Kiyida ilk gun

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında sentha tarafından paylaşıldı.

  1. sentha

    sentha

    Mesajlar:
    604
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    el oltası zıpkın
    En İyi Avı:
    henuz tutulmamis olandir
    4 Kasim cumartesi Izmir'de cok soguk bir gun oldugu halde, gunlerdir cildirdigim baliga gitmek icin geceden ozdere'ye vardim. Pazar sabahi beraber tekneyle cikmayi planladigim arkadaslar tarafindan satildigimi ogrenince, tek basima da cikmayi canim cekmedigi icin, uzun zamandir baslamayi dusundugum kamis+makinayla kiyi balikciligina ilk adimi atmaya karar verdim.

    Yer olarak kendime urkmez'de urkmez deresinin denize bosaldigi noktayi sectim. Burayi secmemin sebebi yazin ve sonbaharda burada daldigimda kiyiya yakin yerlerde kefal+mirmir+karagoz bulundugunu gormus ve vurmus olmam, levrek gormus ve vuramamis olmamdi :D

    Ayrica kisin buranin cok tenha olmasi ve oldukca genis bir sahil seridi olmasi asil etkendi. Boylece ilk defa kamisla atis yapmaya calisirken cevrede kafasini gozunu yaracak kimsenin olmadigini tahmin ediyordum ki tahminim de tuttu.

    Ancak atladigim nokta, denizin burada kayalik ve yosunluk olmasi, benim takimlarin da hepsinin dip takimi olmasiydi. Boylece arka arkaya 5 takim kopararak adi gecen sahil kesiminde bir nebze kursun, misina ve igne kirliligi yarattim. uzgunum:( Insanin her attigi olta kayaya mi takilir yahu? En son attigim takimi ise cekmeyerek balik vurdugunda kamisla bunu nasil hissederim talimi yaptim, baliklarin oltadaki yemleri afiyetle yemelerine sahit oldum. Elbette bir sure sonra, ignelerdeki yemler gidince oltayi cektim ve yine elbette o takim da dipteki yerini aldi:)

    Daha sonra eve donup bir ogle yemegi yiyip, yeni takimlar hazirlayarak baska bir yerde sansimi denemek uzere tekrar ciktim. Bu sefer kendime yer olarak Ozdere Sevgi Parki'nin asagisindaki kayaliklari sectim. Burada da daha once balik ciktigina sahit olmustum. Bir de sabahtan genis bir alanda yaptigim atis talimlerinden sonra kayalik ve nispeten daha dar bir mekanda teknik gelistiririm diye dusunuyordum. Tabii kiyinin oldugu gibi deniz de kayalik oldugu icin, ve bende dip oltasi hazirlamaktan baska bir ise yarayacak malzeme bulunmadigi icin yeni hazirladigim takimlar da dibi boyladi. Ama allah icin artik oltaya balik vurdugunda cok rahat hissediyorum:)

    Sonradan aklima cantamda bir zamanlar almis ama hic kullanmamis oldugum, nasil kullanildigini da hala pek iyi bilmedigim kibris takim geldi. Oltamin ucuna kibris takimi taktim (hesapta kibrisin sungerini samandra olarak kullanacagim) ama bendeki 100-300 gr atarli bir kamisla bir Kibris takimi ne kadar firlatabilirsiniz ki? Bu arada hamur vb. yemim de olmadigi icin herhalde tarihte ilk kez birisi kibris takima taptaze sulunesleri takmistir:D

    Neyse, sulunesli kibris biraz daha uzaga gitsin ama sunger de batmasin diye bu takima bir de 25 gr kursun ekledim, cok farketmese de daha uzaga atmayi basardim oltayi. Ama balik cekmek falan hak getire, biraz daha yemlemis oldum civardaki baliklari.

    Geri kalan zamani da Ozdere balikci barinaginda ignesiz, takimsiz sadece kursunla atis talimi yaparak gecirerek kamis+makinayla ilk gunumu tamamladim. Hava inadina cok guzeldi, deniz kiyisinda harika bir gun gecirmek ve bol bol talim yapmak kazancim oldu, sikayetci degilim. Acemi olmakla gurur duyuyorum (fakir tesellisi :D )

    Acemilik donemimi biran once atlatmam icin bahsettigim baliklari bahsettigim kayalik ortamlarda tutmak icin olta, takim, yem ve malzeme konusunda vereceginiz her turlu tavsiyeyi de merak ve istahla bekliyorum. Ozellikle de takim.

