öncelikle başlığıma ilgi gösteripte okuyan cevaplayan herkese teşekkür ederim. sorum başlıktan da anlaşılacağı üzere köpek balığı için en uygun avlama tekniği nedir? yer marmara yalova civarı. nasıl bir takım düzeneği kullanmalı? derinlik ne olmalı? yem ne olmalı? ne tür hazırlıklar gerekli? vs vs... daha önce tavuk ciğeri önerisinde bulunanlar olmuştu ben tavuk ciğerine göre daha dayanıklı ve daha kanlı olan koyun dalağını zokaya takıp denedin sonuc alamadım. farklı bir önerisi olan? (şimdi bu yazıyı okuyup köpekbalığını niye avlamak istediğim, avlayıp ne yapıcağım, etik olmadığı falan filan yazanlar olucak. köpekbalığı avlamanın yasak olmadığı için ve etinide yemek için avladığımdan; avlamamın bi sakıncası olmadığını düşünüyorum.) cevaplar için işin şimdiden teşekkür ederim. fishervets34
Selam Merhaba, Bu konuda kesin bir bilgi sahibi değilim fakat,izlediğim belgesellerin tamamına yakınında ava başlamadan önce mahmuzlama yapıyorlardı (delikli bir kovanın içinde kanlı balık artıkları şeklinde)
Kiyidan avlanacaksaniz lüfer için klasik mantarli dip takimini bir deneyin derim. Yem ayirt edecegini zannetmiyorum
Ben önce bir deneyim anlatayım, sonra fikir vereyim. Mevsimlerden kış, yer Rize-Fındıklı iskelesi, amaç kışın kıyıya yanaşan mezgitlerden yakalamak. Bundan 5-6 yıl kadar önce iskelede önce takımları kopardığı için çinakop veya lüfer zannettiğim köpekbalığını tesadüfen yakaladım. Misinayı çekmeye başlayınca balık önce misinayı geriyor, sonra kafa atıp koparıyor. Ben balığa kafa attırmadığım için aslında 0,12'lik misina ile de 1 m.lik köpekbalığı yakalanabileceğini öğrendim.(Kafa atınca misinayı boşluyorsun koparamıyor, tek sorun dışarıya çekmek.) Peki yemimiz ne idi? Yem olarak ben istavrit kullanım, istavriti fileto yaptım ve kancaya taktım. Ama gündüzden iskele çevresinde kefalcilein yaptığı yemleme de etkili oldu diyebilirim; zira misinaya taktığım 9-10 numara kancadaki küçücük hamsi yemine de köpekbalığı vurdu, kancalar kopmasın diye aldığım (Numarasını bilmiyorum) büyük torik kancalarını da yuttu. Özetle; öncelikle köpekbalığını çekebilmek için mazmuzlama yapmalısın, o zaman her balık parçasına vuracaktır. Kullanacağın takımda mutlaka çelik beden kullanmalısın (yemli lüferde olduğu gibi) balık kıyıya alırken dişleriyle kesmesin. Sonuçta ben 5-6 sene önce ortalama 1'er metre boyunda 8 adet köpekbalığı yakaladım. Umarım kafanda bir fikir oluşturmuş ve yardımcı olmuşumdur. Sana şimdiden rastgele.
Köpekbalıkları ile ilgili bir makale veya kitap okuman sana bu avda epeyce yardımcı olacaktır. Ben sana hemen aklımda kalan bir iki özellikleri söyleyebilirim. Gözleri çok iyi görür. Burunları radar gibidir yönlerini çok iyi tayin ederler. Sudaki titreşim ve sesleri çok çok iyi algılarlar ve nereden geldiğini anında tespit edebilirler. 1 metre küp sudaki 1 damla kanın kokusunu anında alabilirler. Demem o ki avlayacaksan derinliğin pek önemi yoktur. 1 km. çapındaki bir alanda köpek balığı olduğunu biliyorsan o bölgede kanlı bir yemleme yapıp hemen avlanmaya başlayabilirsin.
geçenlerde natgeo wild kanalında köpekbalıklarıyla ilgili bir belgesel vardı, bulabilirseniz yardımcı olur size, bir günde 22 tane yakalamışlardı, ama tabi 3-4 metre boyunda, üzerlerine verici takıp salıyorlardı. bu arada eti lezzetsiz diye duymuştum, doğru mudur?
