    bursa mudanya
    Favori Kamış:
    shimano
    En İyi Avı:
    6.9kg levrek imzadaki:D

    katılıyorum koca kafa istavritle falan idare etsin tekiri biz yiyelim:D
     
  11. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    tecrübelerime göre bir ek yapmak istiyorum;

    levrek ölü yemi durgun sularda daha fazla seviyor bana göre. burada demek istediğim canlı yemi ölü yeme tercih etmediği değil, illa ölü yemle avcılık yapılacaksa nispeten durgun sularda denenmesi gerektiğidir.

    yani iskele altlarında, kuytularda, sığ ve durgun kumluklarda ölü yemin iş yapması daha iyi oluyor. akıntılı ve çalkantılı sularda ölü yemin sürekli dipte dönmesi, karın vermesi levreği ürkütüyor veya yeme cazibe duymasını önlüyor olabilir. benim tecrübelerim bunu gösteriyor. tabi bu tecrübeler az sayıdaki avlaklarla sınırlı ama aklınızın köşesinde dursun.
     
  12. Ordinaryus

    Ordinaryus osman

    Yaş:
    33
    Mesajlar:
    37
    Şehir:
    bursa mudanya
    Favori Kamış:
    shimano
    En İyi Avı:
    6.9kg levrek imzadaki:D

    bence tersi:) ölü yem calkantılı havada suda ileri geri hareket ettigi için levrek onu canlı yem gibi görüp atlayabiliyor;)
     
  13. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Bu levreğin beslenme alışkanlığına göre değişir. Levrek mevsimsel, türe özel beslenme alışkanlıkları gösterebilen bir balık olsa da bazı yerlerde beslenme şekli levrekten levreğe bile farklılık gösterebilir. Örneğin çok fazla kıyılayıp bir iki karış suya gelen levrekler hep 4 kilo altı levreklerdir. Açıkta sırtı ile yakalanabilen levrekler ise hem 4 kilo üstü hem de 4 kilo altı levreklerdir. Bu levreğin ispendeklikten gelen alışkanlığını bırakacağı zamana göre değişir. Kıyılamak aslında levrek değil ispendek alışkanlığıdır. Şanslı olan levrekler kendilerine göç eden bir sürü bulup onlarla göçmen balıkların peşinde gezenlerdir. Bu şekilde gezen levrekler yavaş yavaş büyüyerek devasa boyutlara ulaşırlar. Bir de benim leşçi tabir ettiğim canlı balık kovalamak yerine sürekli kıyılayarak beslenen levrekler vardır ki bunlar genellikle yanlız gezerler. Ağırlıklı besinlerini kurt, yengeç, teke ve ölü balıkların oluşturduğu bu levrekler geceleri mendirek içlerine ağlardan temizlenen ticari değeri olmayan veya ufak olan, ya da kasalardan dökülerek denize süpürülen balıkları yemeye gelirler. Göçe katılan ve katılmayan bu iki balık arasındaki en belirgin fark boy-ağırlık ortalamasıdır. "Leşçi" tabir ettiğim levrek nispeten yüksek sayılabilecek ağırlıklarda bile göç edenlerden daha kısa boyda olur. Tıknaz ve bariz şekilde fark edilebilen aşırı geniş bir vücut çapına sahiptir. Bazı yörelerde bu yüzden "koca kafa" olarak adlandırılırlar. Adeta obeziteye yakalanmış levrek görünümündedirler. Avcılık açısından göç eden levrekler daha atik ve hırçın olduklarından daha değerlidir. Göç alışkanlığı olan levrekler kalın veya görünen misinaya daha az duyarlıdırlar ve hareketli sahteler veya canlı yemlerle yakalanırlar. Leşçi levrekler ise canlı veya ölü yemle yemlenmiş durağan oltalara daha çok rağbet ederler, misina kalınlığı veya oltanın fazla ayrıntı(kurşun-fırdöndü-stoper-vs.) içeren bir olta bu balığı her zaman rahatsız eder.
    Unutulmaması gereken faktörler şunlardır
    1- Bu iki farklı beslenme ve yaşam şekli besin kaynakları denizin durumu iklim gibi nedenlerle farklılıklar gösterebilir, içiçe geçişebilir ya da topyekün yer değiştirebilir.
    2- Levrek göçmen bir balık olmasına karşın bir bölgede çoğalan levrekler göçen bir sürüye rastlamadıkça göç alışkanlığı göstermezler.
    3- Göçen bir balık yukarıda söylediğim etkenlerden dolayı tamamen leşçi bir levreğe dönüşebilir.
    "Bu faktörleri bilmek ne işimize yarar?" diye düşüneceğinizi tahmin edebiliyorum.
    Levrek avlayacağımız bölgeyi yukarıda belirttiğim kriterlere göre değerlendirip buradaki levreklerin beslenme alışkanlıklarını yorumlayabiliriz, bu da bize takımlarımızı hazırlarken büyük bir zaman avantajı kazandırır. Örneğin Karadeniz kıyısında x mekanındaki levrekler ağırlıklı olarak göçmen levreklerdir, kumluk kıyılar yerine ağırlıklı olarak denize omuz vermiş dik kayalıkların dibinde derin sularda göçmen balık sürülerinin peşinde gezerler. Öyleyse biz bu tip bir sahil bulup avlanmayı deneyebiliriz. Aynı olayın tersi Ege denizinde x noktasında gerçekleşmektedir. Burada çok fazla göçmen balık sürüleri bulunmamaktadır levrekler sürü halinde değil ancak belirli bir sıklıkta geniş bir alanda sessiz sakin kıyılarda sahile yakın yerlerde beslenmektedir. Bu da bize spin tarzı yöntemleri uygulayarak avlanma olanağı verir. Bu teorilerimde tek sorunu Kuzey Marmara denizi teşkil etmektedir. Bunun nedeni de hem göçmen balıkların hem yerel dip balıklarının hem de balık dışında levreğin yiyebileceği türden kabuklu ve yumuşakçaların bol bulunmasının ,levreği kuzey marmaranın ultra dominant balığı haline getirmesi olabilir diye düşünüyorum. Yani kuzey marmarada levrek çok kolay yem bulmakta olduğundan "şu yöntemle en iyi avı verir" denememektedir.
    Aklıma gelen birçok faktör olmasına karşın bildiğim ölçülerde konuyu şekillendirmeye çalıştım. eksiklerim var ise eklemenizi temenni ediyorum. Sağlıcakla kalın....
     
