Üşenmeyip kendi çaparimi kendim yapıyorum. Genelde klasik renkler beyaz yaşil tonlarında yapıyorum çaparileri. geçenlerde merak ettim neden yeşil ve beyaz. Beslenme şeklini inceledim istavritin. Doğru renkler beyaz, krem rengi, açık yeşil ve turuncu olmalı. Ama yine de farklı renkleri denemek istedim. Balık bol olduğu zamanlar, aynı misina kalınlıkları ile siyah, pembe, sarı, mavi tüy/organze ve sadece sim şeklinde denemelerim oldu. Sonuç çok ilginç, çünkü balık hepsine geliyor. Hele siyah tüylü çapari çok şaşırttı. Ve anladımki organze ve tüyün rengi değil, yanına kullanılan simin etkisi çok büyük. Damla sim ile yaptığım çapari balık alırken, düz simler daha az balık alıyor. Bazen de tam tersi oluyor. Balığın o andaki beslenme şekline göre değişiyor bu. Alacağınız yada yaptığınız çaparilerde renge değil, sime önem verin. Bir de uzaktan balığı 10/11 no iğnelerle çekerken dökülmeler çok oluyor. 8 ve 9 nolar balığı daha az dökerek çekiyor. herkese rastgelsin.
bende beyaz simin başarılı olduğu tavsiyesini karakoöyde balık malzemerl satan bir arkadaştan almıştım. çaparilerimi kendim yapamıyorum ama aldığım takımlarım özellikle beyaz simli olmasına dikkat ediyorum..
değerli arkadaşım ben bu aralar 6 no iğne kullanıyorum ,çinakopta alıyor ancak bahsettiğin 0,26 powerline misinadan hemen alacam..
Sevgili ceyhun bende çapari yapma işini evde iyice ilerlettim ama daha deneme fırsatım olmadı On onbeş takım yaptım köprü ve boğaz için ama iş balığa gitmeye geldimi zaman olmayışı üzüyor. Evde hergün değişik renklerde çapari yapıyorum bu iş beni öyle bir sardı ki olta başında balık beklerken aldığım keyif ile aynı olmaya başladı Bazı çaparileri sırf organze simlerden bazılarını açık koyu yeşil turuncu mavi karışık kuruşuk yapıyorum...
evet köstekleri de ben bağlıyorum, Erkan bey'de sanırım öyle yapıyor. Kendiniz bağlarsanız kaliteli köstek misinası kullanma şansınızın olduğu için köstekler daha az gam yapıyor. Hazır kösteklerde kullanılan misinalar çok çabuk gam yapar.
Ceyhun ne uğraşıyosun çapariyle falan,hazır al gitsin Hayır maliyeti düşük olduğu için uğraşılmaz diyorum yoksa senin tercihindir elbette lafım yok Bir ara bana köstek bağlamayı öğretirsin diye umuyorum.Zira bir türlü sağlam bağlayamıyorum.
Bende çok uzun süredir çapari kösteklerimi kendim bağlarım ve bedene kendim dizerim... bóyle olunca hazır çapari ve kösteklere nazaran çok daha etkili sonuclar alıyorum... ayrıca kaliteli malzemeler kullansanız bile, bunun harcaması hazır köstekler we çaparilere bir sezonda harcanan paraların yanında devede kulak kalır Buna ek olarak köstekleri kendiniz yapıyosanız istediğiniz renklerden simlerden kaliteli köstekler oluşturabiliyorsunuz.. Ee tabi kendi yaptığınız köstekler ile harika sonuçlarda alıyorsanız bunun hazzıda bambaşka Yapabilen herkese kendi çapari kösteklerini yapmalarını şiddetle tavsiye ederim ben...
Pek maliyetine bakmıyorum. Sağlam olsun diye uğraşıyorum. yoksa çok zaman alıyor gerçekten. Tabiki gösteririm. Kendi bağladığın köstek ve çapari ile balık tutmak ayrı bir zevk zaten. Köstekleri 10lu 10lu dizip sanat eseri muamelesi yapıyorum onalara 100lü köstek 4.5 / 5tl civarında. 20cm'den 10 köstek 2 metre köstek misinası (powerline 0,14 100m 3tl, 2msi 0,06tl) 10 adet iğne (ortalama 5tl 100lü kutu, 10 iğne 0,5tl) 3 metre beden misinası (0,26 powerline super premium 100m 3,5tl, 3msi 0,1tl) sim + organze makara 1tl, 10 iğne için hesaplamıyorum bile bir çapari için toplam maliyet 0,06+0,5+0,1 = 0,66 tl hem kaliteli hem ucuz oluyor. Fakat palamut ve çinekop çaparilerinde, çinekop yemli takımında mustad kullanıyorum. Hazır çaparilerde çile misina kullanılır!!! onun için kopmalar ve gam oluyor.