eti makbul değildir..illaki yenmez, geçmişte çok önceleri sarayburnunda parşalanıp fleto yapılan köpekbalıkları eminönünda tekneden balık ekmek dieye millete yutturulardı.. dahası karaköy rıhtımda 1970 lerde ömerlinin sazanlarını , karagöz diye millete okuturlardı.. deneyenden duydum süngerimsi eti var demişti...(yalancısıyım) ayrıca ,,dikkat edilmesi gereken bir durum daha var ... sularımızda yaşayan bazı türlerin dorsalde (sırt) yüzgecinin önünde bir diken vardır.. bu diken ters istikamette aşagıya dogreda dikenlidir ince testere dişleri gibi... bu balıgı yakalayanlar kafasından tutarken hayvan çırpınınca bu diken kola batabiliyor. arkadaşımdan biliyorum kanı zor durdurduk . avı yarım bırakıp klınıge gittik.. Örnek ...sularımızdaki bazı türlerden .. sırttaki yapıya dikkat edelim.... Centrophorus granulosus Squalus acanthias Etmopterus spinax
Aaa muvaffak bey çok lezzetli olurdu eminönünde sandaldan satilan yarim ekmekler lise dönemlerimde eminönünden degilde karaköyden iskeleyle köprü arasindan alirdik gerçi ithal uskumru ve tombik olurdu genelde ama farketmeden köpekbaligi da yemis olabilirim o zaman
öncelikle sevgili Volkan ve Muvaffak bey eti hiçte bahsettiğiniz gibi lezzetsiz ve sunger gibi değildir. hatta ızgarası kendine hayran bırakacak kadar lezzetlidir... İstanbullu bi ailenin cocuğu olmamdan defalarca bu balığı yemişimdir. hazırlama aşaması biraz uzun gelebilir ama çok zahmet gerektirmez. üzerlerindeki mahmuzları biliyorum dikkat ederim teşekkür ederim. zaten daha önce tesadufen de olsa yakalamışlığım vardır. yemleme olayını nasıl yapabilirim? benim düşündem 1-2 litrelik plastik kapaklı bi bi bidona delik acıp sakatat balık artığı falan doldurup dibe indirmek.
balık şiş ben büyükadada yedim... balıkçı abiler yapmıştı şişini.. ama bir şeylere yatırmışlardı balığı... tadı çok güzeldi... ama tutmam...oltama da gelirse takımı atar kaçarııım! benim şansıma jawws gelir! sadece istavrit yakalamasını bilen balıkçı... sevgiler utku
Ben geçtiğimiz kış 3adet yakaladım klasik 3lü dip oltası ile.. soğuklarda kıyıya geliyorlar, amacım kalkan avlamaktı tabiki ama camgözde geliyormuş öğrendik. babam pişirdi yedi ben çok az tadına baktım, palamutu tavada kızartık buyur desen kimse palamut değil demez.. bana göre tadı palamut gibiydi ama o hayvanı gördükten sonra insanın yiyesi gelmiyor açıkçası.. çok soğuk görünüşü var. tekne ile avlayacaksan 15 metre derinlikte, taze istavriti çelik telli sağlam iğneye takıp dipten 50 - 100cm yukarda kalacak şekilde oltanı sabitle.. bu şekilde bir çok camgöz yakaladığını söyleyen tanıdığım vardı.. bu oltaya lüferde gelir belki kısmetine bu kişi çok fazla sürmez 10dakika içinde köpekbalığı oltaya geliyor demişti.. denemekten zarar çıkmaz sonuçta denizde balık avlamakla geçirilen her gün hayattaki en güzel günlerden biridir.. kendine dikkat etmeyide unutma..
roy bey çok merak ettim bağışlayın neden Eminönünden değilde,Karaköy iskele köprü arasından alırdınız balık ekmekleri yada okulun yolu o tarafa daha yakın olduğu içinmi fiyat farkı mı vardı aralarında :laughing:
"Eminönünde balık ekmek yiyeceksin ki" diyenlerin gazıyla fiyatına bakmadan daldık tabi. Tadı bildiğin saman. İçimize çektiğimiz duman da cabası. Bir dahaki sefere Karaköy'de mi denesek, ne yapsak acep?
Şaşkın ördek kıçtan dalar misali, daldık işte. Ekim ayında mangalda sardalya yedin mi Macirim? Oyy Mustafa dayım, (bandırmalı) yaktın beni. Kışa doğru sırf bu lezzete bir daha mı gelem, ne edem bilmem ki?