    Son düzenleme: 3 Ekim 2008
  14. hızır şeref gültekin

    hızır şeref gültekin hızır şeref gültekin

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    393
    Şehir:
    rize
    Favori Kamış:
    sawagear predatör 20 60 300
    Favori Makine:
    shimano biomaster sw4000xg
    En İyi Avı:
    kilosunu bilmiyorum ufo gibi bişeydi :)
    işte size levrek için bir baş yapıt daha arkadaşlar ama marmaranın her yeri göçebe balıkların konağı değilmidir her kıyısında lüfer olan çinekopun bol olduğu mır mır akdeniz balığı değil miydi bence levrek hiç bir zaman göç balığı değildir sadece mevsimsel olarak ya av verir ya da vermez ama her mevsim oradadır ama karnı toktur netice de neden en kıymetli avımız çünkü en kurnaz olan odur onu avlamak ondan kurnaz olmayı gerektirir bir meydan okuma olduğu için bunun tadını alanlar asla kolay kolay vazgeçemez bakın şu halime bakın dalga çıksın diye yağmur yağsın diye duaya çıkıyorum neden balık bana av versin diye işten gel hoop balığa bazen topla takımları oordan direk işe uyku yok mücadele var onu beklerken değişik müsafirlerimiz de oluyor ama o balığı sürekli orda bekleyerek ve sessizce hergün yemleyerek orda seyrediyorum kıpırdamazsanız size merakla yakınlaşacaktır ben ona hayranım ve hiçbir zaman leş yedşiğini görmedim ve de ölü yemle tutulduğuna da borda balığımız tok ve lezzetli ve de boyları uzun ama kiloları yok ve her mevsim burda peki nasıl anatomisi göçmene benzerken huyları sürekçi olabilir ki ben bir levreğin leş yiyeceğine inanmıyorum o tadda bir balık bunu yapamaz ona yakışmaz bence
     
  15. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Yukarıda yazdığım maddelerde bundan da bahsetmiştim. Levreğin birbirinden çok farklı iki alışkanlığı bu, bu demek değildir ki bundan başka alışkanlığı yok. Levreğin çok değişken olması onu mükemmel bir hayvan yapıyor. Bu arada "leşçi" tabiri sadece ölü balıkda yediği içindir, bundan kastım çürümüş balık değildir. Levrek göçen bir balıktır, boğazın karadeniz tarafında, göç mevsimi başladığında yakalananları görmenizi çok isterdim. Kesinlikle "OhaaAA" derdiniz. Burada bahsettiğim levrek 12 kilo üzeridir bunu da hatırlatayım.
     