    Gercekten acemi olmak hic canimi sikmadi, aksine cocuklugumda, babamla birlikte tekneden avlanmaya basladigim ilk zamanlar hissettigim seyleri yeniden yasadim ve hosuma gitti. o zamanlar da dipten oltayi karistirmadan cekmek, yem takmak, baligin vurdugunu ilk kez hissetmek, balik vurdugunda tartmayi ogrenmek nasil hosuma gittiyse kamisla ayni seyleri tekrar yasamak da o kadar hosuma gitti. Artik teknenin tek heyecani, yeni yuvalar bulmak ve daha buyuk, hep daha buyuk balik tutmaya calismak haline geldi. Simdi, kiyidan ilk baligi tutacagim gunki heyecani dusunemiyorum bile.

    Herkesin ilk gun heyecani daim olsun dileklerimle.
     
  2. Iskarmoz

    Iskarmoz

    Mesajlar:
    771
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Her cins Olta
    En İyi Avı:
    1988 Dalyanköy Levrek 4.7 kg
    Onur Kardeşim, öncelikle akıcı ve samimi anlatımın için teşekkürler.. Herkesin her branşta doğuştan deneyimli olmayacağı aşikar. Deneyimi zamanla kazanırsın. Ancak büyüklerimizin dediği gibi.." Kişinin kendini bilmesi gibi erdem yoktur" Sen eksiklerinin farkında isen onları yarı yarıya giderilmiş bil.:)

    Kıyıdan avcılık konusunda sana iki kısa önerim var..
    1. Kumluk sahillerden avlan.. (Trakonya'ya dikkat..!!! )
    2. Varsa kıyıdan kamışla avlanmada daha deneyimli bir arkadaşın ile beraber çık bir süre..
    Kesinlikle eminim birkaç deneyimden sonra sorunun kalmayacak.

    Kal sağlıcakla.. Rastgele..:)
     
  3. arm59

    arm59

    Mesajlar:
    304
    Şehir:
    Tekirdağ/Antalya
    Favori Kamış:
    Olta:Dam,daiwa,banax
    En İyi Avı:
    Sazan 4,5 kg.(1994)
    Onur kardeşim canını hiç sıkma bende senin yaşadığın sorunları yaşadım. Zamanla herşey yoluna girer yeterki sen balık avı şevkini kaybetme kıyıdan avcılık tekne avcılığına göre farklıdır. Kıyıdan el oltası ile avlanmak çok zordur. Mecbur kamışlı oltayla tutmak gerekiyor.
    Sana bazı ipuçları veriyim:
    1. Makinan kesinlikle makara kısmı uzun olmalı yani derinlikden ziyade uzun olmasına dikkat et. Çünkü uzun makaralı oltayla daha uzağa atma şansın olur.
    2. Misinayı ince tutmaya çalış benim tavsiyem. Sağlam çekeri olan 0,25mm veya 0,3mm misina olsun.Kalın misinayla uzağa atmak daha zor olur.
    3. Kurşun çok ağır olmamalı sanıldığı gibi her zaman ağır kurşunla daha uzağa atılmıyor. 30-40 gr. kurşun çok rahat uzağa atmana yetecektir.
    4. Kamış ve makina çok ağır olmamalı ortalama olarak 250-300 gr. ağırlıklı kamış ve 300-350 gr.lık makina sana yeter.
    Sana rastgele dilerim.
     
  4. SahEmre

    SahEmre Emre

    Mesajlar:
    2.481
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 Salina 100-200 - Lineaeffe Extreme Cast 4.40 180gr. - Okuma V-System 240 10-40g
    Favori Makine:
    Ryobi Proskyer Nose Power - Shakespeare Mach 1 XT
    En İyi Avı:
    Küçük beyaz; 7 cm. Kuzey batı Antartika Sığlıkları..
    Bende bir şeyler yazayım.

    1- Aslında en önemlisi avlanılacak yerin kıyıdan avcılık için uygun bir yer olması. Malum kıyıdan atılacak oltalarımızda genellikle ileriye atmak için kurşun kullandığımızdan ötürü olta takım denize düştüğü yerde dibe batacaktır. Ve her ne kadar istemesekte takımı sararken dibi tarayarak gelecektir. Dolayısyla dipte bulunan yosun, kayalık, taşlık, otluk ve benzeri engellere takım takılacaktır.Bu zaman zaman kurşun zaman zamanda iğnelerimiz vasıtasıyla oluyor. En profesyonel kıyı balıkçısının bile bu şartlarda av yapabilmesi zordur hatta kimi yerlerde imkansızdır. Dolayısıyla ev yapılacak bölge konusunda daha temiz dipli alanları tercih edersek daha az sorun yaşarız.

    Öncelikle İlk aşamayı halletikten sonra diğerlerine geçilmesi gerektiği kanaatindeyim.