İstavrit çaparisini kendimizin yapması herzaman iyidir. Özellikle seyrek balıkda kendini belli eder. En önemlisi de daha uzun süre kullanılır. İğneler-misina daha kaliteli olduğundan daha az balık döker ve uzun süre dayanır. Ben istavrit çaparisinde yıllardır tek renk kullanırım. O da açık yeşil (hafiften sarıya çalan) makara ibrişimi ve çeşitli renklerde şerit sim.
Ceyhun abi bende çaparimi kendim yapmaya başladım ve ilk defa adam akıllı geçen pazar günü deneme fırsatı buldum.Sarayburnunda avlandım ve ilk yapmama yağmen başarılı oldu takımlarım.Senden biraz bilgi almam gerekiyor şimdi. Çapari yapmaya başlamadan öncede yorumlarını okumuştum.POWERLINE SUPER PREMİUM misina kullanıyorsun bense POWERLINE ULTRA PREMIUM misina aldım takım hazırlamak için.Av marketindeki yorumlardada genelde ultrayı övmüşlerdi ondan dolayı aldım.Şimdi tekrar misina almayı düşünüyorum bu iki misina arasında bi fark varmıdır kalite açısından.Ve süper premium biraz daha sert galiba bende acemi sayılırım bu atış konusunda yeni yeni alışıyorum.Sert olduğundan dolayı takımları koparma riskim daha fazla olur die düşünüyorum ondan dolayı biraz daha esnek olsun die ultra olanı seçmiştim sence hangisini seçeyim.
Super premium ve ultra premium iki modelde mevcut bende. Daha önce ultra ile yapıyordum. Fakat!! ultra daha yumuşak olduğu için özellikle balığı çektiğin kösteklerde gamlanma yapıyor. Super daha sert ve gamlanma oluşmuyor tabi bu sadece ince misinalar için geçerli. Makaraya gönül rahatlığı ile ultra sarabilirsin. Bedende ultra kullanabilirsin ama o zamanda istavrit vuruşları hissedilmiyor. Super premium tam istavrit çaparisi için bence. Ultranın 0,33-0,35-0,40nı palamut çinekop çaparisi için kullanabilirsin. Kafa vuruşlarını çok iyi emer misina.
Abi verdiğin bilgiler için t.ederim.Bir sorum daha olucak iğne önerisi yapabilirmisin.İnternetten sipariş vericem büyük ihtimalle bir link verirsen süper olur.
beyaz iğneler; http://www.avmarketi.com/asp/product/12933/YOUVELLA-GALVANIZ-BEYAZ-CAPARI-IGNESI-NO-9 http://www.avmarketi.com/asp/product/12926/YOUVELLA-GALVANIZ-BEYAZ-CAPARI-IGNESI-NO-10-13 siyah iğneler; http://www.avmarketi.com/asp/product/12918/YOUVELLA-SIYAH-CAPARI-IGNESI-NO-10-12 http://www.avmarketi.com/asp/product/12923/YOUVELLA-SIYAH-CAPARI-IGNESI-NO-9 9 - 10 nodan aşağı istavrite atma. çok kraça gelir. hatta uzak atabiliyorsan 7-8no kullan kaliteli takımlarımda bunu kullanıyorum; http://www.avmarketi.com/asp/product/135079/1251-C-MUSTAD-IGNE-100LU
Çapari rengi.. yıllardır konuşulur ama ama hiç bir zamanda geniş kapsamlı bir ortak paydada uzlaşılmaz konu .. aşagıdaki çalışmayı okuyup söz konusu mide içerikleri nelerdir -neye benzer? ne renktedirler ? bu besinlerin içinde çapariye benzeyen varmı? merak eden bir araştırsın . http://www.google.com.tr/url?sa=t&r...QTa2sQw&usg=AFQjCNHoItD-Zd_mJGZRus-LIL39pOdcx
Muvaffak abi, bende bunu incelemiştim daha önce. Hatta besinlerini tek tek internette bulup renklerine baktım
Selam, Bende bir süredir kendi çaparimi kendim yapmaya başladım, çaşitli renk ve simler deniyorum, bir sorum olacaktı. Bağladığımız organze veya simin boyu ne kadar olursa daha iyi verim alırız? Çok kısa olması veya uzun olması verimi düşüreceğini zannediyorum. En uygun boy ne kadardır. İğne boynunu ne kadar geçmeli?
İstavrit çaparisi için iğne boyu kadar fazlalık bırakın. Palamut için iğne büyük olduğundan yarısı kadar olmalı.