Arkadaşlar benim merak ettğim kusura bakmayın ben mi yanılıyom acaba kıyılarda bütün ağ dolu her taraf ağlarla örülmüş bu ağcılara balık yasağı yokmu kocaman kayıklarkla ağcılık yapılıyor Ben Bursa dan
Bilmeden konuşmak insanı zor duruma düşürür, Fatih ağabeyiniz yolu göstermiş, ayrıca bu konu, aynı başlıkla daha önce de açılmış ve gerekli cevaplar verilmişti, forumda arayan bulur. Rastgele.
Tebliğe göre, büyük çapta istihsal vasıtaları dışında kalan av araçlarının kullanımı serbest. Şimdi buna şöyle bakmak lazım. Küçük balıkçı, mevsiminde bile ancak karnını doyurabiliyor. bu balıkçıya birde yasak bir sezon koyarsan, adam neyle geçinecek? Sezonda, tüm yılı kurtaracak hasılatı yapamıyor ki zaten? Ama bu yaklaşım gerçekten tutarlı mı, bu şekilde gerek balıkçıların, gerekse balıkların sorunlarına çözüm getirilmiş olabilir mi? Bu başka bir tartışma. Önce bir geleneksel bakış açısından kurtulmak gerekiyor. Kıyı balıkçısının sorunu nerden geliyor, çözümü bu mudur, bunun daha mantıklı ele alınması gerekiyor.
Geçen yaz denize girilen sahilde gece kıyıya 15 m ye ağ atıldı .........Sahil güvenliği aradığımda herhangi birşey yapamayacaklarını durumun normal olduğunu söyledi.....Beraberimdeki 10 kişi şaşkına döndük.....Artık onların yalancısıyım güya yasak değilmiş sadece büyük teknelere yasakmış
Biraz bu duyarlılığı gayretkeşliğe çevirebilirsek, yapılabilecek bir şeyler var. Bu gibi kıyılara, bir şekilde ağ atmayı engelleyecek şekilde resifler yapılırsa, olay "el mi yaman, bey mi yaman?" usulüyle çözülmüş olur. Başkada bir yol, en azından şu konjonktürde olası değil gibi görünüyor.
Kıyıda iple çevrilmiş, sınırları belli edilmiş yüzme alanı içinde ağ atmak, balık tutmak yasaktır, bunun dışında kıyıya, herhangi bir derinliğe ağ atmak serbesttir, adı üstünde kıyı balıkçısı kıyıya ağ atar, ha! ben oraya olta atacağım, o ağını atmasın deniyorsa, balıkçı da tersini söyler. Şimdilik geçerli olan, tebliğde yazılanlardır, bizim beğenmediklerimiz değil. Ayrıca Serdar'ın dediği gibi, yaşama savaşı veren insanlara biraz daha toleranslı yaklaşmak lazım.
Kıyılar peyderpey resiflendirilir. Bu resiflerin insafsızca talan edilmesi, dinamitlenmesi filan engellenir. Olgunlaşınca, bu bölgelerde yapılacak olta balıkçılığı çoğu kıyı balıkçısını geçindirmeye yeter. Kaldı ki, ağ atılmasın illa gibi bir yaklaşım zaten gerekmez, ağ atılabilecek bir sürü yer olur el altında. Düşünce başka ama, bu yaklaşımın, yani küçük balıkçı ağ kullanıp geçimini sağlasın yaklaşamının doğruluğu tartışılır durumda. Fakat, bir takım düzenlemeler, iyileştirmeler yapılmadan da, onların elinden ağlarını almak insafsızlık olur. Aslında ağ kullanımı maalesef kendi bindikleri dalı kesmeleriyle sonuçlanıyor. Velakin, mevcut durumda yapabilecekleri başka pek bir şey de yok. Hadi, ağ atmayın dedik, sonra? Balıkçılık üzerine yapılabilecek şeyleri çoğaltmak gerekiyor aslen. Mesela, dernilik sınırı gırgırlar için 40, küçükler için 15 m'ye çekilebilir. Böylece 40 ila 15 arasında kalan bölge, küçük balıkçının ağ ile istihsal yapabileceği bölge olur. Şu anda, daha sığ kıyı ve resif sahasının ağ kullanımına açık olması aslen ciddi bir sorun. Konu legal davrananların yanında, illegal, tebliğ filan dinlemeyenleri de düşününce önem kazanıyor.