  16. chaqaron

    chaqaron Osman

    Mesajlar:
    18
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    shimano
    En İyi Avı:
    6,960 levrek 7 kg gelmedi heralde balık dısarda kaldıgı için su salmıs olacak:D
    levreklerin bir kısmı göç eder bazen ole değişik renk ve tip te levrekler tutuyoruz ki biz Bursada şaşıp kaldıgımız oluyor tadı bile çok değişik olabiliyor
    mesela bu kış tutulan bir levrek vardı açık kahve tonunda ama levrek değişikti ama levrekti tadı da hiç levrek gibi güzel değilmis şimdi biz buna levrek göç etmiyo diyebilirmiyiz?
     
  17. hızır şeref gültekin

    hızır şeref gültekin hızır şeref gültekin

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    393
    Şehir:
    rize
    Favori Kamış:
    sawagear predatör 20 60 300
    Favori Makine:
    shimano biomaster sw4000xg
    En İyi Avı:
    kilosunu bilmiyorum ufo gibi bişeydi :)
    şöyle diyebiliriz bu levrek canlısı çeşitlilik gösterir bu bulunduğu mekanı terk etmekle veya etmemekle ilgili değil yaratılış icabı farklı olabilir yani öle bulunduğu yere göre evrim değiştirmez :mad: ama aynı mekana ikamet edebilir bu demek ki levrek balığının çok daha öğreneceğimiz huyları ve çeşitlilikleri var mesela çizgili levrek varmış gözümle gördüm kara levrek var davul gibi şişko ama levrek yani ben sizin avlakta hangisi var bilmiyorum ama varmış bişeler hem abicim burda da çıkıyor bazen o trofelerden 12 kg civarı adamlar izin vermiyo resimlememe yoksa sır gibi yem takmayı bile göstermiyolar ama bende öğrenecem sizinle paylaşırım
     
  18. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Daha öncede başka bir konuda geçmişti, sularımızda sadece benekli levrek ve beyaz levrek var. Benekli levrek yok denecek kadar az rastlanan bir tür olduğundan diğerlerinin tamamı beyaz levrektir. Konuda önceden yazdığım nedenlerden dolayı görüntüsü farklılaşabilir. Genelde göçen levreğin rengi her zaman açık gümüşi renk olur. Yatak yapmış levrekler genelde daha koyu renklidir.
     
  19. k.mahir

    k.mahir Mahir Karagöl

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    57
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Eskiden elle avlanırdım
    En İyi Avı:
    Bafra Karaboğaz gölünde 3 kg Sazan
    Ustaların ustası

    Yücel usta ansiklopedi gibi adamsın yemin olsun :))
    senin yazılarını okumaktan acaip keyif alıyorum, keyif verici olduğu kadar da bilgilendirici, sadece bilgilendirici değil uygulamada başarı sağlayan bilgiler...
    Emeğine sağlık...
    Herkesin emeğine sağlık...
     
  20. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Sadece edindiğim bilgileri elimden geldiğince burada paylaşarak kendi dağarcığımı geliştirmeye çalışıyorum. Ben bile burada bu paylaşımda kendim gözlemleyemediğim veya gözümden kaçan birçok noktayı tespit edebiliyorum. Bu tespitler ileride yaptığımız avlarda bize +balık olarak geriye dönüyor. Siz de yaptığınız avlar ve deneyimlerinizden paylaşımda bulunduğunuz sürece kendinizi çok daha hızlı bir şekilde geliştireceksiniz. Burada alışverişini yaptığımız bilgiler inanın çok değerlidir. Bolca levrek olan bir kıyıda levrek avlayarak bile bu kadar şeyi 1 seneden kısa sürede öğrenemezsiniz.
    Sağlıcakla kalın.