    2- Attığımız takım avlandığımız bölgye uygun olmalı. Her balık her yerde av vermez. Mesela bir yerde çapari olta ile at çek yapıyor olabilir ama acaba çapari balığı obölgede av vermektemidir. Bunuda öğrenmek için mutlaka orada balık tutan mümkünse o bölgenin yerlisi birilerinden sormak hangi yeme hang,i şartlarda geldiğini zorda olsa öğrenmek gerekebilir. Ancak sizin taktik zaten sorunu çözmüş, önceden o bölgede dalıp balıkları görmüş hatta vurmuş olmanız bunun garantisi zaten.

    Aklıma geldikçe paylaşmaya çalışırım. Rastgele.
     
  5. REALGS

    REALGS

    Mesajlar:
    859
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    4 kamış+3 makina+örgü misina.Ah birde bol zamanım olsa
    En İyi Avı:
    Çocuklarım......
    Ve tabii ki ava evden başlamak,yani gerekli takımları evdee yedeklemeli olarka hazırlamak,olabilecek sorunlara göre takım farklılığı
    oluşturmak gerekiyor.Mesela her zaman gittiğin yerde akıntının fazla olmasına karşı kurşen ağırlaştırmaya uygun takım hazırlamak (yada tersi),av sırasında duruma göre takım değiştirecek hazırlığının olması, canlı yem yerine kaşık,rapala vs..dönüşe elverişli olmak......gibi konular için daha evden çıkmadan hazırlıklı olmak gerekir...
    Takım çantanda her zaman ekipmanının (fırdöndü ,kurşun,farklı misinalar vs...) olmalı.....
    Ve tabii ki KISMET ve Şans faktörleride elinde olmasada en azından yanında olmasını ummak :D
    Benimde son 2 seferim başarısızlıkla sonuçlandı ,maç 0-2 devam ediyor :D
     
  6. sentha

    sentha

    Mesajlar:
    604
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    el oltası zıpkın
    En İyi Avı:
    henuz tutulmamis olandir
    Abi, onemli olan yenilmek ama ezilmemek:p
    her macin rovansi var, tek derdim rovansi ve rovanslari alabilmek icin cok calismak. sagolsun abilerim kardeslerim de hoca oldular taktikleri bir bir geciyorlar. azimliyim.
    hatta inat ettim, kiyidan bu isi dogru durust ogrenene kadar bizim sandal barinakta yatacak. ne zaman az cok kiyidan da ogrendigime kani olurum, o zaman sandalla da cikarim tekrar.
    yok yaw, dusundum de, onun da tadi ayri, havayi guzel buldugumda cikarim gene de:D
     
  7. diyafram

    diyafram Selçuk ÖZŞENER

    Mesajlar:
    503
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe s-curve surf kamış 4.50
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865 MAKİNE
    En İyi Avı:
    Mırmır 2.2 kg
    Çok güzel bir heyecen. Hele hele ilk başlamanın verdiği heves ve arzu (hiç bitmiyor hatta çoğalıyor). Bazı şeyleri öğrendikçe ve uygulayıp sonuç aldıkça dahada mutlu oluyor insan. Bu sitede bütün sorularına cevaplar var. arama bölümünden herşeyi bulabilirsin.
    Bende balık avına başlayalı çok olmadı (bu yaz başladım). Herşeyi bu siteden değerli arkadaşlarım ve abilerimden hatta kardeşlerimden öğrendim, öğrenmeyede devam ediyorum.
    Sana birkaç nacizane tavsiyem olabilir.
    1-) Kullanacağın takımlardan birer tane malzemeciden örnek al ve onu kendin yapmaya çalış. Yaparak öğrenmek çok iyi oluyor.
    2-) Reis (mahir abi), skoylu (serdar köylü) gibi üstadların yazılarını canı gönülden oku (diğer üstadlar alınmasın aklıma geliverenleri yazdım).
    3-) Soru sormaktan çekinme.(özelden veya gerekli konunun altına yazabilirsin)
    4-) Kullandığın malzemeni iyi seç. "Ucuz mal alacak kadar zengin değilim" lafını unutma.
    5-) Siteyi günlük olarak takip et konuları kaçırma. Çok faydalı bilgileri yakalayabilirsin. Yeni mesajlar butonuna devamlı tıkla ki görebilesin.
    6-) Sadece bilgi öğrenmeye çalışma bilgilerinide paylaş.

    Fazla uzattım sanırım. Yaşadıkça başına geldikçe öğrenmesi daha keyifli oluyor.

    Şimdiden keyifli balık avı merakının azalmaması dileğiyle hoşçakal.

