Merhaba.. piyasadaki dandik çaparileri suda bırakmaktan bıkan birisi olarak artık kendi çaparimi kendim yapma zamanımın geldiğini hissediyorum Bu hafta kolları sıvayarak kısa köstek aralıklı, sağlam düğümlü, sağlam köstekli kendi çaparilerimin imalatına başlayacağım inşallah. Şu an malzeme tedarik aşamasındayım. Aslında nette bu konuyla ilgili birçok konu ve makale var, sağolsun üstadlar çok güzel açıklamışlar, sayelerinde kafamda yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Benim sorum ise, bu renkli simleri ve tüyleri nereden temin edebilirim? İzmit körfezinde kullanılacak istavrit çaparisi için hangi misinayı kullansam en sağlam takımı yaparım? 12 no sinek iğneli çaparilerle çok balık kaçırdım, kıyıya alırken çoğu defa balıkların yarısı suya düşüyor. Bunu önlemek için daha mı büyük iğne kullanmalıyım, ve hangi marka model iğne tavsiye edilir? Son olarak da, sanıyorum forumdan bir abinin malzemeleri arasında görmüştüm, çaparileri sarmak için hani şu sosis de denilen deniz makarnalarını küçük parçalar haline getirip onlara mı sarsam yoksa bildiğimiz düz köpüklere? Bu kadar soru yeterli sanırım.. Cevaplayan abilerime üstadlarıma çok teşekkür ederim.
Sercan aradığın malzemeleri zaten av malzemeleri satan yarlerde bulursun Herşeyden önce sabırlı olmalısın Sıkılacağın,sinirleneceğin hatta tekrar hazır çapari satın almayı düşüneceğin anlar olacaktır. Ama yılmazsan tabiki üstesinden gelirsin. Hele yaptığın çapariler ile ilk balıklarını yakaladınmı arkası gelir zatenreeling Sadece iğne boyutu hakkında söyleyebilirim, sizin bölge için 9,10,11 no uygun olur herhalde. Hadi kolay gelsin:thumb:
Merhabalar, düşündüğünüz iş biraz meşakatli ve sabırı çok gerektirir. Bende genelde hazır köstekli çapari alıp kendim bağlarım. Trabzonda açık denizde sarıkanat çıkmaya başladığında sadece kendim uzun palalı iğnelerle çapari yapıyorum ( Palamut için zaten çapari 1 sezon boyunca zayi olmadığı için ayrı tutuyorum ). Piyasada el yapımı kaliteli hazır köstekli çaparilerde oluyor, bana göre istavrit için çapari yapmak biraz yavan geliyor nedense. Aradığınız malzemeleri hemen hemen tüm balık av malzemesi satan yerlerde bulmak mümkündür. Yinede uğraşınız için kolay gelsin...
çapari simleri genelde malzeme satan yerlerde bulunuyor ancak renk seçenekleri az. floşlar ve renkli ipler balık malzemecilerinde pek yok olsada standart dandik renktekiler.zaten iyi olanlarını satsalar kendi bağladıkları köstekleri satamazlar. örnek ince köstek hazır takım bulursunuz ancak sadece köstek olarak bulamazsınz. yada bağlanmış hazır takımlar renkleri güzeldir 100 lük köstekler dandiktir. o yüzden ip yada süs eşyası satan yerlerde bu malzemeler rahatlıkla bulunur.
Abi teşekkürler.. İğne için 9,10,11 demişsin, peki sudan alma esnasında balığın düşmemesi için hani şu sapı tırtıklı dişli olan iğneler var ya onlardan kullansam olur mu?
Birkaç defa el yapımı çapari de kullandım istavritte, ama ilkinde sağlam toplasam da balığa ikinci gidişimde mutlaka mefta oluyor.
Bildiğim bi manifaturacı var, ona gidip bi bakayım, teşekkürler. http://www.avmarketi.com/asp/product/142385/ALBASTAR-KOSTEK-100LU Aslında dediğiniz gibi şu şekilde hazır köstekler de var, ama acaba kaliteli midir?
İYİOLUR.... SERCAN AMATÖRLÜKTEN YUKARI BİR ADIM ATMAKTASIN HAYIRLI OLSUN DEVAMI GELECEKTİR EMİNİM....TEKTAVSİYEM VAR KULLANDIĞIN İĞNELER ÇAPRAS OLMASIN....DÜS OLMASIHER VAKİT İYİDİR AKSİ HALDE DİMA KÖSTEKLER SARAR....HADİ KOLAY GELSİN.....BU ARADA PİYASADAKİ HASIR KÖSTEKLERİN HEPSİ KELEK DEĞİL ARADA İYİ OLANLARIDA VAR ...DENK GELMEK GEREK.....RASTGELE.....SEVGİLERİMLE....
Güzel bir başlangıç, hayırlı olsun.. İzmit için 11-10 numara iğneler kullanmalısın. Daha büyük iğneye kaçarsan kullanacağın organze-floş ya da simi bol kullanman gerekecek ve bu da balığı ürküterek avcılığını düşürecektir. Büyük iğneye az sim, floş ya da organze kullanırsan da iğne kendini gösterecek ve yine avcılığı istediğin gibi olmayacaktır. İzmitte turuncu ve kırçıllı bir beyaz kandırıcı sim-organze ya da floş temin et. Tabiki yeşilden de muhakkak bağla. Muhtemelen 30-60 gr arasında bir kurşun kullanacaksın ve ilk başlarda 0,20 powerline ultra beden işini görecektir. Kösteklerin fluorocarbon misina olursa 0,10 yerine 0,12 ya da 0,14 kullanabilirsin. Bu da kösteklerinin bedene dolanmasını daha aza düşürecek bir unsur olur.. Şimdiden RASTGELE...
Sağol abi iğneleri dediğin gibi düz seçeceğim. Valla İstanbul taraflarında vurgun çaparinin ve yukarıdaki emre beyin yaptığı çaparilerin namını duydum, fakat bizim burada (izmit) o tür takımlardan bulamıyoruz en azından ben bulamadım.
Tavsiyeleriniz için teşekkürler, bu konuyla ilgili forumda daha önce açtığınız topici de inceledim çok faydalı oldu. Geçenlerde istanbuldaydım, tarabya taraflarında sahilde malzeme satan bi amcadan çapari aldım.. üst ve alt uçlarında kasa düğümlerinin üzerinde ip sarılıydı.. Bu atış yaparken kurşunun kopmasını engelliyor zannedersem.. ben de böyle bir şey yapsam normal iplikle kasa düğümünü güçlendirsem nasıl olur acaba?
Evet, malzemecilerde satılan çapariler genelde kalitesiz, ama siz çapari var mı derseniz kalitesiz. Özel çapari var mı? diye sorun o zaman çekmeceden çıkan başka bir kutu içindeki çapari sizin işinizi görecektir (benzer kalitede çapariyi iki katına itelemek isteyenler olacaktır elbet). 1-2 liraya satılan dandik diye tabir edeceğiniz çapariyi almaktansa. 2-3 hatta 4-5liraya bir çapari almak daha karlı. Aynı süre içinde daha fazla balık tutuyorsunuz. Hem iğnesi ile hem de misinasıyla, simiyle kendini gösteriyor zaten. Ben kendim bağladığımda özellikle kurşun kasa gözünü biraz daha zayıf yapıyorum ki kurşun dibe takılırsa çapariyi alıyım, giden kurşun olsun.