    Bu linkte ki takım çantasına mutlaka göz at. Çok faydalı olacaktır.
    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=4479
     
  8. REALGS

    REALGS

    Mesajlar:
    859
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    4 kamış+3 makina+örgü misina.Ah birde bol zamanım olsa
    En İyi Avı:
    Çocuklarım......
    Onur ,
    Zaten 2 maç rövanş amaçlıydı ve onuda verdik :D
    Ama Allahın hakkı üçtür diyorum artık ;)
     
  9. Spider

    Spider Mert Eren

    Mesajlar:
    1.181
    Şehir:
    Ankara
    Onur,

    Gerçekten güzel bir gün geçirmişsin.. Herşeyden önce
    gözlemin çok önemli olduğunu düşünüyorum..
    İyi gözlem yapıyorsun.. Güzel uyguluyorsun.
    Bence yakın zamanda buradaki bir çok ustayı da geçerbilirsin.
    Azmini kaybetme.. Çok oku.. Forumları dikkatli takip et.
    Sormak istediğin her konuyu (tabi önce forumlarda aradıktan sonra)
    mutlaka sor.. Cevap alacağından emin ol...

    Resimleri en kısa zamanda göreceğimize eminim

    Rastgele..
     
  10. sentha

    sentha

    Mesajlar:
    604
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    el oltası zıpkın
    En İyi Avı:
    henuz tutulmamis olandir
    Selcuk hocam, uye oldugum 15 gun oncesinden beri neredeyse sayfa sayfa her yazilani okudum. Tabii ki bi cok sey aklimi karistirdi ama yavas yavas neyin ne oldugunu algilamaya basladim.

    Balik tutmadigim avi bile paylastiktan sonra bence acikca belli olmustur paylasimdan cekinmedigim:)

    Hazirini almak konusuna ben de katiliyorum ama satin almama gerek kalmiyo hazirini gormek icin, allahtan babam gibi bir hocam var basimda, o yapiyor, ben ondan ogreniyorum. bilgisayarla biraz arasi olsa hem yasi hem de bilgileri ve tabii hem de anilari sayesinde grubun ileri gelenlerinden olurdu;)

    Sayin B. Ecevit'in olumu sebebiyle bu aralar gundemde olan 74 Kibris Cikartmasi'na katilmak uzere Mersin Limani'nda binecegi cikartma gemisini beklerken (dupeduz savasmaya gitmek uzere beklerken yani) limanda elinde olta, balik tutan bi adam diyeyim ben, sen anla nasil hasta balikci oldugunu:D
     
  11. oflu

    oflu

    Mesajlar:
    461
    Şehir:
    ist
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    çinekop,sarıkanat,lüfer,palamut
    usta o ilk balığı alacağin günü bende ip le çekiyorum:D güzel paylaşım aşşa yukarı butun acemilerin başlagicina benzer bi hikaye ,takimlarim kopmasi falan.benim de ilk zamanlar başıma sıkca geldi sonra mantık yürüterek herşeyi yoluna sokuyorsun merak etme bol şans:)
     
  12. sentha

    sentha

    Mesajlar:
    604
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    el oltası zıpkın
    En İyi Avı:
    henuz tutulmamis olandir
    Uzme canini abi, o da olmazsa 3te devre 6da biter yaparsin.

    6-0 olursa ki umarim olmaz, o zaman da bi bahane bulurum ben senin icin hic merak etme
     
  13. sentha

    sentha

    Mesajlar:
    604
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    el oltası zıpkın
    En İyi Avı:
    henuz tutulmamis olandir
     
  14. sentha

    sentha

    Mesajlar:
    604
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    el oltası zıpkın
    En İyi Avı:
    henuz tutulmamis olandir
    oflu kardes,
    unuturum diye fotograf makinesini takim cantasina yerlestirdim, cikartmiyorum ilk balik gelince muhakkak fotograflayayim diye:D
     
  15. sentha

    sentha

    Mesajlar:
    604
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    el oltası zıpkın
    En İyi Avı:
    henuz tutulmamis olandir
    armagan abi, emre kardes, size de tavsiyeler icin tesekkurler. Tabii ki pratikle elde edilen deneyimin yeri bambaska ama teorik olarak da insanin kafasinda biseyler olusmasi lazim.
     
  16. celen.mustaf

    celen.mustaf

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    kamış el oltası
    En İyi Avı:
    akya+çipura,1400,1100gr
    Onur kardeş bana çok yakın yerlerde avlanıyorsun,umuyorumki karşılaşıp tanışırız,kafandaki soru işaretlerinin azalmasına yardımcı olabilirsem ne mutlu bana. (Gümüldür clup yalı yanındaki lebedos'tayım) genelde hafta sonları rasgelsin.